EURODIETTEN

Hilde slet med magekramper og sto i fare for å få diabetes 2. 27 kilo forsvant på fem måneder med ny diett

− Jeg har fokus på alt jeg kan spise og ikke motsatt, sier Hilde Larsen Ormset. 

<b>NYTT LIV:</b> Hilde er full av energi etter at hun har gått ned 27 kilo på under ett år.
NYTT LIV: Hilde er full av energi etter at hun har gått ned 27 kilo på under ett år. Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

– Tidligere våknet jeg med magekramper hver dag. Jeg mistenkte at det var noe mat jeg ikke tålte, men det slo aldri ut på noen tester. Jeg har vært inn og ut av sykehus for utredning uten at jeg har fått noe svar på hvorfor magen ikke fungerer, sier Hilde Larsen Ormset (50).

I tillegg til problemer med mage og tarm slet hun med mye blodsukkersvingninger.

Fastlegen fortalte at hun sto i fare for å få diabetes 2 om hun ikke tok grep.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt

Gikk raskt ned hele 27 kilo

I slutten av januar 2021 satte Hilde i gang med Eurodiet, en metode for livsstilsendring og varig vektreduksjon basert på blant annet erstatningsprodukter, personlig kostveiledning og oppfølging.

Innen sommeren hadde hun gått ned 27 kilo ved hjelp av denne metoden.

<b>VEIDE FOR MYE:</b> Fastlegen fortalte Hilde at hun sto i fare for å få diabetes 2 om hun ikke tok grep om kostholdet.
VEIDE FOR MYE: Fastlegen fortalte Hilde at hun sto i fare for å få diabetes 2 om hun ikke tok grep om kostholdet. Foto: Privat

– Jeg ble inspirert av en venninne som allerede var i gang med Eurodiet hos Vektklinikken, og kastet meg på jeg også. Vi pleier å reise til Gran Canaria sammen, og det fristet ikke å ligge ved siden av henne på stranden om hun gikk mye ned og jeg fortsatt var tung, ler 50-åringen.

– Det var ganske hardt de to første ukene, da gikk jeg bare på spesialprodukter og grønnsaker. Jeg var en del svimmel og kvalm. Men dette gikk over da jeg fikk i meg litt mer salt. Deretter ble jeg så gira at det bare var gøy, forteller hun.

Kutter karbohydrater

Etter et par uker kunne hun tilføre vanlig mat til dietten, som kjøtt, fisk og egg. Fortsatt skulle det være mye grønnsaker i kostholdet. Det som kuttes helt ut, er brød, pasta og sukker.

– Jeg har fokus på alt jeg kan spise, og ikke motsatt. Jeg har prøvd andre slankekurer før, men da ble jeg alltid så sulten fordi kostholdet ikke inneholdt nok proteiner. Jeg måtte bli 50 år før jeg klarte å gå ned i vekt, sier hun.

Hilde er strålende forhøyd med sin nye kropp og forbedrede helse.

– Tidligere underspiste jeg hele dagen og var utsultet da jeg kom hjem. Hadde ikke mannen begynt på middagen, kunne jeg nesten slå ham ned, ler hun.

Les også: (+) Først i voksen alder innså jeg hvor mye pappa hadde ødelagt

Magesmertene forsvant

Nå er blodsukkeret stabilt, og kroppen lett. Og best av alt; hun har ikke lenger vondt i magen.

– De daglige oppvåkningene med magekramper er ikke der lenger. Kanskje er det fordi jeg har kuttet ut mel og sukker. Det vet jeg ikke sikkert. Men det er i hvert fall en kjempebonus å slippe magesmertene.

Hilde føler seg i toppform og har kjøpt seg hund for å komme seg mer ut på tur.

– Jeg har alltid vært redd for hunder etter at jeg ble bitt som barn. Så dette sier alt om hvor lyst jeg nå har til å komme meg ut på lange turer, sier hun.

Planen er å ta en slankerunde til i disse dager. Hun ser positivt på en ny runde, for hun har følt seg mett og i god form under prosessen.

<b>GIR RÅD:</b> Hege Hasler Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder ved Vektklinikken.
GIR RÅD: Hege Hasler Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder ved Vektklinikken. Foto: Astrid Waller

– Jeg har gjort store endringer med kostholdet mitt, men jeg overdriver likevel ikke. Jeg kan fremdeles drikke sukkerfri brus, men da drikker jeg kun ett glass, og ikke halvannen liter. Etter at jeg sluttet å spise sukker, fyser jeg ikke på det lenger, forteller hun.

Les også: Hvis du sliter med magen, kan dette være dietten for deg

Tenk på gevinstene

– Det kan oppleves vanskelig å endre vaner i en travel hverdag. Da er det lurt å ha fokus på gevinstene du får av endringsarbeidet, ikke på jobben og forsakelsene, sier Hege Hasler Barhaughøgda.

Hun er diabetessykepleier og kostveileder ved Vektklinikken, og har hjulpet Hilde og mange andre ned i vekt. En av utfordringene hun nevner er at vi har med oss noen uvaner og mønstre som er blitt etablert og automatisert gjennom årene.

– For å lykkes med varig livsstilsendring, må du først ha bestemt seg for at det er viktig å gjøre endringer i livet ditt. Du må også ha klare tanker om hvorfor det er viktig. Motivasjon handler mye om at noe er viktig nok. Hva er det du vinner om du gjør endringer? Hva er det du får som du ikke har nå? Livskvalitet og helse er viktige nøkkelord her, sier hun.

– Motivasjonen er sterkere når det virkelig betyr noe for oss, som å orke å følge opp barn, jobb, aktiviteter og det sosiale livet. Slik motivasjon er mye viktigere enn et tall på vekten, idealvekten eller en bestemt størrelse i klær.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2022, og sist oppdatert 23/05 2022.

Les også