forteller sin historie

I Norge rammes 80 000 årlig: – Jeg var livredd

– Taket var gulvet, veggene byttet plass med hverandre og jeg følte meg fryktelig kvalm, sier Kersti Hilding Hansen.

<b>SKREMMENDE:</b> Kersti Hilding Hansen våknet og opplevde at alt gikk rundt og rundt. Hun ante ikke hva hun skulle gjøre for å bli kvitt problemet.
SKREMMENDE: Kersti Hilding Hansen våknet og opplevde at alt gikk rundt og rundt. Hun ante ikke hva hun skulle gjøre for å bli kvitt problemet. Foto: Gugge Zelander
Først publisert Sist oppdatert

Midt på natten våknet Kersti Hilding Hansen plutselig med et støt, åpnet øynene og oppdaget til sin store forferdelse at hele rommet snurret rundt.

– Taket var gulvet, veggene byttet plass med hverandre og jeg følte meg fryktelig kvalm, og symptomene føltes dessverre kjente – jeg har nemlig hatt krystallsyke en gang før, forteller danske Kersti.

Kvelden da alt begynte å snurre, forsøkte hun å rømme unna spinningen ved å lukke øynene og ligge rolig i sengen. Da hun våknet, var alt like kaos.

– Da jeg våknet noen timer senere, fortsatte rommet å snurre foran øynene mine. Jeg ante ikke hva som var opp og hva som var ned. Ved hjelp av mannen min klarte jeg å komme meg på badet, og deretter tilbake til sengs igjen – livredd. Hva skulle jeg gjøre? Jeg er kjent som en ekte Google-mester, så jeg begynte febrilsk å søke etter informasjon på nettet.

Kersti prøvde også å huske hvordan hun hadde oppført seg sist krystallene i ørene hennes begynte å danse rundt. På det tidspunktet visste hun ikke hva det dreide seg om, derfor tok hun umiddelbart kontakt med helsevesenet og fikk god hjelp.

– Legen vippet meg resolutt i en rask bevegelse rett bakover, slik at hodet mitt hang ned over kanten av sofaen – i det jeg senere fikk vite ble kalt Epleys manøver. «Du har en klassisk krystallsykdom», sa legen, «med krystaller som beveger seg i høyre øre». Legen kunne se dette ut fra øyebevegelsene mine. Bevegelsene utløste sterke brekningsreflekser, men etter behandlingen følte jeg med umiddelbart mye bedre, forteller Kersti.

Turte ikke bøye seg

Hun ble videre henvist til fysioterapeut, og der fikk hun blant annet behandling med sideutfallsøvelser. Etter et par uker var hun helt fin igjen og kjente ikke noe svimmelhet.

– På oppfordring fra legen min trasket jeg i løpet av denne tiden rundt som en Lucia, uten å våge å bøye hodet for å knyte skoene. I stedet tok jeg foten opp på en stol, slik at jeg slapp å ha hodet nedover. Jeg sluttet også å kaste meg bakover i vannet, og jeg unngikk generelt rykkvise bevegelser med hodet.

I flere år var Kersti helt frisk og kjente ingenting til krystallbevegelser i ørene. Helt til natten da snurringen i hodet hennes kom tusen ganger tilbake.

Les også: Ellen (60) går på medisin til 164.000 kroner i måneden: – Jeg er takknemlig og sjeleglad

GORILLADANSEN: Kersti danser som en gorilla.
Dette er en øvelse som består i å danse, hoppe og svinge seg til lystig musikk. Når du slipper deg løs som en gorilla, slipper du kontrollen over balansen og lar kroppen ta kontroll over bevegelsene. Øvelsen praktiseres av fysioterapeuter med pasienter som har problemer med funksjonell svimmelhet.
GORILLADANSEN: Kersti danser som en gorilla. Dette er en øvelse som består i å danse, hoppe og svinge seg til lystig musikk. Når du slipper deg løs som en gorilla, slipper du kontrollen over balansen og lar kroppen ta kontroll over bevegelsene. Øvelsen praktiseres av fysioterapeuter med pasienter som har problemer med funksjonell svimmelhet. Foto: Gugge Zelander

Epleys manøver

– Det som umiddelbart dukket opp på skjermen da jeg googlet symptomene mine, var Epleys manøver, som ble beskrevet som den beste løsningen for løse partikler i venstre og/eller høyre bakre ørebue.

En annen øvelse som ble presentert som litt lettere å utføre, var den såkalte Somersault-manøveren utviklet av den amerikanske øre- og neselegen Carol Foster.

Kersti prøvde begge deler med det resultat at alt begynte å snurre og hun kastet opp.

– Å ligge skal visstnok ikke være bra for krystallsyke, men hva skulle jeg gjøre når jeg følte meg så dårlig? De neste dagene fortsatte jeg å gjøre øvelsene, men ingenting hjalp. Og dessuten ante jeg ikke i hvilket øre problemet var. Det jeg begynte å mistenke var at jeg trente feil fordi jeg ikke visste hvilke buer som måtte behandles.

Ville vite alt om krystallsyken

Kersti ønsket denne gangen å grave dypt i hva krystallsyken er og hva som kan gjøres med det. Etter en samtale med legen Mikael Karlberg, som er ekspert på svimmelhetsforstyrrelser og har skrevet boken «Det snurrer», fikk hun ta del i hans verdifulle kunnskap.

Karlberg jobber som dosent, overlege og spesialist i øre-, nese- og halssykdommer ved Vertigosenter Skåne, ved Skånes universitetssykehus i Lund i Sverige.

