Drapet rystet Danmark
Drapet på Hanne (23) var uløst i 34 år. Så ble familiefaren innhentet av fortiden
Nyttårsaften-drapet på Hanne With fremsto som den perfekte forbrytelse i 34 år. Men så kom gjennombruddet politiet hadde ventet på.
– Dette er et dyrisk og grusomt drap, sa aktor Søren Harbo da han summerte opp det brutale drapet på 23-åringen Hanne With i København. Drapssaken er blitt én av de mest bemerkelsesverdige i dansk rettshistorie, ikke minst på grunn av måten gjerningsmannen ble avslørt etter 34 år.
Startet nyttårsfeiring
Året 1989 gikk inn i sine siste timer. Verden var på vei inn i et nytt tiår, den danske hovedstaden København var full av feststemte mennesker på jakt etter gleder og opplevelser. Men én av de mange som var ute i byen denne kvelden hadde ikke bare gode hensikter.
Blant de tusener som feiret nyttårsaften, var den 23 år gamle Hanne With og kjæresten hennes.
Hanne With hadde ikke hatt noen enkel vei gjennom livet. Hun var bare to år gammel da hennes 16 år gamle mor begikk selvmord. Ungjenta bodde på institusjoner og var under offentlig omsorg nesten hele oppveksten. I tenårene levde hun et liv med kriminalitet og narkotika, et rusmisbruk som ble finansiert blant annet ved å selge sex.
Så også nyttårsaften 1989.
Ved Hovedbanegården (Jernbanestasjonen) møtte Hanne og kjæresten noen venner og bekjente. Hanne og de andre kvinnene i selskapet bestemte seg for å ta en dose narkotisk stoff. Senere ville Hanne tjene litt penger på å selge sex. Prostitusjonsstrøket lå den gang bare noen kvartaler unna, på og rundt Halmtorvet bak Hovedbanegården. Hanne forlot vennegjengen, og det skulle bli siste gang de så henne.
Hanne With ble senere observert idet hun gikk inn i en taxi i området rundt Skelbækgade og Sønder Boulevard på Halmtorvet. I taxien satt en mann som ifølge sjåføren hadde gitt uttrykk for at han ville «finne en hore». Mannen var ganske ung, veltrent og spenstig, fortalte sjåføren som hadde kjørt paret til Fensmarkgade, der Withs leilighet lå.
For denne nyttårskvelden gjorde Hanne With noe høyst uvanlig: I stedet for å selge sex i et portrom eller annet sted i nærheten, tok hun kunden med hjem til leiligheten hun delte med kjæresten sin.
Blodig åsted
Hanne og kjæresten hadde avtalt at de skulle møtes på Rådhusplassen i København ved midnatt. Da hun ikke dukket opp, ble han nervøs og løp til deres felles leilighet i Fensmarkgade. Døren var låst, og da han sparket den inn, ble han møtt av et syn som fortsatt henger med ham nå, etter mer enn 30 år: På gulvet lå Hanne i en blodpøl. Halsen hennes var skåret opp og hun var stukket med en stjerneskrutrekker og en tagget kniv. I tillegg var hun blitt kvalt, muligens med en antennekabel, som ble funnet i leiligheten.
Det blodige drapet rystet Danmark, men politiet klarte aldri å finne noen gjerningsmann. 150 menn ble avhørt, uten konkret resultat. Det nærmeste etterforskerne kom, var forklaringen fra en annen drosjesjåfør som noe senere på natten hadde plukket opp en mann ved Tagensvej/Mimersgade − ganske nær åstedet i Fensmarkgade. Ifølge sjåføren snakket mannen dansk. Han bad om å bli kjørt til Valby stasjon, men der stanset alle spor.
Anonymt nøkkelvitne
Trolig kunne drapet vært oppklart allerede i 1991: Om kvelden 7. oktober 1991 ringte nemlig en person til politiet i København. Vedkommende sa han hadde opplysninger om drapet på Hanne With.
