Ned i vekt med Eplecidereddik
Derfor kan én spiseskje eplecidereddik om dagen bidra til vektnedgang
En spiseskje eplecidereddik fortynnet i et glass vann, kan føre til vekttap, mer stabilt blodsukker og lavere kolesterol, ifølge overlege Charlotte Salter.
Tradisjonelt har eplecidereddik hatt en plass både i matlagning og i husapoteket.
Man har forsøkt eplecidereddik mot hodepine, akne, solbrent hud, insektbitt, kvalme, sår hals, sure oppstøt og tarmrensing.
– Det finnes ikke vitenskapelig dokumentasjon på at inntak av eplecidereddik kan redusere vekten. Tilhengerne av eddik sier at dette bare betyr at det må forskes mer, for effekten har de selv kjent på kroppen, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Klikk.no.
Spesialist i allmennmedisin og overlege i livsstilsmedisin hos Kry, Charlotte Salter, forteller at det finnes studier som viser til en spiseskje eplecidereddik fortynnet i et glass vann, kan føre til vekttap, mer stabilt blodsukker og lavere kolesterol.
Det er tenkte at det er to ting som skjer:
– Ved å drikke eplecidereddiken før måltidet, vil eddiksyren i eddiken hjelper sukkeret med å brytes ned saktere.
– For det andre tar musklene opp sukkeret (glukose) raskere, slik at det er mindre sukker som henger rundt i blodsystemet vårt. Dette fører igjen til en lavere produksjon av insulin, som hjelper kroppen vår å holde seg i fettforbrenningsmodus, informerer Salter til Klikk.no.
Hun refererer til en studie som ble utført i 2018.
Les også (+): Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen
Eplecidereddik øker fettforbrenningen
Eplesidereddiken inneholder eddiksyre, vann, små mengder mineraler og kostfiberet pektin.
Det kan være pektinet som gjør at eplecidereddik tilsynelatende virker slankende på noen, mener Arsky.
– Pektin er et fiber som tykner geleer og marmelader, og i kroppen har det en kolesterolsenkende effekt. Det kan også være at eplecidereddiken gjør magesekkinnholdet litt surere, noe som kan bremse magesekktømmingen og dermed dempe måltidets effekt på blodsukkeret, sier hun.
I noen studier har eplecidereddik vist seg å kunne øke fettforbrenningen.
– Det skjer på minst to måter: Ved at eddiken øker forekomsten av et fettforbrennende enzym i kroppen, og ved at genene påvirkes slik at fett lagret rundt innvollene forbrennes, sier Arsky og fortsetter:
– De fleste studier som støtter eplecidereddikens helseeffekter på for eksempel kolesterol, blodtrykk og blodsukkernivå har vært små, og resultatene har ikke vært signifikante.
Slik bør du innta eplecidereddik
Selv om sporadisk bruk av eplecidereddik er trygt for de fleste, bærer det noen risikoer.
– For eksempel: Den er svært sur. Det kan irritere halsen hvis du drikker det ofte eller i store mengder, altså motsatt av å virke bra mot refluks.
– Eplecidereddik kan påvirke effekten av enkelte legemidler, inkludert diuretika og insulin. Dette kan forstyrre behandlingen, informerer Arsky.
Salter informerer om at det ikke har vært nok forskning på dette område til å kunne fastslå optimal mengde.
– De fleste av studiene har brukt én spiseskje eplecidereddik fortynnet i et glass vann, drukket 20 minutter før et måltid, sier hun.
Videre råder hun å drikke gjennom et sugerør for å unngå skade på tennene.
– Eplecideredddik er veldig trygt og brukes ofte i matlaging. Et første skritt kan være å bruke eddik mer regelmessig i salat. Prøv deretter en halv skje eddik i et glass vann for å se hvordan det føles, råder Salter.
Les også: Ned i vekt med supper: Bli mett på 200 kalorier
Fokuser på kvalitetsmat
Til tross for at eplecidereddik kan bidra til en sunnere livvstil som kan oppmuntre til vekttap, mener Salter at man heller bør fokusere på kvaliteten på maten og helheten av kostholdet.
– Jeg ser på eplecidereddik mer som kirsebæret på toppen - den siste vanen å legge på plass.
– Jeg tror det er viktigere å fokusere på kvaliteten på maten (ultraarbeidet eller ikke), næringsverdien på måltidet (balansert måltid med nok proteiner, sunt fett og fiber) og når du spiser (er du faktisk sulten?), avslutter hun.