SAMTALE I NATTEN

– Jeg har en dødsdom skrevet i pannen og er syk av smerter. Likevel fridde han

Tidlig i 30-årene fikk Eli (58) en sykdom som kan føre til en tidlig død. – Med en dødsdom skrevet i pannen, syltynn og syk av smerter, fikk jeg likevel oppleve noe helt fantastisk.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Colorbox (Illustrasjonsfoto)
Først publisert Sist oppdatert

Den blon­de, bli­de da­men er tynn, for ikke å si ma­ger. Ved før­s­te øye­kast er det lett å ten­ke at hun må lide av en form for spi­se­for­styr­rel­se, selv om hun går i om­fangs­ri­ke og fluf­fy klær som skju­ler det meste av krop­pen hen­nes.

– Syk­dom­men som har rammet meg er vel­dig sjel­den, for­kla­rer Eli.

– Der­for kan jeg ikke si nav­net på den, for ikke å risikere å bli gjen­kjent. Det at folk tror jeg sul­ter meg er ikke an­net enn hva jeg kan for­ven­te, sier hun med et lunt og godt smil.

– Jeg har god­tatt den ut­ford­rin­gen det er å være syk. Sna­re­re fo­ku­se­rer jeg på det po­si­ti­ve i tilværelsen. Og mot alle odds opp­le­ver jeg at li­vet smi­ler bre­de­re til meg enn noen gang. Tak­ket være en som he­ter Emil.

Hun smi­ler igjen og ser vel­sig­net lyk­ke­lig ut.

– Jeg be­und­rer min manns kjær­lig­het. Den er raus og urok­ke­lig. For meg har den ført til mer enn ett mi­ra­kel.

Skrem­men­de dia­gno­se

Eli spo­ler 25 år til­ba­ke i tid.

– Det be­gyn­te med at hen­de­ne mine ble rød­li­ge og svul­ne.

– «Det går sik­kert over», sa jeg til meg selv og tenk­te at jeg bare fikk ta ti­den til hjelp. Jeg had­de ato­pisk ek­sem og an­tok at det var år­sa­ken, kom­bi­nert med vin­ter­kul­den. Men det gikk slett ikke over, tvert imot ble det bare verre og verre. Et­ter hvert kjen­tes hu­den både stram og hard ut, og fing­re­ne mine ble mind­re be­ve­ge­li­ge. Da begynte jeg for alvor å bli uro­lig!

Hun gikk til fast­le­gen med problemet. Han hadde ingen svar, men send­te henne vi­de­re til ut­red­ning hos en hud­spe­sia­list.

– Dia­gno­sen som jeg til slutt fikk, var helt ukjent for meg. Jeg er en av svært få som har nett­opp den­ne syk­dom­men, som jeg nå har lært fin­nes i fle­re va­ri­an­ter og med ulik al­vor­lig­hets­grad. Hvis ind­re or­ga­ner blir an­gre­pet, er det fare for li­vet, forklarte le­gen meg. Han men­te at den varianten som hadde rammet akkurat meg, var blant de vers­te. Det føl­tes som å få en døds­dom.

– Hva ble gjort for å hjelpe deg?

– Ennå fin­nes det in­gen kur mot den­ne syk­dom­men. I star­ten var smer­te­ne mine så uut­hol­de­li­ge at jeg ble inn­lagt på sy­ke­hus, ene og ale­ne for å få smer­te­stil­len­de me­di­si­ner in­tra­ve­nøst. Like fullt stakk og brant det un­der hu­den, over­alt! Jeg var frem­de­les ung, ugift og barn­løs og skulle ha hele livet foran meg. Men li­vet for­svant bak en mørk rul­le­gar­din. Fortvilet spur­te jeg meg selv: «Fin­nes det over­ho­det noen frem­tid for meg?»

Midt i et hel­ve­te av smer­ter skjed­de et mi­ra­kel.

– Rik­tig­nok ikke av me­di­sinsk art, ler Eli. – Men det lille mirakelet jeg sikter til, ga meg håp!

Les også (+) Jeg stjal mannen til venninnen min

Mot alle odds

Det star­tet med en til­fel­dig prat inne på be­søks­rom­met på sy­ke­hu­set der hvor Eli fikk smer­te­be­hand­ling.

– Han sto der med en bloms­ter­kvast og skul­le be­sø­ke mo­ren sin. Si­den en lege var opp­tatt med henne, be­gyn­te han å prate med meg iste­det, forteller hun.

