Skritt

Agnes gikk 113.000 skritt på ett døgn

I august nådde hun målet sitt om å gå 1 million skritt.

SKRITT: Agnes har alltid vært glad i å være aktiv. I det siste har hun fått enda mer glede for gåing.
SKRITT: Agnes har alltid vært glad i å være aktiv. I det siste har hun fått enda mer glede for gåing. Foto: Privat
Sist oppdatert

Agnes Bang (22) har alltid vært glad i å være aktiv, men nylig oppdaget hun gleden av å gå.

– Det er ikke bare en flott måte å holde kroppen i form på, men det gir meg også en mental pause i hverdagen. Det å være ute og gå, enten det er i naturen eller i byen, hjelper meg å slappe av og tømme hodet, sier hun.

Hun er opprinnelig fra Brønnøysund, men bor nå i Trondheim. Hun studerer for å bli personlig trener og jobber i klesbutikk.

Da Agnes kom over en TikTok-utfordring som handlet om å gå 50 000 skritt på en dag, bestemte hun seg for å prøve det.

– Etter å ha klart 50 000 skritt, ble jeg nysgjerrig på hvor mye mer jeg kunne gå. Jeg satte meg først målet om 75.000 skritt, deretter 100.000, og til slutt 110.000 skritt. Hver gang jeg nådde et mål, ble jeg mer inspirert til å sette meg nye, større utfordringer, sier hun.

Hun begynte å gå som en interesse i mars i år, og siden da har det ballet på seg. Reisen har hun delt på sin TikTok-profil @Agnesbang_ .

Nå har hun oppnådd målet sitt om å gå 1 million skritt i august, og i september skal hun begi seg ut på en ny utfordring.

– Jeg har satt meg et mål om å klare 120.000 skritt på et døgn, og det tror jeg skal gå fint, sier hun med et smil.

GÅING: Gåing gir Agnes både fysisk og mental styrke.
GÅING: Gåing gir Agnes både fysisk og mental styrke. Foto: Privat

Godt for kropp og sinn

Målene handler først og fremst om å utfordre seg selv - både fysisk og mentalt.

– Jeg vil vise at små, daglige handlinger kan føre til store resultater, og jeg håper å inspirere andre til å bli mer aktive. Gåing er en enkel og effektiv måte å forbedre både kropp og sinn på, og jeg ønsker å motivere flere til å sette egne mål og oppleve gleden av å være i bevegelse.

Agnes legger ikke skjul på at det å gå så mange timer i strekk er krevende, men også utrolig givende.

– Det er en stor utfordring som virkelig tester meg, men som jeg nyter hvert øyeblikk av. Det er gøy å se hvor mye jeg kan presse meg selv, og den følelsen av å oppnå noe så stort, er svært tilfredsstillende. Det gir meg både fysisk og mental styrke.

Da Agnes nådde målet sitt om å gå 100 000 skritt på ett døgn, gikk hun i cirka 16-17 timer. Hun vandret alene ute på natten for å rekke å gå alle skrittene innen døgnet var omme.

– Når jeg skal gå 100 000 skritt på 24 timer, handler det mye om planlegging. Jeg tar regelmessige pauser for å spise og drikke, og prøver å holde meg hydrert hele veien. Det er lite tid til søvn, så det gjelder å være mentalt sterk og fokusert. Jeg passer på å ha med meg nok næring og å holde tempoet jevnt, sier Agnes og fortsetter:

–Det hender jeg drar hjem og tar en liter powernap før jeg fortsetter å gå. Etter en langtur er kroppen ganske sliten, spesielt føttene, men det er en god type sliten. Jeg sørger for å slappe av, sove og spise bra etter turene for å komme meg fort tilbake på bena.

Les også: Psykolog om 75 day challenge: – Uheldig for mange unge tenåringer

113 000 skritt på et døgn

Det lengste Agnes har gått på et døgn er 113.627 skritt - dagen hun nådde målet om å klare 110.000 skritt.

Hun trekker frem det verste og det beste med å gå så mye.

110 000 SKRITT: Her nådde Agnes målet sitt om å gå 110 000 skritt. I september skal hun gå 120 000 skritt på ey døgn.
110 000 SKRITT: Her nådde Agnes målet sitt om å gå 110 000 skritt. I september skal hun gå 120 000 skritt på ey døgn. Foto: Privat

– Det beste er definitivt følelsen av mestring og det å være ute i naturen. Jeg elsker å utforske nye steder og føle at kroppen blir sterkere. Det verste er nok slitne føtter og det mentale presset som kommer når det føles som du aldri blir ferdig. Men samtidig er det disse utfordringene som gjør det verdt det.

Etter at hun begynte å gå så mye, har hun merket at utholdenheten hennes er bedre og at musklene er sterkere.

– Jeg føler meg generelt sunnere og mer energisk. Det er også en mental styrke som har utviklet seg – jeg er bedre rustet til å takle utfordringer.

Agnes vil råde flere til å gå tur.

– Gåing er en lavterskel aktivitet som nesten alle kan gjøre. Det er aldri er for sent å begynne å gå. Start med små turer, og du vil snart merke de positive effektene på både kropp og sinn. Gåing er en enkel måte å forbedre helsen på og gir deg muligheten til å oppleve verden i et mer avslappet tempo. Det handler om å ta det første skrittet og oppdage hvor mye bedre du kan føle deg.

– Husk også å ta en pause fra skjerm og den digitale hverdagen. Og husk, det er reisen som teller, ikke bare målet, avslutter hun.

Regelmessig fysisk aktivitet forebygger en rekke ulike sykdommer og helseplager, og er en viktig investering i hverdagen for å opprettholde god livskvalitet, helse og overskudd.

Du vil få noen umiddelbare positive helseeffekter i kroppen rett etter du er i fysisk aktivitet:

  • Regulering av blodsukkeret, kolesterolet og blodtrykket.
  • Forbrenningen øker i timene etter fysisk aktivitet.
  • Økt utskillelse av hormoner kan gi en beroligende effekt.
  • En positiv effekt på kognitive funksjoner.

På lengre sikt

  • Forebygger beinskjørhet/øker beintettheten.
  • Økt blodtilførsel i hjernen fører til at hjernen produserer mer endorfiner – som gjør oss gladere og øker følelsen av lykke.
  • Redusere angst og depresjon.
  • Styrke benmuskulaturen.
  • Bedrer kondisjonen.
  • Bedre balanse.
  • Positiv effekt på hjernehelsen.
  • Økt overskudd.

Kilde: LHL

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2024, og sist oppdatert 11/09 2024.

Les også