Sør-Korea: besøk en krigssone
Sightseeing til krigen
Som turister er man ofte begrenset til den fine delen av et sted og man kommer kun så nære historien et museum eller monument tillater. Men i Korea kommer man tett på krigen.
Nord for Sør-Koreas hovedstad Seoul ligger DMZ, the demilitarized zone. Landstripen, som er 250 km lang og cirka fire kilometer bred, strekker seg på tvers over halvøyen ved den 38. breddegrad.
Dette var den opprinnelige grensen som USA og Sovjetunionen tegnet opp etter annen verdenskrig, og i 1948, da de to koreanske republikkene ble opprettet, ble den også den internasjonale grensen mellom landene.
I 1950 brøt Koreakrigen ut, og krigshandlingene varte frem til 1953 da våpenhvilen ble signert. Men siden noen fredsavtale aldri ble inngått, er de to landene formelt fortsatt i krig med hverandre. Dette bærer DMZ sterkt preg av. Og i dag er den en av verdens mest bevæpnede grenser, men samtidig, overraskende nok, er det også en massiv turistmagnet.
Les også: Det amerikanske krigsskipet er en stor propaganda-attraksjon i Nord-Korea
Krig møter turisme
Etter en times kjøring, når Seouls skyskrapere er tilbakelagt, kommer man inn i et vakkert naturområde med fjell og grønne skoger. Det ansees som et av de fineste naturområdene i Korea med sjeldne fugler og truede dyrearter. I sterk kontrast til denne fredfulle naturen, blir stemningen mer anspent jo lengre nord og nærmere DMZ man kommer.
Det er et slags ingenmannsland som er strengt bevoktet med tungt artilleri, piggtråd og veibarrikader, og hvor soldater fra begge sider er i en slags intens stillingskrig. Her får man virkelig føle på at krigen ikke er over, men at det kun er en våpenhvile mellom de to landene.
Det er strenge regler når man besøker DMZ. Det er for eksempel forbudt å forlate bussen underveis, og all ferdsel er kontrollert, fordi man estimerer at det ligger over én million landminer spredt i området.
På grunn av den åpenbare spenningen i området, kan man heller ikke komme uanmeldt til verdens mest bevoktede grense. Det er krav om å må melde seg på organiserte turer med offisielle guider.
Og det er det mange som gjør. Ifølge Korea Tourism Organization er det rundt 1,2 million besøkende hvert år, som gjør DMZ til en av landets største turistattraksjoner.
Verdens mest lukkede land
En av hovedattraksjonene på området er å besøke utkikksposten på Odusan Observatory. På toppen av bygget er det en utrolig utsikt over landskapet og naturen.
Med teleskopkikkerter får man 360 grader utsikt til både Nord-Korea og Seoul i sør. Man er ikke langt unna verdens mest lukkede land herfra, og på det smaleste er det kun 460 meter over Imjinelven, som skiller de to landene.
Les også: Vi Menns journalist dro på ferietur til Nord-Korea
På klare dager kan man se så langt som til Gaesong, en av de største byene i Nord-Korea, og man kan til og med skimte en bronsestatue av Kim Il-sung.
På den nordkoreanske siden av elva, ligger propagandalandsbyen Kijongdong som skal ha blitt bygget for å friste sørkoreanere til å komme over til nord. Gjennom kikkertene ser man tydelig en rekke grå, firkantede bygg på elvebredden, og man kan også skimte mennesker gående på veiene i det som skal likne en jordbrukslandsby.
Men det hele virker stilisert og unaturlig, og det sies at byggene verken har gulv eller vegger innvendig og at det reelt ikke bor mennesker her. Innimellom kan man høre nordkoreansk propaganda fra høyttalere noen hundre meter over elva. Hele synet er underlig og urovekkende.
