Slik unngår du smitte

Disse smittsomme sykdommene herjer i julen

Usynlige «fiender» kan ødelegge juleferien. Lær deg forskjellen på forkjølelse, influensa, Covid-19, norovirus og de andre sykdommene – og hvordan unngå smitte.

UNNGÅ BLI SYK: Det er en real nedtur å bli liggende syk i juleferien. Sjekk hvordan du kan unngå det.
UNNGÅ BLI SYK: Det er en real nedtur å bli liggende syk i juleferien. Sjekk hvordan du kan unngå det. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Hver vinter går en stor del av befolkningen ned for telling på grunn av sesongbetonte smittsomme sykdommer.

Ofte vet vi ikke hva som traff oss. Var det forkjølelse eller influensa? Eller er det covid-19 som fortsatt holder stand? Og hva er egentlig streptokokker?

Vinterens epidemi kan ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) være like om hjørnet.

Vi har spurt fungerende avdelingsdirektør i FHI, Hilde Kløvstad, hvordan vi kan skille de forskjellige sykdommene og symptomene fra hverandre:

Forkjølelse

Hva er symptomer på vanlig forkjølelse?

– Vanlig forkjølelse kan skyldes flere ulike luftveisvirus, og symptombildet vil derfor kunne variere. Vanlige symptomer er tett eller rennende nese, sår hals, heshet og hodepine. Noen kan i tillegg ha hoste og kortvarig feber.

Hvordan smitter det?

– Forkjølelse smitter ved dråpe-, luft- eller kontaktsmitte. Ved dråpe- eller luftsmitte får man i seg små eller store dråper som inneholder virus via luftveiene. Disse spres i luften når smitteførende personer hoster eller nyser.

Om dråpene «lander» på overflater i rommet, kan man smittes ved kontaktsmitte. En liten smittedose er ofte nok til å gi sykdom.

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– De aller fleste tåler en forkjølelse godt. Forkjølelse kan hos noen gi komplikasjoner, som for eksempel lungebetennelse. Det er spesielt spedbarn, kronisk syke og eldre som er mest utsatte for slike komplikasjoner.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Ukomplisert forkjølelse varer cirka en uke.

Les også: Lurer du på hvordan du blir kvitt forkjølelsen?

Influensa

Hva er symptomer på influensa?

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Ved typisk influensa kommer symptomene brått med feber, muskelsmerter, hodepine og påvirket allmenntilstand.

I tillegg kan man ha luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste.

Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn.

Hvordan smitter det?

– Likt som for forkjølelse (se lenger opp), altså gjennom dråper fra nysing og hoste.

HOLD SENGA: Ofte hjelper ikke noe annet enn å holde sengen når du først blir syk. Og kanskje noen medikamenter fra apoteket.
HOLD SENGA: Ofte hjelper ikke noe annet enn å holde sengen når du først blir syk. Og kanskje noen medikamenter fra apoteket. Foto: Getty Images

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– Sykdommen har som oftest et mildt forløp; spedbarn, kronisk syke og eldre har imidlertid økt risiko alvorlige forløp. Personer med symptomer på influensa bør derfor unngå unødig kontakt med disse gruppene.

Risikoen for smitte kan også reduseres ved bruk av munnbind og ved å holde avstand.

Risikogruppene for alvorlig influensa overlapper i stor grad med dem som anbefales vaksine.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Influensa varer vanligvis i sju til ti dager, men ofte trenger man noen dager til før man føler seg helt frisk. Litt forenklet kan man si at influensasykdom gjerne varer en uke, og så trenger man en uke til for å komme seg.

Norovirus

Hva er symptomer på norovirus?

– De vanligste symptomene ved norovirus-infeksjon er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré, og noen får også muskelverk og feber.

NOROVIRUS: Noroviruset kan spolere julefeiringen til mange hundre nordmenn..
NOROVIRUS: Noroviruset kan spolere julefeiringen til mange hundre nordmenn.. Foto: Handout / NTB

Hvordan smitter det?

– Norovirus smitter vanligvis direkte fra person til person, via små dråper som dannes ved oppkast, eller via inntak av forurensede matvarer eller vann.

Alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus, og håndvask med såpe og rennende vann er derfor det beste rådet for å forebygge smitte.

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– Norovirus gir hos de aller fleste milde og selvbegrensende symptomer som går over i løpet av et par dager. Noen grupper er imidlertid mer utsatt for å bli dehydrerte på grunn av oppkast og diaré, dette gjelder blant annet de minste barna og eldre.

Et viktig råd er å passe på å få i seg nok væske.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Symptomene er gjerne kortvarige og varer vanligvis kun i ett til to døgn.

