Test av smør og margarin:

Bør du velge smør eller margarin når du skal ned i vekt? Denne testen gir svaret

Er smør eller margarin best når du skal slanke deg? Og hvilke av de 10 produktene ernæringsfysiologen har testet, har færrest kalorier?

Pluss ikon
VELGER DU SMØR ELLER MARGARIN? Utvalget av produkter til å smøre på knekkebrødet er stort i matbutikkene.
VELGER DU SMØR ELLER MARGARIN? Utvalget av produkter til å smøre på knekkebrødet er stort i matbutikkene. Foto: Lisbeth Skøelv
Først publisert Sist oppdatert

Mange av oss sverger til å smøre litt smør eller margarin på brødskiven eller knekkebrødet før vi har på favorittpålegget. Men hva er egentlig best for oss – margarin eller smør?

Vi har gjort en ernæringsvurdering av et utvalg av de vanligste produktene, fra de letteste hverdagsproduktene til de du kan kose deg med til fest.

Smøret og margarinen er kun vurdert ut fra ernæringshensyn, smaken er det opp til deg å vurdere.

Hva sier kostrådene?

Helsedirektoratets kostråd er en tydelig oppfordring til å velge mykt, umettet fett fremfor mettet, hardt fett til hverdags:

«Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.»

Begrunnelsen er at nasjonal og internasjonal forsking konkluderer med at å skifte ut mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer i kosten reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Dette viser forskningen

Myk plantemargarin har vanligvis lavere mengder mettet fett sammenlignet med meierismør. Mettet fett har vært knyttet til økt risiko for hjertesykdommer når det konsumeres i store mengder.

Ved å velge myk plantemargarin kan du redusere inntaket av mettet fett og dermed støtte hjertehelsen.

Myk plantemargarin laget med vegetabilske oljer er fri for kolesterol, mens meierismør inneholder betydelige mengder.

Et høyt inntak av kolesterol kan øke risikoen for aterosklerose og hjertesykdommer, så å velge myk plantemargarin kan være gunstig for de som ønsker å opprettholde et sunt kolesterolnivå.

Du kan spesialisere kostholdet ditt med myke plantemargariner. Du får varianter med mindre fett, mindre salt, mer omega-3, uten melk, veganske eller også hjertevennlige varianter beriket med plantesteroler.

Dette gir muligheten til å tilpasse kostholdet for å møte dine spesifikke ernæringsbehov.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Vitamin D

For å bekjempe mangel på vitamin D i befolkningen har norske myndigheter iverksatt en praksis der produsentene kan tilsette vitamin D til margarin og smør.

Dette er et viktig tiltak for å sikre at vi får tilstrekkelige mengder av dette essensielle vitaminet, spesielt i de mørke vintermånedene når sollys er begrenset.

Transfett

Margarin var tidligere en stor kilde til transfett i norsk kosthold. Denne typen fett er enda verre for hjerte- og karhelsen enn mettet fett.

I dag benyttes ikke delvis herdet fett i margarinproduksjonen lenger, og margarin har vært fri for transfett siden 1998. Det dannes heller ikke transfett ved bruk av margarin til steking, slik noen tror.

Smør kan derimot inneholde mellom to og syv prosent transfett, da melk er en naturlig kilde til dette fettet. Dette transfettet er like skadelig for hjertehelsen som transfettet som var i margarinen, selv om det er der fra naturens side.

Les ingredienslisten

Det er viktig å merke seg at ikke alle plantemargariner er like – noe også denne testen viser.

Det er lurt å lese ingredienslisten for å velge alternativer som er laget med sunne vegetabilske oljer og som er fri for unødvendige tilsetningsstoffer.

Alle vurderinger er gjort på bakgrunn av næringsinnhold per 100 gram vare.

Disse næringsstoffene er vurdert: Kalorier (kcal), gram fett, gram mettet fett, gram salt og mikrogram vitamin D.

Mengden en- og flerumettet fett er ikke tatt med i vurderingen, men mengden flerumettet fett er presentert i tabellene.

Karbohydrater, protein og fiber er ikke presentert eller vurdert, da innholdet er omtrent lik null og ikke har helsemessig betydning fra denne matvaren.

De produktene som inneholder fargestoff, er farget med naturlig betakaroten (som fra gulrot). Nøkkelhullsmerket betyr at produktet er et godt valg innen kategorien spisefett.

Informasjonen om produktene er hentet fra produsentenes egne nettsider men også meny.no og oda.no 26.12.23.