Fredsbyen Panmunjom
Panmunjom ligger på grensen mellom landene og ble et kjent navn etter Koreakrigen for å være stedet der våpenhvilen ble forhandlet. Stedet, som tidligere var en landsby, er fraflyttet, og det finnes ingen spor etter sivile hus i dag. Siden 1953 har møter mellom Nord-Korea, Sør-Korea og FN funnet sted her i Panmunjom.
Da den sørkoreanske presidenten Moon Jae-In møtte Kim Jong Un i april 2018, var det her de møttes. Det var også møtestedet da den nordkoreanske lederen møtte president Donald Trump i 2019.
I Panmunjom kan man besøke Peace Museum og møterommene hvor fredsavtalen etter krigen ble diskutert. De originale dokumentene fra våpenhvilen finnes her, og det samme gjør øksen som ble brukt i de groteske drapene av to amerikanske soldater som fant sted i 1976.
Les også: Striden om et tre resulterte i at to amerikanske soldater ble drept med øks
Joint Security Area – inn i Nord-Korea
Ved Panmunjeom er et annet høydepunkt Joint Security Area (JSA). Det er her den faktiske grensen mellom de to landene går, og dette er det eneste stedet i DMZ som har tropper. Her står soldater fra hver sin side og skuler på hverandre i bevisst truende posisjoner, i det som må være verdens mest intense stirrekonkurranse.
På området ligger de blåmalte FN-byggene, som kalles T1-T3, og man får besøke rommet hvor våpenhvilen ble signert i 1953. Landegrensen går gjennom dette rommet, så her kan du faktisk gå inn i Nord-Korea. Men byggene er overvåket og strengt bevoktet av både sørkoreanske og nordkoreanske soldater, så pass på å ta riktig utgang ut igjen.
Inne i DMZ fraktes man hele tiden rundt i buss, for å forhindre at besøkende kommer på avveie. For til tross for det turistvennlige overflaten skal man slett ikke glemme at aggresjonen raskt kan blusse opp. Som da en sørkoreansk turist ble skutt og drept av nordkoreanske soldater i 2007 inne i det militære området.
På veien ser man «Bridge of No Return». Etter våpenhvilen ble undertegnet i 1953, fikk noen krigsfanger valget mellom å krysse broen og å bli på siden til de som holdt dem fanget. Broen fikk derfor navnet «broen uten retur». Broen er i dag stengt for overfart, men den kan fortsatt sees.
18. juli i år skjedde en merkelig hendelse i DMZ. Den amerikanske soldaten Travis King valgte å krysse grensen da han var på guidet tur. Han ble straks pågrepet av nordkoreanske soldater og forsvant. I august bekreftet Nord-Korea at King satt arrestert.
Infiltrasjonstunellene
Fra 1960 tallet gravde Nord-Korea flere hemmelige infiltrasjonstuneller under DMZ inn i Sør-Korea. Formålet var å kunne overraske Sør-Korea med invasjon fra under bakkeplan.
Den første tunnelen ble oppdaget i 1974 av en sørkoreansk patrulje, da lyden av eksplosjoner hørtes fra bakken. Dette ble starten på en intens jakt på flere tunneler, og senere samme år ble den andre tunnelen oppdaget, ved hjelp av amerikanske boringer.
I 1975 kom informasjon fra en nordkoreansk avhopper om at det skulle finnes en tredje tunnel i det demilitariserte området, som hadde som hensikt å invadere fra nord.
I 1978 ble tunnelen tilfeldigvis oppdaget på grunn av en eksplosjon i et forlatt borehull. Tunnelen, som var 1635 meter lang, to meter høy og to meter bred, hadde kapasitet til å frakte 30 000 soldater i timen.
At nordkoreanerne hadde klart å bygge en infiltrasjonstunell kun 118 kilometer fra hovedstaden Seoul skapte sjokk og furore. Da den ble oppdaget, kom det flere forklaringer fra nord.
