Råd mot ryggsmerter:
Fysioterapeut med klar oppfordring til stive nordmenn
Norske kvinner og menn har en tendens til å bevege seg litt for stivt og kan ende opp med å få alvorlige ryggplager. Nå oppfordres vi til å vrikke mer på rumpa.
Det kan være mange grunner til at du har vondt i ryggen, og én av dem er at du rett og slett beveger deg alt for stivt.
Ja, det kan absolutt være mange fordeler å gynge med hoftene mens man går. Ikke bare jobber du aktivt med hofte og korsrygg, du smører også ledd som tidvis kan bli både stive og vonde.
– I andre kulturer, som den latinamerikanske, vrikker damene mer på hoftene. De går ofte med små skritt og gyngende hofter, og kanskje er det en myte, men jeg tror at de har mindre plager i bekken, rygg og hofter enn vi nordiske damer har, forteller instruktør og personlig trener Camilla Bahr Bugge på ved treningssenteret Sats.
Vrikk i vei
Dessverre foreligger det lite empirisk forskning på området, men Camilla mener det er mye som tilsier at vi kan ha god nytte av å gynge med hoftene.
– Ikke bare smører du leddene dine, gyngende hoftebevegelser bidrar også til å styrke musklene i hofter og ben, til å bedre koordinasjon og balanse din, samt redusere risikoen for skader. Ja, og så får du antagelig litt mer oppmerksomhet fra de rundt deg hvis du vrikker litt ekstra på rumpa, sier hun med et smil.
Å bruke hoftene aktivt når man går, kan også bidra til bedre holdning og redusere belastningen på ryggen. Camilla påpeker imidlertid at det å vrikke på rumpa ikke er udelt positivt og bra for alle.
– Det er viktig å huske på at aktiv bruk av hoftene når man går, ikke nødvendigvis vil være egnet for alle kvinner, spesielt de med eksisterende helseproblemer eller skader. Man skal også være forsiktig med tanke på risiko for skader hvis man ikke bruker riktig teknikk, eller overdriver bruken av hoftene.
Les også: Ingvill (50) hadde forsøkt utallige slankekurer uten hell. Nå har hun gått ned 30 kilo – uten diett
Den latinamerikanske kulturen
Jazzy Ruiz driver danseskolen Salsakompaniet i Oslo og har lang og bred erfaring med hoftevrikking både fra hjemlandet Guatemala og fra Norge.
Han kan bekrefte at det er store forskjeller i måten norske og latinamerikanske kvinner går på.
– Latinamerikanske kvinner har, i motsetning til norske, vokst opp med en dansekultur der det å vrikke på hoftene oppfattes som helt naturlig. Dansen og dens bevegelser sitter i kroppen, så det er nok én forklaring på at latinamerikanske kvinner har mer hoftebevegelser enn norske når de går.
Slipp hoftene løs!
Nordmenn har som kjent ikke så lett for å la hoftene styre showet, og det kan virke som at årsaken er en kombinasjon av fysiske og mentale faktorer.
– Jeg pleier å si på dansekursene at det å være stiv generelt ikke er sunt, og at kroppen er designet for å være i bevegelse. Fysisk sett er nordmenn nokså stive i kroppene og kan ha god nytte av å bli litt mer kjent med egen kropp, sier han, og fortsetter:
– Mentalt sett har mange nordmenn et seksualisert syn på hoftevrikking, og for noen er det fortsatt tabu og på grensen til pornografisk, selv om mye er endret sammenlignet med for 20 år siden, forteller Ruiz.
Dette tankesettet skiller seg veldig fra det latinamerikanske hvor hoftevrikking er en del av kulturen og der folkedansen står sentralt. Hoftevrikking er rett og slett nødvendig for å flytte vekten fra den ene foten til den andre i dansen.
– Mange som kommer på dansekursene våre, er som dansende juletrær, sier Jazzy spøkefullt, – men jeg ser imidlertid en ganske rask utvikling, spesielt for kvinner. En del menn er nok påvirket av holdningen om at hoftevrikking er feminint, men i den latinamerikanske folkedansen er vrikking for alle, og man trenger ingen forkunnskaper for å melde seg på salsakurs. Det er bare å slippe hoftene løs!
Les også: (+) Siv (50) hadde gitt opp livet etter 30 år med fibromyalgi-plager. Så fikk hun en ny pille hos fastlegen
Mange plager sitter i bekkenet
Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er muskel- og skjelettskader sykdommer og plager rammer de fleste av oss i løpet av livet, og en viktig årsak til dårlig helse, nedsatt livskvalitet, sykefravær og uførhet.
Hver tredje nordmann sliter med langvarige ryggplager, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Omtrent halvparten av alle som blir uføre er det på grunn av langvarig smerte.
Fysioterapeut Julie Braadland ved klinikken Bekken og Barn synes det er flott og viktig at det settes søkelys på temaet hoftevrikking.
Hun jobber hovedsakelig med gravide, men opplever også å få inn både menn og kvinner fra andre klientkategorier.
– Jeg oppfordrer mange av mine klienter til å vrikke på rumpa. Mange med nakke- og ryggplager beveger seg veldig stivt, og de kan oppleve bedring av plagene etter bare en uke med mer hoftebevegelse. Ofte sitter problemet i bekkenet, selv om man har symptomer i rygg eller nakke, sier hun.
Hun forteller at bekkenet har en sentral plass i kroppen og at mange bevegelser starter her.
– Problemer i dette området kan derfor forplante seg utover og arte seg som plager helt andre steder i kroppen. Det er for eksempel mange som tror at de har korsryggproblemer, men så viser det seg at det faktisk sitter i bekkenet, sier Julie.
Les også: Sølvi (72) har slitt med sykdommen hele livet. Det har ført til mye vondt og mange fordommer
Catwalk på klinikken
Julie forteller at hun gjerne går catwalk med klientene på klinikken der de øver på å vrikke på setet.
– Mange opplever det som ukomfortabelt og flaut, og det er jo nokså unorsk å ha god bevegelse i hofteleddet ved gange. Spesielt utfordrende er det nok for menn, men også de kan ha god effekt av hoftevrikking på sine ryggrelaterte plager. Jeg gir gjerne klientene mine i hjemmelekse å studere hvordan andre går, og å stå foran speilet hjemme og vrikke på rumpa. Nettopp litt sånn salsaøvelse, sier hun og ler.
Det finnes lite forskning på helsegevinster ved å vrikke på rumpa, men fysioterapeuten er opptatt av å se på hele bevegelsesmønsteret hos klientene – fremstår det som hensiktsmessig eller kan det skape plager?
– En stiv gangstil kan føre til stive muskler, men det kan også være omvendt. At stive muskler fører til stiv gangstil. Andre årsaker til stiv gangstil kan være for svak muskulatur eller frykt for at plagene skal forverres, noe som gjør at mange spenner seg og går mer lukket.
Fysioterapeuten bekrefter også instruktøren Camillas påstand om at det å vrikke på rumpa smører leddene våre.
– Bevegelse generelt er bra for ledd, det smører og nærer brusken, eller støtdemperne, i leddene våre.
Ikke for alle
Selv om Julie Braadland er veldig opptatt av å øke bevegeligheten i hofte- og bekkenområdet, understreker også hun at ikke alle skal vrikke mer på rumpa.
– Hver og en av oss har sin egen fasit for hva som er riktig for oss, og som fysioterapeut er det min oppgave å veilede den enkelte til å finne sin. For noen er det å vrikke på rumpa, for andre er det noe helt annet.