jernmangel

Hege lider av jernmangel: – Jeg har ikke alltid blitt trodd

Hege merker godt når hun blir lav på jern. – Jeg blir desorientert, glemsk, slapp og sliten.

<b>OPERASJONER PÅVIRKET:</b> Hege Sjøeng har selv slitt med jernmangel siden tenårene. Hun er operert to ganger, og begge operasjonene har gjort opptaket av vitaminer og mineraler vanskeligere.
OPERASJONER PÅVIRKET: Hege Sjøeng har selv slitt med jernmangel siden tenårene. Hun er operert to ganger, og begge operasjonene har gjort opptaket av vitaminer og mineraler vanskeligere. Foto: Gry Traaen
Først publisert

– At jeg hadde jernmangel, ble oppdaget ved en tilfeldighet da jeg var i tenårene. Rådet jeg fikk av legen, var å spise jerntabletter, ikke noe mer enn det, sier Hege Sjøeng (50), som bor i Lørenskog utenfor Oslo.

Hun har hatt både jernmangel og B12-mangel siden hun var tenåring.

Og etter hvert har hun også hatt mangel på en rekke andre viktige vitaminer, som A, B12, D, K og folsyre.

– Mormoren min hadde tilstanden pernisiøs anemi, altså lav blodprosent. Det har vært stilt spørsmål ved om jeg også kan ha det, men ingen lege har gått videre med det. Det har pleid å stå på blodprøvesvarene, med et spørsmålstegn bak, og ingen har gjort noe videre med dette, sier Hege.

Etter operasjonen

Hege var i mange år svært overvektig og kom ikke i mål med slankekurer. Derfor valgte hun i 2011 ta en slanke­operasjon, en såkalt gastric by pass-operasjon, som gjør magesekken mindre.

Hun gikk ned 90 kilo etter operasjonen, og i en periode etterpå var hun nesten for slank. I dag ligger hun på et greit vektnivå.

Etter operasjonen fikk hun enda lavere jernverdier enn hun hadde hatt før.

–Det er ikke uvanlig etter en slik operasjon, fordi man må leve svært rigid med tanke på vitaminer og mineraler. Og jeg vet ikke helt om jeg forsto konsekvensen av det. Jeg endte opp med å få et svært lite jernlager og fikk også etter hvert andre vitamin- og næringsstoffmangler.

Dette førte til at Hege fikk en høyere dose jerntabletter av legen. I denne perioden fikk hun veldig god oppfølging av spesialisthelsetjenesten. Men til tross for høyere doser slet hun fremdeles med jernmangel.

– Jeg merker veldig godt når jeg blir lav på jern. Jeg blir desorientert, glemsk, slapp og sliten. Jeg mister energien og overskuddet. Jeg blir også rastløs i beina, forteller hun.

Les også: 5 tegn på uvanlig høy intelligens

Kreft påvirker opptaket

For fem år siden fikk Hege kreft i tykktarmen. I etterkant av operasjonen har hun fått tynntarmsstomi (pose på magen).

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Det har ført til at opptak jern, vitaminer og næringsstoffer er blitt enda dårligere.

I løpet av sykehusoppholdet i forbindelse med kreft­operasjonen måtte hun ha blodoverføring, ikke fordi hun hadde mistet blod under operasjonen, men fordi jernverdiene var så ekstremt lave.

<b>DET STORE BILDET:</b> Hege Sjøen ønsker at helsetjenesten lytter bedre til pasienter og pårørende, og at man i større grad ser helhetlig på prøveresultater.
DET STORE BILDET: Hege Sjøen ønsker at helsetjenesten lytter bedre til pasienter og pårørende, og at man i større grad ser helhetlig på prøveresultater. Foto: Gry Traaen

Med tynntarmsstomi kan man heller ikke kan ta vitamin- eller jerntilskudd i hverken tablett- eller kapselform.

– Etter hvert ble det så ille at jeg måtte få jern intravenøst mens jeg var på sykehuset. Verdiene gikk raskt opp, men falt like fort, for­teller hun.

Les også: (+) Har du hørt om NEAT? Sånn kan du gå ned i vekt helt uten å trene

Merker jernmangelen

Hege har opplevd å ikke få god nok hjelp eller forståelse hos legen når det gjelder jernmangelanemien.

