Omikron BA.5

Ny omikron-variant: Nei, du er neppe immun selv om du har hatt korona

Forsker svarer på fem spørsmål om den nye koronavarianten BA.5.

MUTERER: Omikron-viruset muterer til stadig nye varianter. BA.5-varianten er den mest smittsomme hittil, og vil trolig smitte svært mange nordmenn de neste månedene. Illustrasjonen viser et koronavirusmolekyl.
MUTERER: Omikron-viruset muterer til stadig nye varianter. BA.5-varianten er den mest smittsomme hittil, og vil trolig smitte svært mange nordmenn de neste månedene. Illustrasjonen viser et koronavirusmolekyl. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Undervarianten av omikron BA.5 sprer seg i en rekke land, særlig i Portugal der den nye varianten står for nesten alle nye tilfeller.

I landet er koronasmitten hele 36 ganger høyere enn i Norge i skrivende øyeblikk, skriver NRK.

Det er Omikron BA.2 som dominerer i Norge nå, men helsemyndighetene anslår at BA.5 innen tre måneder også vil være den dominerende varianten i Norge.

Mange nordmenn har vært gjennom koronasmitte og flere runder med vaksinering (1,44 millioner registrerte tilfeller og over 4 millioner ferdig vaksinert), og mange lurer nok på om dette vil gjøre dem immune mot å bli smittet av den nye omikron-varianten.

Foreløpige studier viser imidlertid at det kan virke som BA.5-varianten lettere klarer å omgå den tidligere immuniteten.

SVARER: Gunnveig Grødeland er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.
SVARER: Gunnveig Grødeland er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Foto: Oslo Universitetssykehus

Time.com skriver at tre uavhengige studier (som ennå ikke er fagfellevurdert) alle fant ut at antistoffer fra tidligere omikron-smitte ga langt bedre beskyttelse mot variantene BA.1 og BA.2, enn hva tilfellet er med BA.4 og BA.5.

Les også: Ti myter om influensa og influensavaksine

– Beskytter mot alvorlig sykdom

Vi har stilt forsker innen vaksineutvikling og immunologi ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, Gunnveig Grødeland, fem spørsmål om den nye virusvarianten.

Hun er ikke overrasket over funnene i de tre studiene, men understreker at det viktigste er at alt tyder på at man fortsatt er beskyttet mot alvorlig sykdom.

– Det er helt som forventet at jo lengre fra utgangspunktet man kommer, jo svakere vil denne beskyttelsen være. Jeg synes også det er veldig mange (også forskere) som fokuserer altfor mye på nøytraliserende antistoffer og den beskyttelsen disse kan gi (som vi vet er det første som forsvinner når viruset begynner å mutere). Det som er viktig, er at det ikke er noen indikasjoner overhodet på svekket beskyttelse mot alvorlig sykdom etter smitte med BA.4 og 5, skriver Grødeland i en e-post til klikk.no.

Hva kan beskytte mot den nye varianten? Hjelper det å være vaksinert?

– Både vaksinene og smitten som vi tidligere har hatt vil beskytte. Vaksinen inneholder fortsatt den opprinnelige Wuhanvarianten, så vil heller ikke for denne varianten gi beskyttelse mot smitte og mild sykdom. Vaksinering vil imidlertid ha dannet både antistoffer og T-celler som kan beskytte mot at smitte utvikler seg til alvorlig sykdom.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Er man beskyttet om man har vært gjennom covid-19 tidligere?

– Man vil ha grunnleggende immunresponser som beskytter mot utvikling av alvorlig sykdom. Spesielt om man har vært smittet etter vaksinering, vil man kunne ha dannet en god bredde av antistoffresponser. Både etter vaksinering og smitte kan man bli smittet på ny og få symptomer på sykdom. Man vil imidlertid ha god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

  1. Hvor smittsom er den? Den er mer smittsom enn de tidligere omikronvariantene, som forklarer hvorfor den nå tar over dominansen i videre spredning.
  2. Hvor farlig er den? Det er ingen observasjoner som tyder på at den er farligere enn de tidligere omikronvariantene.
  3. Hva er symptomene? Samme som for de tidligere omikronvariantene, rennende nese og luftveisinfeksjon vil være vanlig.

    Kilde: Forsker innen vaksineutvikling og immunologi ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, Gunnveig Grødeland
Se mer

– Man sier at den raskt kan spre seg i Norge, men hvor raskt?

– Det vil vi heldigvis ikke få et helt klart svar på, fordi konsekvensene forbundet med smitte for de aller fleste vil være så små at det ikke er hensiktsmessig å drive utstrakt smittesporing.

– Tror du man kan bevege seg fritt dersom man får positiv test, eller er ferien truet?

– De fleste land har nå heldigvis akseptert at SARS-CoV-2 er et virus vi skal leve med. Derfor er det stadig flere som fjerner krav til PCR-test ved reise eller annet. Det er helt naturlig at vi vil bli smittet, og med den gode grunnleggende beskyttelsen vi nå har fått, først gjennom vaksinering og senere smitte for mange av oss, er det ikke noe vi trenger å gå rundt å tenke på. Det er heller ingen krav i Norge om at man skal teste seg ved luftveisinfeksjon, så vi har nok temmelig mye smitte. Det er helt greit. Det er viktig at de mest utsatte gruppene vil fortsette å få tilbud om vaksiner for å opprettholde beskyttelse, men for de fleste av oss er ikke SARS-CoV-2 lenger et virus vi trenger å tenke på.

Nakstad om sommerferien 2022

Klikk.no har vært i kontakt med Helsedirektoratet, men assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har ikke hatt anledning til å svare.

Han har nylig uttalt at han ikke tror den ventede smittebølgen vil få altfor store konsekvenser for sommerferieplanene.

– Jeg tror ikke sommeren vil bli veldig preget, men det kan være at bruken koroanasertifikat kan bli opprettholdt lenger i noen land lenger på grunn av økt smitte, sier Naktstad til TV 2.