virus ga uutholdelige smerter

«Hva i all verden?!» tenkte Idun Linnea da de merkelige symptomene dukket opp

Jo eldre vi blir og desto lavere immunforsvar vi får, øker sjansen for å få et virus som kan gjøre store skader. Det var nære på at Idun Linnea Jonassen mistet synet.

<b>REDDET SYNET: </b>– Det er ingen tvil om at det er viktig å være klar over ­symptomene og få en ­korrekt diagnose kjapt, sier Idun Linnea ut fra erfaring.
REDDET SYNET: – Det er ingen tvil om at det er viktig å være klar over ­symptomene og få en ­korrekt diagnose kjapt, sier Idun Linnea ut fra erfaring. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

For Idun Linnea Jonassen (51) i Vestby startet plagene med akutte hodesmerter på høyre side.

– Jeg hadde vært i en begravelse tidligere på dagen, og bortforklarte først smertene med at «det har vært en tung dag». Men de økte drastisk, forteller hun.

Da vi kom hjem, var de intense. I ettertid sammenligner jeg dem med «fødselsrier», bare at disse var i hodet mitt. Pulserende smerter som kom og gikk i intervaller. Utover kvelden bare økte frekvensen.

«Kanskje det er hjerneblødning?» slo det henne.

– Jeg visste knapt hvor jeg skulle gjøre av meg, og endte på sofaen i smertekramper og gråt.

At hun hadde svelget to ­tabletter med Paralgin forte, hjalp ingenting.

– Familien og jeg ble veldig bekymret. Kjæresten min Kjell googlet symptomene.

<b>STRIKKEGLAD:</b> Ingen vet hvorfor viruset helvetesild, som du har i kroppen etter å ha hatt vannkopper, blir utløst. En ting er sikkert: Stress fører aldri noe godt med seg. Da er det hyggelig å ha et strikketøy å kose seg med. 
STRIKKEGLAD: Ingen vet hvorfor viruset helvetesild, som du har i kroppen etter å ha hatt vannkopper, blir utløst. En ting er sikkert: Stress fører aldri noe godt med seg. Da er det hyggelig å ha et strikketøy å kose seg med.  Foto: Gry Traaen

– Det må være klasehodepine, mente han. Senere skulle hun få høre at smertene på den diagnosen, klasehodepine på folkemunne – også blir kalt «selvmordshodepine».

– Til slutt var smertene uutholdelige. Da kjørte Kjell meg til Moss legevakt. Hele hodebunnen føltes øm, som om den brant.

Les også: Mette og Jakob har et svært uvanlig samliv: – Mange er misunnelige

Riktig diagnose

På legevakten ga de henne en kortisonsprøyte for å roe ned smertene, tok blodprøver og skannet med EKG, for å registrere de elektriske impulsene som sendes gjennom hjertet.

– Legen trodde også at smertene skyldtes klasehodepine.

Hun fikk beskjed om å ta kontakt med fastlegen dagen etter.

– Han slo fast den samme diagnosen, og ga meg medi­siner for det. Der og da var jeg lettet over diagnosen, sier Idun Linnea.

– «Den er heldigvis ikke livstruende», tenkte jeg.

Ennå hadde ikke utslettene som kjennetegner helvetesild dukket opp.

Den helgen fikk hun blemmer i pannen, hodebunnen, over og rundt og også inni det høyre øyet.

– «Hva i all verden?!»

Mandagen etter bar det tilbake til fastlegen. Igjen ble kjæresten med som støtte.

– Det som skjedde skremte begge.

Legen var nå skråsikker: Helvetesild. Jeg ble henvist videre til øyelege i all hast og fikk time tidlig dagen etter da viruset hadde infisert øyet.

<b>HAUGEVIS:</b> – Aldri har jeg hatt behov for mer medisiner enn etter at jeg fikk helvetesild, betror Idun Linnea.
HAUGEVIS: – Aldri har jeg hatt behov for mer medisiner enn etter at jeg fikk helvetesild, betror Idun Linnea. Foto: Gry Traaen

Helvetesild er et smertefullt virus som gir betennelse og utslett i huden. Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet. Rask behandling kan forkorte sykdomsforløpet.

Det finnes to vaksiner som kan forebygge, men bare én av dem kan brukes for deg som har lavt immunforsvar.

Les også: (+) Leserne forteller: Jeg trodde jeg hadde funnet kvinnen i mitt liv. Så møtte jeg eksen hennes

Sen behandling

Det gikk en uke fra hun fikk de første symptomene til den riktige diagnosen ble stilt.

– Helvetesild er jo et virus som ligger latent i kroppen etter å ha hatt vannkopper og kan utløses av uante grunner, forklarer Idun Linnea.

