Leserne forteller

Jeg så ikke faresignalene, men hun skapte et voldsomt drama av alt

Jeg var ny i byen og skulle være med barnet mitt i barnehagen for første gang. Der møtte jeg Merete.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

«Er du ny her? Jeg kom til byen for fem år siden, og det var så utrolig tøft ikke å kjenne noen», sa hun til meg da vi havnet ved siden av hverandre på en benk i barnehagen.

Før jeg rakk å si noe som helst, fikk jeg Meretes utrolige historie, og der og da føltes det som en gavepakke, for det hørtes virkelig ut som om hun trengte en god venninne.

Mannen hennes hadde vært utro med en kollega, og det var akkurat blitt slutt mellom dem, og hun var forferdelig lei seg.

Jeg fikk høre at den nye damen til mannen, som var blitt en eksmann, var et skikkelig troll, som manipulerte alle rundt seg.

Stakkars henne, tenkte jeg, og før vi skiltes hadde vi avtalt å gå på tur og ta en kaffekopp sammen en ettermiddag.

Ved middagsbordet den dagen fortalte jeg Trond, min elskede, om mammaen jeg hadde møtt, og som kunne bli den venninnen jeg ikke hadde i vår nye hjemby.

Han smilte og sa at det var hyggelig, og han ville selvfølgelig være hjemme med barna om jeg hadde en venninneavtale.

Vi to hadde et rolig, harmonisk og hyggelig samliv. Store diskusjoner og beskyldninger fantes ikke. Egentlig hadde det aldri vært drama i mitt liv – det lå ikke for meg.

Men jeg bar med meg det sterke savnet etter en nær venninne, og derfor kastet jeg meg i armene på Merete. Det skulle vise seg at hun var en helt annen type enn meg.

Hun bidro til drama

I begynnelsen tenkte jeg at motsetninger tiltrekkes av hverandre. Jeg syntes hun var livsbejaende og spennende; hun sparte ikke akkurat på kruttet når hun satte ord på ting.

Vi alle har behov for oppmerksomhet og bekreftelse. Å ønske anerkjennelse på at vi er ok og godt likt ligger i den menneskelige naturen, og i dette var Merete og jeg like.

Men hvor sterkt hennes ønske om å være verdifull og viktig virkelig var, så jeg ikke i starten.

Merete ble en viktig del av min hverdag fordi jeg ville være en støtte for henne. At hun snakket sant om alt, tok jeg bare for gitt. Å overdrive har aldri ligget for meg, så det falt meg ikke inn at det var det hun gjorde.

Kanskje burde jeg har reagert mer på hvordan hun fremsto i sosiale medier.

Det var kryptiske statuser, som fikk mange til å føle seg potensielt truffet. Til og med jeg tenkte: Er det meg hun sikter til nå?

Hun hadde mange venninner, og jeg møtte bare noen få av dem. Ofte skrøt hun av det store nettverket, men samtidig fortalte hun sjokkerende historier om hver og en av dem hun vanket sammen med.

Det virket som om alle hadde gjort dumme ting, tatt feil valg eller hadde dårlig personlighet.

Jeg bar med meg en frykt om at hun skulle tenke negativt om meg, men ville ikke gå inn i dette fordi hun kanskje ville tenke at jeg var selvopptatt.

Hadde jeg spurt om det var meg hun siktet til i siste innlegg, visste jeg innerst inne at hun ville bli sjokkert og le av meg.

Det var Trond som først brukte ordet «dramaqueen» om Merete, og da han sa det, ble jeg irritert og sa at han ikke måtte snakke negativt om den eneste gode venninnen jeg hadde.

Merete fortalte om eks­kjærester og møtte nye, som hun hadde romanser med, men alltid var det snakk om usunne situasjoner og relasjoner, og jeg forsto at hun ofte ble opprørt over at mennesker ikke var den de ga seg ut for å være.

Hva jeg ikke så, var at hun bidro sterkt til dramaene.

Les også (+): Jeg var hans elskerinne i 20 år. Til slutt kjørte jeg hjem til ham

Skapte falsk tvil

Mer enn ett år hadde gått da Merete en lørdag tok meg med ut på byen, og der møtte vi to andre venninner av henne.

Jeg ble sittende og snakke med den ene mens de andre to danset, og hun spurte hvordan jeg klarte å være så nær en person som Merete.

