ARTROSEMYTER - Hva skal man tro på?

10 påstander om artrose – sannhet eller myte?

Skal man ta det rolig hvis man har artrose? Er kulde eller varme best for vonde ledd? Blir det verre når været er dårlig? Det er mange myter rundt artrose – her får du vite om de stemmer eller ikke.

MANGE MYTER: Det finnes mange myter om artrose. Vi sjekker om de stemmer eller ikke.
MANGE MYTER: Det finnes mange myter om artrose. Vi sjekker om de stemmer eller ikke.
Publisert

Her er ti påstander om artrose. Vi har sjekket om de faktisk stemmer.

Ortoped og protesekirurg i Aleris, Jørgen Jebens Nordskar ser nærmere på noen av mytene. Hvor mye av dette er en myte og hvor mye er sant?

Artrose rammer bare eldre

Myte. Artrose, også kjent som osteoartritt, er ikke en tilstand som bare rammer ­eldre. Men risikoen for å utvikle artrose øker med alderen.

Det er uklart om dette kommer av at artrose er en sykdom som tar mange år å utvikle, eller om det kommer av at leddene blir svakere med alderen og dermed mer mottagelige for sykdommen.

Artrose er ikke alvorlig

Dette er en myte.

– Selv om artrose ikke er en farlig sykdom, kan den bli svært hemmende og ødeleggende for livskvaliteten. Med artrose i hofte eller kne kan det bli vondt og vanskelig å gå, og noen kan bli avhengige av krykker eller rullator for å forflytte seg, forteller Jørgen Jebens Nordskar.

ORTOPED OG PROTESEKIRURG: Jørgen Jebens Nordskar ved Aleris.
ORTOPED OG PROTESEKIRURG: Jørgen Jebens Nordskar ved Aleris. Foto: Privat

Hvis artrosen har kommet langt, kan operasjon med leddprotese fjerne mye av plagene.

– Heldigvis kan mange med lett og moderat artrose leve med sykdommen og ha bra livskvalitet uten operasjon, sier han.

Det er stor ­forskjell på hvor hardt rammet man er når man har artrose. For mange menn­esker er det en alvorlig sykdom som ­minsker deres evne til å bevege seg og dermed også livs­kvaliteten. For andre merkes den knapt.

Les også: Bjørg la ut et innlegg på Facebook – nå er hun bestemor til to

Hvis mamma har artrose, får jeg det også

Myte. Arvelighet kan riktignok spille en rolle for om du utvikler artrose, men det er ikke den eneste grunnen.

For eksempel kan benbrudd eller leddbåndskader også føre til at du utvikler artrose.

Dette gjelder selv om det er 10, 20 eller 30 år siden du fikk skaden. Det er også andre årsaker til at man rammes. Noen familier er imidlertid ekstra utsatt, og forskning har vist at det kommer av en genetisk defekt.

Feilen er at kollagenet i leddbrusken ikke er like sterkt som det burde være. Derfor brytes brusken ­raskere ned, og leddene utvikler artrose.

Hvile er den beste medisin

Dette stemmer ikke.

– Artrose er en leddsykdom med ødeleggelse av den viktige brusken som er det glatte og litt støtdempende laget som utgjør leddoverflatene. Brusken får sin tilførsel av næring ved at væsken som ligger i leddet pumpes inn og ut av brusken når leddet belastes. Selv et ledd med artrose trenger derfor bevegelse og belastning for å bevares best mulig, forteller Nordskar.

Dermed kan det være lurt å trene og bevege seg for å ta vare på leddene, også om du har artrose.

En stillesittende livsstil kan gjøre ­situasjonen verre fordi det svekker de musklene som støtter leddene, samtidig som leddene blir stivere når de ikke er aktive.

Varme er bedre enn kulde

Myte. Både isposer og varmeputer kan gi lindring for personer med artrose. Varme kan lindre spenninger og myke opp et område, samtidig som det beroliger.