Hun fikk tre forskjellige dråper å bruke ti ganger i døgnet – pluss virushemmende tabletter.

– Det var en heftig kur, som krevde tett oppfølging, men den kom for sent i gang.

Hun ble sykmeldt i rundt tre uker og fikk nærmest klippekort hos øyelegen.

– Hodepinen forsvant raskt med riktig behandling, men allmenntilstanden og de tydelige blemmene som ble til sår gjorde at jeg følte meg dårlig og utilpass.

Jeg var også livredd for å miste synet.

Blemmene ble til sår og forsvant etter en snau måned.

– Det største problemet var mitt betente, høyre øye. I det har jeg hatt tilbakefall av ­infeksjoner. Jeg har brukt en haug med medisiner for å få vekk betennelsen – i tillegg til det andre medisinene for helvetesild.

Nylig ble hun friskmeldt, men øyelegen sa – «ikke kast medisinene – ennå». Fordi dette viruset ikke forsvinner ut av kroppen, vil det alltid være en fare for tilbakefall.

– Jeg skal tilbake på ­kontroll om fire måneder.

Idunn Linnea kjenner på en frykt for at plagene dukker opp igjen, men håper å slippe det.

– Riktig nok trenger det skadde øyet daglig fuktighet i form av reseptbelagte øye­dråper, men jeg er selvsagt veldig glad for at synet ble reddet og at jeg nå er friskmeldt, sier hun positiv.

– Når jeg blir klarert, vil jeg uten tvil ta den nye vaksinen mot helvetesild.

Les også: Heidi har levd med den usynlige sykdommer i tjue år

Kan ramme alle

Helvetesild kan ramme alle, og er veldig vanlig. Risikoen øker med høyere alder, men man kan få det som ung også.

HUDLEGE: Reza Sohrabi, spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin.
HUDLEGE: Reza Sohrabi, spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin. Foto: Dr.Dropin

– Helvetesild er et herpesvirus som egentlig er det samme som vannkopper. Man kan kun få det hvis man har hatt vannkopper tidligere, forteller Reza Sohrabi, spesialist i hudsykdommer og medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr. Dropin.

Sohrabi beskriver forløpet ved hudsykdommen slik:

– Det kan starte med at du kan føle at det prikker, svir eller brenner et sted på huden, uten at man ser noe som helst. Man kan føle seg slapp, ha hodepine og feberfølelse. Deretter får man et blemmelignende utslett, forteller han.

Helvetesild er lett å kjenne igjen for helsepersonell.

– Det er som er spesielt med det, er at det kommer kun på den ene siden av kroppen, så hvis man for eksempel får det i panna, stopper det midt på panna, det fortsetter ikke over midtlinja. Får man det på øyet, er det bare det ene øyet. Det er fordi utslettet følger en nerve i ryggraden som er delt i to. Det er bare den ene siden som får utslettet, så hvis man får utslett på begge sider, er det ikke helvetesild, sier Sohrabi.

Anbefaler vaksinene

Det har for få år siden blitt lansert en vaksine mot helvetesild, som skal beskytte godt mot sykdommen. Denne tas to ganger, med et par måneder i mellom.

– Jeg anbefaler vaksinen til alle. Den kan man gi sine foreldre i femtiårsgave, sier legen.

Han forteller at han ikke har sett mange artikler på hvor godt vaksinen hjelper hvis man allerede har hatt sykdommen, men at han antar bedre grunnbeskyttelse dersom man lar seg vaksinere med to doser, som skal gi over 90% beskyttelse i 10 år.

Dermed mener han at vaksinen uansett vil være verdt og ta fordi resultatene er kjent som svært gode.

Vaksinen heter Shringrix, og koster rundt 2000 kroner per dose.

– Den er ganske kostbar, men det vil være verdt det ettersom sykdommen er såpass vanlig og plagsom. Da vet man at man har beskyttelse i ti år etterpå. Jeg anbefaler den til alle over femti og til de som har nedsatt immunforsvar.

Må få rask behandling

Å vaksinere seg kan være ekstra lurt hvis man har vært hardt rammet, slik som Idun Linnea, som fikk problemer med synet på det ene øyet.

– Er man uheldig og det treffer over øyet, er det alvor. Det er vondt og ubehagelig ellers på kroppen også, men er øye, ører og nese er rammet må man sørge for riktig behandling, sier Sohrabi.

Han forteller at dersom man ikke kommer i gang med behandling før det har gått 48 timer, er det for sent.

– Man må komme i gang med medisinen Valtrex, det er et antiviralt middel som man gir seks ganger om dagen i sju dager. Da går det fortere over. Kommer man til legen etter 48 timer vil det ikke hjelpe, og da må sykdommen bare gå sin gang.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2024, og sist oppdatert 16/09 2024.

Les også