MYSPACE TOM

Tom ble multimillionær over natten – så forsvant han

Den profilerte gründeren i 30-årene mottok et tilbud de fleste bare kunne drømt om. Så ble det stille. Hva skjedde egentlig med mannen som alltid var din venn?

<b>Kjendis:</b> Tom Andersson ble ofte avbildet sammen med Hollywood-kjendiser og andre stjerner. Her sammen med Joaquin Phoenix.
Kjendis: Tom Andersson ble ofte avbildet sammen med Hollywood-kjendiser og andre stjerner. Her sammen med Joaquin Phoenix. Foto: E. Charbonneau / Getty Images
Først publisert

De fleste ville nok kunne leke seg med tanken om hva de skulle gjort, dersom de over natten fikk så mye penger at de kunne levd som de ville resten av livet. Tilbudet gründeren Tom mottok, var nettopp et slikt. Tom takket ja. Så fikk han sparken.

Og forsvant.

Nese for nett

Tom Anderson ble født i California i 1970. Faren var entreprenør. Men på ungdomsskolen tydet lite på at Tom skulle ende som sin far. Datainteresserte Tom endte isteden som datahacker.

Under psevdonymet «Lord Flathead» hacket han seg inn på systemene til en større bank. Han fikk FBI på nakken, men slapp unna fengselsstraff grunnet sin unge alder. Tom valgte allikevel ikke å gå videre med datainteressen. I alle fall ikke med det første.

Isteden innrullerte han ved University of California i Berkeley med hovedfag i engelsk og retorikk. Deretter ble han sanger i et band ved navn Swank. Etter å ha uteksaminert, flyttet han til Taiwan, før han returnerte til universitetet i Berkeley for å studere film.

Dot.com

<b>Ble borte: </b>Den tidligere hackeren Tom ble multimillionær over natten. Så forsvant han.
Ble borte: Den tidligere hackeren Tom ble multimillionær over natten. Så forsvant han. Foto: Wikimedia Commons

Men trangen til å igjen bruke datakunnskapene må ha blitt for sterk. I 2000 fikk Tom Anderson jobb som produkttester og tekstforfatter hos et datalagringsfirma.

Der møtte Tom den fire år eldre entreprenøren Chris DeWolfe. DeWolfe hadde kjøpt et domenenavn han mente kunne bli nyttig en gang i fremtiden.

Men kan kunne neppe vite hvor nyttig kjøpet av domenenavnet faktisk skulle bli for Tom og ham selv.

Etter at datafirmaet de to jobbet for gikk konkurs i 2001, grunnla Tom og Chris DeWolfe ResponseBase, et nettbasert salgs- og markedsføringsselskap. Firmaet gikk bra. Så bra at de solgte firmaet i 2002 for 3,3 millioner dollar.

Men beløpet var allikevel småpenger i forhold til hva de skulle tjene bare tre år senere.

Myspace

Tom Anderson hadde merket seg at en ny ting i online-verden var i kraftig vekst: sosiale medier. Sider som den populære vennesiden Friendster tiltrakk stadig nye brukere.

Tom og Chris DeWolfe begynte å utvikle sin egen side. Navnet tok de fra domenet Chris DeWolfe hadde kjøpt noen år i forveien: Myspace.

I motsetning til for eksempel Friendster, hadde Myspace få begrensninger. Den var gratis for alle og brukerne kunne designe og utforme sin egen side akkurat slik de ville. Alle kunne bli venn med alle. Dessuten hadde alle en felles venn: Tom Anderson ble automatisk lagt til på vennelisten og fikk tilnavnet "Myspace Tom".

<b>Var alles venn: </b>Gamle Myspace-brukere drar nok kjensel på dette bildet av sin første venn: "Myspace Tom"
Var alles venn: Gamle Myspace-brukere drar nok kjensel på dette bildet av sin første venn: "Myspace Tom" Foto: Tom Anderson/Instagram/Facebook

Myspace hadde et annet fortrinn til sine konkurrenter; brukerne kunne også dele sin egen musikk. Myspace var således en slags forløper til Youtube. Konseptet ble raskt meget populært.

Men to ting skjedde med få måneders mellomrom som henholdsvis kunne og skulle endre alt.

En ung student kom på banen med et tilsynelatende stivt tilbud i 2004. Så entret en mediemogul arenaen året etter i 2005, også han med et tilbud.

