Leserne forteller

Ekskona brukte sitt eget barn som våpen. Det ødela forholdet vårt

I begynnelsen var alt fint mellom David og meg. Så begynte ekskona med sine ondskapsfulle og splittende metoder.

Pluss ikon
<b>DÅRLIG STEMNING:</b> Jeg ble sint, David ble sint og fortvilet, og alt dette førte til at kranglene hang som tordenskyer i luften.
DÅRLIG STEMNING: Jeg ble sint, David ble sint og fortvilet, og alt dette førte til at kranglene hang som tordenskyer i luften. Foto: Illustrasjonsfoto: NTB
Publisert

Jeg hadde vært skilt i ett år da jeg traff David. Jeg hadde ikke tenkt å få en ny mann inn i livet mitt så raskt, ikke minst fordi jeg syntes min lille sønn, Kim, på fem år måtte ha tid til å venne seg til tilværelsen etter skilsmissen.

Men så dukket altså David opp, og jeg forelsket meg dypt og inderlig. Vi hadde mye til felles og hadde det veldig hyggelig sammen.

David var skilt som meg og hadde en datter, Helene, på syv år. Vi hadde samme form for humor, likte de samme filmene, vi likte begge å spille tennis, var glad i å gå i fjellet og hadde samme politiske ståsted og livssyn.

I tillegg var vi begge utdannet innen administrasjon og ledelse, så vi hadde masse å snakke om.

Det utviklet seg til å bli et godt og stabilt forhold. Jeg skjønte snart at David hadde en krevende ekskone, Kari, som definitivt ikke var ferdig med ham.

– Kari har alltid vært svært avhengig av meg, men vi var enige om å skilles, så du trenger ikke å være sjalu. Jeg setter pris på Kari som mor til dat­teren min, men mine følelser for henne som kvinne er over for lengst, bedyret han.

– Helene kommer i første rekke for meg, men det forstår vel du som selv er mor, sa David.

Selvsagt forsto jeg det, og jeg likte at han sa det. Det viste at han var en god far. For meg var jo også Kim det viktigste i verden.

Kari og Helene bodde i en rekkehusleilighet, og det var stadige telefoner og meldinger til David om at de måtte ha hjelp.

Det var alt fra å plante en hekk til å bære noe tungt fra en etasje til en annen. Eller noe som skulle males, snekres eller bare snakkes om. Han ble også stadig kommandert hjem til Kari for å spise middag.

Det var tydelig at Kari brukte den lille datteren som påskudd for å få David til å komme hjem til seg.

Hvis David nølte med å si ja, la hun ut om at Helene ikke klarte å få ned en matbit hvis ikke pappa kom og spiste sammen med dem, for hun savnet pappaen sin så fryktelig.

Les også (+): Før datteren min døde, ringte hun og avslørte en mørk hemmelighet

Hun hatet meg

I begynnelsen brydde jeg meg ikke om det. Jeg tenkte hun nok ville gi seg når hun skjønte at det var alvor mellom David og meg.

Derfor var jeg tålmodig, selv om det hendte jeg kommenterte at hun krevde mye av ham.

Problemene startet for alvor like etter at David og jeg hadde flyttet sammen. Det var tydelig at dette gjorde Kari sjalu. Det ringte og tikket inn meldinger på Davids mobil­telefon i en jevn strøm døgnet rundt.

Enten vi var i selskap, hadde lagt oss eller satt om kvelden i en fin, fortrolig samtale. Kari måtte snakke med ham. Kari var bekymret for Helene.

Helene savnet pappa. Det var noe hele tiden. Og David stilte opp, men etter noen måneder satte han foten ned.

– Neste gang du ringer, bør det være noe svært viktig, hørte jeg ham si irritert en gang. Jeg ble lettet over å høre at han endelig tok igjen med henne.

Det var like etter dette at Helene forandret seg overfor meg. Hun avviste meg, så ikke på meg når jeg snakket til henne, og hun svarte meg frekt når hun først sa noe.

Fra å være en åpen og blid syv-åring som hadde satt pris på at vi spilte spill, var på tur i skogen og gjorde hyggelige ting sammen, ble hun en helt annen.

Hun ville ikke være med, iallfall ikke hvis jeg var der.

– Jeg synes du er dum, og det er enda dummere at du har flyttet sammen med pappa, sa hun og så på meg med smale, fiendtlige øyne.

– Det er din skyld at pappa ikke flytter hjem igjen, sa hun videre. Ord jeg forsto var tatt rett ut av Karis munn.

Det skjønte David også. Han tok det opp med Kari, men hun nektet plent.

Hun hadde ikke sagt noe som helst, men hun hadde jo lagt merke til at Helene ikke hadde lyst til å dra til oss lenger, og hun bedyret overfor David at hun faktisk prøvde å få Helene til å bli mer positiv.