Han foreslo at Kersti skulle komme til klinikken for behandling i en TRV-stol.

– Jeg ble festet fast i det som på folkemunne er kjent som krystallstolen, rundt håndleddene, bena og hodet. Over øynene fikk jeg et par briller som gjorde det helt svart, og fikk beskjed om ikke å lukke øynene i det hele tatt under undersøkelsen. Det føltes litt ubehagelig, men ble lettere av at legen og audiografen snakket nøye om hva som ville skje under behandlingen, sier hun.

Kersti ble først snudd fremover med hodet ned, så bakover og deretter til venstre. Legen fulgte nøye med på øye­bevegelsene hennes på en skjerm.

– Da de snudde meg mot høyre i stolen, så de problemene mine. Krystallene hadde nemlig forflyttet seg langt bak i høyre bue, forteller Kersti.

Les også: (+) Leserne forteller: Da mannen min holdt tale for meg på 50-årsdagen, skjønte jeg at noe var veldig galt

<b>SPESIALIST:</b> Overlege Mikael Karlberg er ekspert på svimmelhetslidelser.
SPESIALIST: Overlege Mikael Karlberg er ekspert på svimmelhetslidelser. Foto: Gugge Zelander

Går fort rundt

Kersti merket umiddelbart etter undersøkelsen i stolen at svimmelheten hadde avtatt. Hun fikk beskjed om at hun de neste 24 timene ikke skulle bevege på hodet.

– Jeg spurte om jeg skulle gå rett som en Lucia, og da sa legen ja. Jeg fikk ikke lov til å bøye meg og skulle holde meg fullstendig rolig. Jeg måtte legge meg til å sove på venstre øre, og unngå å snu meg i løpet av natten.

Nå et par uker etter behandlingen føler Kersti at hun har det mye bedre. Svimmelheten er borte, hun sover fortsatt på venstre øre om natten og har gjort Epleys manøver noen dager i strekk.

– Jeg har det bra nå, og jeg har lovet meg selv å sjekke opp verdiene for både kalk og D-vitamin. Jeg unngår å gjøre brå bevegelser med hodet, men jeg sikter på å kunne leve normalt igjen om en stund.

Hva er krystallsyke?

I balanseorganet i det indre øret er det små partikler formet som krystaller, og disse har beveget seg ut av posisjonen sin. Med disse krystallene ute av posisjon går verden rundt og rundt.

– På fagspråket heter dette benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), og er en vanlig sykdom i det indre øret som fører til at bestemte hodebevegelser utløser korte anfall av svimmelhet. Sykdommen øker i hyppighet med alderen og er noe vanligere hos kvinner enn hos menn, forteller Kalberg.

Han forklarer at krystallsyke er ufarlig og oftest forbigående, men at tilbakefall er vanlig.

– Et typisk anfall av krystallsyke varer fra noen få sekunder til et minutt. Det oppstår ved ulike hodebevegelser, som å legge seg, sette seg opp, snu seg når man ligger eller ser opp og ned. Mange blir også kvalme eller har problemer med å gå normalt eller fokusere blikket.

Les også: Etter at samboeren og moren døde, ble alt bekmørkt. Maren bestemte seg for å ta én siste telefon

Hvem får krystallsyke?

Mikael Karlberg forteller at det er vanligst å få krystallsyke etter fylte 60 år, og at alder er derfor et viktig aspekt.

– Det er også en viss sammenheng til kalsium- og D-vitamin-mangel, og til kvinner som har osteoporose eller osteoponi. Andre mulige forklaringer kan være vold mot hodet, hodeskader, hjernerystelse eller boring i tennene.

Man kan ikke få krystallsyke av stress. Krystallsykdommen er en mekanisk feil i balanseorganet, og den vanligste årsaken til svimmelhet.

Eksperten forklarer at dersom det snurrer mest når du snur hodet mot høyre er det høyre øre som er rammet. Det er også den mest vanlige siden å ha krystallsyke på.

– Dette kan skyldes at de fleste vanligvis sover på høyre side.

Sykdommen kan behandles med Epleys manøver, Semont manøver ,TRV-stolen og trening med fysioterapeut. Man bør øve seg selv hjemme ved å lære den øvelsen som passer best.

– Øvelsene er likeverdige, og man kan få en innføring ved å søke etter dem på YouTube. Epleys manøver er roligere og Semont litt mer intens, men hvis du ikke gjør det riktig, hjelper de deg ikke. Husk at det som regel ikke er skadelig å trene selv om du gjør feil, sier Kalberg.

Etter behandling er det viktig å holde hodet helt i ro, og å gå oppreist så rett som mulig.

– I 24 timer etter behandling er det lurt å være i ro. Etter det skal du ikke være redd for å bevege deg som vanlig

Man kan forebygge krystallsyke

Kalberg forteller at for å forebygge krystallsyke kan man sjekke visse vitaminnivåer.

– Sørg for å få i deg kalsium og vitamin D. Er du usikker på om du har mangel, be om å få ta en test hos legen.

I Norge rammes mer enn 80 000 av krystallsyke årlig. Det er mest vanlig å bli rammet på forsommeren, og dette kan ha sammenheng med lavere D-vitamin nivå etter vinteren.

Kalberg understreker at man ikke må få panikk dersom man rammes av krystallsyken.

– Prøv å ta det med ro så du ikke stresser deg selv, som kan skape angst og frykt. Kjøp reseptfri tyggegummi mot kvalme hvis det er for vanskelig å gjøre øvelsene på grunn av følelsen av å kaste opp, sier han.