Hele bygda slår ring om Røkkes privatliv
Røkkes hytte er Norges råeste – og en gullgruve for kommunen
Kjell Inge Røkke (62) har sørget for nytt orgel til kirken, brannbil til flyplassen og slakteri til jegerne. Som takk har et helt lokalsamfunn blitt garantister for milliardærens privatliv.
Orkester, ordfører og publikum ventet tålmodig. Det nye Skifer Hotell i Oppdal skulle åpnes. Hotellinvestor Arthur Buchardt hadde i kjent stil valgt et tidspunkt for åpningsfesten som alle skulle kunne huske: 20.10 klokken 20.10.
En av hedersgjestene til denne festligheten i et ellers oktoberstille Oppdal var Kjell Inge Røkke. Milliardæren og industrimagnaten var blant initiativtagerne til byggingen av det nye hotellet, og en selvskrevet hovedperson.
Men Røkke kom ikke. Han ble på hytta si i stedet.
Og ingen så noe galt i det.
For om bygdas store velgjører vil være sky og leve tilbaketrukket, skal han selvsagt få lov til det, mener bygdefolket. De bidrar aktivt for å skjerme mannen de selv knapt får se, men som likevel har satt sitt tydelige preg på skistedet.
Prangende stil
Tidligere fylte Kjell Inge Røkke kjendisspaltene som playboy, utagerende riking og bråkmaker. Mannen ringte og skjelte ut journalister for bagateller, og kunne gå i klinsj med hele generalforsamlinger på egen hånd.
En prangende livsstil med luksusyacht i Middelhavet, privatjet en oljesjeik eller våpenhandler verdig, raske biler og like raske speedbåter viste en mann som ikke var redd for å eksponere sin suksess i næringslivet.
Men så skjedde det noe. Kjell Inge Røkke snek seg unna rampelyset. Er du heldig, kan du se milliardæren når han kjører til og fra villaen på Konglungen i Asker i en av sine mange luksusbiler. Kanskje kan du se de samme bilene stå parkert utenfor businessterminalen på Gardermoen lufthavn eller se ham i solbriller på tribunen under en Molde-kamp.
Dette gjør hytta til Norges råeste
- Byggekostnadene er anslått til å ligge rundt 200 millioner kroner.
- Nøyaktig hvor mye hytta er verdt er det vanskelig å fastslå, men en eventuell kjøper måtte sannsynligvis betalt et sted mellom 50 og 80 millioner kroner i dagens marked.
- Hele hyttekomplekset har en størrelse på omtrent 2.500 kvadratmeter, og står på en eiendom på hele 30 mål.
- Innsiden består av blant annet 32 toaletter, treningsrom, svømmebasseng, flere boblebad og masse annet overdådig luksus.
- I 2019 ble det kjent at hyttetunet skal gjennom en oppussing, hvor Røkke blant annet har planer om å bygge to nye familiehytter på 250 kvadratmeter hver, som begge skal forbindes med hovedhytta via egen kulvert.
- Det blir også en gjennomgående renovering for ny teknologi og energieffektivisering, hvor blant annet alle vinduene skal byttes ut og den gamle oljefyren må vike plass for pellets og jordvarme.
Kilde: Romsdals Budstikke og DN.no
Én av dem som aldri har møtt Røkke, men som likevel har Røkke rundt seg daglig, er ordfører Geir Arild Espnes i Oppdal.
− Jeg vet jo at han er her; vi ser jo flyet hans rett som det er sier Espnes.
For i Oppdal har den temperamentsfulle milliardæren og levemannen funnet roen. Hans tilstedeværelse er prangende og uhyre diskret på én gang − ikke ulikt eventyrskikkelsen fra Asbjørnsen og Moe; Jutulen i Vågå, rundt ti mil lenger syd.
Les også (+) Torbjørn ble svært overrasket over hva han fant i de forlatte hyttene på Antarktis
Som i eventyret
Som Jutulen i eventyret, kommer gjerne Kjell Inge Røkke luftveien til Oppdal. Én av de få som møter Røkke, er Otto Vollan. Den tidligere kapteinen med fartstid på kjemikalietankere på alle hav, titulerer seg som assisterende flyplass-sjef på flyplassen på Fagerhaug, noen solide steinkast vest for E-6’en, ca. 10 kilometer nord for Oppdal.
− Røkke er en trivelig kar som tydeligvis setter stor pris på turene hit, sier Vollan.
Røkke blir hentet og brakt til flyplassen. Utover dette er han en sjelden fugl i det offentlige rom.
− Han har ikke vært her så ofte i det siste, har Vollan lagt merke til.
Røkkes tydelige spor
Røkkes engasjement og investeringer har satt tydelige spor.
