Leserne forteller

Jeg stolte på ham. Det var et sjokk å oppdage hva han hadde gjort bak min rygg

Jeg blir så utrolig lei meg når jeg får høre av andre at jeg var naiv. For jeg vet det er sant.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

Skam, flauhet og sorg er en del av etterdønningene jeg sliter med etter at jeg avsluttet samlivet med forloveden min. I lang tid bodde vi sammen, delte alt, og jeg var glad i han og håpet på en fremtid for oss to.

Drømmene mine ble brutalt knust, og ved å starte med hvordan det hele begynte, håper jeg å vise hvordan du kan bli manipulert til å bli dum, godtroende og blåøyd.

Da jeg møtte Morten, var jeg en sterk og oppegående, ung dame, som hadde stått i motgang og visste hvordan jeg ville ha det.

Etter å ha blitt bedratt av min forrige kjæreste, var jeg sikker på en ting, og det var at ingen mann skulle få være utro mot meg igjen.

Morten bar med seg en tilsvarende historie og vi to fant hverandre i full forståelse. Jeg husker at jeg først og fremst falt for humoren hans – at han var kjapp i replikken og morsom.

Han var lett å snakke med og det beste av alt var at han viste verden hvor forelsket han var i meg.

Når han la armen spontant rundt skulderen min når vi gikk tur, eller var ute blant venner sammen, gjorde det meg glad og stolt, for det var tydelig at jeg var verdt å elske.

Det hadde jeg jo vært i tvil om etter at min forrige samboer sjekket opp en av venninnene mine bak min rygg.

Jeg forgudet den nye kjæresten min, som jobbet som selger, og selv om han reiste en del i jobben, var jeg ikke sjalu, for han var så tydelig på verdiene sine rundt utroskap.

Det var ikke akseptabelt. Han sa det med en slik styrke at det også gjorde meg glad – jeg hadde ingen ting å frykte.

Så ja, han var mannen jeg ville ha barn med og gifte meg med.

Les også (+): Den ene datteren min arvet en gammel slektning. Det ble helt krise

Kjeltring-strek

Han satt ofte ved pc’en på kontoret, som egentlig var en krok av stuen, og når han satt slik, ville han være i fred fordi han måtte konsentrere seg.

Ofte når jeg gikk og la meg, ble han sittende der og jobbe, og slik jeg så det, var han arbeidsom og pliktoppfyllende. En flott mann.

Ofte kjøpte han roser og gaver til meg, og jeg ble så rørt og glad. «Så heldig jeg er!», tenkte jeg.

«Han er så gavmild, gir meg presanger hele tiden», sa jeg til venninnene mine.

Det var gullfuglen jeg hadde skutt.

Da vi møttes hadde han en fin bil, og etter at vi hadde bodd sammen en stund, foreslo han at vi kjøpte en enda finere bil sammen.

Jeg sa at jeg heller ville at vi skulle spare til en felles bolig, men han overtalte meg, så jeg tok opp et lån på en halvdel og overførte pengene til han, som skulle kjøpe bilen gjennom en han kjente.

Bilen, som skulle ha vært vår, vet jeg i dag at var hans første kjeltring-strek mot meg. Senere skulle det vise seg at han leaset bilen og at bare en liten del av pengene jeg overførte til han, gikk til det det skulle.

Men den gangen visste jeg ingen ting.

Jeg hadde alltid vært flink med penger og hadde spart på en konto, det var penger jeg ikke ville bruke på noe fordi jeg sparte til egen bolig.

Da Morten fikk vite om disse pengene, mente han at det var idioti å la dem stå i banken, der det var nesten null renteinntekt.

Han var så flink til å overtale, så jeg lot han plassere dem i aksjer, det var i hvert fall hva jeg trodde.

«Hva er personnummeret ditt, kan du gi meg bankbrikken, og hva er ditt personlige passord?»

Spørsmålene kom fort og jeg svarte uten å tenke meg om og la kodebrikken foran han.

Tillit. Jeg ga han min fulle tillit.

Fra da av hadde han tilgang på alt som var mitt. I hans øyne var mitt hans og hans mitt. Men jeg hadde verdier og han ingen, skulle det vise seg.

Alt skjedde så fort. Da jeg spurte hvordan det gikk med pengene mine, sa han at jeg kom til å doble verdiene på kort tid. Jeg bad ikke om å få se dokumentasjon, da ville han kanskje tro at jeg ikke stolte på han.

