utroskap

Derfor er vi utro

7 risikofaktorer for utroskap.

UTROSKAP: Parterapeut forteller at et overveldende flertall av personer som er utro, har et felles personlighetstrekk – de er redde for konflikter.
UTROSKAP: Parterapeut forteller at et overveldende flertall av personer som er utro, har et felles personlighetstrekk – de er redde for konflikter. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Har du vært utsatt for utroskap, eller selv vært utro?

Ifølge Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, er noen par mer utsatt for utroskap enn andre.

– Utroskapen kan handle om impulsivitet og manglende selvdisiplin, behov for lidenskap og spenning, eller om personlige verdisett og moralske standarder. Andre ganger handler det om graden av tilknytning til partneren eller mangel på trivsel i parforholdet, sier Huseby.

Risikofaktorer for utroskap

Ifølge samlivsterapeuten går det an å teste om du er i risikosonen, dersom du vil unngå utroskap.

Hun poengterer at jo flere risikofaktorer du kjenner deg igjen i, desto viktigere er det å ta grep:

Trine Huseby
Trine Huseby Foto: Iselin Huseby Lie

1. Har dere prioritert barn eller karriere på bekostning av parforholdet?

2. Har dere sluttet å vise takknemlighet, gi komplimenter og vise kjærtegn?

3. Har dere pliktsex eller ingen sex?

4. Snakker dere nedsettende om hverandre i stedet for å være stolte?

5. Har dere mistet interessen for hva den andre er opptatt av?

6. Har dere en tidsklemme uten plass for å ha det hyggelig og morsomt sammen?

7. Har spontanitet og spenning blitt unaturlig og utenfor komfortsonen?

Redd for konflikter

Monica Johnsen, parterapeut og daglig leder i Parterapeutene.no, forteller at henvendelsene firmaet får omhandler utroskap i 1 av 3 tilfeller.

Utroskap defineres ulikt fra person til person. Det kan være utroskap dersom du har et forhold med noen på nettet, som du utveksler nakenbilder med, for eksempel. Da gjør du ikke noe fysisk, men bryter likevel en intimgrense. Uansett hva du definerer som utroskap, så oppleves det uansett likt: du mister tillit, lurer på hva den utro parten egentlig vil med forholdet og stiller spørsmål til om du ikke er fin eller god nok lenger, forteller Johnsen.

Men, finnes det egentlig felles personlighetstrekk blant personene som oftest tyr til utroskap?

I følge Johnsen er det et gjennomgående mønster at den parten i parforholdet som har vært utro, ofte er en konfliktsky person.

– Det har vært overraskende for meg å se at et overveldende flertall av de som er utro, også er dårlige på å ta opp konflikter. Dette personlighetstrekket gjelder for omtrent 80-100 prosent av de jeg har pratet med som har vært utro. De er ikke så flinke til å si ifra når nok er nok, og de forteller ikke hva de ønsker og tenker, sier Johnsen.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Les også (+): Vi har det i oss alle sammen – at det er bra å ha sex med flere

Når skaden har skjedd

Basert på egne erfaringer, forteller Johnsen at 2 av 3 par kommer seg helskinnet gjennom utroskapen, men at det i stor grad avhenger av hvordan utroskapen ble oppdaget, samt hvor åpen og ærlig den som har vært utro er i etterkant.

– Dersom den utro parten kommer med unnskyldninger og ikke innser feilsteget, vil det være vanskeligere for partneren å stole på han/henne igjen, enn om den utro parten legger seg flat, er ærlig, forståelsesfull og viser initiativ til å prate, sier Johnsen.

Huseby forteller at hun har sett tilstrekkelig mange par som lykkes i å gjenvinne tilliten etter endt utroskap, til at hun kan møte hvert nye par med håp.

– En mann spurte om det er vanskelig å komme videre etter utroskap, uten hjelp av en profesjonell. Det nedslående svaret er at det er vanskelig å komme videre, også med profesjonell hjelp. Men jo raskere man oppsøker hjelp og kommer i gang med reparasjonsarbeidet, jo bedre prognoser for parforholdet, sier Huseby.

Gjenvinne tillit

Det viktigste for at parforholdet skal overleve utroskapen, er å gjenvinne tilliten, mener Huseby.

Her er samlivsterapeutens råd:

- Definitivt brudd med den tredje parten.

- Dersom dere bestemmer dere for å prøve, holder dere fast ved beslutningen.

- Den som har vært utsatt for utroskap, får tid og rom til å uttrykke sine reaksjoner.

- Den som har vært utro, erkjenner og tar ansvar for sine handlinger. Hans/hennes viktigste oppgave er å forholde seg til hvordan dette er for den andre og å gi støtte.

- Iverksette tiltak for å bygge tillit.

- Dere tar stilling til hva som skal snakkes om og hva som skal ligge. Det snakkes, selv om det er smertefullt for begge parter.

- Dere forsøker å opprettholde vanlige rutiner og tar en dag av gangen.

- Uansett hvor mye dere lider, må dere anstrenge dere for å behandle hverandre med respekt.

- En profesjonell hjelper kan bidra til å strukturere samtaler og regulere følelser, og etter hvert hjelpe dere til å legge ting bak dere for å se fremover.