Hypokonderlegen
Hypokonderlegen Ingvard Wilhelmsen: – Gjør dette når katastrofetankene kommer
Hypokonderlegen Ingvard Wilhelmsen mener vi bør lytte mer til kongen. Selv er han en ivrig fan og siterer ofte kong Harald. På hytta i Kenya finner han roen sammen med kona Rhoda.
– Den er så kjekk, sier Ingvard Wilhelmsen og ser kjærlig ned på sin faste partner på turné, en rullator.
– Kan du fatte hvorfor noen kvier seg for å bruke rullator?
Han smiler stillferdig og betror oss en nyhet.
– Jeg har funnet en nisje i markedet og utnevnt meg selv til rullatorinfluenser, sier han fornøyd og mener det.
Takket være rullatoren er legen og psykiateren selvhjulpen på sine mange reiser Norge rundt, og til konas hjemby i Afrika, til tross for at han er dårlig til bens.
Kongelig tillatelse
Han har fylt femogsytti år og burde egentlig levd rolige dager som pensjonist.
Men om fem minutter skal han holde et av sine sytti årlige foredrag, denne gangen i hovedstaden med et ungt og dynamisk konsulentfirma som tilhørere.
Og nok en gang kommer han til å sitere kong Harald opptil flere ganger, til det har han sågar fått kongens personlige tillatelse da han for noen år siden fikk snakke med Hans Kongelige Høyhet på slottet.
Ingvard gleder seg. Han synes det er gøy å reise rundt med dette foredraget som oppfordrer folk til å bli sjefer i eget liv.
I sitt eget liv er han selvfølgelig helt konge og har god kontroll på følelser som forsøker å vippe ham av pinnen.
Sjef i eget liv
Femti unge mennesker under femti sitter som tente lys mens Ingvard støtter seg til rullatoren og gjør seg klar til å formidle budskapet.
Helt uten manus skal han prate i over en time om hvordan vi kan ta et oppgjør med unødvendige bekymringer og plagsomme tanker og dermed bli styrket til å håndtere bekymringer, usikkerhet, press og store omstillinger.
Han åpner med å si at det meste av det som skjer i livene våre, er noe vi ikke kan gjøre noe med.
Men, poengterer psykiateren, og nå blir det så stille at vi kan høre den berømte knappenålen falle hvis den gjør det, men det gjør den ikke.
Ingvards ord er det eneste som høres i salen. Han har publikum i sin hule hånd og understreker:
– Det er du som bestemmer hvordan du vil forholde deg til det som skjer i livet ditt.
Og dermed er han ved rosinene i pølsa, kjernen i budskapet.
Kongen anbefaler
– Kongen er en klok mann og mye ville vært annerledes hvis vi hadde vært flinkere til å høre på ham, mener Ingvard.
Han lot seg kraftig imponere av kongens måte å reagere på da han fikk diagnosen blærekreft i 2003. Etter at kongen var blitt operert fikk han et par år senere spørsmål om han ikke var redd for tilbakefall.
Kongen svarte da at han ikke tenkte så mye på det, og at det i så fall var noe han måtte overlate til legene, men så sa kongen de bevingede ordene:
– Jeg har den holdningen at jeg er frisk inntil det motsatte er bevist.
Det var et svar helt etter Ingvards hjerte.
– Hvorfor det?
– Fordi kongen kan kunsten å skille mellom det han kan gjøre noe med og det han ikke rår over. I tillegg har kongen en humor som egner seg meget godt som mestringsstrategi, humrer Ingvard som vet hva han snakker om.
I 2006 kom han med boken Kongen anbefaler, der han over hundre sider hadde samlet kongelige sitater gjennom flere år.
Boken ble så populær at den de siste årene er kommet i hele ni nye opplag.
Spesialist på kropp og sjel
Kongens utsagn var gullkorn for en mann som Ingvard, det medgir han så gjerne.
På den annen side, hvis alle hadde tenkt som kongen, ville hypokonderlegen vært arbeidsledig.
Men de fleste av oss tenker ikke som kongen, og derfor er Ingvard en særs travel mann.
I 28 år drev han landets eneste hypokonderklinikk i Bergen, i tillegg har han skrevet en rekke bøker om kognitiv terapi der han forsøker å gi oss både innsikt i, og større kunnskap om forholdet mellom tanker, følelser og handling.
Ingvard er professor emeritus ved Universitetet i Bergen og spesialist i indremedisin og psykiatri.