Les også (+): Jeg sa ja til å hjelpe søsteren min økonomisk, men hun lurte meg trill rundt

Blind og naiv

En dag kom han hjem med en rosebukett, som fylte favnen hans, og han fridde til meg. Det var så romantisk at om jeg hadde noen som helst alarmklokker, som kimte i det fjerne, så forsvant de der og da. Han var så søt, varm og sjenerøs.

Vi planla fremtiden, skulle kjøpe et hus der jeg vokste opp og få to barn, en jente og en gutt, helst. Han sa at han elsket meg over alt på jord, «herfra og til månen og tilbake igjen».

Å føle seg så elsket som det jeg gjorde, gjør deg blind og naiv, det ser jeg i dag.

Jeg var ikke opptatt av å gjemme kodebrikken min og tok den aldri med meg. Det betyr at han hadde fri tilgang til den. Min opplevelse av Morten, var at han hadde veldig god råd.

Han inviterte meg med på spahotell og kjøpte til stadighet dyre «duppedingser» og elektronisk utstyr.

Plutselig fikk jeg den dyreste modellen av en mobiltelefon, uten at det var bursdag eller jul. Hvem blir ikke glad for noe sånt?

Dyre el-sykler, det beste av alt innenfor alt. Selv hadde jeg ikke økonomi til å leve slik, men jeg beundret ham fordi han gjorde det så bra.

I hans jobb var det bonuser og det var lett å forstå at han var en vinner, for grunnlønnen hans var i grunnen veldig lav.

Da vi hadde vært samboere i halvannet år, byttet han ut bilen i en nyere og bedre modell, og jeg ga ham enda noen titusener å legge i kjøpet.

Igjen stolte jeg på ham. Han sa at når hans og mine sparepenger hadde doblet seg, så skulle vi gifte oss og kjøpe hus. Det var så mye se frem til.

I dag ser jeg at jeg ikke ante hva slags økonomisk situasjon Morten var i, og da jeg plutselig en dag fikk et brev fra banken om et forbrukslån, som ikke var betalt ned slik det skulle, var jeg først sikker på at det var en stor misforståelse. Jeg ringte banken og sa at jeg aldri hadde tatt opp et slikt lån.

Damen i banken sa at det uten tvil var mitt lån. «Men da må noen ha stjålet identiteten min», insisterte jeg.

Da Morten kom hjem, fortalte jeg han hva som hadde skjedd, og han smilte, kysset meg og sa at det helt sikkert var en feil og at det ville ordne seg.

Så, dagen etter, var han forduftet og svarte verken på meldinger eller telefoner fra meg.

Det var et sjokk å oppdage hva han hadde gjort bak min rygg. Det var tatt opp flere forbrukslån i mitt navn – han hadde til og med opprettet en e-postadresse med mitt navn, som han fikk alle dokumenter sendt til.

Mannen jeg ga hjertet mitt til hadde svindlet meg for flere hundre tusen kroner, og det viste seg at han var svært gjeldstynget. Pengespill på nettet og et ekstremt forbruk hadde gitt ham stor gjeld.

Jeg husker hva jeg tenkte, at jeg i det minste eide halve bilen, men også der gikk jeg på en nedtur, for han leaset bil, og i mitt navn.

Fordi han ikke hadde betalt leien den siste måneden og hadde kjørt flere kilometer enn avtalen tilsa, gikk jeg på en stor smell i denne sammenhengen også.

Jeg politianmeldte Morten, men så langt har han ikke blitt straffet for hva han gjorde mot meg. Jeg sitter med gjeld til langt oppover ørene og har mistet alle pengene mine.

Kreditorene sier at de ikke kan hjelpe meg fordi jeg har opptrådt uaktsomt ved å gi ham kodebrikke og passord.

Det er jo også sånn at jeg har vært med på reiser og vært med på å bruke pengene, slik de ser det. At jeg trodde at han hadde masse penger, tar de ikke hensyn til, naturlig nok.

Sannheten er at det er lite sannsynlig at jeg får tilbake noe som helst, for selv om min eks skulle bli dømt til å betale tilbake penger til meg, vil det lite sannsynlig føre til at jeg får noe.

Han har en lang hale av gjeld, som han ikke vil klare å tilbakebetale, og andre kreditorer står foran meg i køen.

Jeg føler skam, fortvilelse og sorg. Nå har jeg gått på to store smeller i livet, den ene handlet om utroskap og den andre om å bli svindlet.

Om jeg tør å tro på en mann igjen, vet jeg ikke. Akkurat nå føler jeg bare dyp fortvilelse.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller


Denne saken ble første gang publisert 06/08 2024.

Les også