Menneskelig svikt eller bare uflaks? 

Disse hadde en skikkelig dårlig dag på jobben

Du kan klage så mye du vil, men du har i hvert fall ikke vært skyld i en atom­nedsmelting, senkningen av et skip som ikke kan synke, eller skapt en av verdens verste naturkatastrofer i fylla.

<b>RUIN:</b> Et luftfoto av kjernekraftverket i Tsjernobyl viser ødeleggelsene. Men ringvirkningene av jobbuhellet var langt verre og større. 
RUIN: Et luftfoto av kjernekraftverket i Tsjernobyl viser ødeleggelsene. Men ringvirkningene av jobbuhellet var langt verre og større.  Foto: DONALD MIRALLE/Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Anatoly Dyatlov hadde kanskje historiens verste dag på jobben. Det var en mager trøst at riktig mange av hans kolleger også hadde en dårlig dag 26. april 1986. Noen fikk en dårlig dag hjemme hos seg selv, og generelt var det mange dårlige dager i ukene, månedene og årene som fulgte også.

Og øverst på listen over dem som slet mest, var nok Anatoly Dyatlov, ansvarlig for testen som endte i nedsmelting av atomreaktoren i Tsjernobyl.

Tsjernobyl-ulykken var et resultat av en gammel reaktor, sovjetrussisk byråkrati og kald krig. Men etterpå var det lett å peke på Anatoly Dyatlov. Da ulykken var et faktum, undervurderte han situasjonen og feilvurderte hvordan den etter hvert kunne løses.

Resultatet ble en personlig nedsmelting for Dyatlov selv, der han skjelte ut kolleger etter tur. Flere av dem døde umiddelbart sammen med 28 brannmenn og opprydningsarbeidere. Noen tiår senere regnet man med at minst 4000 var døde som en følge av det radioaktive utslippet.

Sammen med fem andre ble Dyatlov dømt til fengsel. Han fikk ti år, men ble etter hvert sluppet ut på grunn av sin skrantende helse, og døde til slutt som en følge av den radioaktive strålingen.

Unna vei, her kommer jeg

En annen velkjent ulykke, der andre omstendigheter enn menneskelig svikt var sterkt medvirkende til at det gikk galt, er selvsagt Titanic. Her bidro et svært isfjell til at skipet som ikke kunne synke, gjorde nettopp det; sank.

Men mannen med den dårligste dagen på jobb var nok uansett J. Bruce Ismay. Han var styreformann og direktør for White Star Line, og ansvarlig for at det ikke var nok livbåter om bord.

I tillegg skal han ha instruert kaptein Edward Smith om å overse advarslene om isfjell i området, og heller sette opp farten for å komme raskere frem til New York.

Det hjalp heller ikke på ryktet hans at han var én av de første om bord i en av de få livbåtene, uten tanke på prinsipper som «kvinner og barn først». Han påsto riktignok hardnakket at det ikke var noen kvinner og barn å tilby plassen til, men det hjalp ikke nevneverdig.

1517 mennesker druknet den dagen, og «skipet som ikke kunne synke» gikk inn i historiebøkene som det mest berømte skipsforliset gjennom tidene.

<b>FULL FART:</b> Skipet Titanic trosset farene for å imponere med farten sin. Og livbåter var bare til pynt. Helt til det ble bruk for dem.
FULL FART: Skipet Titanic trosset farene for å imponere med farten sin. Og livbåter var bare til pynt. Helt til det ble bruk for dem. Foto: Medianes Group/The Mercury News/Getty Images

Kluss med måleenheter

Det var heldigvis ikke menneskeliv som gikk tapt da Lockheed Martin og NASA slo hodene sammen for å bygge værsatellitt som skulle settes inn i bane rundt Mars i 1999.

Det er heller ingen enkeltperson som skal ha den tvilsomme æren for at satellitten kom i en bane som var alt for nær Mars. Men veldig mange ansatte måtte nok gå noen runder med seg selv. For problemene oppsto som en følge av at Lockheed Martin bruker det metriske systemet med kilometer, mens NASA bruker miles.