Du kan for eksempel bruke en varme­pute eller ta et varmt bad eller badstu. Varme anbefales imidlertid ikke ved akutte skader, hevelser, infeksjoner eller sår. Kulde får blodårene til å ­trekke seg sammen og kan redusere hevelse og gi lokal smertelindring.

Artrose kan ikke behandles

Både myte og sannhet. Selv om artrose er en kronisk sykdom, det vil si at den ikke går over av seg selv, finnes det behandling for den.

– For mange vil trening kunne bedre funksjonen og redusere smertene. En fysioterapeut kan gi veiledning til treningen. Hos overvektige kan vektreduksjon gi mindre smerte, forteller Nordskar. Smertestillende medisin kan også være til hjelp i perioder, sier Nordskar.

– Ved langtkommen artrose kan operasjon med leddprotese være aktuelt.

Med andre ord er det mye som kan hjelpe til med å forbedre tilstanden. Hvis du har mye vondt, kan det hende du må ta smertestillende medisin, men diskuter alltid dette med legen din.

For de fleste med mild til middels artrose kan mosjon og kunnskap om sykdommen være like effektivt som smertestillende – dessuten unngår du bivirkninger.

I tillegg viser forskning at selv en mindre vektnedgang minsker smertene – det er fordi en lettere kropp belaster leddene dine mindre.

Les også: (+) Ingrid slet med artrosesmerter i hendene. Dette ble redningen

Værforandringer gjør det verre

– Det er noe sant i dette. Mange med artrose føler at ulike værtyper kan påvirke graden av smerter fra artrosen, forteller ortopeden. Han forklarer at dette har blitt sett på som en myte lenge, men at det nå er forsket på fenomenet, og at forskningen bekrefter sammenhengen, sier Nordskar.

– Studier har vist at lav temperatur og høyt lufttrykk gir mer smerte fra et ledd med artrose.

Forskere fra University of Manchester fant nylig ut at for noen er dårlig vær forbundet med mer artrosesmerte.

Forskning på kneartrose har vist at en kraftig og rask nedgang av trykket i atmosfæren – lavtrykk – kan gjøre at et artroserammet kne kan bli enda vondere.

Når trykket på denne måten synker raskt, øker leddvæsken i kneet tilsvarende. Dette får leddkapselen til å hovne opp og trykke sammen leddene, noe som fører til større smerte.

Du kan bli bedre med riktig kosthold

Både myte og sannhet. Artrose er en kronisk sykdom, og du kan ikke bli bedre med riktig kosthold.

Ifølge den danske artroseforeningen er det begrenset forskning om ­artrose og kosthold, men den forskningen som fins tyder på at spiser du mye kjøtt, prosessert mat og sukkerholdig mat og drikke, forverres artrosen.

Et kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker, belgvekster, fisk og fullkornsprodukter minsker symptomene.

Les også: Fysioterapeut med klar oppfordring til stive nordmenn

Artrose er en kvinnesykdom

– Det er en myte. Artrose er en vanlig sykdom hos både kvinner og menn, forteller Nordskar. Forekomsten øker med alderen og rammer om lag hver tredje person over 70 år, sier Nordskar.

– Av de som lever med artrose er ca. 60 prosent kvinner, forteller han.

Det er forskjell på hva slags type artrose de ulike kjønnene rammes av. Menn har for eksempel større risiko enn kvinner for å få artrose i hoftene, mens kvinner oftere utvikler artrose i knær og fingre.

Artrose kommer av hardt fysisk arbeid

Både myte og sannhet. Du kan få artrose uten å ha en fysisk krevende jobb. Men visse yrkesgrupper er mer utsatt enn andre.

Det har for eksempel vært kjent i mange år at bønder har større risiko enn andre for å utvikle artrose i hoftene, og at ballettdansere og idrettsutøvere på elitenivå kan utvikle artrose i for ­eksempel knær og ankler.

Det kommer av at de belaster leddene ekstra mye, om og om igjen.

(Øvrige kilder: gigtforeningen.dk, sundhed.dk, glaid.dk, cloudywithachanceofpain.com)

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2024.

Les også