Navy SEALs verste dag

Bare Marcus kom ned fra fjellet

Det skulle vært et enkelt rekognoseringsoppdrag. Fire mann inn, fire mann ut. Men alt gikk galt, og snart lå 19 døde amerikanske spesialsoldater strødd i fjellsiden i Afghanistan. Og én kjempet for livet – alene.

<b>DØDELIG TERRENG:</b> En haleskytter ser ut over fjellene i Kunarprovinsen i nordøst-Afghanistan fra et CH47 Chinook-helikopter. Her var Taliban på hjemmebane, og det var i dette området amerikanske spesialstyrker mistet 19 mann under et feilslått oppdrag for 15 år siden. 
DØDELIG TERRENG: En haleskytter ser ut over fjellene i Kunarprovinsen i nordøst-Afghanistan fra et CH47 Chinook-helikopter. Her var Taliban på hjemmebane, og det var i dette området amerikanske spesialstyrker mistet 19 mann under et feilslått oppdrag for 15 år siden.  Foto: NTB Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

Marcus Luttrell dyttet jord i sårene i de sønderskutte beina sine, og håpet han ikke ville blø i hjel. Han lente ryggen mot fjellet, og la merke til at mørket begynte å senke seg. Den verste dagen i hans liv begynte altså å gå mot slutten.

Det suste i hodet og hjertet hamret, men for første gang på flere timer holdt fjellet fred rundt ham. Ingen Allah Akbar-rop, ingen knatrende AK-47-salver hørtes.

Luttrell visste godt at stillheten var midlertidig. De jaktet ham fortsatt, geriljakrigerne som hadde overrumplet den lille spesialstyrken hans i de ugjestmilde, stupbratte sidene på fjellet Shaw-talo Sar.

Det var bare ham igjen. Luttrell hadde sett de tre kameratene dø. Han var ikke spesielt pigg selv heller, med kulehull og splinter i de blodige beina og en rygg som ganske sikkert var knekt av alle fallene ned fjellet. Alt av utstyr var borte, til og med buksene var revet av i en eksplosjon. Uten kart og kompass ante han ikke hvor han var. Det eneste han hadde var våpenet, og viljen til å leve.

– Jeg må finne vann, tenkte Luttrell. I timevis slepte han seg videre. Akkurat da han endelig hørte det sildre fra en bekk, hørte han en stemme.

– Hei, amerikaner!

Luttrell kikket opp. En mann sto på en klippe noen meter unna. Skjegg, turban – og noe gjemt under den svarte vesten? Luttrell antok at den dårlige dagen var i ferd med å bli enda dårligere. Så løftet han våpenet.

<b>FØR KAMPEN:</b> Navy SEAL-soldater på basen før den katastrofale Operasjon Red Wings under krigen mot terror i Afghanistan. Marcus Luttrell, som overlevde, er nr tre fra høyre. De øvrige ble drept. Matt Axelson (t.v.) og Mike Murphy (t.h.) var med i Luttrells gruppe, mens de tre andre satt i det nedskutte helikopteret. 
FØR KAMPEN: Navy SEAL-soldater på basen før den katastrofale Operasjon Red Wings under krigen mot terror i Afghanistan. Marcus Luttrell, som overlevde, er nr tre fra høyre. De øvrige ble drept. Matt Axelson (t.v.) og Mike Murphy (t.h.) var med i Luttrells gruppe, mens de tre andre satt i det nedskutte helikopteret.  Foto: US Navy

Den mørkeste dagen

<b>GJENSYN:</b> Marcus Luttrell med sin redningsmann, Mohammed Gulab, i Texas. Gulab var vennlig innstilt til amerikanerne i Afghanistan fordi de hadde bygd en jenteskole i dalen.
GJENSYN: Marcus Luttrell med sin redningsmann, Mohammed Gulab, i Texas. Gulab var vennlig innstilt til amerikanerne i Afghanistan fordi de hadde bygd en jenteskole i dalen. Foto: Privat

I de 15 årene som har gått siden marerittet på Shawtalo Sar, har Luttrell prist seg lykkelig over at han holdt inne med skuddet. Mannen åpnet bare vesten for å vise at han var ubevæpnet. Han het Mohammed Gulab, og fra det øyeblikket han så den hardt skadde soldaten, handlet han ut fra det eldgamle æreskodekset til pashtunstammen: En person som trenger beskyttelse og hjelp, forsvares til døden.