Kjøpte katta i sekken

Studenten først: Mark Zuckerberg hadde vært med på å skape et nettverk for collegestudenter kalt Facebook. I 2004 kontaktet han Chris DeWolfe og eierskapet bak Myspace med tilbud om å kjøpe Facebook for 75 millioner dollar. De takket nei.

– Til deres forsvar skal sies at Facebook på denne tiden var relativt ukjent, påpekte dokumentarfilmen "The Insane Reason Myspace Lost Everything".

Men for ettertiden vil nok de fleste hevde at Mark Zuckerberg kom best ut av at det ikke ble noe oppkjøp.

Uansett, Myspaces popularitet vokste så mye inn i 2005 at flere mediehus ønsket å ta over eierfirmaet bak. Selveste Rupert Murdoch og hans News Corp vant en etter hvert heftig budkrig. Summen selskapet bak Myspace fikk? 580 millioner dollar.

Av denne summen skal Tom Anderson og Chris DeWolfe ha fått cirka 40 millioner dollar hver ifølge celebritynetworth.com. Andre kilder hevder at beløpet var enda høyere. I tillegg fikk Tom og Chris bli med videre som drivere av Myspace, Tom som president.

<b>På vei mot himmelen: </b>Mediemogul Rupert Murdoch (i midten t.v.) trodde nok han hadde skutt gullfuglen da han kjøpte Myspace for 580 millioner dollar. Isteden solgte han selskapet bak for kun 34 millioner dollar få år senere. Da var uansett grunnleggerne Tom Anderson og Chris DeWolfe (lengst til høyre) finansielt sikret for livet.
På vei mot himmelen: Mediemogul Rupert Murdoch (i midten t.v.) trodde nok han hadde skutt gullfuglen da han kjøpte Myspace for 580 millioner dollar. Isteden solgte han selskapet bak for kun 34 millioner dollar få år senere. Da var uansett grunnleggerne Tom Anderson og Chris DeWolfe (lengst til høyre) finansielt sikret for livet. Foto: Wikimedia Commons

Vokste og vokste

I begynnelsen var alt fryd og gammen. Myspace fortsatte å vokse og vokse og hadde flere titalls tusen nye brukere hver dag. Etter hvert ble antallet nye daglige brukere sekssifret. I begynnelsen av 2007 var tilstanden så god at mange nok mente beslutningen om ikke å kjøpe Facebook var den rette.

– Facebook er ganske forskjellig fra Myspace, sa Tom Anderson i et intervju med The Hour fra tidlig 2007. – Facebook er for folk som kjenner hverandre. Myspace er en mer åpen løsning som også inkluderer musikk. Vi gir folk det de vil ha.

Og fremtiden så da ytterst lys ut for Myspace som hadde 180 millioner dollar i årlige inntekter fra USA alene, og i januar 2007 registrerte 320 000 nye brukere hver dag. Ved inngangen til 2008 skal totale årsinntekter ha vært 800 millioner dollar.

Men så snudde alt.

<b>Din første venn:</b> "Myspace Tom" dukket alltid opp på vennelisten
Din første venn: "Myspace Tom" dukket alltid opp på vennelisten Foto: Myspace.com

Facebook tar over

For Rupert Murdoch hadde hatt andre visjoner for Myspace enn Tom og Chris. Gradvis ble Myspace forandret fra sin opprinnelige form. Mediemogulen Rupert Murdoch ønsket å bruke Myspace som en plattform til sine andre merkevarer, slik som Fox TV. Blant annet hadde han besluttet at Myspace skulle være reklamedrevet.

Flere brukere klagde over de stadige reklamebannerne som dukket opp, noe som også gikk utover funksjonaliteten. Samtidig hadde Facebook, som lenge var kun for collegestudenter, blitt åpnet for alle. Facebooks popularitet eksploderte utover 2007.

Innen april 2008 hadde de utlignet Myspaces forsprang. De to sto likt i antall daglig besøkende. Derfra gikk alt oppover for Facebook, men tilsvarende nedover for Myspace. Tom må ha følt på frustrasjonen over å se hans hjertebarn tape kampen om sosiale medier-hegemoniet.

- Å få igjennom beslutninger og endringer var mye enklere før (salget i 2005 journ. anm.), sa Tom i et intervju.