Det anonyme vitnet fortalte han at han jobbet ved Vestjyske Slagterier i Lemvig og at han mistenkte en tidligere kollega for å ha begått det brutale drapet. Han mente å vite at hans tidligere kollega hadde oppholdt seg i København på det aktuelle tidspunktet. Vitnet husket ikke navnet på mannen, men mente at han hadde deltatt på kurs ved Slagteriskolen i Roskilde.
Da saken omsider ble oppklart, viste det seg at dette var korrekt. Men det skulle ta mer enn 30 år før politiet innså at de hadde fått svært viktig informasjon over telefon klokken 21.20, 7. oktober 1991.
Så gikk det mange år.
Omvei ga gjennombrudd
Ettersom drapssaker aldri blir foreldet i Danmark, gjenopptok København-politiet etterforskningen i 2002. Da gjennomførte rettsmedisinere en serie DNA-analyser av gjenstander fra Hanne Withs leilighet, blant dem en bukse hun hadde på seg.
En fremmed DNA-profil ble funnet, men så ut til å være et blindspor. Vedkommende som hadde avsatt spor på Withs klær, fantes ikke i noen registre.
Deretter gikk nye 20 år.
Imens hadde utviklingen innenfor DNA-teknologien åpnet for nye etterforskningsmetoder. I september 2023 ble det gjennomført et såkalt slektskapssøk.
Og nå ble det bingo.
Rettsmedisinerne ved Københavns Universitet kunne slå fast at DNA-sporene på Hanne Withs klær med stor sannsynlighet stammet fra en person med nært slektskap til en annen person som sto i politiets DNA-register. DNA-profilen funnet på Hannes klær måtte være avsatt av den biologiske faren til personen som var registrert i politiets DNA-register.
Pågrepet på slakteri
Den avslørende DNA-profilen hadde ligget i DNA-registeret siden 2019 da en ung mann var blitt bøtelagt i en sak fra 2018 hvor strafferammen var fengsel i minst halvannet år, som er kravet for registrering.
Nå var det med ett mulig for politiet å finne frem til den da 53 år gamle Henrik Krogh Rasmussen. Slakteriarbeideren var født og oppvokst på Djursland og bosatt i Randers − og far til mannen med DNA-profilen i politiregisteret. Og han hadde ikke bare utdannelse fra Slagteriskolen i Roskilde, slik det anonyme vitnet hadde fortalt om i i1991, men var identisk med den personen vitnet utpekte som mulig gjerningsmann.
Under en pressekonferanse i februar i år etterlyste politiet det anonyme vitnet som ringte Københavns politi klokken 21.20 om kvelden den 7. oktober 1991, men forgjeves.
Henrik Krogh Rasmussen ble siktet og pågrepet på sin arbeidsplass, et slakteri i Nordjylland, 6. februar 2024 da han kom på jobb om morgenen.
Nektet forgjeves
Helt frem til rettssaken tidligere i sommer, nektet Henrik Krogh Rasmussen straffskyld for drapet. Han forklarte at han fra 1989 til 1990 avtjente sin militærtjeneste som kadett på korvetten «Olfert Fischer» ved Holmen i København, og derfor bodde i byen.
Nyttårsaften 1989/1990 tilbrakte Krogh Rasmussen, som da var 19 år gammel, på puben Lades Kælder i Kattesundet sammen med en medsoldat som forlot stedet før tiltalte. Krogh Rasmussen fortalte at han selv ble ganske beruset, og dro tilbake til sitt kvarter på Holmen. Han benektet at han noen gang har vært sammen med en prostituert, og han sa også at han aldri har vært i Fensmarkgade.
Flere av disse påstandene ble grundig tilbakevist, både av tekniske beviser og av vitneforklaringer under rettssaken i sommer. Blant annet fortalte en tidligere kamerat av den tiltalte at han selv hadde vært med Krogh Rasmussen og besøkt prostituerte.
Da han sto for retten, skjønte Henrik Krogh Rasmussen at han ikke kunne snakke seg vekk fra realitetene, og han erkjente straffskyld, men hevdet at han ikke husket å ha drept Hanne With.