Gulab sørget for at Luttrell ble fraktet til fjellandsbyen Salar Ban. Der ble han værende til redningen kom, tre dager senere. Selv ikke da geriljaen kom og forlangte ham utlevert, bøyde Gulab seg for kravet.

Slik overlevde Luttrell, og slik ble en amerikansk heltehistorie skapt. Luttrells bok om hendelsene, «Lone Survivor», ble senere til en Oscar-nominert film, kritikerrost for sin realisme.

Ingen hyller sine krigshelter mer enn amerikanerne, men bortsett fra at Luttrell på mirakuløst vis klarte seg, står oppdraget i de afghanske Hindu Kush-fjellene igjen som et helsort kapittel. Tre av fire spesialsoldater fra den opprinnelige styrken ble drept.

I tillegg mistet alle 16 om bord livet da opprørerne skjøt ned et helikopter som forsøkte å komme Luttrell og de andre til unnsetning. Ikke siden 2. verdenskrig hadde marinens spesialstyrker opplevd større tap av menneskeliv på én dag.

<b>SISTE OPPDRAG:</b> Løytnant Mike Murphy (t.v.) ofret livet for å tilkalle hjelp, og ble den første marine-spesialsoldaten siden Vietnamkrigen som ble tildelt Medal of Honor. Matt Axelson døde også i fjellkampene.
SISTE OPPDRAG: Løytnant Mike Murphy (t.v.) ofret livet for å tilkalle hjelp, og ble den første marine-spesialsoldaten siden Vietnamkrigen som ble tildelt Medal of Honor. Matt Axelson døde også i fjellkampene. Foto: Privat

Skulle ta militsleder

Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den mytiske øya – det...
Pluss ikon
Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den mytiske øya – det endte med katastrofe

Den katastrofale operasjonen, med kodenavn Red Wings etter hockeylaget fra Detroit, var i utgangspunktet et amerikansk forsøk på å spore opp en lokal militsleder, Ahmed Shah, i fjellene ved Asadabad i Kunarprovinsen. Krigen mot terror var inne på femte året. Å fjerne Shah, som ifølge etterretningen hadde nær tilknytning til Taliban, ville gjøre det tryggere for folk å stemme ved det nært forestående valget på ny nasjonalforsamling i Afghanistan.

Les også: Forsvarets store flopp

<b>ARBEIDSHESTEN:</b> Et Chinook-helikopter har fraktet soldater fra en Airborne-divisjon på oppdrag i Afghanistan. I juni 2005 fikk opprørerne inn et sjeldent lykketreff, og skjøt ned et slikt helikopter med 16 mann om bord.
ARBEIDSHESTEN: Et Chinook-helikopter har fraktet soldater fra en Airborne-divisjon på oppdrag i Afghanistan. I juni 2005 fikk opprørerne inn et sjeldent lykketreff, og skjøt ned et slikt helikopter med 16 mann om bord. Foto: DAVID FURST

I ly av mørket firte derfor Navy SEAL-løytnant Mike Murphy, sanitetsmann Marcus Luttrell, skytter Danny Dietz og sambandsmann Matthew Axelson seg ned fra et Chinook-helikopter natten til 28. juni 2005, og satte føttene på 2800 meter høye Shawtalo Sars skråninger. Den lille styrken tok seg deretter til en utkikkspost i fjellsiden. Gjennom kikkerten skulle de lokalisere Shah, og gi beskjed om hvor han befant seg. Så skulle en kampgruppe rykke inn og kidnappe eller ta livet av terroristen.

En enkel og grei plan.

Men ingen hadde tenkt på geitene.