<b>Gikk heller dårlig:</b> Populariteten dalte kraftig hos Myspace
Gikk heller dårlig: Populariteten dalte kraftig hos Myspace Foto: Wikimedia Commons/Mark Skipper

Fikk sparken

Også Rupert Murdoch må ha ønsket forandringer. I 2009 fikk Tom og Chris sparken fra lederjobbene i Myspace og forsvant gradvis ut av selskapet. Myspace fortsatte nedgangen, og ble videresolgt for mindre og mindre beløp til stadig nye eiere de neste årene. Facebook hadde for lengst tatt over markedet, med sin enklere design og bedre brukervennlighet.

Men kanskje hadde det ikke behøvd å bli slik.

– Myspace skulle ha vunnet kappløpet mot Facebook. Egentlig hadde vi ingen sjanse. Men de gjorde for mange feilvurderinger, hevdet Facebooks første president Sean Parker om konkurrenten i et TV-intervju.

I dag er Myspace bare en skygge av sitt gamle jeg. Ting tyder på at grunnlegger Tom ikke er det.

<b>Tok over: </b>Mens det for konkurrenten Facebook og Mark Zuckerberg gikk rett til himmels.
Tok over: Mens det for konkurrenten Facebook og Mark Zuckerberg gikk rett til himmels. Foto: Creative Commons/Anthony Quintano

Ville leve livet

Tom Anderson reiste verden rundt i årene etter at han ble skjøvet ut av Myspace. I tillegg oppdaget han en ny hobby: fotografering. Etter å ha deltatt i en fotokonkurranse i 2011, ble han etter eget utsagn "umiddelbart hektet".

– Jeg kunne ikke tro hva som kom ut av mitt eget kamera, sa han i et intervju med Architectural Digest i 2017 og la til at han spesielt hadde en forkjærlighet for motiver fra naturen . – Jeg liker å fange inntagende naturscener, enestående øyeblikk som er vanskelig å begripe i det hele tatt er ekte.

Om han fortsatt har Myspace-profil vites ikke. Men aktiv hos konkurrenten Facebook er han. I 2020 la han ut en Facebook-oppdatering om at han de senere årene delvis hadde bodd på Hawaii. Han skal også eie eller ha eid hjem i Las Vegas og i Los Angeles, blant annet et hus i Hollywood han skal ha kjøpt for 3,8 millioner dollar.

<b>Gripende</b>: Et av naturbildene Tom Anderson har lagt ut i sosiale medier. Motivet kan minne om den norske fjellheimen, men er fra Alberta i Canada.
Gripende: Et av naturbildene Tom Anderson har lagt ut i sosiale medier. Motivet kan minne om den norske fjellheimen, men er fra Alberta i Canada. Foto: Facebook/Tom Anderson

Tidligere førstevenn fortsatt rik

Tom Anderson har også Instagram-profilen myspacetom som per oktober 2024 har 743 000 følgere. Teksten hans lyder, blant annet: "Tidligere førstevenn. Vil gi kjærlighet til alle. Hobbier: golf, surfing, interiørdesign, skriving, kreativitet".

Ofte legger han ut naturbildene sine – flere av dem har fått meget gode omtaler – til sine følgere på Instagram og Facebook. I april 2024 la Tom ut en Instagram-video der han spilte golf med venner.

<b>Lever livet: </b>Tom Anderson har tilsynelatende levd godt etter salget av Myspace.
Lever livet: Tom Anderson har tilsynelatende levd godt etter salget av Myspace. Foto: Instagram

Selv om Tom de siste 15 årene har holdt seg unna rampelyset, har han etter sigende gjort det skarpt i forretningsverden. Han skal ha gjort flere gode investeringer og er ifølge nettstedet celebritynetworth.com per 2024 god for rundt 60 millioner dollar, altså mer enn han skal ha fått for sin eierandel i Myspace.

Og åpenbart mer enn nok til å fortsette å leve livet han selv ønsker å leve, og som han gjerne forteller sine SoMe-følgere at han er så glad i: Reise verden rundt. Ta bilder. Spille golf. Eller kanskje finne helt nye hobbyer.

– Om du kjente meg før Myspace, ville du sannsynligvis trodd jeg var en professor som underviste i filosofi. Om du møtte meg før college, ville du trodde jeg hadde vært musiker hele livet. Jeg liker forandringer, har Tom selv uttalt.

Kilder: Wikipedia.org, yahoo.com, reddit.com, snopes.com, thesun.co.uk, hellomagazine.com, The Hour, "The Insane Reason That MySpace Lost Everything", celebritynetworth.com