Test av sider
Eksperten anbefaler sider til julematen, og her er de tre beste
Sider blir stadig mer populært, og du burde prøve denne eplebaserte drikken til ribbe og pinnekjøtt.
Eplesider lages etterhvert mange steder i Sør-Norge, men tyngdepunktet ligger i Hardanger.
Kvaliteten blir stadig bedre, noe som har resultert i at norske sidere henter stadig flere priser i utenlandske siderkonkurranser. Vi snakker altså om et kvalitetsprodukt her.
Sider til julemiddagen
Øl og akevitt er det tradisjonelle man drikker til julemat.
Noen drikker også rødvin, men de senere årene er det blitt populært med hvitvin, spesielt Riesling, som har en meget frisk syre som renser opp i fettet. Ja, for både svineribbe og pinnekjøtt er feit mat.
Ut fra samme tankegangen er også sider godt til ribbe og pinnekjøtt. Sideren har nemlig den samme, friske eplesyrligheten man finner i Riesling.
Men skal man bruke samme type sider til både ribbe og pinnekjøtt? Og er det noen forskjell på røykt og urøykt pinnekjøtt i så måte?
Ribbe, spesielt servert med epler (og gjerne svisker) er innertier til en tørr til halvtørr sider. Pinnekjøttet, som er saltere, krever gjerne litt mer sødme i sideren, og den røykte varianten enda litt mer.
Med sødme i sideren balanserer man også opp mot sødmen i kålrotstappen.
Sider til annen mat
Det er imidlertid ikke bare til de tradisjonelle julemiddagene man kan drikke sider. Både kalkun og gås (gjerne servert med epler og svisker) går fint.
Annen julemat, som sylte, sild og gravlaks, er glimrende til sider. Gjerne saltet/røykt svineknoke også.
Sider, gjerne med bobler, er også en flott aperitiff. På terrassen til sommeren kan du også bytte ut øl og vin med sider. De søtere variantene av sider er også glimrende til friske fruktsalater.
Les også: Topp 5 rødviner under 200 kroner
Test av ti sidere
Vi ville gjerne finne ut hvordan det står til med kvaliteten på norsk sider, og bestemte oss for å gjøre en test. Da vi er så nærme jul, er vi forbi fristen for å få levert produkter fra polets bestillingsutvalg, så vi har derfor kun vurdert sidere fra polets basisutvalg.
Der finnes det for tiden elleve stykker, men vi fikk opplyst fra grossisten til Apal Sideri Sølvsider, at den var utsolgt. Den ville riktignok komme tilbake på polet før jul, men det ble for sent for vår deadline. Vi endte derfor opp med å teste ti stykker.
Det var to ting som overrasket med disse ti siderne. For det første, var alle musserende. For det andre, var nesten samtlige ganske søte, eller skal vi si halvtørre. Egge Gård Liersider var den eneste som var i nærheten av tørr.
Nedenfor finner du vår vurdering av de ti siderne. Vi har fremhevet de tre beste først, og så følger en mer summarisk opplisting av resten.
Les også: Topp fem hvitvin under 200 kroner
Egge Gård Liersider
Den tørreste av siderne, og derfor best til mat.
89 poeng
Varenummer: 5581701
Prosent alkohol: 11,0
Råstoff: Epler
Produsent: Egge Gård
Pris: 165,10
Fra Norge/Viken. Ganske dyp gulgyllen med friske bobler. Fine eplearomaer med små hint av urter og blomster. Middels fylde med ren, frisk og fruktig smak. Ganske lang ettersmak med hint av bitterhet i avslutningen. Dette er den tørreste av siderne, og også den med høyest alkoholnivå. Den er derfor også den mest matvennlige.
Drikk den til svineribbe og urøykt pinnekjøtt.
Les også: Portvin og andre søte viner til skjokolade, kaker, desserter og annet knask
Hardanger Sider Kvasshovden
Fin, frisk og fruktig, halvtørr sider.
88 poeng
Varenummer: 5177301
Prosent alkohol: 8,0
Råstoff: Epler
Produsent: Hardanger Saft og Siderfabrikk
Pris: 159,30
Fra Norge/Vestland. Ganske dyp gulgyllen med et svakt grønnskjær. Fin duft av epler med hint av sitron, blomster og urter. Middels fyldig og med en veldig fruktig og tiltalende smak. Ganske bra lengde med et hint av bitterhet i avslutningen. Halvtørr.
Det er såpass mye sødme her at sideren takler både urøykt og røykt pinnekjøtt.
Aga Sideri Humlepung
Frisk og fruktig sider, som har fått tilsatt noe man vanligvis forbinder med øl, nemlig humle.
87 poeng
Varenummer: 11077001
Prosent alkohol: 7,0
Råstoff: Epler og humle
Produsent: Aga Sideri
Pris: 174,90
Fra Norge/Vestland. Strågul mot gyllen på farge. Friske og fruktige epler i duften med innslag av sitron og et lite «grønt» hint av humle. Middels fyldig på smak med fin friskhet og en ganske lang ettersmak med hint av bitterhet i avslutning. Også litt humlearomaer hengende i til slutt.
Passer til svineribbe og urøykt pinnekjøtt.
Les også: Tre gode champagner, og den ene er veldig billig
100-poeng skala
Nedenfor finner du en summarisk opplisting av de syv siderne som ikke nådde opp blant topp tre.
Noen vil kanskje lure på hvorfor Hardanger Sider Sprudlande ikke nådde opp, da den har samme poengsum som Aga Sideri Humlepung, og i tillegg er billigere. Til det er det å si at Hardanger Sider Sprudlande er en god sider, men den vurderes å være i søteste laget til mat.
Det finnes mange måter å gi poeng på når man skal score viner. Vi bruker 100-poengskalaen. Ved 50 poeng snakker vi om en vin som er helt ødelagt og udrikkelig, og ved 100 dreier det seg om en «perfekt» vin, om noe slikt finnes.
4631001 - Hardanger Sider Sprudlande - kr 159,30 - 87 poeng
11080101 - Hardangergutane Solglimt Eplesider - kr 164,00 - 86 poeng
5895501 - Alde Eplesider - kr 167,90 - 86 poeng
7385601 - Lotherus Sider - kr 167,90 - 86 poeng
3602001 - Åkre Gård Edel Sider - kr 154,20 - 85 poeng
13226201 - Attåt Sider Eple og Bringebær - kr 148,90 - 84 poeng