Kreft:
De vanligste krefttypene – og symptomene du ikke bør ignorere
Symptomene på kreft kan være diffuse og vanskelig å oppdage. Dette bør du være på obs på.
Kreft er en sykdom mange blir berørt av, enten direkte eller indirekte, og hvert år får 37.000 nordmenn kreft.
I følge Kreftregisteret vil én av tre nordmenn få minst én kreftdiagnose innen fylte 75 år, og i hele befolkningen er det nå mer enn 315.000 personer som har kreft i sin sykdomshistorikk.
I Norge er det fire krefttyper som utpeker seg som de absolutt mest vanlige.
– De vanligste kreftformene er prostata-, bryst-, lunge-, og tykktarmskreft. Disse fire kreftformene utgjør rundt halvparten av alle krefttilfeller i Norge.
Det forteller generalsekretær i kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Stor variasjon i overlevelse
Overlevelsen for ulike kreftformer varierer veldig, fra kreft som de fleste overlever, som mange typer hudkreft, kreft i testikkel, prostata og bryst, til kreftformer med svært lav overlevelse som kreft i lunge, lever og bukspyttkjertel.
Årsakene til at noen kreftformer har lav overlevelse er sammensatt.
– Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk, sier Stenstadvold Ross.
Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet.
– Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ, forklarer generalsekretæren.
Ulike symptomer
Dersom kreft oppdages tidlig er det god mulighet for å bli helt frisk.
– Det finnes dessverre ingen enkel «kreftsjekk», men det er viktig å kjenne kroppen sin. Vi pleier å si at «forandring fryder ikke», så hvis du får noen spesielle symptomer som ikke gir seg etter tre uker, kan det være lurt å snakke med legen, råder Stenstadvold Ross.
Ulike kreftformer vil ha ulike symptomer.
– Mange forskjellige symptomer kan være tegn på kreft, men de aller fleste med slike symptomer har ikke kreft. De fleste vanlige symptomer er ufarlige tilstander, understreker hun.
Les også: Wenche var jenta som var litt for flink
Flere får kreft
Stenstadvold Ross forteller at det diagnostiseres tre ganger så mange krefttilfeller i dag sammenlignet med for 50 år siden, og at det vil bli flere.
– Vi vet at antall krefttilfeller kommer til å øke dramatisk de neste årene, sier hun.
Dette kommer av at vi blir flere mennesker i Norge, samtidig som befolkningen blir eldre. De aller fleste kreftformer blir vanligere jo eldre vi blir.
– Enormt mange mennesker og familier blir berørt av kreft hvert år. Å få en slik beskjed snur livet fullstendig opp ned, sier Stenstadvold Ross.
Heldigvis overlever tre av fire, takket være forskning og avansert behandling.
– Men selv om det er fantastisk at stadig flere overlever, så skjuler det seg store forskjeller bak statistikken. Det er, som nevnt, fremdeles flere kreftformer som svært få overlever, og for disse kreftformene har vi dessverre sett liten utvikling. Kreftforeningen har derfor valgt å løfte forskning på disse kreftformene høyt, forklarer generalsekretæren.
Høy dødelighet
Hvert år dør omtrent 11 000 nordmenn av kreft.
– Det er for mange, og for at flere skal overleve må vi fortsette å forebygge, understreker generalsekretæren.
Hun forklarer at minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår.
– En helt ny rapport, publisert i Lancet, antyder at det på verdensbasis faktisk kan dreie seg om nærmere 40-50 prosent. Vi må også sørge for tidlig diagnostisering og flere, bedre og mer tilpassede behandlingsmåter for de ulike kreftformene, fortsetter Stenstadvold Ross.
Les også: Anna (49) var utslitt og hadde smerter i flere år – venninnen oppdaget hva som var galt
Oppsøk lege tidlig
Det å kontakte legen så raskt som mulig hvis du mistenker noe kan ha mye å si, både i tilfellene der det oppdages kreft og i de hvor plagene har helt andre årsaker.
– Noen har så vage symptomer at de ikke ønsker å «bry» legen med plagene, mens andre tar ikke kroppens symptomer på alvor. Noen er så redde for at de har kreft at de utsetter legebesøket. Det fører til at mange også går rundt og er redde uten grunn, avslutter Stenstadvold Ross.
Her følger symptomene på de fire vanligste kreftformene i Norge:
Symptomer på lungekreft:
- Gjentatte luftveisinfeksjoner som ikke forsvinner tross antibiotikabehandling
- Langvarig hoste, slimet oppspytt med spor av blod
- Tungpustethet
- Heshet
- Smerter i brystkassen
- Smerter i rygg mellom skulderbladene
Symptomer på tarmkreft: (Colorectal cancer er et samlebegrep om kreft i tykktarm, tynntarm og endetarm)
- Endret avføringsmønster som vekslende treg/løs avføring er vanlig ved kreft i tykktarmen. Ved endetarmskreft er løs avføring og sterk avføringstrang et symptom når svulsten har nådd en viss størrelse.
- Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring forårsakes av at svulsten tar plass og kan føles som om at det fremdeles er avføring igjen i tarmen.
- Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst kan forårsakes av at tarmen holder på å gå tett.
- Magesmerter kan oppstå dersom en svulst blokkerer tarmpassasjen slik at avføring og luft får problemer med å passere. Cirka 20 prosent av all kreft i tykktarm/endetarm starter med akutte smerter og tarmslyng (ileus).
- Blod i avføringen kan vise seg som synlig rødt blod hvis svulsten er i nedre del av tarmen eller som sortfarget avføring dersom svulsten er i øvre del av tarmen. Har du blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret, bør du få sjekket dette hos legen din, selv om det bare er små mengder.
- Vekttap kommer av at matlysten ofte blir dårlig på grunn av problemene som er beskrevet over. Dette kan være tegn på at sykdommen er kommet langt.
- Blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre) kommer av at svulsten ofte har blødd inn i tarmen over tid.
- Symptomene på tarmkreft varierer etter hvor svulsten ligger. Området svulsten befinner seg i kan også være ømt, og selve svulsten kan noen ganger kjennes.
- Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Vårt råd er at dersom symptomene varer i over tre uker, bør du ta kontakt med lege.
Symptomer på bukspyttkjertelkreft:
- Gulsott
- Magesmerter
- Diffuse mage- og ryggsmerter
- Diarè
- Nyoppdaget diabetes
- Vekttap og slapphet
Symptomer på prostatakreft:
- Vannlatingsproblemer
- Ryggsmerter
- Blod i urinen
Andre varsellamper:
Symptomer man i tillegg kan være ekstra oppmerksom på er
- hovne lymfeknuter eller testikler
- langvarig hoste eller kroppssmerter
- forandrede føflekker eller bryster
- endret tarm- eller urinfunksjon
- uvanlige blødninger fra skjeden eller i avføringen
Kilder: Kreftregisteret.no, Helseleksikonet.no, Kreftforeningen.no og generalsekretær i kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Denne saken ble første gang publisert 15/10 2020, og sist oppdatert 28/02 2024.