Anne Mari trener styrkeløft

Anne Mari (78) er bestemor til tre og verdensmester i styrkeløft

Anne Mari Clausen trener seg glad og sterk i stuen – med en diger stein i sekken som mannen hennes knapt klarer å løfte. Dette er hennes beste treningstips.

<b>STEIN I SEKKEN: </b>Anne Mari har en 12 kg tung stein i sekken når hun trener styrke i beina.
STEIN I SEKKEN: Anne Mari har en 12 kg tung stein i sekken når hun trener styrke i beina. Foto: Siri Walen Simensen
Først publisert Sist oppdatert

– Uansett alder, kan du bygge muskler og bli sterkere med styrketrening. Effekten er nesten den samme uavhengig av hvor mange år du er, sier hun entusiastisk.

Hjemme hos ekteparet Clausen på Haslum i Bærum står ergometersykkelen foran tv-en. Manualer, yogamatte, alpinski og en svart hjelm ligger på stoler og benker i gang og stue.

I godstolen sitter ektemann Jan Randolf og ser på tv-sporten, mens kona Anne Mari forbereder dagens treningsøkt. Kledd i knall rød trenings­jakke står hun klar til å gyve løs i det som er blitt «hjemmetreningssenteret» i korona­tiden.

Hun er en herlig dame, som formelig stråler av optimisme. Hun minner litt om en gammel gymlærer, myndig og kontant. Ikke så rart, for det er nettopp det hun er, en pensjonert gymlærer. I tillegg har hun i 20 år gitt av sin tid for å lære barn og unge alpint.

Nå håper hun at denne artikkelen kan inspirere de på motsatt side av aldersskalaen. Det er store helsegevinster ved å trene. Og du kan enkelt gjøre det hjemme i din egen stue.

Les også: Da Bjørn Tore veide 108 kilo, fikk han klar beskjed av farmor. Nå er han helt ustoppelig

Smart å være sterk

– Ting du gjør hver dag, blir lettere hvis du holder deg sterk. Om du skal gå opp trapper, gå en tur eller bære varene inn i bilen. Du vil erfare gevinsten hvis du over tid utfordrer musklene litt. En annen side ved det, er at du får bedre balanse og ikke så lett faller når du kommer i ubalanse, sier hun med et smil.

Da hun begynte med styrkeløft for seks år siden, syntes ikke mannen at det var morsomt. Han hadde gledet seg til å ha henne mer hjemme, tenkte at det var på tide å roe ned.

– I hans øyne tok det for mye av tiden min. Men heldigvis endret dette seg da jeg begynte å delta i mesterskap rundt om i verden. Takket være meg og styrkeløft-konkurransene fikk han møtt en pennevenn fra USA som han aldri har møtt, men som han har brevvekslet med i en årrekke. Det gjorde at han straks ble mer positiv. Nå heier han på meg, forteller hun.

Les også: Du trenger bare disse seks øvelsene

<b>VERDENSMESTER:</b> Anne Mari er to ganger verdensmester og fire ganger europamester i sin klasse i styrkeløft. 
VERDENSMESTER: Anne Mari er to ganger verdensmester og fire ganger europamester i sin klasse i styrkeløft.  Foto: Privat

Lavterskeltips fra Anne Mari

➽ Bruk en stol i stuen som et utgangspunkt for trening.

➽ Ta knebøy mens du holder i armlenet, eller sett deg på
setet og reise deg igjen. Repeter 12–15 ganger.

➽ Fyll to flasker med vann. Legg deg på gulvet og løft
flaskene fra brystet og mot taket. Gjenta 12–15 ganger.

➽ Husk: Litt trening er bedre enn ingen ting!

Monsterstein

Jan Randolf smiler og sier at han tross alt er gammel idrettsmann selv. Kanskje er det ikke så dumt at kona er ute noen timer hver uke, for da slipper de å gå oppå hverandre.

Han titter ned i sekken Anne Mari har tatt på seg for å ta knebøy, og forsøker å løfte monsteret av en stein som ligger oppi.

– Den veier 12 kg. Dama er sterk, sier han og ler.

– I grunnen er det bare fantasien som setter grenser. De siste ukene har jeg trent mage- og ryggmuskulaturen ved å ligge på gulvet mens jeg hekter beina under bjelken under spisebordet. En stund lå jeg oppå spisebordet og gjorde løfteøvelser. Men så ga sønnene mine meg en hagebenk, og nå bruker jeg den i stedet. Med den blir løftene riktigere, fordi albuene egentlig skal til nedsiden av skuldrene, for­klarer hun.

