mat mot kroniske smerter

– Han spiste bare grøt og smertestillende og lurte på hvorfor han alltid hadde vondt

Mat og smerte henger nøye sammen.

MAT MOT KRONISKE SMERTER: – For at smertedempende systemer skal fungere optimalt, trenger det visse stoffer som vanligvis kommer fra kosten, sier overlege Rae Frances Bell.
MAT MOT KRONISKE SMERTER: – For at smertedempende systemer skal fungere optimalt, trenger det visse stoffer som vanligvis kommer fra kosten, sier overlege Rae Frances Bell. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

– Det er viktig med en tverrfaglig tilnærming når vi skal behandle smertepasienter. Det er sjelden én ting som gjør det store utslaget. Aktivitet, søvn og kost er tre grunnpilarer i behandling av langvarig smerte, sier Rae Frances Bell.

Hun er tidligere seksjonsoverlege ved Smerteklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen og forteller at sammenhengen mellom kosthold og smerte er ganske ny innen medisin.

– Faktisk er det ikke mer enn 20 år siden jeg første gang spurte en smertepasient hva han spiste. Han svarte «grøt». Det var det han hadde råd til, resten av pengene gikk til sigaretter og smertestillende medikamenter. Med et så ensidig kosthold har man ikke forutsetning for å føle seg bra. Vi ser at det er en sammenheng mellom kost, kostvaner og smerter, sier Bell.

Vitaminer er viktig

Det handler om nervesystemets evne til å øke og dempe smerter. For at smertedempende systemer skal fungere optimalt, trenger det visse stoffer som vanligvis kommer fra kosten, sier Bell.

I denne sammenheng er vitaminer viktig.

Noen pasienter med diffuse muskel- og skjelettsmerter har lave D-vitaminverdier,

– Det skyldes at vi har sluttet å ta tran, og det er uheldig ettersom vi bor i et land med lite sol. C-vitaminmangel er heller ikke helt uvanlig i vår moderne tid, og det overrasker oss. Vitamin C-mangel kan skyldes uvitenhet om viktgheten av å ha ete balansert kosthold, men det kan også skyldes rare, ensidige dietter eller spiseforstyrrelser, sier hun.

Les også: Inger (82) blir sakte borte foran øynene deres. Datteren Katinka (54) roper varsku

Lite bearbeidet mat

– Veldig mye av hverdagskosten består dessverre av betennelsesfremmende matvarer, sier Linn Stokstad, ernæringsrådgiver ved Sprudlende Sunn.

Hun behandler personer med mange ulike smerteproblemer.

– Sats på fettstoffer av høy kvalitet, og kutt ned på kornforbruket. Da har du gjort mye for å minske smertene dine. Uansett hva du skal spise, tenk at det skal være så lite bearbeidet som mulig, råder Stokstad.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Mange smertepasienter spør om de bør følge en spesiell diett; middelhavsdiett, steinalderdietten eller GI-dietten.

Svaret fra doktor Bell er «nei».

– Det finnes ikke en spesiell diett som smertepasienter må følge. Spis balansert, variert og rikelig med frukt, grønnsaker og bær. Spis fisk som pålegg og til middag et par ganger i uken. Reduser brus, chips og farsemat, bruk oliven- og rapsolje. Da har du lagt til rette for at kroppens egne smertedempende mekanismer skal fungere, sier hun.

De aller fleste blir bedre

Overlege Bell påpeker at det faktum at vi er vanedyr, og at vi nå har tilgang på alle matvarer hele året, kan utgjøre et helseproblem.

– For vår foreldregenerasjon var det annerledes: De fikk naturlig årstidsvariasjoner, og dermed et naturlig kosthold. Noen spiser det samme hver dag, med lite variasjon. Noen spiser aldri frokost. Vi kan fråtse i det samme til frokost og middag hver eneste dag året rundt hvis vi vil. Og noen gjør det, sier hun.

– Hvor mange måltider du spiser i løpet av en dag, kan ha mye å si for smerte, særlig spenningshodepine. Den kan utløses eller forverres hvis du spiser sjelden eller uregelmessig. Ett eller to måltider om dagen er altfor lite, da er det ikke rart om du har vondt.

Hun anbefaler pasienter til å spise tre hovedmåltider og to lette mellommåltider om dagen.

Mange hevder at de ikke er sultne om morgenen og derfor ikke spiser frokost. Men det er snakk om vane; spis frokost, råder Bell.

Les også: (+) Nina brukte godteri for å stanse vonde følelser og veide 124,5 kilo: – Jeg merket bare at mat og godteri ga meg lykkefølelse.

Mat som påvirker smertestillende medisiner

Vær klar over at enkelte matvarer påvirker effekten av smertestillende preparater.

Blant dem er grapefruktjuice og enkelte typer appelsinjuice. Disse inneholder stoffer som reduserer aktiviteten til leverenzymer som har i oppgave å bryte ned det smertestillende virkestoffet.

