tannverk

Dette hjelper mot de fem vanligste tannplagene

Den beste måten å forebygge tannverk på er ikke så komplisert.

<b>TANNVERK: </b>De vanligste tannplagene kan forebygges på en enkel måte.
TANNVERK: De vanligste tannplagene kan forebygges på en enkel måte. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Tannverk er en av de verste og mest plagsomme hverdagsplagene.

Det finnes imidlertid noen løsninger på hvordan du selv kan lindre plagene før du kommer deg til tannlege.

Tannlege dr.philos Frode Staxrud har spesialutdanning innen kariologi, og jobber jobber med forskning innen tenner og tannmaterialer ved NIOM (Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer).

Han anbefaler at du besøker tannlegen én gang i året for å se etter slitasje, syreskader eller hull.

Sistnevnte er definitivt det største og vanligste problemet. Det kan føre til ising i tenne, selv om plagene ofte kan være mer alvorlige når det gjør vondt.

Mange undervurderer nok hvor viktig det er å følge de generelle rådene for god tannhelse. Puss tennene med fluortannkrem to ganger om dagen, og skyll munnen med fluor om kvelden før du legger deg, anbefaler Staxrud.

Les også: 12 grunner til at leveren er mye bedre enn dyre detox-kurer

Kosthold viktig for tennene

Saxrud forteller at fluorskyll i tillegg kan virke lindrende for de verste slitasjeskadene på tennene og tannhalsen, dersom du er plaget med det.

– Tannlegen din kan hjelpe deg med spesifikke råd for dine plager, og det er mulig å få tannkrem med sterkere konsentrasjon av fluor.

Han forklarer at kostholdet ditt ofte har mer å si for tannhygienen enn mange er klar over.

Spiser du mye sukkerholdig mat, bør du passe ekstra godt på tannhygienerutinene dine, sier Staxrud.

Tannlegen mener tanntråd eller tannstikker er viktig etter hvert måltid, for å unngå at sukkeret blir liggende mellom tennene.

– Dersom du bruker det, har du i alle fall tatt forholdsregler.

Tennene kan løsne

Det som imidlertid plager folk mest, er tannkjøttproblemer og hull i tennene.

– Tannkjøttbetennelse kommer av bakterier og tannstein, som skaper en konstant betennelse, og det kan bli så alvorlig at tennene kan løsne, forklarer han.

Han understreker at det er veldig enkelt å forebygge.

Til daglig bør du bare sørge for at du pusser tennene dine. Har du imidlertid store ansamlinger av tannstein, må du ha hjelp av tannlege.

Rådfør deg med apotek

Dersom du av ulike årsaker ikke får komme deg til tannlege, og må gå med tannsmerter en stund, finnes det små råd som kan være til hjelp.

Smertestillende som inneholder ibuprofen, for eksempel ibux, har god effekt på tannsmerter, sier Hilde Ariansen, seniorrådgiver og farmasøyt i Apotekerforeningen.

Hun informerer imidlertid om at du bør rådføre deg med apotek eller lege dersom du er gravid, har astma eller bruker andre medisiner, før du tar smertestillende.

Paracet, panofil og pinex er også smertestillende alternativer de fleste kan bruke.

– I noen tilfeller kan du kombinere disse to legemidlene, men her er det også lurt at du rådfører deg med lege eller apotek før du begynner å blande, sier Ariansen.

Les også: (+) Foreldre får høre at barn aldri skal arve sko. Men er det sant?

Ising i tennene

Frode Staxrud forteller at ising er en vanlig plage for folk flest, som kan skyldes flere ting.

– Først og fremst skyldes det slitasje i tannhalsen, fordi tannkjøttet trekker seg tilbake, og du børster bort det beskyttende ytterlaget av rotoverflaten. Da kan tennene bli følsomme, sier Staxrud.

KAN BLI DYRT: Du bør oppsøke tannlege hvert år for å få sjekket at alt står bra til med tennene, råder farmasøyt.
KAN BLI DYRT: Du bør oppsøke tannlege hvert år for å få sjekket at alt står bra til med tennene, råder farmasøyt. Foto: Getty Images

Ofte hjelper det å skylle med fluor, eller bruke spesialtannkremer mot ising.

– Ising kan også skyldes syreskader, som fjerner emaljen på tennene. Det kan også komme av hull i tennene.

– Er du plaget med ising i tennene bør du bruke myk tannbørste, unngå tannkrem med mye slipemidler, og bruke fluorskyll, sier Hilde Ariansen.