Nordkoreanerne påstod at tunnelen var bygget av Sør-Korea, selv om alle bevis tydet på det motsatte. De påstod også at tunnelen var bygget for kullminedrift, til tross for at det aldri var blitt funnet kull i dette området.
Den tredje tunnelen ligger 73 meter under bakken og kan besøkes. Tunnelen ble laget med helning mot nord for at den ikke skulle blokkeres med vann på sørsiden, og den er svært bratt og lav, så hjelm er påkrevd.
Når man kommer helt ned er tunnelen blokkert av betongbarrikader, for å hindre adkomst fra nord. Og nederst, 73 meter under DMZ, er det stilt opp en tikkende klokke som viser hvor lenge de to koreanske nabolandene har vært separert som fiender. Klokken viser snart 70 år.
Håp om fred
Til tross for den dystre stemningen i DMZ, er det også et sted som representerer håp og fred. Imjingak Park inne i DMZ ble bygget til trøst for flyktninger som forlot Nord-Korea under krigen.
Beliggende i vakre omgivelser ved Imjin-elven, er det et område med minnesmerker, fredsutstillinger og underlig nok, en fornøyelsespark med karuseller.
I DMZ er man nærmere krigen enn noe sted, men det er også en politisk møteplass for diplomati. Det var her Kim Jong Un i 2018 tok sine første skritt på sørkoreansk jord noensinne, og det var her de to koreanske lederne håndhilste over grensen, etter 70 år som delte nasjoner.
Å besøke DMZ er uten tvil en unik opplevelse, et kontrastfylt sted som rommer både krig og håp, fortid og fornøyelse.
Kjappe fakta
* DMZ står for Demilitarized Zone og er et landområde mellom Sør-Korea og Nord-Korea som er et av de tyngst militariserte områdene i verden. Det fungerer som grensen mellom de to landene. Området har også et stort besøkssenter for turister med mange severdigheter.
* Sør-Korea og Nord-Korea ble delt i 1953. Sør-Korea er et åpent, demokratisk land, mens Nord-Korea anses som et av verdens mest lukkede diktaturer.
* Koreakrigen varte fra 1950-1953, men det ble aldri signert noen fredsavtale, kun våpenhvile, så landene er fortsatt formelt i krig med hverandre.
Høydepunkter i DMZ:
Det tilbys hel- eller halvdagsturer til DMZ, som er et stort område som rommer mange aktiviteter og severdigheter. Høydepunktene er:
* Joint Security Area: selve grensen mellom de to landene og hvor soldater fra begge siden patruljerer.
* Infiltrasjonstunnelene: gå ned i tunnelene som nordkoreanerne bygde for å invadere Sør-Korea.
* Odusan Unification Observatory: herfra ser du direkte over på Nord-Korea med kikkert.
* DMZ exhibition hall: museum og interaktive visninger fra krigen.
Spise og drikke:
Det finnes mange serveringssteder i DMZ. Der bussene stopper er det kiosker og kafeer med forfriskninger. Inne på området finnes det mange restauranter som serverer alt fra koreansk grillmat til vestlige retter som hamburgere. Flere har alkoholservering.
Reise dit:
Flyselskaper som Finnair, Korean Air, Lufthansa, Qatar Airways m.fl. flyr til hovedflyplassen Incheon i Seoul, Sør-Korea. Turen tar cirka 15-18 timer med mellomlanding. Fra Seoul sentrum tar det cirka en time med buss til den demilitariserte sonen. Turen må bookes via godkjente selskaper.
Visste du at ...
Nord-Korea og Sør-Korea er formelt fortsatt i krig med hverandre. Det ble kun signert våpenhvile i 1953, aldri fredsavtale.
Bill Clinton kalte DMZ «det mest skremmende stedet på jorda» da han besøkte Korea i 1993.
Den nordkoreanske flaggstangen ved Panmunjom var lenge verdens høyeste med 160 meter. Den enorme flaggstangen er en del av propagandakrigen.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 51 2023