Les også: Personlig trener: Slutt å tro på disse treningsmytene

<b>HJEMMELAGET:</b> Anne Mari laget vektstang av kosteskaftet og to kanner fylt med grus. Man blir sterk av det også.
HJEMMELAGET: Anne Mari laget vektstang av kosteskaftet og to kanner fylt med grus. Man blir sterk av det også. Foto: Siri Walen Simensen

En aktiv jente

Som liten var hun med faren da han trente guttehopplageti by gda. Selv fikk hun ikke hoppe på ski fordi hun var jente. Men hun klatret i trærne og ble sterk og spretten.

Dette gjør Anne Mari

Hun varmer opp i fem minutter på en gammel ergometersykkel. Når det er gjort, er muskler og ledd varmere, mykere og mer samarbeidsvillige. Så tar hun sekken på ryggen, bøyer seg på huk og reiser seg opp og går ned igjen. Dette gjør hun 12–15 ganger i tre serier. Sekken er fylt med en 12 kg tung stein.

Deretter legger hun seg på rygg på gulvet og fester føttene under bordbjelken. Hun løfter overkroppen litt opp, slik at hun kjenner at magemusklene jobber. 12–15 ganger gjentar hun dette i tre serier.

Til slutt legger hun seg på magen og løfter overkroppen opp for å trene ryggen. Like mange repetisjoner i like mange serier.

– Da jeg begynte på gymnaset, fikk jeg en fantastisk gymlærer. Han hadde en elitetropp i turn på universitetet, og den ble jeg rekruttert til. Vi deltok i konkurranser
i troppsturn og fikk bronse i NM før jeg ga meg etter ti år. Ni måneder senere fikk jeg min første sønn, forteller hun.

Allerede før hun ble mor, hadde hun også drevet litt med dans. Det var en av aktivitetene under utdannelsen som gymnastikklærer på det som den gangen het Statens Gymnastikkskole. Da mannen ikke lenger hadde tid til å delta på folkedansen de gikk på sammen, begynte hun på spansk dans alene.

– Det fenget meg veldig. Da jeg oppdaget at partiet etter mitt var magedans, meldte jeg meg likeså godt på det også, sier hun og ler, men uten å demonstrere hva hun kan i den grenen.

<b>IMPONERT:</b> Ektemannen Jan Randolf er imponert over konas styrke. En 12 kgs stein i sekken synes han er tungt nok.
IMPONERT: Ektemannen Jan Randolf er imponert over konas styrke. En 12 kgs stein i sekken synes han er tungt nok. Foto: Siri Walen Simensen

Klarte ikke å slutte

Anne Mari fikk betennelser ved tærne, under foten og i hælen, og opplevde det som deprimerende. Hun forsøkte å ta spinningtimer, stående på sykkelen, men det ble for vondt til at hun klarte å fortsette.

De fleste hadde satt seg ned og tenkt at det var på tide å slutte med slike fysiske anstrengelser, og kanskje tenkte ektemannen at det ville ha vært det beste. Men ikke Anne Mari, hun klarte ikke å sette seg ned.

Hun er ikke spesielt glad i å lage mat og så ikke for seg det tradisjonelle pensjonistlivet. I stedet meldte hun seg på en styrkesirkel. Da hun hadde trent der i noen måneder, så hun en dame som løftet benkpress sammen med en trener.

Anne Mari tar:

➽ 92,5 kg i markløft

➽ 42,5 kg i benkpress

➽ 70 kg i knebøy

– Som gymlærer testet jeg elevene mine i benkpress. I den forbindelse hadde jeg også testet meg selv og opplevd at jeg fikk god fremgang. Etter å ha betraktet damen som trente benkpress i noen uker, turte jeg endelig å spørre om hun kunne hjelpe meg med å få sjekket hva jeg klarte å løfte nå. Det viste seg at jeg løftet mye mindre enn da jeg var lærer. Jeg hadde et veldig ønske om å bli sterkere, og da hun til min store glede sa ja til å trene meg, ble jeg så glad.

Den veltrente pensjonisten konstaterer fornøyd at en kropp ikke så lett glemmer hva den har gjort før. Musklene responderte fortsatt, selv om hun var 72 år. Ett år senere kvalifiserte hun seg til NM i benkpress. Hun oppdaget at det også var konkurranser i markløft og knebøy, og hun bestemte seg for å prøve det også.