Det finnes også munnskyllevann som kan redusere følsomheten.

For å forebygge kan du unngå å pusse tenner rett etter du har spist sure matvarer, og drikke vann fremfor juice, kaffe og brus.

Her er de fire vanligste årsakene til tannverk

1) Tanngnissing

– Dersom du er plaget med tanngnissing bør du oppsøke tannlege for å få hjelp, sier Staxrud.

Sliter du med tanngnissing om nettene, kan det hjelpe å få laget en bittskinne hos tannlegen. Da vil du slite ut den, i stedet for tennene dine.

– Ved tanngnissing blir tenne nedslitte og korte. I verste fall blir høyden mellom under- og overkjeven redusert, haken kommer frem, og du kan ende opp med å få underbitt, sier han.

Det skjer imidlertid ikke så ofte, men når det kommer så langt, kan det få alvorlige komplikasjoner.

2) Munntørrhet

Ved munntørrhet er det ekstra viktig med god tannhygiene. Da er det spesielt viktig å drikke vann ofte.

– Dersom årsaken er ødelagte spyttkjertler, må du prøve å holde munnen fuktig ved hjelp av ulike skyllemidler eller geler. Jeg anbefaler at du rådfører deg med tannlege, apotek eller tannpleier, sier han.

Munntørrhet er som oftest forårsaket av mye medisinbruk, da spesielt hjertemedisiner og antidepresjonsmedisiner.

Ofte kan det også komme av stråleskader i spyttkjertlene etter kreftbehandling, Sjögrens Syndrom, eller andre, mer sjeldne sykdommer. Alder kan også spille en rolle.

– Dersom det er medisiner som er årsaken, kan du med fordel bruke sukkerfrie pastiller eller tyggegummi for å stimulere spyttkjertlene, sier Staxrud.

Han forteller at munntørrhet gjør at syrer fra mage, mat, drikke og sukkerspisende bakterier ikke skylles bort, eller fortynnes. Da kan det oppstå karies og syreskader, og det vil utvikle seg raskt.

3) Syreskader

Syreskader vil kunne ødelegge utseendet på tennene dine. Det kommer av syre i mat og drikke, og fra syrer i magen. Ofte knyttet til reflux-problemer, eller oppkast i sammenheng med spiseforstyrrelser.

Syrene etser bort emaljen. I verste fall kan nerven inne i tannen skades, og du må rotfylle.

– Tennene vil reduseres i høyden, og det kan føre til problemer som flate, korte tenner. Tyggefunksjonen kan også bli skadet når tennene kortes ned og reduseres, sier Staxrud.

Ariansen anbefaler at man unngår å drikke brus, juice og kaffe.

– Bruk myk tannbørste, unngå tannkrem med mye slipemidler og bruk fluorskyll, råder hun.

Staxrud understreker at det er svært viktig å følge tannlegens råd om å unngå sure drikker og sitrusfrukter. Lindring reparerer ikke det harde tannvevet som er etset bort.

Les også: Dette må du ikke nøle med å ta opp med legen din

4) Karies

Smerten kan minskes inntil du kommer til tannlege.

Ariansen forteller at karies må, uten unntak, behandles av tannlege. Du kan imidlertid benytte smertestillende som inneholder ibuprofen eller paracetamol inntil du kommer til tannlege for å få behandlet problemet.

– Ikke alle kan bruke ibuprofen, så rådfør deg med apotek eller lege dersom du er gravid, har astma, eller bruker andre medisiner, anbefaler hun.

Når du spiser sukkerholdig mat, vil bakterier som finnes i munnen danne syre av sukkeret. Syren bryter ned tannvev, og i verste fall går skadene til nerven. Dette gir hull i tennene.

I ytterste konsekvens er det fare for tannverk og byller, ifølge Staxrud.

– Du bør oppsøke tannlege hvert år for kontroll av tennene, i tilfelle det er skade på gang, sier han.

Karies er svært vanlig i Norge, tross god oppfølging av barn og unge fra tannlege og flinke foreldre.

– Karies behandles i utgangspunktet med forebyggelse. Det viktigste er renhold, fluor og lite sukker i kosten.

Når skadene ikke kan stanses, må tannlegen i tillegg reparere for å gjenopprette tennenes form, funksjon og utseende. Det kan fikses med alt fra fyllinger til kroner.

– Om det går for langt, kan du i uheldige tilfeller måtte trekke tennene. Da kan vi gjenopprette med nye broer og implantater, eller løse proteser, sier Staxrud.

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2016, og sist oppdatert 11/03 2022.

Les også