Alternativer til løping
Dette gir deg like god trening som løping
Treningsopplegget fra personlig trener Camilla Røhn gjennomfører du enkelt der du er.
Dørstokkmila kan være tung, og et av argumentene for å begynne å løpe er at det er enkelt og kan gjøres når som helst og hvor som helst.
Det finnes imidlertid de som ikke kan velge denne treningsformen på grunn av skader, og det er utvilsomt også en del som hater løping.
- For dem som ikke liker å løpe, kan det kanskje være enklere å motivere seg til å ta en treningsøkt hjemme, i hagen eller i en park. Treningsprogrammet jeg her foreslår er tidseffektivt fordi du ikke trenger å bruke tid til å kjøre til og fra et treningssenter, og du trenger ikke noe utstyr. Det passer altså perfekt for alle i tidsklemma, og det kan jo alle være til tider, sier gründer og eier av RÅ trening, Camilla Røhn.
Intensiv trening
Så selv om løping er meget effektiv trening, finnes det altså alternativer som kan ha like god effekt.
- Sørg bare for å ha fokus på store muskelgrupper og å bevege eller flytte kroppen med egen muskelkraft. Høy intensitet og god teknikk er andre viktige nøkkelord, sier Røhn.
Hun forteller at øvelsene kan være mange, og programmet trenger ikke å ta all verden av tid.
- Jeg har satt sammen øvelser til et program som tar 20 minutter, 30 minutter hvis du regner med oppvarming og nedtrapping. Sett en timer på 20 sekunder, som du repeterer samme øvelse, før du tar 10 sekunders pause før neste runde. Åtte runder tar da 20 minutter, sier hun.
Røhn legger til at det finnes utallige apper som styrer tiden for deg, men at en kjøkkenklokke gjør jobben like godt.
Ut av komfortsonen
Høy intensitet er altså viktig hvis du skal ha utbytte av en halvtimes treningsøkt.
- Det betyr at du må gå ut av komfortsonen på intensitetsskalaen. Hodet må overbevises for at du skal holde intensiteten oppe, for da klarer kroppen mer, sier hun.
Fordelen er at du med Røhns treningsopplegg kan styre økten helt etter egen form.
Du velger selv hvor mange repetisjoner du tar på den gitte tiden, så hvis formen er dårlig, tar du bare færre.
- Det å følge med på egen progresjon er da god inspirasjon. Du ser jo tydelig om du klarer mer fra gang til gang, sier hun.
Alternative løpeøvelser
I videoen under viser Røhn noen av øvelsene du kan gjøre fremfor å løpe.
Artikkelen fortsetter under videoen
Forbrenner mye
Også personlig trener ved Gympartner, Elisabeth Hauglum, mener det finnes mange gode alternativer til løpeturer.
- For eksempel er det å gå på ski og rulleski nært beslektet med løping med tanke på hvilke muskler du bruker. Også med denne formen for trening forbrenner du mye kalorier, sier hun.
Hauglum understreker i likhet med Røhn at hvor god treningen er naturligvis kommer an på intensiteten på treningsøkten.
- En god intervalløkt kan være vel så bra som en rolig løpeøkt, sier hun.
Skånsom trening
Hvis en skitur ikke frister, kan du kanskje satse på roing?
- Roing er en undervurdert kondisjonstreningsform. Du trener andre muskler enn ved løping, men samtidig er det mer skånsomt. Og i likhet med løping vil også roing føre til at du forbrenner mye kalorier, sier hun.
Er det kondistrening du er ute etter, vil nok likevel løping være overlegent.
- Har du tilgang til en ellipsemaskin vil også dette legge til rette for god og skånsom trening, med mange av de samme bevegelsene som ved løping. Her forbrenner du mye kalorier og får bra kondistrening. Dette er altså en god erstatning for deg som ikke kan eller vil løpe, sier hun.
Sirkeltrening
Er målet å forbrenne kalorier, kan du også prøve deg på sykling.
Selv om du ikke forbrenner like mange kalorier på en times sykkeltur som på en times løpetur, er det kanskje mer sannsynlig at du legger ut på en enda lengre treningstur på sykkelsetet.
- Igjen kommer det altså an på økten. Kondisjonsmessig er både sykling og løping bra, men en syklist vil ofte kunne bli bedre av løping mens en løper ikke vil ha like godt utbytte av en sykkeltur, sier Hauglum.
Hun anbefaler videre sirkeltrening med vekter, der du også får trent både kondisjon og styrke.
- Her finnes det utallige variasjoner, og i likhet med løping er dette også økter det er lett å gjennomføre hvor som helst, sier hun.
Gir opp
- En av fordelene med løping, er at hele kroppen er i bevegelse. Blant annet blir hofteleddsbøyeren, som mange sliter med stivhet i, brukt, sier Hauglum.
Det er likevel dumt å tenke at siden du ikke kan løpe, kan du like gjerne droppe hele treningen.
- Å starte med en form for kondisjonstrening, eller eventuelt sirkeltrening, vil alltid være mye bedre enn ikke noe. For mange vil det også kunne være en start, og så kan kanskje løping bli mulig etter hvert, sier hun.
Hauglum tror mange blir litt slått i bakken når de kaster seg på løpebølgen, og at de av den grunn gir opp hele treningsprosjektet.
- Hadde de startet mer forsiktig med en annen type trening, ville de kanskje kunnet begynne å løpe om kort tid dersom de ønsket det, sier hun.