Se mer

Røros Smør økologisk

Røros Smør økologisk
Røros Smør økologisk Foto: Produsenten

Terningkast 1

Leverandør: Rørosmeieriet

Nettovekt: 250 g

Ca. pris: 49,60 kr

Beskrivelse: Et mindre kompakt smør med saltkorn.

Tre hovedingredienser: Rømme og havsalt (ingen flere ingredienser)

Tilsatt fargestoff? Nei

Allergener: Melk

Kalorier (kcal/100 g): 782

Fett (g/100 g): 87

Mettede fettsyrer (g/100 g): 58

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): Ikke oppgitt

Salt (g/100 g): 2

Vitamin D (mikrog/100 g): Ikke tilsatt

Ernæringskommentar:

Et festsmør som ikke bør være hverdagskost. Det eneste smøret av økologisk opprinnelse i testen, viser at økologisk ikke nødvendigvis betyr sunt.

Rørossmøret har testens aller høyeste innhold av kalorier, fett og mettet fett, selv om det omtales som porøst.

Mye av smaken tilskrives saltet, og innholdet er veldig høyt. Dette smøret er heller ikke tilsatt vitamin D.

Les også: (+) Slik går du ned minst 1 kilo i uken med billig og helt vanlig hverdagsmat

Kviteseidsmør

Kviteseidsmør
Kviteseidsmør Foto: Produsenten

Terningkast 2

Leverandør: Tine

Nettovekt: 450 g

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Ca. pris: 70,60 kr

Beskrivelse: Kjernet på rømme fra Telemark.

Tre hovedingredienser: Fløte, salt, syrekultur

Tilsatt fargestoff? Ja

Allergener: Melk

Kalorier (kcal/100 g): 733

Fett (g/100 g): 81

Mettede fettsyrer (g/100 g): 53

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): Ikke oppgitt

Salt (g/100 g): 2,5

Vitamin D (mikrog/100 g): Ikke tilsatt

Ernæringskommentar:

Det blir en nest sisteplass på Kviteseidsmør. Dette smøret lages av rømme fra Telemark, men produseres i Setesdal.

Smøret har et høyt innhold av kalorier og fett, også mye mettet fett.

Her finner vi også testens høyeste innhold av salt. Det gule smøret er tilsatt fargestoff, men dessverre ikke vitamin D. Et absolutt festsmør.

Meierismør

Meierismør
Meierismør Foto: Produsenten

Terningkast 3

Leverandør: Tine

Nettovekt: 250 g

Ca. pris: 32,60 kr

Beskrivelse: Et naturlig smør laget av kremfløte.

Tre hovedingredienser: Fløte, salt, syrekultur

Tilsatt fargestoff? Nei

Allergener: Melk

Kalorier (kcal/100 g): 742

Fett (g/100 g): 82

Mettede fettsyrer (g/100 g): 53

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): Ikke oppgitt

Salt (g/100 g): 1,1

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Dette smøret er kanskje det vi forbinder med smør.

Dette er testens nest feteste og nest mest kaloririke produkt – og jammen har det nest mest mettet fett også.

Det som gjør at det vanlige meierismøret ikke havner helt nederst på denne sunnhetstesten, er at det er beriket med viktig vitamin D.

I tillegg er saltmengden ikke av de aller høyeste.

Bremykt Original

Bremykt Original
Bremykt Original Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: Fjordland

Nettovekt: 250 g

Ca. pris: 31,50 kr

Beskrivelse: Meierismør blandet med rapsolje.

Tre hovedingredienser: Meierismør, 30 % rapsolje, vann

Tilsatt fargestoff? Nei

Allergener: Melk

Kalorier (kcal/100 g): 742

Fett (g/100 g): 82

Mettede fettsyrer (g/100 g): 40

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 8

Salt (g/100 g): 1,0

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Her er næringsinnholdet vurdert ut fra opplysningene på hjemmesiden, da de avvek fra oda.no.

Litt over midten i testen finner vi det smørevillige smøret, myknet med rapsolje.

Det som trekker opp, er at det bare er 1 prosent tilsatt salt og tilsetningen av vitamin D. Men produktet har masse kalorier og et høyt fettinnhold.

Smøremyk

Smøremyk
Smøremyk Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: Berit

Nettovekt: 400 g

Ca. pris: 43,60 kr

Beskrivelse: Et melkefritt, plantebasert alternativ.

Tre hovedingredienser: Rapsolje (62%), vann, sheafett (7%)

Tilsatt fargestoff? Nei

Allergener: Ingen

Kalorier (kcal/100 g): 675

Fett (g/100 g): 75

Mettede fettsyrer (g/100 g):17

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 18

Salt (g/100 g): 1,0

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Med sin annerledes plantebaserte sammensetning, er denne myke margarinen et ok hverdagsvalg.

