samleie
«Håpløs» sex: – Folk må ta seg sammen
Derfor har terapeuten sluttet å bruke ordet «sex».
– Penetrering er da ikke alt i sexlivet! Det er så mye annet deilig man kan finne på!, uttalte sexpirator Cecilie Kjensli (53) i et intervju med Sykepleien i sommer, før hun satte seg på skolebenken for å studere sykepleie.
For noe hun kunne tenke seg at det ble mer bevissthet om i helsevesenet, er at sex er så mye mer enn tradisjonell penetrering.
Vi tok en prat med henne om denne fanesaken og kom samtidig i kontakt med Solveig Fridheim Torp i Kreftomsorg Rogaland, som er faglig leder og ansvarlig for prosjektet “Seksuell helse – når du eller noen som står deg nær blir berørt av kreft”, finansiert av Helsedirektoratet. Med seg i prosjektet har hun Stine Kühle-Hansen og Aron Willems.
– Prosjektet har særlig fokus på å utvide forståelsen av hva seksualitet er eller kan være, knyttet til sykdom: sex er mer enn samleie, sier Fridheim Torp og opplyser at de har ferdigstilt både et hefte til pasient og partner, samt en folder til helsepersonell og studenter.
– Folderen vår har jo nettopp fokus på det Kjensli er opptatt av og sikkert blir opptatt av som sykepleier student, sier hun, og forteller at folderen skal gjøre det lettere for helsepersonell å ta ansvaret de har på alvor, i forhold til pasienters seksuelle helse etter kreft og kreftbehandling.
Les også: Flørting og sjekking: Denne komboen er uslåelig
Standard samleie er tre minutter ligging
– Selv om det mannlige kjønnsorganet går utover, og kvinnens innover, så må du ikke på død og liv holde på med det standardiserte samleiet hele tiden, sier Kjensli, som fremdeles driver Cpunktet.no, hvor hun anbefaler gode sexleketøy.
Hun forteller at det gjør at damer ikke gidder å ha sex med mennene sine i lengden.
– Det blir kjedelig, dessuten får ikke damer så veldig mye ut av den måten å ha sex på, sier hun.
Les også: (+) Helene debuterte med sjarmøren for å bli godtatt – les betroelsen
– Ta dere sammen!
Hun forklarer at for menn minner penetrasjon inn og ut som måten de masturberer på, så det er lett og deilig for dem, men nesten ingen damer onanerer ved å putte noe repetitivt inn og ut av vagina.
– Standard samleie foregår omtrent på denne måten: Tre minutter vorspiel, to minutter ligging, og en orgasme. Frister jo ikke akkurat i lengden det. Så nei. Folk må ta seg sammen, sier Kjensli.
Hun tror problemet er den seksuelle sjenansen. Vi tør ikke å vise kåtheten vår. Særlig damer. Det sitter langt inne å vise hvordan du onanerer overfor partneren din. Pussig nok er det enklere overfor en fremmed, som du aldri skal se igjen.
– Jeg stemmer for at folk skal onanere mer sammen, og ligge og kline mens de de holder på, og se hva som skjer da. Dette er en fin start for å gjøre noe annet. Bruk gjerne sexleketøy i prosessen. Når det har gått for dama, kan man eventuelt peise på. Fordelen med damer er jo at vi kan få flere orgasmer når vi holder på. Hvis vi orker da, sier Kjensli.
Les også: Sexverktøyet alle par trenger
Digg, men må ikke å være hovedretten bestandig
Når det er sagt, er hun ingen motstander av penetrasjon.
– Det er digg det, men ikke hvis det skal være hovedretten bestandig når dere har sex. Samleie er ikke den beste måten å ligge sammen på, selv om vi på en måte er hjernevaska til å tro det, sier Kjensli.
Hun tror det er derfor mange føler seg dumme hvis de ikke får det til, på grunn av sykdom, stress, eller andre årsaker.
– Særlig vi kvinner vet jo hva som skal til for at det skal gå for oss, så da bør vi vise og gjøre det overfor partneren vår også. Ikke vær feig, han/hun vil digge at du er kåt og med, sier hun.
Men så har du de som ikke kan gjennomføre et samleie, fordi underlivet er smeltet sammen på grunn av strålebehandling, eller fordi kjønnsorganene har endret seg av en eller annen grunn. Det er da ikke sånn at de skal kutte ut sex av den grunn, eller føle seg mindreverdige på grunn av noe de ikke kan noe for.