Tabben førte til at Mars Climate Orbiter kom for nær den røde planeten, og satellitten til nærmere 1,5 milliarder kroner brant opp i planetens atmosfære.

Hendelsen skal ha ført til at det metriske system nå blir brukt av alle som jobber mot verdensrommet, NASA inkludert. Dermed er de forhåpentligvis litt bedre sikret mot dårlige dager på jobben.

Les også: (+) Tidenes uflaks? Hadde 570 000 kvadratkilometer å gå på – likevel krasjet ubåtene

<b>CLIMATE ORBITER:</b> Prislappen var vanvittig, og alt gikk tapt fordi man ikke hadde snakket sammen om hvilke måleenheter prosjektet skulle baseres på. 
CLIMATE ORBITER: Prislappen var vanvittig, og alt gikk tapt fordi man ikke hadde snakket sammen om hvilke måleenheter prosjektet skulle baseres på.  Foto: NASA/Getty Images

Andøya, we have a problem

Vi tar med ytterligere en rakett­relatert dårlig dag, men denne endte heldigvis godt. 25. januar 1995 ble det nemlig skutt opp en rakett fra Andøya i Norge. Oppskytingen var et samarbeid mellom USA og Norge med mål å lære mer om nordlyset.

Russland hadde ikke fått noe varsel, slik de skulle. Så da raketten til forveksling kunne ligne en amerikansk Trident-rakett, gikk alle alarmer i Moskva. «Den farligste enkelthendelsen i atomrakett-æraen», skrev CIA-agent Peter Pry om hendelsen i boken War Scare.

Heldigvis valgte daværende president Boris Jeltsin å la tvilen komme oss til gode.

<b>FLAMMEHAV:</b> En stakkars forvillet jeger startet det som skulle bli en av tidenes verste skogbranner i California. 
FLAMMEHAV: En stakkars forvillet jeger startet det som skulle bli en av tidenes verste skogbranner i California.  Foto: SHONE/Getty Images

Signalfeil

Én av de største brannene i Californias historie startet høsten 2003 da en jeger som hadde gått seg vill fyrte opp et signalbluss. Nødblusset startet en skogbrann som raskt spredte seg og la enorme områder i aske før man fikk kontroll over den.

Ufattelige 300 000 dekar ble svidd av, og 2322 hjem gikk tapt. Tap tilsvarende 1,2 milliarder dollar ble meldt inn til forsikringsselskapene. Adskillig verre var det at 14 mennesker mistet livet i flammene.

Dette var lenge den største skogbrannen i Californias historie, i det minste målt i antall dekar som ble svidd av. Men bare siden 2017 har det vært åtte branner som har gått forbi den på listen − noe som må tas som et varsel om at menneskeheten er i ferd med å få noen skikkelige «dårlige dager på jobben».

<b>RASERT:</b> Til slutt var det kun et utbrent skjelett igjen av plattformen Piper Alpha.
RASERT: Til slutt var det kun et utbrent skjelett igjen av plattformen Piper Alpha. Foto: NTB

Ikke så velsmurt maskineri

I 1988 byttet sikkerhetsinspektører ut alle ventilene på oljeplattformen Piper Alpha i Nordsjøen. Det vil si, alle ventiler med unntak av én. Ventilen ble fjernet, men ikke erstattet. Da en uvitende arbeider senere trykket på startknappen, strømmet gass fritt ut.

Det hele endte i en eksplosjon som drepte 167 av de 226 mennene som jobbet på plattformen, og førte til reparasjonskostnader på nærmere 55 milliarder kroner etter dagens kronekurs.

<b>KATASTROFE:</b> En lokal fisker ved siden av en død hval og et oljedekket Prins Williamsund.
KATASTROFE: En lokal fisker ved siden av en død hval og et oljedekket Prins Williamsund. Foto: John Gaps III/NTB

Full mann på dekk

I 1989 var et tankskip fra oljeselskapet Exxon på vei til California, da det gikk på grunn i Prince Williamsundet utenfor Alaska. Tankskipet slapp ut så mye som 760 000 fat olje i vannet utenfor Alaskas kystlinje.