David slo seg til ro med det, men det gjorde ikke jeg. Jeg klarte ikke å smiske og legge meg flat for Helene. Ikke åpnet hun for det heller.

Hun hadde bestemt seg for å hate meg, noe som også gikk ut over Kim når hun kom på besøk. Hun grep hver minste anledning til å starte en krangel.

Og hver gang Kim tok igjen, løp hun til David og fortalte hvor slem og dum Kim var.

Les også (+): – Pappa forlot oss. Da jeg fant ham igjen, fortalte han den sjokkerende hemmeligheten

Han ga etter

Det ble verre. Helene kommenterte at jeg brukte vond parfyme, hun syntes jeg hadde stygge klær og hun fremhevet sin egen mamma hele tiden. Jeg overså det lenge.

Jeg visste jo at dette ikke kom fra Helene, men fra moren.

Men så gikk det så langt at Helene nektet å komme til oss. Noe som tydeligvis var en triumf for Kari. – Du bør virkelig tenke deg om, sa hun til David.

– Hvem er viktigst i livet ditt? Er det et menneske som så tydelig ikke har noen kontakt med Helene, eller er det din egen datter?

Og så fyrte hun opp under skyldfølelsen og usikkerheten hans med hvor mye Helene savnet å ha mamma og pappa sammen.

Jeg hadde bestemt meg for at Kari ikke skulle oppnå det hun ønsket – en konflikt mellom David og meg. Men det var ikke til å unngå.

Jeg ble sint. David ble sint og fortvilet, og alt dette førte til at kranglene hang som tordenskyer i luften.

David begynte å møte datteren ute, fordi Helene mis­trivdes sammen med Kim og meg.

– Jeg vil ikke at du skal bo sammen med Grete lenger, hadde hun sagt til faren da de spiste på en kafé.

Jeg forsto hvordan Kari manipulerte henne. Hun hadde sikkert utallige ganger snakket stygt om meg og skapt et fantasi­bilde i barnet om at hvis bare jeg ble ryddet av veien, ville mamma og pappa få det bra sammen igjen.

Jeg følte meg maktes-løs. Jeg trodde ærlig talt ikke at et lite barn kunne ha så stor innflytelse over faren sin. Men det viste det seg at hun hadde – med god hjelp fra moren.

Det var vanskelig for David. Han ble dratt i to retninger. Men jeg visste snart utfallet – Kari ville gå seirende ut av kampen.

Først og fremst fordi jeg ikke fikk meg til å bruke så skitne og ondskapsfulle metoder som henne. Det var forferdelig å se hvordan hun samvittighetsløst brukte barnet for å få tilbake David.

Da forholdet vårt hadde hanglet slik noen måneder, orket ikke David mer. Han ga etter for presset og flyttet fra meg.

Da var det over tre måneder siden jeg hadde sett Helene, og jeg hadde bare hørt om litt av det David ble fôret med. At hun nektet å komme hjem til oss fordi jeg ikke var snill når jeg var alene med henne.

At jeg forskjellsbehandlet ungene, at maten jeg laget ikke var god. At jeg oppførte meg som den onde stemoren i eventyrene …

Det var bittert og uhyggelig at det var et voksent menneske som sto bak alle disse løgnene. Etter min mening var det maktmisbruk overfor sitt eget barn.

Jeg syntes det var fryktelig at Kari med disse metodene greide å få til et brudd mellom David og meg.

Det er over et år siden det ble slutt mellom oss. Jeg har kommet over det verste, og bitterheten som jeg følte til å begynne med, er borte. Men fremdeles synes jeg det er leit at forholdet tok slutt.

David og jeg passet i utgangspunktet meget godt sammen, vi hadde jo så mye felles. Det var dette hans ekskone ikke tålte.

Jeg tror ikke hun ødela for oss på grunn av kjærlighetssorg, jeg tror det var sjalusi og hevngjerrighet som drev henne.

Tankene mine går stadig tilbake til det jeg opplevde. Jeg lurer på hvordan det går med David og datteren, undrer på om Kari fremdeles har makt over ham.

Jeg må si jeg er svært skeptisk til å møte en mann med barn igjen. For hvis det er så enkelt at et barn kan få sin vilje innfridd av en far som har dårlig samvittighet, ja, da får jeg heller styre unna menn med mindreårige barn.

Visst skal barna være det viktigste, men et barn skal ikke få tyrannisere voksne for å få sin vilje igjennom.

Jeg vet at jeg aldri var ekkel, urettferdig eller slem mot Helene. Tvert imot ønsket jeg å oppnå hennes hengivenhet, og i begynnelsen var jo også alt bra mellom oss.

I dag lever Kim og jeg alene, og slik får vi ha det foreløpig. Jeg skal vokte meg skikkelig neste gang, være godt forberedt og kjenne både mannen og fortiden hans grundig før jeg flytter sammen med noen igjen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller


Denne saken ble første gang publisert 02/07 2024.

Les også