Som ung vurderte han en periode om han ville bli prest eller lege, men mennesket er ikke ånd alene, også kroppen må med.
Den unge studenten har aldri angret på at medisinstudiet ble hans vei, og at han deretter utvidet studiet med en doktorgrad.
Ingvard er spesialist på forholdet mellom kropp og sjel.
Les også: (+) Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt smile av søsterens reaksjon
Råd som virker
– Morgendagen er en uskrevet bok. Å bekymre seg over det som ennå ikke har skjedd, er formålsløst. Gårsdagens bok er ferdigskrevet, så den kan vi heller ikke gjøre noe med, lyder terapeutens ord.
Så enkelt, men likevel så vanskelig. Ingvard nekter ikke for det.
Han har stor forståelse for både bekymringer og hypokondere, men å ligge våken om natten og bekymre seg for fremtidig sykdom og død, krig og elendighet gagner ikke nattesøvnen.
Og det er til de av oss med diplom i kunsten å bekymre seg at Ingvard strekker ut en hånd. Han har gode råd å by på.
– Du kan lære deg til å forholde deg nøkternt til negative tanker. Betrakt dem for eksempel som noen sinte naboer som ringer på døren. Du kan åpne døren, men ønsk dem ikke velkommen inn og by på kaffe og svele. Da kommer de garantert tilbake.
– Går det egentlig an å styre tanker i bestemte retninger?
– Ja, påstår eksperten og smiler fra øre til øre. Følelser er indre opplevelser som selvfølgelig påvirkes av ytre faktorer, men de påvirkes også av holdningene og tankene dine. Følelser kan være alt fra bunnløs sorg til ekstatisk glede, men det er tankene som bestemmer hvordan du takler disse følelsene.
Kreative pasienter
– Hypokonderne er kreative pasienter med god fantasi. Men sannsynligheten for å få for eksempel kreft, øker jo ikke selv om du går rundt og tenker på hvor redd du er for å få kreft. Slike tanker fører bare til at du får flere bekymringer og mer angst, sier Ingvard.
Han minner oss på at de fleste bekymringer som regel ikke blir noe av.
– Det er fordi de fleste bekymringer egentlig bare er noe som skjer i hodene våre. Når katastrofetanker kommer, kan du identifisere dem, siden de har formelen «Tenk om …», og da vet du at du ikke kan finne svaret nå. Det ligger i den uskrevne fremtidsboken. Bare la tanken være i fred, gjør ingenting, så kommer det andre tanker ganske snart. Ekte ting må vi ta, uansett hva det er, de tenkte kan vi la ligge. Bli sjef i eget liv!
Selvfølgelig er det ikke alt dette gjort over natten, men det finnes både behandling og øvelser som er til god hjelp.
Ingvard har skrevet flere bøker om temaet.
Les også: Sigrid er ekspert på small talk: – Dette må du «aldri» snakke om
På hytta i Kenya
Når den populære foredragsholderen ikke er på foredragsturné, er han som regel å finne på hytta i Kenya sammen med sin kone Rhoda Ondeng Wilhelmsen, som han har vært gift med i 21 år.
I Kenya har de bygget en kulturhage med scene og plass til hundre tilhørere. De har voksne barn fra tidligere forhold og til sammen fem barnebarn.
Sammen med Ingvard har Rhoda også opprettet en stiftelse i landet, som har som formål å påvirke det afrikanske samfunnet gjennom kulturelt arbeid.
Rhoda, som er profesjonell operasanger, er opptatt av å utdanne unge talenter i Kenya slik at de gjennom tekst og musikk kan formidle egen kultur.
Hun leder Baraka Opera Kenya og produserer kenyanske operaer, skolekonserter og workshops. Kona jobber mer enn ektemannen og klager ikke når ektemannen er mye borte.
Snart drar de begge til Kenya igjen, for der er de i gang med å bygge både et musikkstudio, en konsertbygning og en kafeteria.
– Prosjektene i Afrika gir meg glede og energi. Jeg lader best når jeg holder foredrag eller bare er sammen med Rhoda på hytta, sier Ingvard, som har et kristent livssyn og likevel den holdningen til livet at verden er usikker og urettferdig, og ingen får heldigvis som fortjent.
Hvis det går bra for noen og mindre bra for andre, er det rett og slett en kombinasjon av flaks og uflaks. Så vet vi det!