tok grep om egen helse

Stian våknet ofte med hodepine. Da fikk han klar beskjed fra legen

Samboerparet Wenche og Stian har nå opplevd stor forbedring i egen helse og styrket forholdet.

<b>HAR DET GØY:</b> Samboerparet Wenche Tangen (54) og Stian Håkonsen (54) fra Kløfta har trent sammen i fire år. De er enige om at treningen styrker både helsen og forholdet. 
HAR DET GØY: Samboerparet Wenche Tangen (54) og Stian Håkonsen (54) fra Kløfta har trent sammen i fire år. De er enige om at treningen styrker både helsen og forholdet.  Foto: Esten A. Borgos
Først publisert

Da sønnen til Wenche Tangen (54) ble alvorlig syk med kreft i 2017, ble hun tatt med på trening av broren sin for å få noe annet å tenke på.

– Treningen hjalp veldig på tankekjøret jeg hadde den gangen. Den timen ble gull verdt for meg, for da klarte jeg å koble ut de vonde tankene.

I dag er sønnen hennes heldigvis helt frisk.

Legene fortalte at det trolig var takket være at sønnen har trent regelmessig og vært aktiv i mange år, at han klarte seg gjennom den tøffe behandlingen. Wenche tok det som nok et bevis på at trening er viktig for god helse.

Hun fortsatte å gå på treningssenteret.

– Jeg merket jo hvor bra det var for meg – både for psyken og kroppen.

Farlig høyt blodtrykk

Også samboeren Stian Håkonsen (54) har erfart store helsefordeler ved trening, og for noen år siden oppsøkte han fastlegen etter å ha kjent seg uopplagt og sliten en stund.

– Jeg våknet ofte med hodepine og følte meg elendig, sier Stian.

Legen kunne snart konstatere at han hadde farlig høyt blodtrykk. Beskjeden om hva han skulle gjøre etter legetimen, var klar:

«Nå går du rett på treningssenteret over veien og melder deg inn», sa legen.

Stian fikk også beskjed om å legge om kostholdet. Ingen flere sene middager eller ferdigmat på farten. Stian begynte å trene spinning og spiste lettere og sunnere måltider, og resultatet lot ikke vente på seg. Blodtrykket gikk ned, og vekten fulgte med.

Så traff han Wenche i 2019, og de flyttet sammen. Hun meldte seg inn på samme treningsstudio som Stian, og som 51-åring fikk hun påvist artrose i leddene. Den beste medisinen ble å trene styrke.

Les også: 12 år gammel begynner Lars å selge piller på skolen. Derfra går det bratt nedover. Helt til han én dag tar sitt livs viktigste telefon

<b>PLANKE:</b> Enkel og god øvelse som styrker kjernemuskulaturen. Stå i plankeposisjon mot hverandre. Albuen skal være rett under skulderleddet, og føttene kan gjerne ha noe bredere enn hoftebredde. Stram magen, sete og hold ryggen rett. Hvem klarer å holde stillingen lengst?
PLANKE: Enkel og god øvelse som styrker kjernemuskulaturen. Stå i plankeposisjon mot hverandre. Albuen skal være rett under skulderleddet, og føttene kan gjerne ha noe bredere enn hoftebredde. Stram magen, sete og hold ryggen rett. Hvem klarer å holde stillingen lengst? Foto: Esten A. Borgos

Begynte å trene sammen

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Selv om Stian var i langt bedre form enn tidligere, slet han med smerter i ryggen og nakken. Noe han hadde gjort siden 20-årene. Etter som han ble eldre, ble smertene verre – og han ble stadig oftere sykemeldt.

– Han gikk som en gammel mann ned trappene, husker Wenche.

Da var det Wenche dro samboeren med på styrketrening. De begynte å trene sammen – fire ganger i uken med vekter, både med og uten apparater.

– Rakk vi ikke å trene fire ganger en uke, bestemte vi oss for å gå en tur den fjerde dagen, forteller paret.

Også denne gangen kom resultatene fra treningen fort. Smertene til Stian forsvant, og han ble mykere i kroppen. Også Wenche merket at smertene i nakke og ledd ble langt færre så snart hun var flink til å trene styrkeøvelser jevnlig.

De anbefaler par som har lyst til å trene sammen å sette av en fast tid hver uke, og tenke på det som tid til å gjøre noe bra for helsen og forholdet.

– Vær hverandres personlige trenere ved å motivere, presse og heie på hverandre, og vær den som maser når den andre ikke har lyst til å dra på trening. Du angrer aldri på en treningsøkt, sier Stian.

– Og hvis dere ikke orker å trene, gå i alle fall en tur sammen, anbefaler Wenche.

<b>BEDRE HELSE:</b> Wenche hadde artrosesmerter, mens Stian hadde høyt blodtrykk og slet med smerter i ryggen og knærne. Begge har opplevd å komme i bedre form av å gjøre trening til en del av livsstilen. 
BEDRE HELSE: Wenche hadde artrosesmerter, mens Stian hadde høyt blodtrykk og slet med smerter i ryggen og knærne. Begge har opplevd å komme i bedre form av å gjøre trening til en del av livsstilen.  Foto: Esten A. Borgos

Maser på hverandre

Vi møter paret på Sportica treningssenter en lørdags formiddag. De starter som regel treningen side om side på løpemølla. Deretter tar de gjerne markløft og knebøy sammen.