«Hvor­for er du her?» spur­te han rett på sak, og det falt meg na­tur­lig å sva­re ham åpent og ær­lig. «Han ly­ser av god­het,» tenk­te jeg, og i ettertid har det førsteinntrykket vist seg å stem­me godt, smiler hun.

Den ukjen­te man­nen spur­te henne om han kunne få lov til å kom­me til­ba­ke på be­søk til henne se­ne­re.

Over­ras­ket nik­ket Eli til svar, men i sitt stil­le sinn lur­te hun på om han fak­tisk ville kom­me til å hol­de ord. Den usik­ker­he­ten kun­ne hun ha spart seg. Han kom hver eneste dag et­ter det.

– Hva skjed­de mel­lom dere etter dette?

– Vi ble stor­men­de for­els­ket i hverandre!

Hun ser frem­de­les over­ras­ket ut når hun tenker tilbake.

– Det tok ikke så lang tid før han gikk ned på kne og frid­de. Jeg ble skremt av hvor raskt det gikk og ga ham først et svar fem uker se­ne­re.

– Hva fikk deg til å nøle?

– Det var van­ske­lig å for­stå hvor­for en kjekk, vel­ut­dan­net mann øns­ket et vrak som meg. Skep­tisk spur­te jeg meg selv: «Er han en psy­ko­pat?» De er jo kjent for å være im­pul­si­ve og ville tro­lig ha likt at min ra­di­us for å være so­si­al var nok­så be­gren­set. Det var en gru­som tan­ke, men jeg var na­tur­lig nok skep­tisk, unn­skyl­der hun seg og føy­er til: – Dess­uten var han allerede gift med en annen!

– Had­de han barn?

Hun ris­ter på ho­det.

– Det var li­ke­vel mer enn nok til at alle var­sel­lam­per lys­te. Han forklarte at mens kona øns­ket å få barn med ham, ville han ut av ek­te­ska­pet.

– Og di­rek­te inn i et nytt?

– Ja. Er det rart jeg ble skep­tisk? spør hun.

Les også (+): Mannen min var bortreist, og jeg dro til en gammel venninne. Da jeg så over i nabohagen, falt hele livet mitt sammen

Mi­ra­kel­ku­ren

Da hun et par må­ne­der se­ne­re ble ut­skre­vet fra sy­ke­hu­set, flyt­tet de sam­men.

– Da han bar meg over ters­ke­len inn til det som fra nå av var vårt fel­les hjem, had­de vi ennå ikke hatt sex, rø­per hun.

– Hvor­for?

– På den ti­den tål­te jeg knapt en klem. Over­alt var hu­den smer­te­full.

– Hvor­dan fant du over­skudd til å bli for­els­ket?

– Vi øy­net det­te «noe» hos hver­and­re. Ett el­ler an­net litt flyk­tig og ude­fi­ner­bart som man bare må gri­pe og hol­de fast ved. Det ga kraft og styr­ke. Den fy­sis­ke kon­tak­ten skjed­de først se­ne­re.

– Hvor­dan re­ager­te de­res nær­mes­te på for­hol­det?

– Mine for­eld­re og søs­ken ble gla­de, og en av ven­nin­ne­ne mine sa: «Det hø­res ut som en ro­man­tisk uke­blad­no­vel­le», for­tel­ler hun lat­ter­mildt.

– Hva med hans fa­mi­lie og ven­ner?

– På Emils kant spur­te de om det had­de rab­let for ham. De kal­te det også utro­skap.

– Vil du de­fi­ne­re det slik?

– Han var jo gift, ja, men ulyk­ke­lig i ek­te­ska­pet. Da han ble skilt, og vi to ble gift et­ter en li­ten se­re­mo­ni uten­lands, roet ge­myt­te­ne seg. Med åre­ne har alle sett at vi gjør hver­and­re godt. Selv eks­ko­na er Emil
i dag venn med.

– Og syk­dom­men …?

– Den er vel­dig syn­lig på ut­si­den, men det er in­gen ind­re or­ga­ner som er an­gre­pet.

Hun fol­der hen­de­ne for­an brys­tet som en sym­bolsk takk.

– Kjær­lig­he­ten har vært min mi­ra­kel­kur, er hun over­be­vist om.

– Selv om vi har for­blitt barn­lø­se, kun­ne hver­ken Emil el­ler jeg ha vært mer for­nøyd med li­vet, syk­dom el­ler ikke syk­dom!

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "Samtale i natten" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier