Livreddende neser

Hundene til Annika redder livet hennes hver dag: – En trygghet som er vanskelig å forklare

Hundene skjønner at Annika er i ferd med å få et diabetesanfall før hun selv merker det. Også om natten. De to lodne hjelperne kan bety forskjell på liv og død.

<b>HJELPERE:</b> Annika med hundene Effes (til venstre) og Gino. De varsler når Annikas blodsukker er for lavt. 
HJELPERE: Annika med hundene Effes (til venstre) og Gino. De varsler når Annikas blodsukker er for lavt.  Foto: Susanne Stamming
Først publisert

To hunder løper rundt rullestolen i full fart. De er ikke bare søte hunder, de er også til uvurderlig hjelp for Annika Bengtsson (55).

Hun har pådratt seg skader etter en dramatisk ulykke og er i tillegg rammet av en alvorlig form for diabetes.

– Jeg fikk diabetes allerede da jeg var liten, forteller Annika.

Hun ble tvunget til å lære seg nye leveregler og avfinne seg med en annen livsstil for å få det bedre. Det verste for et lite barn var kanskje å venne seg til de daglige sprøytene.

– Jeg likte virkelig ikke sprøytene.

Skikkelig ekkelt

I dag har hun en insulinpumpe på magen, men hun må selv holde styr på blodsukkerverdiene, og det har ikke alltid vært så lett.

– Mitt store problem har alltid vært at jeg aldri har hatt føling på den måten mange får før de blir syke. For meg har det mange ganger betydd at det bare sier «pang», og at jeg besvimer. Det er skikkelig ekkelt.

Og ikke minst livsfarlig.

På grunn av dette har Annika vært avhengig av alltid å ha noen rundt seg som kan redde henne, gi henne druesukker og ringe ambulanse når det har vært behov for det.

– Tidligere havnet jeg på sykehus flere ganger i året. Jeg hadde blodsukkerfall hver eneste uke. Det var veldig skummelt, og jeg kjente meg aldri trygg, sier hun.

Les også: Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

Påkjørt av trikken

Livet som diabetiker var én ting. Da Annika var 30 år, ble hun rammet av nok et tilbakeslag.

Det skulle forandre livet hennes.

Da hun var på vei hjem fra studiestedet sitt, gikk hun over en vei i sentrum av Göteborg, bøyde hodet på grunn av regnet og så dermed ikke trikken.

Før noen rakk å reagere, ble Annika truffet og kastet høyt opp i luften og inn i en stolpe.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

– Det var et under at jeg overlevde, sa de på sykehuset. Men jeg slapp unna med skader i ansiktet, brukne ribben, prolaps og ankelbrudd, forteller Annika.

Men de gode utsiktene ble etter hvert byttet ut med fortvilelse.

– Det er noe med kontakten med hjernen. Jeg kan ikke gå uten å måtte anstrenge meg veldig.

Høyre­foten vil ikke adlyde meg. Nervene er skadet, og det var faktisk en lettelse da jeg til slutt ga opp og satte meg ned, sier Annika.

I dag er hun stort sett bundet til rullestolen, men hun kan gå korte strekninger.

Helt ny frihet

Samtidig hadde Annika allerede en valp hjemme, en belgisk gjeterhund med masse energi.

– Sixten ble min første servicehund. Han kunne både varsle når jeg var på vei til å få et diabetesanfall, og hjelpe meg i hverdagen, for eksempel med å plukke opp sokker fra gulvet.

<b>TRYGGHET:</b> Annika spenner på hunden Effes arbeidsselen som viser at han er en utdannet diabeteshund.
TRYGGHET: Annika spenner på hunden Effes arbeidsselen som viser at han er en utdannet diabeteshund. Foto: Susanne Stamming

Sammen med dyktige trenere klarte Annika å utdanne Sixten til Sveriges første diabeteshund. Da han senere døde, hadde hun nok kunnskap til å gjøre det samme med sin andre belgiske gjeterhund, Emlett.

– Det forandret livet mitt. Å endelig kunne ta toget selv, gå ut på byen som alle andre, det var helt fantastisk, sier Annika.