På flyplassen har han satt opp en stor hangar til hytteflyet. Oppgraderingen av flystripa har ført til et kjempemessig oppsving i flyinteressen i bygda. I andre hangarer står en rekke småfly og seilfly som flittig er i bruk. Flyplassen har fått oppgradert både navigasjons- og fuelingsystemene, noe som blir satt pris på av brukere som Norsk Luftambulanse og politihelikoptrene.
Røkke-hytta blir brukt til både fritidssysler og business. Til og med kommunen har fått låne stassalen Gildehallen til en spesielt viktig middag.
Redaktør Per Roar Bekken i lokalavisen Opp bekrefter historien om bygdefolket som ikke ville dele bilder fra Røkke-dåpen.
− Vi var også på jakt etter bilder, men det var vanskelig, ja. Folk ville ikke legge seg ut med Røkke, minnes han.
Lokalavisredaktøren sier det er håpløst å få Røkke i tale.
− Vi har forgjeves prøvd to-tre ganger å få intervju. Han er blitt roligere med årene, men er fortsatt hissig og er ikke så veldig glad i journalister, sukker redaktøren.
− Han holder en lav profil i både mediene og i Oppdal. Man treffer ham iblant ute i langrennsløypa, men ellers er han ikke mye å se. Han har glidd inn i lokalsamfunnet, sier Bekken.
Det er faktisk lettere å få øye på Røkkes gaver og pengebruk enn ham selv. Mangler det noe, en veistubb, parkeringsplass eller brannbil, så strør Røkke rundt seg med de nødvendige grunkene som en Onkel Skrue i ubalanse.
Målet for milliardæren er hytta.
«Hytta».
Et palass på 2500 kvadratmeter med 18 bad, svømmebasseng og kinosal, forbløffende diskret plassert i Stølslia midt mellom flyplassen og Oppdal sentrum. Palasset er så gedigent at prøvenemnda lar kandidater til fagbrevet i renhold ta fagprøven sin her. 150 håndverkere, de fleste fra lokalmiljøet, var med på byggingen som anslås å ha kostet 200 millioner kroner i 2002.
Da Oppdal-hytta i sin tid ble innviet, inviterte Røkke bygdefolket på pølsefest. Over 400 personer dukket opp og fikk samtidig et sjeldent innblikk i byggverket.
Les også (+) Norges «villeste» hytte er åpen for alle
Diskret diskresjon
Røkkes gedigne byggverk er faktisk svært vanskelig å få øye på. Hyttetunet er så tilbaketrukket at du må vite hvor du skal se. Og da er det i beste fall et torvtak eller to du får øye på. Røkke-slottet er faktisk så godt kamuflert i terrenget at oppdalingene mang en gang får spørsmål fra tilreisende om hvor Røkke har tilhold.
Omtrent samtidig som Røkke bestemte seg for å bygge hyttepalass i Oppdal i stedet for på Hafjell, kjøpte Rema-kongen Odd Reitan den gamle Haugen skole like utenfor sentrum. Ladevollen består nå av 12 bygg. Hit flys kjøpmenn fra hele kongeriket inn for å bli enda bedre kremmere.
Både Odd Reitan og Bik Bok-gründer og investor Ola Mæle fulgte opp med hver sin million kroner da Kjell Inge Røkke bladde opp en million for nytt orgel i Oppdal kirke − etter en forespørsel fra daværende ordfører Per Asphaug.
− Han brukte fem sekunder på å svare ja, fortalte Asphaug til lokalavisen Opp.
Da er det er ikke uvanlig at lokalbefolkningen svarer både unnvikende og svevende.
Tilreisende rikinger med prangende livsstil og krypinn har en tendens til å bli severdigheter og samtidig mål for misunnelse i norske bygder. Men i Oppdal er det annerledes. Lokalbefolkningen ønsker ikke å bidra til at flere enn nødvendig surrer rundt bygdas mektige usynlighet.
I Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums uautoriserte biografi om industrimannen som selv har oppgitt «fisker» som yrke, beskrives Røkkes nærmest paranoide krav om lojalitet fra folk rundt ham.
Og her leverer Oppdals befolkning, selv om det ikke var selvsagt at det skulle utvikle seg et slikt forhold.
Les også: Byggmesteren bygget drømmehytte – badstua ble helt spesiell
Raseri
I starten på byggingen av hyttepalasset var Kjell Inge Røkke ganske utagerende. Han gikk i strupen på både kommunen, naboer og håndverkere.
Først var Røkke sur på Oppdal kommune fordi han ikke fikk være kongen på haugen. Det skjedde da kommunen bestemte at det kunne bygges hytter helt opp til 850 meters høyde − og dermed enda høyere enn Røkkes hytte.