Les også: (+) Solveig våknet stadig av at mannen lå og skrek. Til slutt måtte hun ta sitt livs tøffeste avgjørelse

<b>TILGJENGELIG:</b> De siste ukene har Anne Mari trent mage- og ryggmuskulaturen ved å ligge på gulvet mens hun hekter beina under bjelken under spisebordet.
TILGJENGELIG: De siste ukene har Anne Mari trent mage- og ryggmuskulaturen ved å ligge på gulvet mens hun hekter beina under bjelken under spisebordet.

Et naturtalent

Et naturtalent, fastslo treneren, og hun ble stadig ivrigere. Men ektemannen ble mer og mer betenkt. Etter hvert kvalifiserte hun seg til EM og VM og ble helt frelst.

Det Anne Mari driver med er ikke for alle. To og en halv time med trening tre ganger i uken er det hun legger ned av tid for å hevde seg i toppen. Med latter i stemmen sier hun at de voksne sønnene ikke sier så mye til den spesielle hobbyen, men hun føler at de synes at det er spennende.

– Dette holder meg frisk og sterk. Gjennom styrkeløft skaper jeg et aktivt liv. Jeg merker at kroppen er eldre og at balanse, rytme og styrke er blitt generelt dårligere,
men sam­tidig responderer kroppen. Å trene er dessuten supert for bentettheten, minner hun om.

Å bli europamester og verdensmester etter fylte 75 år er ikke noe mange kan skryte av. Anne Mari er også en av dem som har nådd lengst i verden i sin vektklasse.

Anne Maris medaljer:

• To ganger verdens­mester i styrkeløft

• Fire EM-gull

• Er regjerende europamester i styrkeløft

• I Norges Styrkeløft-forbund er det fire aktive norske utøvere i Anne Maris alders­klasse, 70+, men flere trener uten å delta på stevner

– Som tidligere flamencodanser har jeg hatt en fordel, for dansen gjorde meg sterk i beina. At overkroppen har blitt med på reisen, tror jeg skyldes barndommens klatring i trær, sier hun.

Hjemmetrening

Før covid-19 kom, løftet hun minst 3000 kg på hver treningsøkt. Da treningssenteret ble stengt, ble hun først litt satt ut. Så bestemte hun seg for at dette ikke skulle stoppe henne.

– Treneren ga meg nye øvelser, og jeg erfarte fort at styrketrening var noe jeg fint kan gjøre hjemme i min egen stue. Det finnes i grunnen ingen unnskyldning for å la være. Bare fantasien setter grenser for hvordan jeg kan bruke det jeg har i huset til de ulike øvelsene, sier hun.

En vektstang er viktig for en som trener styrke. Hun brukte ikke lang tid på å utpeke kosteskaftet til ny vektstang. Som vekter brukte hun to tøyposer hengende i hver sin ende av kosteskaftet. I posene la hun kanner fylt med grus. Så var hun klar til en fin økt med vektstangen.

Les også: Rune (48) veide 250 kilo, men nå er vekta halvert – her er hans «10 bud»

12 kgs ryggsekk

For å få til fine knebøy tok hun i bruk en gammel ryggsekk. Den fylte hun med en 12 kg tung stein. Når vi skal ta bildet av den, er det bare så vidt mannen hennes klarer å løfte steinen ut av sekken.

Stuebordet er perfekt når hun skal trene styrke i armene med vekter.

– De som ikke har vekter kan like gjerne bruke flasker fylt med vann, sier hun.

– Jeg vet en ting, og det er at jeg skal trene til jeg ikke er mer. Styrkeløft har beriket livet mitt mye, både gjennom den økte styrken og en generelt bedre helse. En bonus er alt det sosiale det har ført med seg. Når jeg har konkurrert rundt om i Norge og verden, har vi møtt utrolig mange morsomme mennesker. Så jeg skal fortsette med det, bare samfunnet blir gjenåpnet og ting kan arrangeres som planlagt, sier bestemoren og smiler.

Hun og mannen håper EM i Litauen i mai lar seg gjennomføre.

Trening gjør meg glad

Hun håper at du som sitter hjemme og leser dette, blir inspirert. Hun sier at det bare er å fylle en sekk med tunge bøker eller to brusflasker med vann og sette seg ned på en stol. Så kan man reise og sette seg ned igjen mange ganer. Gevinsten man får av å la musklene jobbe og slite, merker man etter en noen uker om man er samvittighetsfull.

– Det påvirker også hjertet og hele karsystemet positivt. Det aller beste er at trening gjør deg glad og fornøyd, sier hun.

Selv føler Anne Mari mestring fordi hun når nye mål, og hun storkoser seg i et miljø som er fullt av flotte mennesker.