Slankekur som virker

Da May Liss (32) merket at hun hadde mer lyst til å hvile enn å leke med barna, skjønte hun at noe drastisk måtte gjøres

– Jeg hadde en BMI på nesten 46 og veide 123 kg på mitt tyngste. Dit skal jeg aldri tilbake, sier May Liss.

<b>VEKTNEDGANG: </b>Bildet til venstre viser May Liss på sitt største. Her veier hun 123 kilo. Til høyre har hun gått ned 40 kilo og blitt en sunnere versjon av seg selv.
VEKTNEDGANG: Bildet til venstre viser May Liss på sitt største. Her veier hun 123 kilo. Til høyre har hun gått ned 40 kilo og blitt en sunnere versjon av seg selv. Foto: Privat.
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg slet med overspising og hadde spist mye på grunn av følelser i flere år, forteller tobarnsmoren May Liss Kampen-Linnerud, som til nå har gått ned 40 kilo.

I tillegg til smerter og at hun var konstant sliten, var ønsket om å være aktiv sammen med barna avgjørende for at hun til slutt tok grep i livet som forandret alt.

Høsten 2020 bestemte hun sammen med fastlegen at hun måtte ha en operasjon, men siden hennes lokale sykehus har en øvre BMI-grense på 40, ble hun sendt til overvektsklinkken på Kongsvinger.

Oktober 2020 begynte May Liss å legge om kosten etter god hjelp fra Kongsvinger sykehus.

– Jeg hadde en BMI på nesten 46 og veide 123 kilo på mitt tyngste, forteller May Liss.

Orket ikke å være med barna ut

May Liss har en jente på 8 år og en gutt på 11 år. Det begynte å plage henne at hun stadig oftere måtte hvile i stedet for å være sammen med dem.

– Jeg ønsker å være en aktiv mor og være sammen med ungene mine på det de driver med. Jeg er bare 32 år og har tenkt å bli gammel uten alle helseproblemene som overvekt medfører. Jeg var i faresonen for å få diabetes 2 også, sier May Liss.

Etter behandlingen på overvektsklinikken fikk hun beskjed om å være vektstabil. Men selv om May Liss på det tidspunktet hadde gått ned hele 30 kilo, var hun ikke fornøyd med seg selv.

– Jeg ville ikke være sånn. Jeg har aldri likt å veie over 90 kilo. Jeg følte meg pyton.

Etter å ha vært på sykehuset, ble hun henvist til et nytt sted hun ellers ikke ville ha hatt muligheten til, om hun bare hadde vært hos fastlegen. Med legemidlene Maysimba og Saxenda, som er forbeholdt de med høy BMI og gjerne tilleggsykdommer, klarte hun å fortsette vektreduksjonen.

Dette ble starten på et nytt opplegg som skulle komme til å bety alt for May Liss.

Og slankeoperasjon? Det klarte hun seg uten.

I januar 2022 begynte May Liss på Avonova Ringerike for behandling av sykelig overvekt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Etter å ha vært der har jeg fått mye mer motivasjon. I møte med andre mennesker i samme situasjon, har jeg fått mer påfyll og drivkraft. Det har hjulpet å snakke med andre overvektige som også skal ned.

<b>LØP KK-MILA:</b>– Jeg løp kk-mila digitalt i fjor med venninner. De er motivasjonen min, og jeg hadde aldri sett det for meg at jeg skulle klare det, sier May Liss.
LØP KK-MILA:– Jeg løp kk-mila digitalt i fjor med venninner. De er motivasjonen min, og jeg hadde aldri sett det for meg at jeg skulle klare det, sier May Liss. Foto: Privat.

I løpet av et ni ukers opphold fikk hun kostholdsveiledning og trente to ganger om dagen. Psykologer, idrettspedagoger og ernæringfysiologer hadde et program for hver dag.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

Endre livsstil

– Avonova er et rehabiliteringssenter for personer med sykelig overvekt. Fokuset er på livsstilsendring, ikke slanking og dietter, sier Robert Svingerud.

Robert Svingerud, teamleder for overvekt, fysioterapeut og ernæringsfysiolog ved Avonova
Robert Svingerud, teamleder for overvekt, fysioterapeut og ernæringsfysiolog ved Avonova Foto: : Jarran Flokkmann

Han er teamleder for overvekt, fysioterapeut og ernæringsfysiolog, og forteller at mange er forvirret og trenger veiledning om trening og kosthold. Andre trenger mer hjelp med struktur i hverdagen.

– Enkelte har veldig dårlige erfaringer med trening, sier han.

Og det er nettopp den dørstokkmila veldig mange kommer over, med hjelp til å finne aktiviteter de opplever mestring med.

