Slanketips

Ti slanketips du bør være kritisk til

Det er ikke alle slanketips det er verd å følge.

SLANKETIPS: Det er ikke maten i seg selv som får deg ned i vekt, men hvordan du tar valgene dine.
SLANKETIPS: Det er ikke maten i seg selv som får deg ned i vekt, men hvordan du tar valgene dine. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Vi nedlesses i slanketips.

Noen slanketips er kjempegode, mens andre slanketips er litt mindre gode. Atter andre slanketips kan være direkte farlige.

Når gode råd er dyre, kan det være vanskelig å vite hvilke slanketips man skal tro på og ikke, og ønsket om raske løsninger kan nok friste de fleste til å prøve det meste.

Det kan imidlertid være like greit å droppe enkelte slanketips, mener ekspertene.

Slanketips styrer ikke følelser

- Jeg må innrømme at jeg blir både sliten og oppgitt av alle råd og påstander rundt slanking. Det er samme tullet som går igjen om og om igjen, sier ernæringsfysiolog i Somebody.com, Camilla Andersen.

Hun mener det er på tide at vi forstår at slanking ikke hjelper for å gå varig ned i vekt, og at slanketips ikke gir resultater på sikt.

- Det er ikke maten i seg selv som får deg ned i vekt, men hvordan du tar valgene dine. Det handler om tanker og følelser som styrer valgene våre. Så lenge vi har fokus på konkrete slanketips vil vi ikke få gjort noe med overvektsproblematikken, legger hun til.

Trøstespising er et problem for mange. Klikk Helse har tidligere skrevet om hvilke matvarer som gir mest trøst, og det er de matvarene som ligner på morsmelk når det gjelder næringssammensetning.

Må finne årsaken

Kosthold er personlig.

- Vi kan ikke på generelt grunnlag si at man skal gjøre sånn eller slik. Det er heller ikke slik at det som passer for deg, nødvendigvis passer for alle andre, sier Andersen.

Derfor må vi gå til roten av problemet, og roten finner vi som regel i hodet.

- Ikke tro at en kur, diett eller pille kan løse problemet for deg. Mange går ned i vekt om og om igjen, men ender bare med å gå opp igjen, og for dem handler det ikke om valg av kur eller hva de kutter ut. Det handler om årsaken til at de spiser for mye eller ikke klarer å følge den planen de ønsker, sier hun.

Kan virke mot sin hensikt

Og hvis du kun tar med deg deler av de ulike diettene og rådene, kan det også hende de virker mot sin hensikt.

Du har sikkert hørt at du heller skal spise mange måltider i stedet for få i løpet av dagen, men husk at dette kun hjelper hvis du tenker nøye gjennom hva du legger på tallerkenen.

- Det er totalt kaloriinntak som er avgjørende for vektreduksjonen, og forholdet mellom inntak og forbruk må være negativt hvis man skal gå ned i vekt, sier ernæringsfysiolog og sykepleier Mette Lind Nedregård ved klinikken Fokus på Din Helse.

Hold forbrenningen oppe

Likevel har hun mer sansen for et hyppigere spisemønster.

- Spiser du kun en eller to ganger per dag, går det lengre mellom hvert måltid og kroppen vil reagere med å skru ned forbrenningen, sier hun.

Det er også lett å henge seg opp i de enkelte deler av kostholdet, og tenke at for eksempel fett må unngås for en hver pris.

Dette stemmer imidlertid ikke.

- Du skal ikke unngå fett, men du skal velge sunne fettkilder. Tilfør kroppen fett gjennom for eksempel fet fisk, avokado, oliven, frø og rå nøtter, sier hun.

Her er noen av slanketipsene du kanskje bør studere litt nøyere før du begynner å følge dem:

Unngå alt fett ...

... når du skal ned i vekt.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Nei, men spis sunne fettkilder. Kroppen trenger fett for å forbrenne fett, og en fettfri diett vil kunne få motsatt effekt. Det er imidlertid viktig å huske at man kan bli overvektig av sunn mat også, og fett inneholder mer enn dobbelt så mye kalorier som karbohydrat og protein. Man må derfor være obs på mengden, men noe fett skal man ha hver dag, sier Nedregård.

Les også:

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Du må tåle at kroppen og tarmene skriker av sult

Du bør spise glutenfritt ...

... når du slanker deg?

- Det er ingen grunn til å spise glutenfritt dersom du ikke intolerant eller allergisk, sier Nedregård.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Husk også at varene som står i det du kanskje oppfatter som helsekosthyllen i matbutikken, ikke nødvendigvis er sunnere enn annen mat.

Den er bare tilpasset dem med spesielle behov.

- Mange glutenfrie bakeriprodukter inneholder svært mange raske karbohydrater og lite fiber, og dette er jo ikke sunt, har Fedon Lindberg tidligere uttalt til klikk.no

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Slik holder du sulten i sjakk

Mange små måltider ...

... får deg ned i vekt?