Hun lærte seg å utnytte at en del hunder kan lære seg å gjenkjenne et diabetesanfall før det inntreffer. Hunder har som kjent usannsynlig god luktesans. Da må de slå alarm, for eksempel gjennom å gripe tak i et skilt som sitter på halsbåndet eller selen.

Der står det «følg meg». På den måten kan hunden varsle en annen person når det er behov for det.

Tanken er at Annika selv skal kunne ringe ambulanse eller aller helst kunne ta druesukker eller noe annet som trengs.

Les også: (+) Siv (50) hadde gitt opp livet etter 30 år med fibromyalgi-plager. Så fikk hun en ny pille hos fastlegen

Erfaren hund

– Blir jeg akutt syk og kollapser, kan en diabeteshund lete opp noen og vise dem skiltet. Men faktum er at siden jeg fikk diabeteshund, har jeg bare behøvd å dra på sykehus én eneste gang.

Da ble Annika alvorlig syk mens hun allerede befant seg på sykehuset.

– Jeg fikk ikke ta med Sixten inn, så det var ikke hans feil. Det var helt sprøtt. De insisterte på at jeg skulle kjøre ambulanse rundt sykehuset for å komme til legevakten. Det tok omtrent to minutter.

Etter den hendelsen ombestemte de seg, og Annika kan nå ta med diabeteshunden inn på sykehuset.

VENNER I NØDEN: Annika lever i dag et godt liv og føler seg trygg takket være hjelpen hun får fra hundene.
VENNER I NØDEN: Annika lever i dag et godt liv og føler seg trygg takket være hjelpen hun får fra hundene. Foto: Susanne Stamming

Nå for tiden er det to nye hunder som har tatt plass som Annikas følgesvenner og selskap.

Den belgiske gjeteren Effes har rukket å bli åtte år og er den erfarne. Den litt mindre, Gino, er av den noe uvanlige rasen Chodsky Pes, en tsjekkisk gjeterhund som også ser ut til å bli en utmerket servicehund.

Les også: – Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen

Alarmen går

Det er fortsatt vanskelig å få kontroll på Annikas diabetes, og hun bruker rullestolen hele tiden på grunn av smerter etter ulykken.

– Jeg får lavt blodsukker flere ganger om dagen. Da redder hundene meg. Til og med om natten merker de at jeg blir dårlig. Det er en trygghet som er vanskelig å forklare.

Annika får hjelp med alt fra å ta av jakken til å plukke opp hansker, nøkler og mynter som har havnet på bakken. Plutselig tar Effes tak i skiltet og viser det til Annika.

– Oi, nå må jeg nesten sjekke blodsukkeret mitt, sier hun og tar frem et lite etui med et testsett.

– Nå må jeg spise noe, jeg har lavt blodsukker, sier hun og går inn på kjøkkenet.

Effes ser fremdeles litt urolig ut og holder fast i skiltet som viser at alt ikke står bra til.

Snart roer begge hundene seg, de har fremdeles full kontroll.

– Som du ser, de redder livet mitt hver dag.

Servicehunder og regler i Norge

En servicehund er spesialtrent til å hjelpe mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser i hverdagen.

Ifølge Forskrift om stønad til servicehund kan personer med fysiske funksjonsnedsettelser med behov for bistand til praktiske gjøremål, og hvor servicehund kan redusere behovet for kommunale pleie- og omsorgstjenester, søke om å få låne en servicehund av NAV Hjelpemiddelsentral.

I Norge kan du imidlertid ikke få servicehund for at den skal kunne varsle om diabetes eller epilepsianfall. Men det er mulig selv å kjøpe en ferdigtrent diabeteshund, eller gå på kurs med hunden din og få trent den opp. Det gis ikke støtte fra NAV hverken til anskaffelse eller opptrening av hunder til å varsle om diabetes.

Stadig flere lever med diabetes. Ifølge Folkehelseinstituttet har om lag 270 000 nordmenn diagnostisert diabetes. I tillegg anslås det at omkring 60 000 har uoppdaget diabetes.