Han ga bånn gass og pusset advokater på kommunen for å sikre sitt eget hegemoni og ikke ha naboer ovenfor sitt tun.
Han kom ingen vei og måtte bite i torva på taket.
Under byggingen fikk Røkke seg et annet sjokk. Det var vinter da han var på befaring. Da snøen smeltet, kom uhorvelige mengder bølgeblikktakk på reveskur til syne nede i dalen. De store pelsdyrgårdene i dalbunnen var ikke noe vakkert syn der de blinket og reflekterte sollys til Røkkes forbannelse.
Røkke fikk med seg noen naboer for å få slutt på styggedommen. Målløse pelsdyrfarmere gikk med på at takene kunne males i kamuflasjefarger. Men Røkkes allierte trakk seg da de forsto at det var snakk om en jobb for titalls millioner kroner.
For snart 20 år siden ble det spekulert i om den såkalte Røkke-stripa skulle bygges ut så mye at milliardæren kunne dra på hyttetur med sin daværende stolthet; en splitter ny Boeing 737–700 business-jet. Dette var samme flytype som SAS brukte på sine innenlandsruter på denne tiden.
Røkkes overdådige luksusfly, med registreringen N21KR og det velklingende navnet «Rebel’s Tool», kom aldri til Oppdal. Lokalpolitikerne var ikke klare for så store planer, slik at flystripa aldri ble bygd lengre enn 1000 meter. Den var for kort til å ta ned businessjeten.
Les også (+) Flyet som kan utslette livet på jorden slik vi kjenner det
Spleiselag
I et sjeldent intervju, gjengitt i Lars Gisås’ bok «Hundre år i Oppdal» fra 2004, forteller Røkke at han følte seg svært velkommen i Oppdal:
− Hele bygda har vært veldig positiv. Jeg vil si det slik at en av de store fordelene Oppdal har, er oppdalingene selv.
− Det eneste som er synd, er at kommunen ikke så litt fremover og var villig til å bygge en litt større flyplass da jeg investerte i utvidelsen. Det sto på politisk vilje, sa Røkke.
Dagens ordfører Geir Arild Espnes nøler ikke med å hylle mannen han aldri har møtt som «en sann venn av Oppdal». Espnes fremhever spesielt Røkkes bruk av lokale arbeidsfolk, og at det er brukt mye treskurd fra området.
− Og så er det slike ting som da vi skulle forlenge flyplassen. Da hjalp han til med både dette og med en brannbil på flyplassen. Han ga også kommunen fem millioner kroner i forbindelse med koronaepidemien for å støtte næringslivet og slikt, sier Espnes.
I 2003 innledet Røkke et forhold til kronprinsesse Mette-Marits livvakt, Anne Grethe Eidsvig fra Trondheim. De giftet seg i hemmelighet i Roma i 2004 og fikk to barn.
I 2005 ble parets førstefødte, Normann Røkke jr., båret til dåpen i Oppdal kirke. Med datidens voldsomme mediekjør, var bilder fra dåpsseremonien ettertraktet vare i redaksjonene. Men uansett hvem pressekorpset, med Se og Hør i spissen, spurte, så hadde ikke bygdefolket bilder å dele.
Denne omstendigheten skal ha bidratt til å styrke Røkkes kjærlighet til Oppdal og bygdefolket.
For ikke å snakke om ski-NM i 2019: Oppdals damer var i ferd med å gå glipp av stafetten fordi Astrid Øyre Slind, den tredje jenta på det rene familielaget fra Oppdal ikke rakk hjem fra et langløp i Italia. Da sendte Røkke sitt privatfly etter Astrid. Jentene vant et uhyre populært stafettgull for hjembygda.
Les også: Lager drømmebåter for milliardærene
Beste fyrverkeri
I dag er det stort sett bare på avstand bygdas velgjører lar seg beskue. For eksempel på nyttårssaften der ingen slår Røkkes gedigne fyrverkeri. Lokalavisen Oppdalingen kunne et år rapportere om et par fra Trondheim som mente at Røkkes pyroshow var bedre enn fyrverkeriet i hjembyen.
I Sunndal, en halvtimes kjøretur unna, leier han et stort jaktterreng. Dit inviteres noen av hans beste venner. Røkke har satt opp 10 jakttårn og bygd slakteri − som også bygdefolket kan bruke.
I forbindelse med denne reportasjen har Vi Menn vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker for å få Røkkes beskrivelse av det høyst spesielle forholdet mellom ham og Oppdal. Kigen sier at Røkke ikke ønsker å kommentere.
Denne saken ble første gang publisert 01/03 2021.