«Hun er kjent for å lage drama», sa hun.

Det var andre gang jeg hørte ordet drama i forbind­else med bestevenninnen min.

Da vi gikk hjem, og Merete begynte å legge ut om hvor selvopptatte de to venninnene var, og fortalte en historie om hvor forståelig det var at mennene til begge var utro, stakk det til i brystet mitt, men jeg sa ingen ting.

I dag vet jeg at personer som Merete ikke klarer å holde seg til faktiske hendelser, og de endrer historier til sitt eget beste ut fra hvem de snakker med.

Jeg merket følgende: Hvis versjonen hun fortalte i første omgang ikke ga henne nok oppmerksomhet, smurte hun ekstra på i neste versjon.

Kanskje visste jeg at hun helt sikkert snakket dårlig om meg også, men jeg fornektet det i lang tid.

Da jeg en dag fant henne sittende hjemme hos meg, selv om hun visste at jeg ikke var hjemme, stusset jeg.

«Lise, jeg glemte at du skulle bort i kveld, men har hatt en fin samtale med Trond. Vi snakkes», sa hun og gikk.

Da vi ble alene igjen, så jeg at mannen min virket plaget.

«Din gode venninne har snakket med meg om en god venninne, som er utro mot mannen, og jeg føler at det hun egentlig sa, var at jeg ikke kan stole på deg», sa han.

Jeg kunne ikke tro at han snakket sant, men visste at han gjorde det. Jeg, utro? Det var sjokkerende og skremmende at hun kunne si noe slikt. Hva var motivet hennes for å snakke om noe sånt?

Selv om Trond hadde tillit til meg, stilte han meg spørsmålet: Har du noen gang vært utro? Og der og da forsto jeg at min venninne hadde klart å så inn en tvil, en slags gift, i mitt ekteskap.

Da jeg tok opp med Merete hva hun hadde gjort, ble hun opprørt og sa at hun definitivt ikke hadde hatt meg i tankene da hun delte historien med Trond.

«Herregud, jeg sa at han ikke kjenner den det var snakk om», sa hun oppgitt.

Hun ville ikke se eller forstå hva hun hadde gjort galt ved å dele den kryptiske historien, og jeg forsto at hun manglet selvinnsikt.

Enden på vår diskusjon var at Trond var den håpløse, som skapte situasjonen vi havnet i.

Etter episoden med Merete hadde Trond og jeg en vanskelig periode, og vi forsto begge etter hvert at Merete hadde klart å gjøre stor skade på vårt forhold.

Heldigvis for meg, hadde han tidlig plassert henne som menneske. Hadde det ikke vært for det, kunne det ha gått dårlig med oss som par.

På dette tidspunktet skjønte jeg at jeg måtte ta avstand fra Merete, og siden da har jeg hørt historier om meg selv av andre i hennes nettverk.

Les også (+): Jeg stjal mannen din, og nå skal jeg forklare hvordan det skjedde

Dramadronning

Hun er kjent som en dramadronning, som folk bare orker å ha begrenset kontakt med, viser det seg.

Hun har sagt at Trond og jeg har skuffet henne så voldsomt, og jeg ser at alt handler om henne. Hun utnytter enhver kommentar eller handling og forandrer alle historier til sin personlige historie.

Personer som henne setter stort sett alltid seg selv i sentrum av alt, alt handler om dem og deres følelser.

Nå skal det sies at hun også har sympatiske sider og kan opptre støttende, men jeg mistenker at hun også da har en agenda om å skape uro og drama.

Jeg har lest om dramadronninger, og de manipulerer og sladrer for å få situasjoner til å vokse, for så å fryde seg over at dramaet utfolder seg. De er mestere i å sette folk opp mot hverandre.

Heldigvis for meg har jeg fått flere gode venninner gjennom barnehagen og fritidsaktiviteter for barna. Ikke minst har jeg fått en nabo som er mer lik meg selv, som er rolig og balansert og ikke snakker i store ord.

Nå er det flere måneder siden jeg snakket med Merete sist, men jeg har fått høre at hun er blitt sammen med en gift mann, og har overtalt ham til å forlate familien sin for å være sammen med henne.

Jeg burde kanskje ha advart ham, men det kommer jeg aldri til å gjøre, for jeg orker ikke mer drama i livet mitt.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller


Denne saken ble første gang publisert 11/07 2024.

Les også