Fordi det ikke er tilsatt fargestoff, ser det hvitere ut enn mange er vant til.

Det havner midt på treet med hensyn til både kalorier, fett og mettet fett.

Det som er fint, er at det bare er 1 prosent salt i produktet, og at det er beriket med vitamin D. Nøkkelhullsmerket.

Les også: (+) Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Soft Flora Original

Soft Flora Original
Soft Flora Original Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Mills

Nettovekt: 400 g

Ca. pris: 36,10 kr

Beskrivelse: Smøremyk rett fra kjøleskapet, laget av rapsolje.

Tre hovedingredienser: Rapsolje (49 %), vann, fullherdet kokos- og rapsolje

Tilsatt fargestoff? Ja

Allergener: Melk, soya

Kalorier (kcal/100 g): 540

Fett (g/100 g): 60

Mettede fettsyrer (g/100 g): 12

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 14

Salt (g/100 g): 1

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Denne nøkkelhullsmerkede hverdagsmargarinen får en god score i testen. Klassikeren blant margarinene er rapsoljebasert med fullherdet kokosolje.

Bordpakningen inneholder testens nest laveste innhold av salt, og får full uttelling for tilsatt vitamin D.

Innholdet av fett, kalorier og mettet fett er lavere enn middels. Et greit hverdagsvalg.

Vita hjertego'

Vita hjertego'
Vita hjertego' Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Mills

Nettovekt: 370 g

Ca. pris: 40,00 kr

Beskrivelse: Myk konsistens, laget av sunne planteoljer.

Tre hovedingredienser: Planteoljer (solsikke, raps), vann, sheafett

Tilsatt fargestoff? Ja

Allergener: Melk, soya

Kalorier (kcal/100 g): 540

Fett (g/100 g): 60

Mettede fettsyrer (g/100 g): 12

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 20

Salt (g/100 g): 0,8

Vitamin D mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

På tredjeplass i vår test finner vi en margarin som inneholder mindre fett og kalorier enn vanlig smør og margarin, men likevel ikke like lite som et lettprodukt.

Denne margarinen er laget av oljer som er naturlig rike på den kraftige antioksidanten E-vitamin.

Her får du også testens desidert laveste innhold av salt. Margarinen er nøkkelhullsmerket.

Brelett

Terningkast 5

Leverandør: Fjordland

Nettovekt: 250 g

Ca. pris: 21,10 kr

Beskrivelse: Et blandingsprodukt med kjernemelk og rapsolje.

Tre hovedingredienser: Kjernemelk, 29 % rapsolje, fullherdet kokos- og rapsolje

Tilsatt fargestoff? Ja

Allergener: Melk

Kalorier (kcal/100 g): 390

Fett (g/100 g): 40

Mettede fettsyrer (g/100 g): 11

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 8

Salt (g/100 g): 1

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Dette er testens nest sunneste produkt, og et svært godt valg til hverdags.

Margarinen er spesielt for brødskiven idet den inneholder mye vann. Dette vises på fettinnholdet, som bare er 40 prosent. Den har testens nest laveste innhold av både energi og mettet fett.

Innholdet av salt er lavt. Full pott for å være beriket med vitamin D. Margarinen er også nøkkelhullsmerket.

Vita Hjertego' lett

Terningkast 5

Leverandør: Mills

Nettovekt: 370 g

Ca. pris: 30,20 kr

Beskrivelse: Laget med naturlige planteoljer, 41 % mindre fett.

Tre hovedingredienser: Vann, solsikkeolje (15,5 %), rapsolje (15,5 %)

Tilsatt fargestoff? Ja

Allergener: Melk, soya

Kalorier (kcal/100 g): 360

Fett (g/100 g): 40

Mettede fettsyrer (g/100 g): 8

Flerumettede fettsyrer (g/100 g): 13

Salt (g/100 g): 1

Vitamin D (mikrog/100 g): 10

Ernæringskommentar:

Testvinneren i utvalget er den nøkkelhullsmerkede lettmargarinen Vita Hjertego' lett. Her får du 41 prosent mindre fett enn i den ordinære Vita Hjertego-margarinen.

Den er laget spesielt med tanke på hjertehelsen, og har færrest kalorier, minst totalt fett, minst mettet fett og nest minst salt i testen.

Det er (selvsagt) beriket med vitamin D, og er på alle måter et svært godt hverdagsvalg under pålegget.