Krystallsyke

Krystallsyken: – De fleste blir helt friske

Se hvilke symptomer du bør være oppmerksom på.

<b>KRYSTALLSYKE:</b> Sykdommen karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme:
KRYSTALLSYKE: Sykdommen karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme: Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– De fleste som blir diagnostisert med krystallsyken blir friske igjen, men noen få har langvarige plager som er vanskelig å behandle, sier Frederik Goplen, overlege ved øre-nese-halsavdelingen på Haukeland universitetssjukehus .

Dette er en tilstand som rammer balanseorganet i labyrinten i det indre øret.

Her sitter det små krystaller som registrerer hodebevegelser, og hvis disse løsner fra sin posisjon og havner et annet sted i balanseorganet, blir man svimmel.

Les også: Disse tingene må du ikke nøle med å ta opp med fastlegen

Krystallsyke varighet

Krystallsyken karakteriseres av kortvarig karusellignende svimmelhetsanfall og påfølgende kvalme.

Anfallet varer vanligvis bare i 10-20 sekunder og kommer gjerne i forbindelse med at man beveger hodet i bestemte stillinger og er ofte verst i liggende stilling.

OVERLEGE: Fredrik Gulpen.
OVERLEGE: Fredrik Gulpen. Foto: Privat

Dersom du opplever svimmelhetsanfall som dette, kan det være krystallsyke. Allikevel er det viktig å utelukke alvorlige tilstander.

– Det er mange årsaker til svimmelhet. Hvis du blir akutt svimmel, er det først og fremst viktig å finne ut om det er noe alvorlig, for eksempel hjerte- karsykdom eller hjerneslag, sier Goplen.

Derfor blir du svimmel

Sykdommen skyldes øresteiner, eller såkalte otolitter som har løsnet og falt inn i en eller flere av buegangene i det indre øret.

– Sykdommen starter fordi otolittene løsner. Dette kan igjen ha sammenheng med alder, kjønn, hormonelle endringer og beinskjørhet, sier overlegen.

Det er flere kvinner enn menn som får krystallsyke. Hormonelle endringer i kroppen, som ved overgangsalder, kan gjøre kvinner mer utsatt.

Les også: (+) Leserne forteller: Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Krystallsyke behandling

– Den vanligste behandlingen ved krystallsyke er såkalte reposisjonsmanøvre. Manøvrene skal få øresteinene til å falle ut av buegangene og denne behandlingen har god effekt for de fleste pasientene.

Man kan lære seg å gjøre hjemmeøvelser på egenhånd, men at de da må gjøres riktig.

– Det er også viktig at man har fått rett diagnose på forhånd, sier han.

Sykdommen kan være plagsom, men er ikke farlig.

– Sykdommen er ufarlig, selv om den er plagsom. Dersom du har hatt krystallsyke én gang, er det vanlig å få den igjen, men det kan gå år mellom hver gang du har symptomer, sier kiropraktor ved Fokusklinikken, Lovisa Klingenberg.

KIROPRAKTOR: Lovisa Klingenberg fra Fokusklinikken.
KIROPRAKTOR: Lovisa Klingenberg fra Fokusklinikken. Foto: Fokusklinikken

Les også: Derfor kan én spiseskje eplecidereddik om dagen bidra til vektnedgang

Krystallsyke kan oppleves forskjellig

Kiropraktoren bruker forskjellige hodemanøvre avhengig av i hvilken buegang krystallene ligger.

– Dette er manøvre hvor du får veiledet krystallene tilbake der de kom fra, slik at det ikke oppstår irritasjon og feilsignaler, sier hun.

Krystallsyke kan oppleves svært forskjellig fra pasient til pasient.

– Dette kan skyldes hvor i balanseorganet krystallene har beveget seg til, men også hvordan du takler det å være svimmel. Hvis du blir anspent og engstelig, redd eller unngår situasjoner der du blir svimmel, kan dette forverre tilstanden, sier kiropraktoren.

Heldigvis er dette helt ufarlig, men det kan være ekstremt utmattende og plagsomt.

– Diagnosen stilles ved at en lege, kiropraktor eller fysioterapeut gjør ulike hodemanøvrer og nevrologiske tester for å fremprovosere et svimmelhetsanfall og utelukke andre sykdommer.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2018, og sist oppdatert 08/10 2024.

Les også