akevitt
Test av akevitt til jul: Seks får toppkarakter
Markedet flommer over av juleakevitter, og det kan være vanskelig å manøvrere seg gjennom de mange ulike variantene. Vi tok på oss jobben, i opplysningens tjeneste.
Etter at juleakevitten ble innført for 33 år siden, har det de siste årene nærmest eksplodert i ulike varianter.
Mange av oss har nok ikke et veldig gjennomtenkt forhold til hva slags akevitt vi kommer borti i løpet av jula.
Mange velger ut fra geografiske hensyn, mens andre velger på grunn av nostalgi.
Imidlertid bør det aller viktigste være hva slags mat akevitten skal serveres til.
Vi samlet dermed et panel, ledet av en ekspert, til å vurdere 19 av årets juleakevitter, med utgangspunkt i hva de passer best til.
Testen ble utført som blindtest.
Øl- og brennevinsblogger Lasse Lukacs ledet testen.
Det øvrige testpanelet besto av tre journalister; Vi Menns Martin Jansen og Mats Ulshagen, samt Peter Nagy fra Alt om fiske.
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit - 6
Fin balansert aroma og sak, godt integrerte kryddertoner og klart fatpreg.
Passer til: Fet mat, dessert og til kosen.
Les også: Hvis du skal handle på Vinmonopolet til jul, bør du være obs på dette
Strand Brænderi Juleaquavit - 6
Mildt krydderbilde, gode smaker, balansert, med toner av vanilje, lakris, karamell, samt sherry og bourbon.
Passer til: En koseakevitt.
Ribbe & Medister Aquavit - 6
Litt vag aroma, lette kryddertoner, lett fatpreg, rund, fin og jovial. Enkel og elegant.
Passer til: Kalkun.
Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner
Lysholm Linie Aquavit - 6
God karvearoma, fin sødme, godt fatpreg. Fin alkoholvarme, og en god juleakevitt.
Passer til: Fet mat og til kos.
Arvesølvet Juleakevitt - 6
Lukter godt, bra karvepreg, sitrusskall og fatpreg fra sherry. Godt balansert, fin lett sødme, klassisk og god.
Passer til: Fet mat.
Gilde juleaquavit - 6
Fin sødme, bra krydderpreg, nydelig fatmodning, litt alkosting, men herlig juleakevitt. Karve, sitrusskall og modent fatpreg. Komplekst.
Passer til: Fet mat og kos.
Gammel Opland Juleaquavit - 5
Litt alkoholsting, fint krydderpreg, rund og god.
Passer til: Fet mat.
Simers Bohemens Jul - 5
Mye sitrus og karve, litt besk avslutning, men fine toner av bourbon, vanilje, kaffe, lys sirup og urter.
Passer til: En god avec, fin til kaker og til kos.
Les også: Her er fem knallgode musserende under 200 kroner
Gilde Non Plus Ultra - 5
Godt balanserte smaker, fint krydderpreg, godt fatpreg,ørlite alkoholsting.
Passer til: Fet mat.
Løiten Juleaquavit - 4
Kjenner smaken av stjerneanis gjennom karven. Lett søtlig, litt alkoholsting, tam avslutning.
Passer til: Kalkun.
Berentsens Juleaquavit - 4
Godt krydderpreg, litt søtlig, fine fat-toner. Velbalansert
Passer til: Kalkun.
Gullmunn juleakevitt - 4
Litt søtlig, med tone av kanel, dill, muskat og vanilje over karven, lite fatpreg.
Passer til: Fet mat, rakefisk og røkelaks.
Yggdrasil - 4
Litt annerledes krydderbilde, mye anis, karamell og vanilje, og karven kommer bedre frem i avslutningen.
Passer til: Fet mat.
Meir Juleaquavit - 4
God aroma, litt vel søt, ikke noe fremtredende krydder. Lys sirup, lette kryddertoner, lett fatpreg og litt tam i alkoholen.
Passer til: Torsk eller kalkun.
Kjellermesterens Premium Reserve Aquavit - 3
Mild på nesen, dristig krydderbilde, karve, nellik, anis, vanilje og dill.
Passer til: Sild, rakfisk.
Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem
Oslo Håndverksdestilleris juleakevitt - 3
Fin, balansert aroma, med litt alkoholsting, lite fatpreg og litt skarp.
Passer til: Fet mat.
Atlungstad Økologisk Juleaquavit - 3
Fin aroma, stjerneanis, ikke veldig balansert og funker ikke helt. Litt kanelsting som brenner i munnhulen.
Passer til: Lutefisk.
Les også: 80-tallsvinen er tilbake for fullt: Her er tre gode kjøp
Inderøy Brenneri Juleaquavit 2021 - 2
Stjerneanis, litt skarp alkohol, ubalansert og ikke så julete. Litt for mye anis. Smaker som Kongen av Danmark.
Passer til: Fet mat.
Nissedram - 2
Litt vag aroma, preg av mentol og eukalyptus, skarp på alkohol og ubalansert.
Passer til: Lutefisk, tannpuss.
Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021, og sist oppdatert 12/12 2021.