Helvetesild
Når vannkoppene blusser opp igjen
Smertene ved helvetesild kan oppleves som svært intense.
Helvetesild er et hudutslett som forårsakes av av at vannkoppviruset (varicella zoster viruset), som ligger latent i kroppen, blir reaktivert.
Det er derfor bare de som allerede har hatt vannkopper, som kan få helvetesild.
– Når viruset blir aktivert formerer det seg i en nerve og nerven blir betent. Viruset følger nervetråden ut i huden og man får utslett der nerven forsørger den, forklarer hudspesialist Elin Ekornes ved Volvat i Tromsø.
Symptomene på helvetesild er utslett med svie i huden, hudsmerter og blemmer.
Utslettet er så spesielt at en lege eller hudlege som regel stiller diagnosen basert på sykehistorie og undersøkelse av huden.
– Ofte ser utslettet veldig typisk ut og man stiller derfor diagnosen ved å se på det. Man kan ta en virusprøve for å være sikker på at det er helvetesild, men det må skje tidlig i sykdommen når blemmene er små, sier Ekornes.
Les også: Fakta om helvetesild
Oppstår på én side av kroppen
– Immunforsvaret holder viruset i sjakk, slik at vi ikke merker noe til det. Hvis man får andre sykdommer, eller immunforsvaret blir redusert slik at man ikke holder viruset i sjakk lenger, kan dette blomstre opp og bli aktivt, sier hudlege ved Aleris, Inger Mathilde Lofterød.
Det mest markante kjennetegnet på helvetesild er at utslettet viser seg på én side av kroppen.
– Det er typisk at viruset følger én nervebane, slik at utslettet ofte bare blir halvsidig, sier hun.
Smittsom til blemmene har skorpe
Blemmene du får ved helvetesild inneholder væske, og du er smittsom inntil alle blemmene har tørket inn og fått skorpe.
De som har hatt vannkopper tidligere er imidlertid immun.
– Smittefaren gjelder særlig de som har et redusert immunsystem og ikke har hatt vannkopper tidligere. Man kan nemlig bare bli smittet med vannkopper, ikke helvetesild. Så lenge man har væskende blemmer er man smittsom, sier Lofterød.
Derfor bør du unngå å treffe personer med nedsatt immunforsvar, som ikke har hatt vannkopper, mens du er smittefarlig.
De kan nemlig bli alvorlig syke hvis de får vannkopper.
– Dersom man blir smittet med vannkopper tidlig i svangerskapet er det en liten risiko for fosterskader. Og skulle mor bli smittet rett før fødsel kan den nyfødte få vannkopper. Det har ofte et mer alvorlig forløp, sier hun.
Munnskold: Et bittelite sår kan gjøre svært vondt
Slik utvikler helvetesild seg
Fase 1
- Smertefølelse i huden
- Prikking og ubehag i et belte over brystkassen
Fase 2
- Røde prikker i huden
- Små blemmer
- Verkebyller der blemmene var
- Sår i huden
Kilder: Hudlegene Kjetil Guldbakke og Ylva Ohlsson
Risikoen øker med alderen
Omtrent 10-20 prosent av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt i livet få denne sykdommen, og som regel skjer det etter fylte 50 år.
- Eldre og personer med svekket immunforsvar er mest utsatt for å få helvetesild, men det kan også ramme friske barn og voksne, sier Ekornes.
– Det er derimot sjelden utslettet forekommer hos barn. Risikoen for å få helvetesild øker med alder, og alle tilstander som senker immunforsvaret kan utløse et anfall. Det kan for eksempel dreie seg om infeksjoner eller medisinbruk, har hudlege Kjetil Guldbakke tidligere fortalt Klikk.no
Også stress og sollys kan være medvirkende faktorer til at utslettet oppstår.
Han forteller videre at sykdommen utvikler seg gjennom ulike stadier, og at en smertefølelse i huden som regel er det første du merker.
Smerten er lokalisert langs en nervebane og rammer kun en side av kroppen.
– Du kan blant annet kjenne det som prikking eller ubehag i et belte over brystkassen, sier han.
Smertene kan oppstå hvor som helst på kroppen - også i ansiktet.
Hårete tunge? Dette forteller tungen om helsen din
Blemmer og verkebyller
– Utslettet starter ofte med ubehag, kløe, stikking og prikking og smerte. Noen ganger kommer utslettet samtidig, andre ganger går det mange dager før det bryter ut. Utslettet består av bittesmå vannblemmer på rød hud. Mange føler seg syke med redusert allmenntilstand og feber før eller når det bryter ut, sier Ekornes.