Kapteinen Joe Hazelwood ble anklaget for å være beruset på tidspunktet for ulykken og dømt for uaktsomhet. Kostnaden for reparasjoner og opprydning i det som regnes som en av de verste menneskeskapte miljøkatastrofene på havet noensinne, ble på nærmere 83 milliarder norske kroner etter dagens verdi.

Les også: (+) Det norske skipet hadde så vanvittig mye flaks at det ble legendarisk

Dopet ned og skodd

Harold Rattenberg ledet et nystartet selskap som skulle selge sko fra Alabama. Merket Just For Feet skulle lanseres med brask og bram gjennom en TV-reklame under amerikanernes største idrettsbegivenhet; Superbowl.

Rattenberg fortalte at målet var å lage en reklame som gjorde at folk tenkte at «Det var fantastisk, nå blir vi kunder hos dere».

Reklamebyrået Saatchi & Saatchi ble hyret inn for å lage filmen. Ruttenbergs drøm gikk ikke i oppfyllelse. Reklamefilmen gikk isteden inn i historiebøkene som en av de verste Superbowl-reklamene, og det er vanskelig å si om den er mest rasistisk, fordomsfull eller bare fullstendig merkelig.

Sannsynligvis en salig blanding.

Vi følger fire hvite menn i en terrengbil i Afrika, som finner barbente spor av en løper. De sporer opp den afrikanske mannen, doper ham ned (!) og setter på ham et par Nike-sko. Reklamen avsluttes ved at afrikanere kommer til, prøver å riste av seg skoene og roper «nooo!» Just For Feet gikk konkurs i løpet av året.

<b>APPLE-EIER:</b> Ronald Wayne kunne vært en av verdens rikeste, men solgte eier­andelen sin for 800 dollar.
APPLE-EIER: Ronald Wayne kunne vært en av verdens rikeste, men solgte eier­andelen sin for 800 dollar. Foto: David Hume Kennerly/Getty Images

Milliarder på billigsalg

Noen må selv betale hele prisen for en dårlig dag på jobben. Ronald Wayne for eksempel.

Ronald Wayne var hentet inn av to unge gründere for å hjelpe dem å få orden og system på forretningsdriften deres. De to karene het Steve Wozniak og Steve Jobs: Bedriften het Apple.

Les også: Stig er ikke som andre millionærer ...

De to karene ga Ronald en eierandel på 10 prosent som takk for innsatsen. Ronald Wayne var usikker på hvor mye takken faktisk var verdt. Apples økonomiske utvikling bekymret ham. Og i motsetning til sine ungdommelige partnere eide han både hus og andre verdier, som han ble redd for å tape dersom Apple skulle gå dukken.

Etter kun 12 dager solgte han derfor eierandelene tilbake for 800 dollar.

Eier­andelen ville i dag ha vært verdt nærmere 100 milliarder dollar – nok til å gjøre Ronald Wayne til en av verdens rikeste menn.

En dårlig dag i senga

Disse gutta hadde tingene i orden på jobb, men feilet fatalt på fritiden.

Mediemogulen Rupert Murdoch hadde en affære med Wendi Deng i 1999, og som følge av det valgte kona Anna å skille seg etter 33 år. Hun kom greit ut av skilsmissen, mens Murdoch kvittet seg med 1,7 milliarder dollar av formuen.

Tiger Woods hoppet til køys med rekke kvinner som ikke var kona Elin Nordegren, og golfesset måtte ut med 110 millioner dollar.

Les også (+): Funnet med knuste kropper i ødemarken: Hva som skjedde med de ni unge turgåerne er fortsatt en gåte

Enda verre var det at Nike, Gatorade og andre sponsorer opplevde et aksjetap som en følge av sidesprangene, og en økonomiprofessor beregnet at kostnadene for utroskapen var så høye som 12 milliarder kroner.

Den russiske oligarken Dmitri Rybolovlev skal ha ligget med andre kvinner på yachten sin, noe hans kone Elena ikke ville finne seg i. Det hele førte til en skitten og voldsom skilsmisse, der en sveitsisk domstol til slutt bestemte at kona skulle tilkjennes vanvittige 45 milliarder kroner.