Noe konkret motiv for det gruoppvekkende drapet er aldri blitt avklart. Påtalemyndighetens teori var at Krogh Rasmussen tok med Hanne With i taxien, og at det oppsto en konflikt da de to ankom leiligheten i Fensmarkgade.
Skjult i leiligheten fant politiet 400 kroner − samme sum Hanne With vanligvis tok for sex, har en venninne forklart til politiet. Påtalemyndigheten mener at gjerningsmannen etter å ha drept Hanne With gjennomsøkte leiligheten for å finne pengene.
Henrik Krogh Rasmussen forklarte at han var sterkt påvirket av alkohol og narkotika på nyttårsaften 1989 da han hadde permisjon fra militæret, og at han bare husket fragmenter fra hele kvelden. Han benektet etter hvert ikke at han hadde vært i Hanne Withs leilighet.
Hukommelsessvikt holdt ikke
Mangelen på hukommelse om det som hadde skjedd, ble forsvarer Mette Grith Stages halmstrå. Hun la opp sin hovedstrategi ut ifra en påstand om at Krogh Rasmussen ikke kunne dømmes for noe han ikke kunne huske.
Men retten var ikke i tvil om at 54-åringen var skyldig etter tiltalen. Han ble dermed dømt til elleve og et halvt år i fengsel.
Dypt rystet
Kjæresten til Hanne With fortalte om sine opplevelser drapsnatten under rettssaken i sommer.
– Jeg har løpt rundt med det synet i 34 år. Det kommer jeg til å ha med meg for resten av livet.
Kjæresten skjønte straks at Hanne var død, der hun lå i en pøl av blod på gulvet.
– Jeg snudde henne rundt, og det jeg så var helt sprøtt. Jeg var i sjokk og panikk. Man tror jo ikke det er sant, sa han i retten.
Da Hanne With ble drept, hadde de vært et par i tre år, og han var klar over at hun «gikk med menn,» som var uttrykket han brukte i retten.
– Jeg hadde planer om at jeg skulle være sammen med henne til jeg ble gammel, sa han gråtkvalt i vitneboksen.
Barnefar og familiemann
En tilværelse som familiefar ble et perfekt dekke for drapsmannen − inntil et av hans barn ble lovbryter.
Et av drapsmannens biologiske barn skulle bli løsningen på gåten rundt drapet som skjedde lenge før barnet selv ble født.
Henrik Krogh Rasmussen gikk igjennom turbulente år på 1990-tallet, ble dømt for både tyveri og ran, sonet fengselsstraff på ett år og tre måneder, og da han slapp ut fra fengselet, begikk han et nytt ran. Men etter hvert fikk Krogh Rasmussen tilsynelatende orden på livet.
Etter drapet på Hanne With møtte Krogh Rasmussen igjen sin barndomskjæreste, som han fikk en datter med. De ble skilt, Henrik Krogh Rasmussen giftet seg på nytt og fikk en sønn med sin nye kone. Han har til sammen fem barn i tillegg til to bonusbarn, som hans tredje og nåværende kone har fra et tidligere forhold.
Henrik Krogh Rasmussen hadde aldri fortalt noen om sin forferdelige ungdomssynd. At han ble tiltalt og senere dømt, var et voldsomt sjokk for dem alle.
Drapsmannens nåværende kone var til stede i rettssalen under saken mot ektemannen. Da dommeren leste opp begrunnelsen for dommen, brøt hun gråtende sammen og måtte hjelpes av et annet kvinnelig familiemedlem.
Henrik Krogh Rasmussen betraktet sin gråtende familie med et alvorlig uttrykk. Fra tid til annen holdt han seg for ansiktet og ristet på hodet.
Da han ble ført ut av salen etter dommen, ble stillheten brutt av en kvinnelig publikummer som ropte ut i rommet:
«Måtte du råtne i helvete!»
Henrik Krogh Rasmussen snudde seg og svarte:
– Det må du også, kjerring!
Kilder: TV2 Danmark, Wikipedia, BT Danmark, Ritzaus byrå
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2024, og sist oppdatert 27/09 2024.