I dag har paret trent sammen i fire år, og begge har merket hvor mye lettere det er å gjennomføre treningen når de er to.

– Vi motiverer hverandre. Hvis den ene bare vil sitte i sofaen, maser den andre om at vi må komme oss på trening, sier Stian.

Wenche nikker.

– Derfor drar vi på trening selv om vi kanskje ikke har så lyst akkurat den dagen. Det er vanskeligere å skulke.

Det viktigste målet er å få til treningen sammen. Men de er også flinke til å pushe hverandre til å løfte mer eller ta den ekstra knebøyen de tror de ikke makter.

– Kom igjen, du klarer en til, sier Stian idet Wenche skal løfte 60 kilo fra gulvet i øvelsen markløft.

Etterpå er det knebøy med vektstang på skuldrene. Stian står ved siden av og heier med oppmuntrende kommentarer. De kan også finne øvelser som er morsomme å gjøre sammen. Med en medisinball kan man gjøre mye moro.

Les også: (+) Mannen min var bortreist, og jeg dro til en gammel venninne. Da jeg så over i nabohagen, falt hele livet mitt sammen

Limet i parforholdet

Å trene sammen med partneren sin er noe livsstils­coach og personlig trener Stig Færø-Landlie varmt anbefaler. Han har trent mange par i løpet av tiden han har jobbet med personlig trening.

– Ikke bare er det bra for begges helse. Det å gjøre ulike aktiviteter sammen kan være selve limet i forholdet. Han forklarer at når vi trener, skiller kroppen ut hormoner som blant annet er med på å øke lykkefølelsen.

– Flere studier og undersøkelser har vist at når du trener sammen med partneren din, oppnår dere begge lykkeeffekten. Det kan bidra til å styrke relasjonen.

Han mener det er veldig lite som skal til for å oppnå den gode effekten. Og at du ikke nødvendigvis må trene i et treningsstudio.

– Å komme seg ut i naturen sammen gir en enorm lykkeeffekt.

Det kan dessuten være lurt å starte forsiktig hvis du ikke har så mye treningserfaring eller det er lenge siden du trente.

En annen fordel ved å trene som par er at man kan være hverandres personlige trener.

– Ved at man motiverer hverandre både til å komme seg på trening, og pushe hverandre under økten. Du yter mer når du trener sammen med andre, viser flere studier. Undersøkelser viser dessuten at det er veldig få som klarer å holde motivasjonen oppe over tid hvis man trener alene. Så hvis du ikke har en partner, kan det være lurt å trene med en venn eller bli en del av en treningsgruppe.

– Få gjerne hjelp av en personlig trener som kan vise dere øvelser som er morsomme å gjøre sammen som par, råder Færø-Landlie.

– Og husk at man ikke nødvendigvis må jobbe mot samme mål. Å trene sammen er vinn-vinn uansett, sier han.

Les også: Tone Damli: – Annenhver dag tenker jeg «Hvorfor har jeg sagt ja til dette?»

Kvalitetstid sammen

Ved å trene sammen får du mange fordeler, og Færø-Landlie forteller at kvalitetstiden sammen gjør underverker:

– Å trene sammen bringer både fysisk kontakt, nærvær og kvalitetstid inn i parforholdet. Ved å trene sammen får dere faste viktige avbrekk fra hverdagslivet. I tilegg er det en felles forpliktelse. Det å gjøre treningsavtaler med andre virker forpliktende. Det er vanskeligere å komme med dårlige unnskyldninger til en som kjenner deg så godt og som du kanskje attpåtil bor sammen med, sier han.

Den personlige treneren mener at man også yter mer på trening når man trener sammen med partneren.

– Det er aldri morsomt å tape ansikt, og i hvert fall ikke overfor partneren. Derfor er vi ofte motivert til å gi litt ekstra når vi er fysisk aktive sammen med kjæresten. Vi vil alltid gjøre oss litt umak og vise oss fra vår beste side når vi er sammen med den vi er glad i.

Han forteller at det også kan styrke forholdet.

– Det er ikke bare prestasjonene som blir bedre, parforholdet blir også sterkere. Man ser nye sider av hverandre, og man opplever mestring. Studier viser for eksempel at vi er mer fornøyde med det romantiske forholdet de dagene vi gjør noe fysisk sammen med partneren, slår han fast.

Britiske forskere konkluderer med at det å involverer partnere i adferdsendringer kan være nyttig for å få til gode resultater, forteller NHI.

Forskerne fant ut at både menn og kvinner hadde lettere for å bli fysisk aktive eller gå ned i vekt hvis partneren også hadde gjort den samme endringen.

Hvis partneren ble mer fysisk aktiv, førte dette til at 66 prosent av kvinnene og 67 prosent av mennene også ble mer fysisk aktive. Kun 24 prosent av kvinnene og 26 prosent av mennene ble mer aktive hvis partneren forble inaktiv.

Hvis partneren gikk ned i vekt, gjorde 36 prosent av kvinnene og 26 prosent av mennene det samme, sammenlignet med henholdsvis 15 prosent og 10 prosent hvis partneren ikke gikk ned i vekt.

De positive endringene som skjedde hvis parene endret livsstil sammen, gjaldt alle typer endringer.