<b>OSCAR-NOMINERT:</b> I 2013 kom Hollywoodfilmen Lone Survivor. Den var basert på boken til Marcus Luttrell, og han var selv med som rådgiver under innspillingen. Her er en scene fra filmen, med Mark Wahlberg (t.v.) i rollen som Luttrell. 
OSCAR-NOMINERT: I 2013 kom Hollywoodfilmen Lone Survivor. Den var basert på boken til Marcus Luttrell, og han var selv med som rådgiver under innspillingen. Her er en scene fra filmen, med Mark Wahlberg (t.v.) i rollen som Luttrell.  Foto: Emmett/Furia/Envision/Kobal/REX

Omringet

Først hørte de bjellene, så kom flokken. Og tre gjetere.

– Vi var i fiendeland, og vi visste at de høyst sannsynlig ville varsle Shah, sier Luttrell. I boken hevder han kontroversielt at soldatene stemte over gjeternes skjebne. Et av alternativene var henrettelse. Men i visshet om at de risikerte krigsrett dersom de ikke fulgte stridsreglene, hvor det sto klart at «Sivile er ikke mål», lot de gjeterne gå.

– Jeg har angret på det, innrømmer Luttrell. Å gjøre det riktige kostet kameratene hans livet.

– Vi visste at vi var i trøbbel, og prøvde å skjule oss i en kløft. Men det tok ikke én time engang før de dukket opp på fjellryggen over oss. Jeg skjøt først, og så var det i gang, sier Marcus Luttrell.

<b>RED WINGS:</b> Den fatale Operasjon Red Wings foregikk i Kunar-provinsen i Afghanistan. Fjellkjeden Hindukush er den vestlige forlengelsen av Himalaya. 
RED WINGS: Den fatale Operasjon Red Wings foregikk i Kunar-provinsen i Afghanistan. Fjellkjeden Hindukush er den vestlige forlengelsen av Himalaya. 

Antallet fiender er også omstridt. I sin første rapport skrev Luttrell 20-30, i boken var det blitt til 200. Blant Shahs menn var det to som filmet kampene, og enkelte militæreksperter hevder at de bare ser 8-10 menn på disse klippene, som er tilgjengelige på YouTube. I den offisielle beskrivelsen av hendelsesforløpet, bruker US Navy antallet «minst 50».

Uansett hvem som har mest rett: De var for mange. Geriljasoldatene omringet amerikanerne, og hamret løs med maskingeværer og rakettgranater.

– Trekk tilbake! ropte Murphy. Men det var bare én vei ut. Rett ned fjellsiden.

Les også: (+) Atomlastet B-52 styrtet etter putetabbe

<b>BYTTE:</b> En militssoldat smiler til kameraet med krigsbytte fra de døde amerikanerne foran seg. Hele den to timer lange kampen i fjellet ble filmet av opprørerne, og senere delt på sosiale medier. 
BYTTE: En militssoldat smiler til kameraet med krigsbytte fra de døde amerikanerne foran seg. Hele den to timer lange kampen i fjellet ble filmet av opprørerne, og senere delt på sosiale medier.  Foto: Privat

– Vi falt og hoppet, fem-ti meter om gangen, og prøvde å finne nye forsvarsstillinger. Dietz ødela begge beina. Jeg bar ham på ryggen, og han skjøt, helt til han ble truffet i bakhodet av en kule, og vi tumlet videre nedover.

Den sikre død

I det skogkledde, forrevne terrenget hadde det helt siden de ble oppdaget, vært umulig å oppnå radiokontakt med basen. Til sist, med Dietz død, Axelson blindet og overmakten altfor stor, tok løytnant Murphy et valg.

<b>ENESTE OVERLEVENDE:</b> Marcus Luttrell, en kjempe på 1,96, ble kjent som en ekte «American Hero» etter sin kamp for livet i de afghanske fjellene. Det var eneste lyspunktet på en svart dag i amerikansk militærhistorie. 
ENESTE OVERLEVENDE: Marcus Luttrell, en kjempe på 1,96, ble kjent som en ekte «American Hero» etter sin kamp for livet i de afghanske fjellene. Det var eneste lyspunktet på en svart dag i amerikansk militærhistorie. 