– Verdiene for jern er nemlig også svært avhengig av verdier av andre vitaminer og mineraler.

Verdiene kan fort bli falske, noe hun opplever at svært få leger har god nok kunnskap om.

– Jeg kjenner kroppen min godt og merker selv når jeg har for lite jern. Men jeg har ikke alltid blitt trodd fordi blodprøvene angivelig er fine. Det virker som jernmangelen kjennes på kroppen før den slår ut på prøvene. Jeg er lei av å måtte lete etter årsaken andre steder selv, når jeg vet at det alltid er jern som er problemet, sier Hege.

Hun legger til at hun har forståelse for at det faktisk kan være farlig å få for mye jern, og at legene derfor må være forsiktige med dette.

Effekten hun får av intravenøs jernbehandling, merker hun veldig fort, og hun føler seg raskt bedre. Men jernopptaket ble enda dårligere etter at Hege fjernet deler av tynntarmen i kreftoperasjonen.

– Det samme gjelder B12 og de andre vitaminene jeg alltid har manglet. Det virker som det går veldig fort ut av kroppen, og jeg må virkelig jobbe med å nivåene opp igjen, sier Hege, som fremdeles strever med mangel på jern, B12, folsyre (vitamin B9) og D-vitamin.

Mange årsaker til anemi

– Anemi er en samlebetegnelse for blodmangel, på folkemunne «lav blodprosent». Det er mange årsaker til anemi, sier Tiril Elstad, lege ved Balderklinikken i Oslo.

Blødning kan være en årsak, fordi man da mister røde blodceller som inneholder hemoglobin.

I tillegg mister man også andre blodceller, som de hvite immuncellene og blodplatene.

Mangel på byggesteiner, ingredienser for å lage blod av god kvalitet, er en annen årsak.

<b>EKSPERT:</b> Tiril Elstad er lege ved Balderklinikken i Oslo.
EKSPERT: Tiril Elstad er lege ved Balderklinikken i Oslo. Foto: Einar Aslaksen

– Den vanligste mangelen er mangel knyttet til produksjon av hemoglobin, og man kan også ha mangel på B12 og folat (vitamin B9), sier hun.

Man kan også få anemi ved kroniske sykdommer- Da kalles det sekundær anemi, og noen ­sjeldne sykdommer kan gi defekter i blodcellene.

– Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi. Kvinner i fertil alder kan ha gradvis tapping av sine lagre ved store menstruasjonsblødninger, og hos eldre bør man tenke på sivblødning fra tarm, sier Elstad.

Les også: En natt i mars 2020 våknet Elisabeth og følte at noe var veldig galt

Symptomer og behandling

Symptomene på anemi er tretthet, svimmelhet, øresus, nedsatt fysisk yteevne, tungpust, hjertebank og mental nedstemthet, men noen har ingen symptomer.

Blodgivere, kvinner med store blødninger (for eksempel ved bruk av kobberspiral), tarmsykdom eller ensidig kost er ekstra utsatt for jernmangel.

– Man kan redusere eller ­stoppe eventuell blødning, for eksempel ved å fjerne kobberspiral. P-piller kan hjelpe for mange menstruerende kvinner. Det er også viktig å tilføre jern via ­tabletter, kostveiledning samt å bruke jerngryte når man lager mat, sier Elstad.

Det finnes to typer jern: heme-jern, som finnes i kjøtt, og ikke-heme-jern, som finnes i planter. Kalsium, te, kaffe, fiber, og vin ­hemmer opptaket av ikke-heme-jern. Derfor anbefales det å ikke ta jerntabletter sammen med melkepro­dukter.

– C-vitamin og appelsinjuice kan fremme opptak. Det er noen som opplever bivirkninger av jerntabletter i form av forstoppelse og kvalme. Da kan det hjelpe å ta tablettene annenhver dag, men dette må man selvfølgelig snakke med legen sin om. Kroppene våre er forskjellige, og legen gjør en vurdering av hva som er best for deg basert på mange faktorer. Individuelt ­tilpasset medisin er viktig, understreker Tiril Elstad.