– Dette kan gi økt effekt av medikamentet, og toksiske bivirkninger. Enkelte mattyper kan forøvrig inneholde stoffer som øker aktiviteten til leverenzymer, og dermed reduserer effekten av det smertestillende medikamentet, sier Bell.

Hun råder pasienter som går fast på sterke smertestillende som for eksempel oksykodon til å unngå inntak av grapefrukt, grapefruktjuice og appelsinjuice.

Her er maten du bør spise for å redusere smertene i kroppen din:

Bær kan hjelpe mot smerte

Spis bær, gjerne til alle måltider, hver dag. Jo mer variasjon, jo bedre er det.

– Druer er også bra. I skallet har de et stoff som skal beskytte dem mot angrep fra virus og bakterier. Hos oss mennesker virker dette stoffet antiinflammatorisk, råder Bell.

BÆR MOT SMERTE: - Spis bær, gjerne til alle måltider, hver dag. Jo mer variasjon, jo bedre er det.
BÆR MOT SMERTE: - Spis bær, gjerne til alle måltider, hver dag. Jo mer variasjon, jo bedre er det. Foto: Thinkstock.com

Få i deg sunne fettsyrer

– I ekstra virgin olivenolje er det antioksidanter som har betennelseshemmende effekt. Bruk den som dressing over salater, sier Bell.

– Spis nøtter, egg, avokado og gode oljer. Vit at all bearbeidet mat er full av de fettstoffene vi ikke skal ha. Solsikkeolje og soyaolje; fjern dem fra kjøkken og kosthold, sier Linn Stokstad.

Hun råder deg til å lese innholdsfortegnelsen på alt du kjøper.

– Skal du kjøpe for eksempel peanøtter, kjøp de som er laget med rapsolje. Står det «vegetabilsk olje», vet du ikke hva du får i deg, og det kan godt være palmeolje eller solsikkeolje. De inneholder mye omega-6 som, når du får for mye, virker betennelsesfremmende, råder ernæringsrådgiveren.

Les også: Frida (25): – Flere ganger har legene fortalt meg at kroppen min er klar for å dø

For mye koffein kan gi benskjørhet

Det er helt normalt at magen gir beskjed om at den er irritert etter en kopp kaffe, men det er ikke grunn til bekymring. Er du plaget med sure oppstøt, bør du imidlertid vurdere å holde deg unna.

– To til tre kopper med kaffe for dagen har ikke vist å ha negative effekter, men nyere forskning har vist at et høyt inntak av koffein (800 mg per dag eller mer) gir økt risiko for å utvikle benskjørhet, sier Bell.

Hun minner om at koffein finnes i ulike matvarer som brus, energidrikker, sjokolade og te, ikke bare kaffe og at det er det samlede inntaket som teller.

– Høyt inntak av koffein kan også gir en type hodepine («koffeinhodepine») og dårlig nattesøvn.

KAFFE OG SMERTE: - En til to kopper kaffe er ok, sier lege Rae Frances Bell.
KAFFE OG SMERTE: - En til to kopper kaffe er ok, sier lege Rae Frances Bell. Foto: Thinkstock.com

Kos uten brus og sjokolade

– Gå for meierismør, fremfor de mest prosseserte margarinvariantene, sier Stokstad.

Hun anbefaler også å være forsiktig med sukkerholdige produkter.

– Hold de mest sukkerrike produktene til kos, og fyll på med farger fra grønnsaker, frukt og bær, belgfrukter, nøtter, fisk og egg. Mange med migrene har god effekt av å holde blodsukkeret jevnt.

– Mange laster handlekurven full av Pepsi Max og tror at det er ok å drikke fordi den er uten sukker, og man ikke legger på seg. Men den inneholder både koffein og fosforsyre. Inntaket bør begrenses fordi høyt inntak av cola kan gi økt risiko for benskjørhet, koffein hodepine og søvnforstyrrelse, sier Rae Frances Bell.

Kutt ned på brødmaten

– Vi har for lite variasjon og spiser altfor mye brød, sier ernæringsrådgiver Stokstad.

– Hva med å erstatte noen av kornmåltidene med andre mer fargerike alternativer? Som en god lunsjsalat, omelett, smoothie, supper og så videre.

I dag er industribakt brød tilsatt ekstra gluten for å øke holdbarhet og bedre bakeevnen. Ekstra tilsatt gluten og konsistensmidler kan være ugunstig for tarmen.

– Jeg opplever at gluten kan ha en betennelsesfremmende effekt. Jeg har ikke sett noe forskning som støtter min observasjon, men jeg har erfart det på så mange klienter at det kan ikke være tilfeldig, sier hun.

Hun mener at dette gjelder særlig for dem med artrose og fibromyalgi, revmatisme og selvsagt dem som har problemer med magen.

– Mitt råd til smertepasienter er å trappe ned gluteninntaket, og få inn mer variasjon. Det å bare erstatte glutenet med glutenfri ferdigbakst er ikke å anbefale. Gå heller for fargeglad mat som er naturlig glutenfritt.