– En mann kontaktet meg for råd til å kjøpe en god vibrator til kona si en gang. Han hadde vært i en ulykke, og kunne ikke få orgasme selv, fordi det utløste hodesmerter. Han likte allikevel å kose med kona si, og tenkte på hennes ved og vel. Hvor bra er ikke det?, sier Kjensli.
Les også (+): 6 samleiestillinger hun elsker
Flott pynt på en kake med mange lag
Fridheim Torp, som er kreftsykepleier og spesialist i seksuell rådgivning (NACS), forteller om kvinner som kan oppleve at det for den mannlige partneren handler mer om samleiet enn for dem. Det seksuelle behovet etter behandling kan for mange være like mye å bli bekreftet som den personen og kvinnen man fremdeles er, og denne bekreftelsen skjer ikke kun gjennom å få til samleie, selv om behovene er individuelle.
– Jeg bruker ofte et bilde av en kake som en metafor, hvor kaken har mange fine og gode lag av alt det som gjør at man har det godt seksuelt. Flott pynt kan være viktig, men kan oppleves mindre fint dersom de gode lagene under ikke er på plass. Lagene i kaken representerer trygghet og forståelse for hverandres behov, samt dialog og kroppskontakt, sier hun.
Det skal ikke gå så fort, det med å gjenoppta seksualiteten. Studier viser at mange kreftpasienter ønsker at seksualitet og intimitet skal være et tema som kartlegges og snakkes om underveis i behandlingen og ved utskrivelse, på lik linje med andre tema. Blir ikke dette nevnt kan mange oppleve at det vitner om å ikke være viktig.
Pasienter har lovfestet rett til informasjon om konsekvenser av behandling, også knyttet til endringer i seksuell funksjon. Det er viktig at helsepersonell gir uttrykk for at det kan være klokt å ta tiden til hjelp, snakke med partner og at pasienter vet hvor de kan søke hjelp. Seksuell helsehjelp oppfattes av mange som en avgjørende del av helsehjelpen. Tilpasset informasjon skriftlig og muntlig er første ledd i seksuell helsehjelp.
Og så man huske at dette gjelder alle, uansett om pasienten lever alene eller sammen med en partner. Alle har en seksuell helse, og for dem som er single er det knyttet store utfordringer til det å skulle nærme seg et annet menneske, når man opplever endringer knyttet til både rolle, identitet og kanskje også seksuell fungering.
Prestasjonspress hos menn
Når det kommer til dette med samleie kan det føles smertefullt hvis ikke kvinnen selv er klar.
– Sånn skal det ikke være. Det er viktig å starte med å bli trygge. Blir det første samleiet dårlig, har man mindre lyst å prøve igjen, derfor er også tid og tålmodighet viktig, sier hun.
Fridheim Torp erfarer at også menn kan kjenne på prestasjonspress. Menn synes også at annen seksuell kontakt er viktig og fint, men i deres rolle ligger det for mange en forventning om at det er det de skal “levere”.
– Det handler ikke om å ikke ha lyst til å ha samleie, men om å utvide begrepet seksualitet. Det tror jeg både samfunnet og enkeltpersoner kan ha nytte av, også når sykdom ikke er et tema, sier hun.
– Ikke minst er det uheldig i en sykdomssammenheng, at de gamle mytene og samleiefokuset er til hinder i rehabiliteringen av seksualiteten. Det å utvide hva seksualiteten kan være, i stedet for å tenke smalt, gjør også at samleiet blir bedre når man kommer til det steget, sier hun.
Les også: (+) Kjetil (37): – Jeg er sexavhengig
Når ordet sex brukes synonymt med penetrering
Prosjekt medarbeider Stine Kühle-Hansen, som er familieterapeut og universitetslektor ved OsloMet, har i mange år har tatt til orde for mangfold og snakket om at sex er mer enn penetrering.
– Siden ordet sex er en sekkebetegnelse bruker jeg ikke ordet sex. Ordet er uheldig på flere måter. Det vage og blyge ordet hindrer oss i å snakke konkret om alternative måter å gjøre seksuelle aktiviteter. Ordet sex har nærmest tatt monopol på vårt språk om nytelse. Når ordet sex brukes synonymt med penetrering, uten at det fremkommer tydelig, da får vi et kamuflert samleiepress, sier hun.
Hennes budskap er at vi må jobbe med språket og utvide ordforrådet. Språk skaper virkeligheter. Jo flere ord, jo flere muligheter. For hvis noen spør deg om du vil ha sex … og du svarer JA så vet du ikke hva du svarer ja til. Eller hvis noen spør deg om du vil ha sex … og du svarer NEI så vet du ikke hva du går glipp av.
