Trikset for å unngå overspising og gå ned i vekt
Slankekuren Sense er enkel og lett å følge. Dette er nøkkelen for å lykkes.

Slanking handler ofte om restriksjoner, kaloritabeller og en kjøkkenvekt som en konstant følgesvenn for å veie måltidene dine.
Slik er det ikke med Sense. Her er det ingen strenge regler for hvilke matvarer du må spise, og mengden mat du inntar, måles med hendene.
Les også: (+) Her en noen frisende oppskrifter som følger Sense-prinsippene
Bak dietten står Suzy Wengel, kostveileder, foredragsholder og medeier av danske Center for Vægttab. Hun er også forfatter, og bøkene er basert på hennes egen erfaring med å få et varig sunt kosthold.
Kuren er laget med mål om at prinsippene skal være så enkle at du ikke mister motet og faller tilbake til dine gamle vaner. Med Sense blir du din egen kostholdsrådgiver.
For du skal selv sette sammen måltidene dine etter modellen ved å måle med håndfuller og spiseskjeer.
Du bør helst unngå snacks, og heller holde deg til tre hovedmåltider om dagen. Hvis du setter sammen disse måltidene riktig, vil du til slutt føle deg så mett og fornøyd at du ikke trenger snacks.
Prinsippene bak
Du må prioritere grønnsaker og protein fra for eksempel kjøtt, fisk og egg, og du må kutte ned på sukkerholdig mat. Tenk deg at du har tre måltidsbokser om dagen, som hver tilsvarer ett måltid.
Til hvert måltid skal du sikte deg inn på en mengde som gir sunn fordeling, god metthet og stabilt blodsukker.

Når du lager din porsjon, bruker du hendene som mål. Hver beholder tilsvarer tre til fire håndfuller mat og én til tre spiseskjeer fett. Den eneste regelen er at to av de tre boksene skal inneholde grønnsaker, fett og protein som skal kunne mette i fem til seks timer. Ut over dette kan du sette sammen kostholdet ditt selv.
Tre hovedmåltider
De første 14 dagene av kuren bør du ideelt sett følge måltidsboksmodellen til punkt og prikke. Deretter kan du begynne å ta mat fra én måltidsboks og legge den i en annen.
Måltidsboksene bruker du til å fordele energien utover dagen, men det kan være praktisk å flytte noe fra en måltidsboks til en annen hvis du for eksempel skal ut og spise om kvelden.
På samme måte kan du ta litt fra én måltidsboks og bruke som mellommåltid hvis du opplever litt krise på ettermiddagen.
Les også: (+) Har du hørt om NEAT? Slik kan du gå ned i vekt helt uten å trene
Dette er Sense
I Sense kalles måltidene måltidsbokser, og alle oppskriftene kan lages på under 20 minutter.
Hver måltidsboks representerer ett måltid, så du kan spise tre mettende måltider hver dag. Sense fungerer så lenge du ikke spiser mer enn det er plass til i tre måltidsbokser på en hel dag.
Slik fordeler du maten til måltidene
Hver måltidsboks består av tre til fire håndfuller mat i tillegg til fett. Du måler rett og slett opp maten etter hva du selv kan ha i en håndfull. I tillegg er det en rekke valgfrie elementer.
Håndfull 1 (+2):
• Grønnsaker
• Lette og grove grønnsaker, som salat, agurk, kål og rotgrønnsaker. Hvis du kan nøye deg med en håndfull, gå for det. Hvis du er mer sulten, spis to. Frukt bør være en del av din andre håndfull.
Håndfull 3:
• Protein
• Kjøtt, fjærfe, fisk, skalldyr, egg,mager ost og belgfrukter
Håndfull 4:

• Stivelse og/eller frukt, alle typer brød, pasta, ris og poteter
• Gå for fullkornsproduktene. Frukt er både ferske og tørkede varianter.
Fett:
• Du må spise fett til hvert måltid.Én til tre spiseskjeer som olje, smør, fløte og majones, nøtter, frø, frø ogoliven. Du kan også spise fet ostog mørk sjokolade.
Valgfritt:
• Dressing: Én til to spiseskjeer permåltid av for eksempel crème fraîche. Må ikke være over 9 %.
• Meieriprodukt: Inntil tre desiliterper dag av for eksempel kulturmelk, yoghurt, skyr og melk.
Små justeringer
Her får du 16 nye oppskrifter som er tilpasset prinsippene bak Sense, og som i tillegg tar under 20 minutter å lage. De får deg raskt og enkelt i gang med dine nye matvaner.
lenke til oppskrifter
Når du har fått inn det grunnleggende, kan du enkelt begynne å bruke dine egne favorittoppskrifter, så lenge du justerer dem.
Det er ikke noe som heter «forbudt» når du spiser etter Sense. Men husk generelt å prioritere grønnsaker og protein, og kutt ned på sukkerholdig mat. I stedet kan du nyte det i mindre mengder ved spesielle anledninger.
Men ikke gi opp hvis du ikke synes ting går helt som planlagt. Bare gå tilbake til de grunnleggende prinsippene neste gang du spiser.
Les også: (+) Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen

– Enkel og god diett
– Denne dietten fjerner behovet for kaloritelling eller veiing av mat, sier trenings- og kostholdsekspert Natalie Totland.
Hun mener at det gjør dietten enkel å komme igang med.
– Du trenger ikke spesialmat, og du kan tilpasse prinsippene til stort sett alle måltider. Mye fordi alt er tillatt i små mengder, sier hun.
Dietten gjør at du får i deg masse grønnsaker, noe som gir vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber.
– Grønnsaker bidrar også med god metthetsfølelse. Ved å vektlegge matvarer som bidrar til et stabilt blodsukker og langvarig metthet, vil man redusere småspisingen, og det kan bidra til mindre tankekjør rundt mat. Det at dietten også legger vekt på å tilpasse ulike sosiale situasjoner og ikke krever spesialmat, gjør at det for mange blir enklere å følge, sier Totland.
Hun forteller at mange fortsatt er redd for å spise fett, og synes det er bra at det legges vekt på å inkludere det i måltidene.
– Sunt fett gir en større metthetsfølelse, bidrar til å holde blodsukkeret stabilt, og er i tillegg viktig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av de fettløselige vitaminene.
Hun liker spesielt godt at dietten har fokus på å fremme sunne vaner på sikt.
– Oppskriftene ser innbydende ut, samtidig som det fort kan bli lite mat for noen, særlig hvis du trener mye. For dem bør nok antall håndfuller økes for å kunne holde seg mett i 5–6 timer. Alt i alt tenker jeg at Sense «makes sense». Så lenge du tilpasser det til ditt aktivitetsnivå, og ikke er redd for å legge til litt ekstra mat om du trenger det.