Julegløgg

Oppskrift på julegløgg – og to ferdige du kan kjøpe på polet

Vi har funnet den beste oppskriften om du skal lage selv, og to gode ferdige gløgg på Vinmonopolet, én rød og én hvit.

GLØGG: En fin og varm juletradisjon, og gløggen - den kan du lage selv. I denne artikkelen finner du en veldig bra oppskrift.
GLØGG: En fin og varm juletradisjon, og gløggen - den kan du lage selv. I denne artikkelen finner du en veldig bra oppskrift. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Her i nord har vi hatt behov for noe å varme oss på. Varm og krydret vin syntes å være en god idé. På norsk kaller vi det gløgg, mens det heter mulled wine på engelsk og glühwein på tysk.

Når man skal lage gløgg, ser det ut som de fleste velger å kjøpe halvfabrikata i form av en krydderoppløsning, som så blandes med vann, vin og/eller sprit.

Tomtegløgg er kanskje den mest kjente og populære av disse krydderoppløsningene.

Oppskrift på hjemmelaget gløgg

Hvis du har lyst å ta gløggen din til nye høyder, skal du lage den helt fra bunn av.

Nedenfor finner du en ganske avansert, men veldig spennende oppskrift på gløgg. Synes du dette ser ut som litt mye arbeid, har vi under oppskriften tatt med to gode, ferdige gløgg du kan kjøpe på polet.

Ingredienser:

1 fl rødvin

100 g honning

2 stk kanelstang

3 stk hel kardemomme

2 ss revet ingefær

8 stk nellikspiker

1 stk appelsin - skallet av den

1 ss tørkede blåbær

Litt revet muskat

Litt sort nykvernet pepper

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

2 dl vann

2 dl vodka eller akevitt

2 dl madeira

Rosiner

Hakkede mandler

Fremgangsmåte

Ha honning, kanelstenger, kardemomme, ingefær, nellikspiker, appelsinskall, tørkede blåbær, muskat og sort pepper i 2 dl vann, og kok i 10 minutter.

Dekk til og la det kjøle seg ned, og sett det i kjøleskapet over natten.

Sil vekk krydderet, så får du vann med kraftig kryddersmak.

Varm opp kryddervann, rødvin, akevitt/vodka og madeira og server med rosiner og mandler.

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET GLØGG: Inneholder både nellik, appelsin og kanel.
OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET GLØGG: Inneholder både nellik, appelsin og kanel. Foto: Getty Images

Ferdig gløgg

Hvis du ikke orker å lage gløgg selv, finnes det ferdige gløgg å få kjøpt på polet. Vanligvis pleier vi, så tett oppunder jul, å anbefale drikkevarer fra polets basisutvalg, da det ikke er sikkert du rekker å gå via bestillingsutvalget.

Men utvalget av gløgg i basis er elendig, så vi har plukket frem to gløgg fra bestilling, men som samtidig er inne i hyllene på mange polutsalg over det meste av landet.

Den ene er en rødvinsbasert gløgg og den andre er en hvitvinsbasert glühwein. Begge holder god kvalitet i forhold til prisen.

Domäne Wachau Glühwein

GODT KJØP: Domäne Wachau Glühwein.
GODT KJØP: Domäne Wachau Glühwein. Foto: Vinmonpolet

Frisk og god, hvitvinsbasert glühwein fra Østerrike.

87 poeng

Varenummer: 11323501

Prosent alkohol: 9,5

Råstoff: 100% Grüner Veltliner

Produsent: Domäne Wachau

Pris: 159,90

Fra Østerrike.

Gyllengul på farge. Fin og frisk duft av eple og sitrus med innslag av julekrydder.

God fylde med frisk og sursøt frukt, julekrydder og en ganske lang ettersmak.

Denne glühweinen kan drikkes både kald og varm. Vi har prøvet begge deler, og lander på en svak preferanse for å drikke den kald. Da bevarer du eple/sitrus-friskheten bedre.

Uansett en god glühwein, og et artig alternativ til den tradisjonelle, rødvinsbaserte gløggen.

Hellstrøm Gløgg

GODT KJØP: Hellstrøm Gløgg.
GODT KJØP: Hellstrøm Gløgg. Foto: Vinmonpolet

God, tradisjonell, rødvinsbasert gløgg fra mesterkokken.

87 poeng

Varenummer: 18793701

Prosent alkohol: 15,0

Råstoff: Garnacha, oloroso-sherry, sukker og krydder

Produsent: Moestue

Pris: 189,90

Fra Norge/Akershus.

Dyp rødfiolett på farge. Kompleks og krydret duft av røde bær, nellik, kardemomme, ingefær, kanel og rosin.

God fylde med stor sødme, fint krydderpreg og en lang ettersmak.

En god og ganske tradisjonell, rødvinsbasert gløgg.