– Spør hverandre heller om berøringer på bestemte steder på kroppen utført på den måten du liker det. Snakk sammen om små nyanser som gjør en stor forskjell. Del fantasier og lyster, sier hun.
Det er mange grunner til at penetrering enten oppleves kjedelig, vondt eller umulig. Men du trenger ikke parkere seksuallivet av den grunn.
– Det går an å oppnå korte og lange øyeblikk med ekstase uten penetrering, uten ereksjon, uten lubrikasjon. Hele kroppen er forsynt av nerver. Stimulerer man flere nerverike soner samtidig kan det gi nytelse. Ikke la kultur gi deg skylapper og samleiefokus. Innta hele kroppen!, sier Kühle-Hansen.
Seksualiteten bør være en ressurs
Fridheim Torp forteller at det de har lagt vekt på i sitt prosjekt, er at rehabilitering av seksualiteten etter sykdom kan være krevende for mange, men at det finnes løsninger og muligheter. Man kan være i mønstre man har vært i før, mens det etter behandling kan være behov for å tenke nytt.
Heftet vi har utarbeidet kan bidra til å nettopp tenke nytt og se muligheter. Dette gjelder selvsagt ikke bare i sammenhenger knyttet til kreft, men også ved annen behandling. De fleste sykdommer og helseutfordringer får en eller annen konsekvens for individets seksualitet, fordi seksualitet er så mye mer enn samleie.
Det er viktig at vi som helsepersonell at vi blir gode på å kartlegge behov for hjelpemidler og løsninger. Her kan folderen vår være et viktig hjelpemiddel for kollegaer.
Seksualiteten bør være en ressurs, og en kilde til sunnhet, og da blir det viktig å utvide perspektivet og ha tilgang til hjelpen man trenger.
Les også: Spørsmålene vi lurer mest på om sex, seksualitet og seksuell helse
Råd og seksuelle hjelpemidler:
Skal Kjensli oppsummere, så er det å gjøre det enkelt.
– Hvis penetrasjon, prøv å sett ned farta, så det ikke bare blir dunking. Bruk penis som en massasjestav. Ja, takk, begge deler. Implementer sexleketøy som en naturlig del når dere holder på. Det er ikke flaut, det er deilig. Onaner i sammen, eller hver for dere. Se, lær, og nyt hverandre. Gjør det enkelt, liksom, sier Kjensli.
Hun nevner også, på oppfordring, et par seksuelle hjelpemidler.
– Ha alltid et godt massasjeapparat liggende i senga. Selv foretrekker jeg en Magic Wand, for det går for fort med en Womanizer, selv om de funker som ei kule. Massasjeapparat gir dypere orgasmer, sier hun.
– Penisring med eller uten vibrator er også kult. Uten for at mannen skal holde ereksjonen bedre, men med vibrator blir samleiet litt enklere og gøyere, råder sexpiratoren.
Seksuell helse
Prosjektet “Seksuell helse – når du eller noen som står deg nær blir berørt av kreft” er finansiert av Helsedirektoratet. Vi har utarbeidet et hefte som du kan lese og laste ned. Prosjektet inneholder også veiledningsmateriell for helsepersonell.
Du finner Heftet digitalt på Kreftomsorg sin hjemmeside, se nederst her.
Kilde: Kreftomsorg Rogaland
– Og ikke glem glidemiddel. Som ung er ikke dette så nødvendig så fremt du er kåt, for da er du våt. Dette er ikke tilfelle når vi blir eldre, så da er det bare å smøre på, og gjøre det om til deilig intimmassasje, sier Kjensli.
Fridheim Torp oppsummerer hva som kan gjelde for menn/kvinner hvor sykdom påvirker samleieevnen.
– Respekt, tid, tålmodighet og bruk av glidemiddel, med en felles tanke om at det må til. Om dere ikke har brukt hjelpemidler før, så kan det være en tanke god ide nå, sier hun.
Vakuumpumpe og dilatorsett er viktige seksualtekniske hjelpemidler i rehabilitering av seksualiteten.
– Pumpen er i utgangspunktet et rehabiliteringsverktøy, sier hun.
– Det samme gjelder bruk av dilatator, det er viktig at kvinner som trenger får hjelp til å skaffe detteog også vet at det handler om rehabilitering.
Erotiske noveller: (+) Les våre dampende hete erotiske noveller her