DRIKK VANN:: Drikk mye væske – som vann – dersom du blir syk.
DRIKK VANN:: Drikk mye væske – som vann – dersom du blir syk. Foto: Getty Images

Les også: Har barnet feber og kaster opp? Det kan være omgangssyke

Covid-19

Hva er symptomer på Covid-19?

– Covid-19 har mange av de samme symptomene som influensa: sår hals, hoste og tett eller rennende nese.

Mange får også almennsymptomer som feber, slapphet eller hodepine, og noen kan få symptomer fra mage og tarm. Ikke alle som smittes med koronavirus utvikler symptomer.

Hvordan smitter det?

– Covid-19 smitter som andre luftveisvirus, vanligst via små dråper som innåndes, men også ved kontaktsmitte (se lenger opp under forkjølelse).

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– Det er de eldste som har størst risiko for alvorlig sykdom, men også de som er yngre med ulike underliggende sykdommer.

De gruppene som har størst risiko for alvorlig sykdom, er de som er anbefalt en ny oppfriskingsdose av vaksinen nå i høst.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Det avhenger av hvor kraftige symptomer du får, men varer gjerne fra noen dager til en uke eller mer. Noen opplever at restsymptomer med hoste, litt tyngre pust eller slapphet henger i lenger.

Skarlagensfeber

Hva er symptomer på skarlagensfeber?

– Sykdommen begynner oftest med feber og halsinfeksjon, og etter hvert nuppete rød tunge (kalles jordbær- eller bringebærtunge) og sandpapiraktig rødt utslett på kroppen og i kinnene.

Hvordan smitter det?

– Skarlagensfeber er infeksjon forårsaket av gruppe A-streptokokker, og det smitter ved nærdråpesmitte fra luftveiene og direkte kontakt med luftveissekret.

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– Personer med nedsatt immunforsvar. Det er for øvrig sjelden man får skarlagensfeber mer enn én gang, og sykdommen betraktes vanligvis som en barnesykdom.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Utslettet forsvinner oftest etter fire til fem dager, og hudavskalling etter en til to uker.

Skarlagensfeber behandles med antibiotika.

Streptokokker

Hva er symptomer på streptokokker?

– De fleste infeksjoner med gruppe A-streptokokker (GAS) gir mild sykdom som halsbetennelser, brennkopper, ørebetennelser og skarlagensfeber.

I sjeldne tilfeller kan GAS forårsake alvorlig sykdom som blodforgiftning, hjernehinnebetennelse og hissig infeksjon i hud og muskler (også kjent som nekrotiserende fasciitt, eller infeksjon med kjøttetende bakterier).

Hvordan smitter det?

– Det smitter via luftveiene med dråpesmitte og direkte kontakt med luftveissekret. Ved hudinfeksjoner som brennkopper smitter det ved direkte og indirekte kontakt via hud.

Hvem er sykdommen mest farlig for?

– Personer med nedsatt immunforsvar og eldre.

Cirka hvor lang tid tar det før man blir frisk?

– Det avhenger av hvilket sykdomsbilde man får, og hvor kraftige symptomene er. En halsbetennelse med streptokokker går som regel over etter noen dager, men ved høy feber, ømme lymfeknuter på halsen og rødhet/belegg i halsen med fravær av hoste bør man oppsøke lege for vurdering av antibiotikabehandling.

Les også: Slik kjenner du igjen skarlagensfeber

HÅNDVASK: God håndhygiene er viktig for å unngå smitte. Vask heller hendene en gang for mye enn for lite..
HÅNDVASK: God håndhygiene er viktig for å unngå smitte. Vask heller hendene en gang for mye enn for lite.. Foto: Getty Images

Råd mot smitte

Julehøytiden er en tid der mange mennesker samles. Det øker smittefaren, ifølge FHI.

– Mange skal nå i juleselskaper, være tett på hverandre innendørs og møtes på tvers av generasjoner. Samtidig er det viktig at vi husker å ta hensyn til personer som kan bli alvorlig syke som følge av luftveisinfeksjoner. Dette gjelder spesielt spedbarn, kronisk syke og eldre, sier fungerende avdelingsdirektør i FHI, Hilde Kløvstad.

Vi anbefaler at man ved nyoppståtte luftveissymptomer unngår unødig kontakt med personer i disse gruppene. Er man utendørs er risikoen for smitte lavere. Bruk av munnbind og det å holde avstand vil også redusere risikoen.

Personer som er ekstra utsatt for alvorlig sykdom kan vurdere å bruke munnbind innendørs i det offentlige rom i perioder med mye smitte, hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.

Alle bør også være nøye med å hoste i lommetørkle eller albuekroken og vaske hendene.