Han søkte ut i åpent lende, opp på en høyde for å få dekning på satellittelefonen. Selv hadde han ikke dekning i det hele tatt. Han rakk å oppgi posisjon og be om hjelp før han ble truffet flere ganger i overkroppen. Luttrell så hvordan han krabbet vekk, og hørte ham bønnfalle.

– Jeg har hørt ropene hver dag siden. «Hjelp meg, Marcus, hjelp meg!», sier Luttrell.

Men Luttrell var knapt i stand til å bevege seg selv. Han så at Axelson, som var truffet i fjeset, lå under en stein. Han hørte nye skuddsalver, og ropene fra Murphy stilnet. En kort stund var det ingen lyder i det hele tatt.

– De tok oss skikkelig. Hold deg i live, Marcus, og fortell Cindy at jeg elsker henne, hvisket Axelson.

Så eksploderte en granat. Luttrell ble slynget utfor fjellet. Da han kom til seg selv, dyttet han jord i sårene på beina, håpet han ikke ville blø i hjel og slepte seg videre.

Murphy ble tildelt Æresmedaljen posthumt for forsøket på å redde sine menn. Skjebnens brutale ironi var at helikopteret med redningsstyrken han tilkalte, ble truffet av en rakett. Alle om bord, åtte av marinens Navy SEAL-soldater og åtte Night Stalkers fra hæren, styrtet i døden.

Les også: (+) «Jeg tenkte at dette hadde blitt en situasjon som var ute av kontroll, men at de vel ikke kom til å skyte på folk.» Så smalt det

Uventet hjelp

Det visste ikke Luttrell mens han oppholdt seg i fjellandsbyen under pashtun-beskyttelse. Der ble han overveldet over hvor langt menneskene han tidligere hadde sett på med dyp mistro, var villige til å strekke seg. Gulab og de andre innbyggerne var urokkelige, og sto imot Talibans trusler om hevn dersom de ikke ga fra seg amerikaneren. Landsbyens eldste ba Shah om å fjerne seg.

– Shahs menn prøvde seg flere ganger, og ved et tilfelle var de inne i rommet der jeg lå. De forhørte meg, og slo en del, men jeg er trent til å tåle det. Og de var ikke noe særlig tess til det heller, sier Luttrell.

Etter tre dager fanget et amerikansk helikopter opp signaler fra en nødpeilesender han hadde satt i vinduskarmen, og Luttrell ble brakt i sikkerhet. Hjemme i USA ble han gjenforent med familien, som hadde fått beskjed om at han var en av 20 døde i skråningene til Shawtalo Sar.

Noen ganger betyr forskjellen på 19 og 20 alt.

Les også: (+) – Jeg har nettopp måttet fortelle din mor at jeg kommer til å være død om et kvarters tid

Slik gikk det siden

Marcus Luttrell

Ble tildelt Navy Cross og Purple Heart. Vendte tilbake til tjeneste, men ble på ny hardt skadd i Irak, og forlot tjenesten av medisinske årsaker i 2009. Hans bok om det feilslåtte oppdraget ble en bestselger. I dag driver han «Lone Survivor»-stiftelsen, bor i Texas, er gift og har to barn. Sønnen heter Axe, oppkalt etter en av mennene som døde på fjellet.

Mohammed Gulab

Beholdt kontakten med Luttrell og besøkte ham flere ganger i Texas. Ifølge enkelte rapporter ble han utsatt for represalier fra Taliban. Etter at filmen «Lone Survivor» kom ut, ble det kjent i media at representanter som hevdet at de handlet på vegne av Gulab, krevde halvparten av Luttrells inntekter fra filmen. I en artikkel i Newsweek uttalte Gulab at mye av Luttrells fremstilling var oppdiktet.

Ahmed Shah

Dro over grensen til Pakistan med krigsbyttet fra de falne Navy SEAL-soldatene. Han benyttet sin nyvunne popularitet i Taliban til å samle en ny styrke, men hans celle ble knust og Shah såret under en amerikansk aksjon i august 2005. Shah ble drept av pakistansk politi i 2008.