Blemmene utvikler seg ofte til små verkebyller, for så å bli til sår i huden, før det går over i løpet av to til tre uker.
Lofterød forteller at det er viktig å starte med behandling tidlig for at den skal være effektiv.
Helst innen 72 timer etter at utslettet oppstår.
– Det viktigste er å dempe smertene ved å bruke paracet, ibux eller lignende produkter. En sårsalve som hindrer bakterieinfeksjon er også viktig. Mennesker med redusert immunsystem eller med utslett i nærheten av øyet skal raskt starte på en reseptbelagt tablettbehandling som demper spredning av viruset, sier hun.
Kan gi intense smerter
Det typiske er at helvetesild starter med varierende grad av nummenhet eller smerter i områder i huden. Noen kan oppleve intense smerter. Disse kan oppstå allerede to uker før utslettet debuterer.
– Det starter ofte med en brennende, stikkende, sviende smerte i huden. Det vanligste er å få utslettet på brystet, men helvetesild kan oppstå overalt på kroppen. Etter hvert oppstår røde prikker eller utslett som blir til små blemmer. Disse vil bli til små skorpebelagte sår som tørker inn, sier hun.
Les mer i Helseleksikonet om:
En stor andel får påvist viruset hos lege tidlig i forløpet, og får da en antiviral behandling i tillegg til smertestillende. Pasienter med affeksjon i ansikt, utbredte forandringer og redusert immunforsvar bør alltid få antiviral tablettbehandling.
Må raskt i gang med behandling
Behandling kan forkorte og redusere utbruddet, men for at den skal være effektiv, må den igangsettes mens utslettet er på blemmestadiet. Helst innen 72 timer etter at symptomene oppstår.
Målet er å gi rask bedring samt å forhindre komplikasjoner.
– Utslettet rammer bare den delen av huden som den betente nerven forsørger, men noen ganger hos immunsvekkede personer eller personer med skadet hudbarriere (som for eksempel ved eksem) kan det spre seg til store deler eller hele kroppen. Da kan man bli alvorlig syk og bli innlagt på sykehus, sier Ekornes.
Les også: Tørr hud ? Les dette
Sjelden med komplikasjoner
De alvorligste tilfellene ser man hos personer med svekket immunforsvar, gravide og i tilfeller hvor vedkommende har fått utslettet nærme øynene.
– I veldig sjeldne tilfeller får vedkommende smerter i huden i mange måneder eller år der man har hatt utslett. Man tror at man kan redusere risikoen for dette ved å behandle smertene når man har utbrudd med smertestillende tabletter, sier Ekornes.
– Selv om tilstanden vanligvis går over uten problemer, kan det en sjelden gang oppstå komplikasjoner blant annet i form av postherpetisk nevralgi. Dette kjennetegnes som kronisk, intense smerter lenge etter at utslettet har gått tilbake, og noen kan også oppleve kronisk trøtthet, tap av matlyst og vekttap, sier Guldbakke.
Dersom helvetesilden rammet nervegrenene som går mot øynene, kan du også få Herpes zozter opthalmicus.
– Dette kan gi betennelsesreaksjon som kan påvirke synet og gi vedvarende synsforstyrrelser. Hjernebetennelse, tap av nervefunksjon, svimmelhet og hørselpåvirkning er andre, sjeldne komplikasjoner som er rapportert etter helvetesild,
Behandling må startes tidlig
De som opplever komplikasjoner av helvetesild eller har svekket immunforsvar grunnet medisiner eller annen sykdom behandles med tabletter eller intravenøs medisin. Man bruker da et antiviralt middel.
I vanlige, ukompliserte tilfeller er ikke behandling nødvendig.
– Når man har vanlig helvetesild i huden kan man også ta disse tablettene, men for at de skal ha effekt må man starte raskt, helst samme dag som plagene oppstår. Det er ikke nødvendig for at sykdommen skal gå over, men tablettbehandlig kan gjøre at utbruddet varer litt kortere. Det er også mulig å vaksinere seg mot helvetesild, sier Ekornes.
Målet er å gi rask bedring samt å forhindre komplikasjoner.
Denne saken ble første gang publisert 14/01 2020, og sist oppdatert 04/11 2022.