Panguna-gruven
Drar du hit, blir du arrestert
Panguna-gruven på den autonome øya Bougainville i Papua Ny-Guinea kunne vært et spennende reisemål, men området er «No Go Zone».
Papua Ny-Guinea har lite turisme, og det har sine helt naturlige forklaringer. Landet har en uoversiktlig sikkerhetssituasjon. Gjengkriminalitet, væpnet ran, bilkapring og overfall er utbredt, ifølge UD.
Kriminalitetsnivået er høyt og ofte rettet mot kvinner. Sykdommer som malaria, japansk encefalitt, denguefeber, tuberkulose og vannbårne parasitter er utbredt.
Risikerer å bli arrestert
Det farligste stedet på Papua Ny-Guinea er antakelig fjellområdet på øya Bougainville, særlig Panguna-dagbruddet. Stedet kunne vært et yndet reisemål for dem som elsker forlatte, menneskeskapte konstruksjoner, men dette er et forbudt område som har vært gjenstand for en blodig konflikt. Utlendinger som reiser dit uten tillatelse fra Papua Ny-Guineas myndigheter, risikerer arrestasjon, forhør og konfiskering av reisedokumenter.
Forlatt gruve
I 17 år var Panguna-gruven blant verdens største og mest lukrative kobbergruver, drevet av Bougainville Copper Limited – et selskap i den multinasjonale gruvegiganten Rio Tinto.
Men påstander om utbytting og omfattende miljøskader kulminerte i en borgerkrig fra 1988 til 1998. Ifølge avisen The Guardian skal konflikten ha kostet 20 000 mennesker livet. Gruven har siden ligget forlatt.
Les også: (+) Magi og lovløshet – vi har besøkt Papua Ny-Guinea
Forurensing
Human Rights Law Centre i Australia har anklaget Rio Tinto for å være ansvarlige for omfattende brudd på menneskerettighetene, grunnet Panguna-gruvens fortsatt negative virkning på omgivelsene.
Forurensede elver og drikkevann skal være blant konsekvensene. Rio Tinto har avvist anklagene og forsvarer seg med at de ikke lenger har eierinteresser i Panguna-gruven.
Denne saken ble første gang publisert 17/02 2021, og sist oppdatert 23/02 2021.