Julegløgg
Oppskrift på julegløgg – og to ferdige du kan kjøpe på polet
Vi har funnet den beste oppskriften om du skal lage selv, og to gode ferdige gløgg på Vinmonopolet, én rød og én hvit.

Her i nord har vi hatt behov for noe å varme oss på. Varm og krydret vin syntes å være en god idé. På norsk kaller vi det gløgg, mens det heter mulled wine på engelsk og glühwein på tysk.
Når man skal lage gløgg, ser det ut som de fleste velger å kjøpe halvfabrikata i form av en krydderoppløsning, som så blandes med vann, vin og/eller sprit.
Tomtegløgg er kanskje den mest kjente og populære av disse krydderoppløsningene.
Oppskrift på hjemmelaget gløgg
Hvis du har lyst å ta gløggen din til nye høyder, skal du lage den helt fra bunn av.
Nedenfor finner du en ganske avansert, men veldig spennende oppskrift på gløgg. Synes du dette ser ut som litt mye arbeid, har vi under oppskriften tatt med to gode, ferdige gløgg du kan kjøpe på polet.
Ingredienser:
1 fl rødvin
100 g honning
2 stk kanelstang
3 stk hel kardemomme
2 ss revet ingefær
8 stk nellikspiker
1 stk appelsin - skallet av den
1 ss tørkede blåbær
Litt revet muskat
Litt sort nykvernet pepper
2 dl vann
2 dl vodka eller akevitt
2 dl madeira
Rosiner
Hakkede mandler
Fremgangsmåte
Ha honning, kanelstenger, kardemomme, ingefær, nellikspiker, appelsinskall, tørkede blåbær, muskat og sort pepper i 2 dl vann, og kok i 10 minutter.
Dekk til og la det kjøle seg ned, og sett det i kjøleskapet over natten.
Sil vekk krydderet, så får du vann med kraftig kryddersmak.
Varm opp kryddervann, rødvin, akevitt/vodka og madeira og server med rosiner og mandler.

Ferdig gløgg
Hvis du ikke orker å lage gløgg selv, finnes det ferdige gløgg å få kjøpt på polet. Vanligvis pleier vi, så tett oppunder jul, å anbefale drikkevarer fra polets basisutvalg, da det ikke er sikkert du rekker å gå via bestillingsutvalget.
Men utvalget av gløgg i basis er elendig, så vi har plukket frem to gløgg fra bestilling, men som samtidig er inne i hyllene på mange polutsalg over det meste av landet.
Den ene er en rødvinsbasert gløgg og den andre er en hvitvinsbasert glühwein. Begge holder god kvalitet i forhold til prisen.
Domäne Wachau Glühwein

Frisk og god, hvitvinsbasert glühwein fra Østerrike.
87 poeng
Varenummer: 11323501
Prosent alkohol: 9,5
Råstoff: 100% Grüner Veltliner
Produsent: Domäne Wachau
Pris: 159,90
Fra Østerrike.
Gyllengul på farge. Fin og frisk duft av eple og sitrus med innslag av julekrydder.
God fylde med frisk og sursøt frukt, julekrydder og en ganske lang ettersmak.
Denne glühweinen kan drikkes både kald og varm. Vi har prøvet begge deler, og lander på en svak preferanse for å drikke den kald. Da bevarer du eple/sitrus-friskheten bedre.
Uansett en god glühwein, og et artig alternativ til den tradisjonelle, rødvinsbaserte gløggen.
Hellstrøm Gløgg

God, tradisjonell, rødvinsbasert gløgg fra mesterkokken.
87 poeng
Varenummer: 18793701
Prosent alkohol: 15,0
Råstoff: Garnacha, oloroso-sherry, sukker og krydder
Produsent: Moestue
Pris: 189,90
Fra Norge/Akershus.
Dyp rødfiolett på farge. Kompleks og krydret duft av røde bær, nellik, kardemomme, ingefær, kanel og rosin.
God fylde med stor sødme, fint krydderpreg og en lang ettersmak.
En god og ganske tradisjonell, rødvinsbasert gløgg.