- Dersom du spiser sjelden, er det lettere å spise store måltider. Derfor fungerer det best for de fleste å spise litt oftere og mindre hver gang. Det er imidlertid kalorinntaket som betyr noe, og du går ned i vekt dersom du spiser lite en gang om dagen også, sier Nedregård.

Les også:

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Hysteriske slankekurer gjennom tidene

Derfor går du ikke ned i vekt

Mellommåltider er sunt fordi ...

... det gjør at du ikke spiser så mye til hovedmåltidene.

- Dette er nok individuelt. Noen har godt regulert sult- og metthetsfølelse og spiser omtrent samme mengde uansett. Andre blir veldig sultne hvis de går lenge uten mat og overspiser når de da først spiser. Fordelen med å ikke gå for lenge uten mat, er at kroppen opprettholder forbrenningen, sier Nedregård.

Les også:

Slik holder du sulten i sjakk

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Du må tåle at kroppen og tarmene skriker av sult

Ikke spis godteri ...

... i det hele tatt - mens du er på diett.

- Vil du ned i vekt, stemmer det at godteri må vike. For noen kan det imidlertid være greit å unne seg litt mørk sjokolade for eksempel en gang i uken for ikke å gå på en smell og overspise. Dersom problemet er søtsug, må du derimot holde deg borte fra sukker og raske karbohydrater minst to uker for å bli kvitt suget. Noen vil alltid slite med dette, og de bør også være forsiktig med mel og brødmat som også trigger søtsuget, sier Nedregård.

Les også:

Derfor går du ikke ned i vekt

Meningsløst å nekte seg karbohydrater

"Uten fett" og "uten sukker" ...

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

... betyr at maten er sunnere.

- Dette stemmer ikke når det gjelder fett, men med mat uten sukker er sunnere. Kroppen vår trenger ikke sukker, og det er derfor sunt å redusere eller kutte det ut, sier Nedregård.

Les også:

Derfor går du ikke ned i vekt

Guide til de ulike lavkarbodiettene

Unngå karbohydrater av alle slag ...

... når du slanker deg.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Det er helt umulig å unngå karbohydrater av alle slag. Selv når man er på lavkarbo, spiser man karbohydrater fra grønnsaker. Man skal imidlertid unngå sukker og raffinere karbohydrater i bearbeidet mat og hvitt mel. Det er også fornuftig å redusere mengden stivelse dersom man vil ned i vekt. Stivelse er det mye av i potet, ris, pasta, brød og mais. Hvor lavt ned på karbohydratinntaket man ønsker å gå, vil avhenge av flere ting som blant annet alder, aktivitetsnivå og eventuelle sykdommer, sier Nedregård.

Les også:

Slik kutter du de riktige karbohydratene

Guide til de ulike lavkarbodiettene

Vær forsiktig med å trene for mye ...

Trening gjør deg sulten, og da spiser du mer.

- Trening må til om du vil opprettholde vektreduksjonen, så ikke vær forsiktig med det. Det stemmer likevel at trening kan øke appetitten, så her er det viktig å ikke spise opp økt energiforbruk, sier Nedregård.

bread
bread Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Det kan for noen være lett å tenke at når man har brukt masse kalorier på trening, kan man unne seg litt ekstra.

Det går imidlertid ikke når du vil ned i vekt.

- Det er viktig å spise proteinrik mat og langsomme karbohydrater før og etter trening for å gi musklene næring. Det er veldig fint å kombinere dette med grønnsaker som er kalorifattig, men samtidig gir nyttige næringsstoffer, sier hun.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Hysteriske slankekurer gjennom tidene

Ta en rensekur ...

... så kvitter du deg raskt med noen kilo?

- Du kvitter deg raskt med noen kilo ja, men de kommer lett på igjen om dette ikke følges opp av varige kostholdsendringer. Det er dessuten hovedsakelig vann man kvitter seg med når de første kiloene forsvinner, sier Nedregård.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Hysteriske slankekurer gjennom tidene

Følg godt med på badevekten ellers ...

...sklir slankekuren lett ut!

- Det er ikke badevekta som forteller deg om du har lagt på deg eller gått ned i vekt. Det er nemlig mange andre faktorer som spiller inn når du veier deg, har personlig trener ved Condis Økern, Linn-Eva Sørlie, tidligere uttalt til Klikk.no.

Badevekta viser kun et totalt tall, men den sier ikke noe om hva som er fett, muskler eller vann.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

En fersk studie utført ved Universitetet i Zurich viste ifølge Womenshealthmag at det å flytte fokuset bort fra badeveten faktisk kan hjelpe deg i kampen mot kiloene.

Det å fokusere på prosessen i stedet for tallene på vekta, kan altså være det som skal til for å lykkes.

Les også:

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Meningsløst å nekte seg karbohydrater

HOPP AV: Det er ikke nødvendigvis noen god idé å fokusere for mye på det badevekten forteller deg.
HOPP AV: Det er ikke nødvendigvis noen god idé å fokusere for mye på det badevekten forteller deg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også