Vintabbene du må unngå:

Du velger vel ikke den nest billigste vinen på restaurant?

Mange velger alltid den nest dyreste vinen på restaurant. Det er ikke nødvendigvis en god idé. Les hvorfor og få ni andre tabber vi hjelper deg å styre unna.

<b>VELG VIN PÅ RESTAURANT: </b>Man vil gjerne ikke velge den billigste vinen når man er på restaurant. Derfor går mange for den nest billigste. Denne tankegangen er restaurantene fullt klar over ...
VELG VIN PÅ RESTAURANT: Man vil gjerne ikke velge den billigste vinen når man er på restaurant. Derfor går mange for den nest billigste. Denne tankegangen er restaurantene fullt klar over ... Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

1. Du bestiller den nest billigste vinen på vinkartet.

Vin på restaurant er dyrt, det har sikkert mange smertelig erfart. Kanskje har du bare tatt imot en anbefaling fra vinkelneren, og så viser det seg at det var en rådyr flaske. Klok av skade sjekker du selv vinlisten neste gang, men du vil ikke virke gnien ved å kjøpe den billigste.

Så du velger den nest billigste. Denne tankegangen er restaurantene fullt klar over, derfor har de gjerne størst margin på nettopp denne vinen. Spør heller vinkelneren eller servitøren om veiledning, og ikke vær redd for å oppgi hvilken prisklasse du ønsker.

2. Du sender vinen i retur pga. korkbiter i glasset.

Når en vin betegnes som korket, er det ikke fordi en bit av korken har løsnet under åpning. Korket vin er derimot en vanlig vinfeil som oppstår hvis vinen kommer i kontakt med muggsoppen TCA. Det merker du først når du har luktet og smakt på vinen.

Da lukter vinen muggen kjeller og våt papp, og den mister fruktsmaken. I så fall er det helt riktig å sende vinen tilbake.

Les også: Hvitvin fra Sør-Afrika og Australia er to av de beste kjøpene på polet i mars

3. Du kjøper vin etter etiketten.

Vinmonopolet er en jungel, det er jeg helt enig i. Men i stedet for å ta sjansen på at en flott etikett også betyr en flott vin, bør du heller bruke de ansatte på polet. De er svært dyktige og kan lede deg rett om du gir dem noen hint om hvilke type viner, land og druesorter du pleier å like.

Les også: 5 viner under 150 kroner som passer til pizza

4. Du kjøper bag-in-box for å kunne ta bare ett glass.


Her lurer de fleste seg selv. Det er greit å kunne forsyne seg med bare ett glass uten å måtte åpne en hel flaske, men det er også veldig enkelt å ta ett glass til og enda ett... Kjøp heller halvflasker eller små kartonger enn en 3-liter hvis poenget er å begrense forbruket.

5. Du lagrer vinen på kjøkkenet.

På 80-tallet så man mange lekre kjøkken med vinhyller rundt komfyren eller avtrekksviften. Du kan jo selv tenke deg hvor varmt det blir her når man lager mat. Og hva med det lure stedet oppå kjøleskapet? Her ligger det nok mange gamle – og mest sannsynlig ødelagte – vinflasker. Oppbevar aldri vin i nærheten av varmekilder. Vin skal oppbevares tørt, mørkt og kjølig og helst vibrasjonsfritt. 10–13 grader regnes som ideelt, 16 er maks.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: Vi har testet 4 av de billigste rødvinene på polet, alle koster under 100 kroner

6. Du lagrer vinflasker stående.

Sørg for at du alltid lagrer flasker liggende. Dette er for å holde korken fuktig. Dersom flasken står oppreist, vil det være luft mellom vin og kork, og korken står i fare for å tørke ut og krympe. Da kommer det inn luft i flasken, og vinen oksiderer og får en smak av eddik.

7. Du serverer rødvin ved romtemperatur.

Av en eller annen grunn har mange blitt fortalt at romtemperatur er ideelt for rødvin. Men det er altfor varmt. Litt avhengig av hvilken type rødvin du skal servere, er det ideelle mellom ca. 15 og 18 grader. Er vinen frisk og lett, kan den godt serveres litt kjøligere enn en vin som er veldig kraftig med mye tanniner.

Les også: Her er vinene som passer til dessert, kake, ost og sjokolade

8. Du serverer favorittvinen din til all slags mat.

Smaken er selvsagt som baken, men det finnes noen grunnprinsipper når man matcher mat og drikke. Balanse er viktig. Skal du for eksempel servere reker, som er lett og frisk mat, bør du også servere en vin som er lett og frisk. Hvis favorittvinen din er en kraftig rød, vil den overkjøre de stakkars rekene i den grad at du vil ikke lenger kjenner den delikate skalldyrsmaken.

9. Du tror det holder å åpne flasken for å lufte vinen.

Dersom en vin trenger å luftes, holder det ikke bare å fjerne korken. Vinen må dekanteres, altså helles over i en karaffel, slik at all vinen kommer i kontakt med luft og på den måten har mulighet til å åpne seg. Det gjør at smaken og lukten blir mer fremtredende.

10. Du sparer den dyreste Champagnen til 12-slaget på nyttårsaften.

I løpet av nyttårskvelden har man gjerne spist en god middag og nytt både aperitiff, vin og avec, da er det grenser for hvor mye mer smaksløkene får med seg. Derfor anbefaler jeg å begynne med den beste Champagnen eller vinen du foretrekker mens du fremdeles kan verdsette alle de gode smakene.

Det er mange fallgruver i vinens verden. Selvsagt fins det utallige flere enn disse 10. Det lureste man kan gjøre, er å være ærlig om at man ikke nødvendigvis vet alt om vin og hvordan den behandles. Søk på nett eller spør noen som kan mer enn deg selv.

Mange tror at vin er et tørt og kjedelig tema forbeholdt vinsnobbene, men det finnes mange fine bøker med tips og råd som er både lettleste og artige. Jeg synes for eksempel at norske Sara Døscher har gitt ut flere gode bøker. Jeg anbefaler også The 24-hour Wine Expert, skrevet av den internasjonale dronningen av vin – Jancis Robinson.