– Livsstilsendring vil hele tiden være preget av en blanding av mestring og små eller store tilbakeskritt eller tilbakefall hvor man på nytt må komme i gang igjen. Dette lærer man ganske tidlig i forløpet, sier Svingerud.

Les også: (+) – Mamma og pappa favoriserte alltid min søster. Så skjedde det igjen – mot mine barn

Kom hjem som en ny person

I løpet av oppholdet hadde May Liss en hjemmeuke der hun skulle kjenne på hvordan det var å bruke det hun hadde lært. May Liss gikk ned ytterligere 10 kilo.

– Jeg begynte å legge om kosten samme dag som jeg kom hjem fra klinikken. Det å gå ned i vekt har gitt meg mer energi og masse godt humør. Jeg har fått livet tilbake, stråler May Liss.

Nå teller hun kalorier gjennom en egen app, Lifesum, som hjelper henne med å holde styr på hva hun skal ha i seg for å gå ned i vekt.

– Fordelen med en slik konservativ behandling istedenfor fedmeoperasjon, er at du uansett må gjennomføre en konservativ behandling for å lykkes med en livsstilsendring. Vi jobber ut i fra en modell der pasientene skal ansvarliggjøres, og snakker ikke om hva de må, men kommer med anbefalinger. Så må man finne sin egen måte å gjøre det, forteller Svingerud.

Les også: (+) Rune (48) veide 250 kilo, men nå er vekta halvert – her er hans «10 bud»

Savner ikke brus og godteri

Før kunne May Liss drikke to liter brus på en dag, men nå har hele familien blitt dratt med på en sunnere livsstil. Ellers har familien et ganske vanlig norsk kosthold som blir anbefalt av helsedirektoratet.

– Til middag passer jeg på å kun dekke en liten tallerken med mest grønnsaker, og jeg holder meg på kun 1600 kalorier totalt, sier May Liss.

May Liss bryr seg ikke om brus lenger. Hun drikker det innimellom, men det smaker på langt nær like godt som før.

– Før kunne jeg spise en hel sjokoladeplate, nå blir jeg kvalm av for mye sukker.

Hun kan gjerne kose seg på lørdag med litt brus og godteri, men da er det bare litt, og det hun har lært å kalle en planlagt utskeielse. Hun har også lært at når man spiser riktig, blir man heller ikke fysen slik hun gjorde før.

– Det er godt at det ikke frister like mye som før.

May Liss forteller at familien er veldig støttende og respektfulle. Hos svigerfamilien går det helt greit å takke nei til brus og kringle uten at det blir noe mas. De kjenner opplegget hennes og vet at hun er nøye på sånt.

Les også: Mari var lei av å mislykkes med dietter. Da hun begynte med lavkarbo raste hun ned 18 kilo

<b>ELSKER TURER: </b>Fra å ikke greie å gå tur med familien, drar May Liss ofte til den lokale høyden Eievarden. Hun synes det er fantastisk å klare å gå denne turen med barna.
ELSKER TURER: Fra å ikke greie å gå tur med familien, drar May Liss ofte til den lokale høyden Eievarden. Hun synes det er fantastisk å klare å gå denne turen med barna. Foto: Privat.

Planlegger hver eneste uke

– En av tingene vi lærte på Avonova var å planlegge matinntaket for hele uka. I tillegg lærte jeg å planlegge og vurdere treninga. Jeg spør meg selv hva har jeg gjort riktig denne uka og hva som kan blir bedre neste uke, sier May Liss.

Det er dette de kalte talltimen, eller vurderingstimen. Å sette seg ned en halvtimes tid for å reflektere over hva man har gjort er gull verdt.

– Vi ser en signifikant bedring av livskvalitet målt på EQ5d – fra 50 til 70, på en skala fra 0 til 100. Veldig mange begynner å jobbe eller øker stillingsprosenten. Det har ringvirkninger med reduksjon i medisiner, mer hverdagsaktivitet i tillegg til trening, samt bedring psykososialt, forteller Svingerud.

Les også: (+) Diagnosene som kan være årsaken til at du aldri lykkes med slankingen

Ikke lenger pyton å handle klær

Nå er May Liss mer motivert enn forrige høst da hun fikk beskjeden om å holde seg vektstabil.

– Nå kan jeg handle klær i vanlige butikker. Det er ikke pyton lenger. Det er veldig moro å kjøpe vanlige klær igjen. Det har jeg ikke gjort på 12 år.

De siste 12 og vanskeligste kiloene gjenstår før May Liss har nådd målet; da har hun en BMI på 26. Etter at hun har holdt seg vektstabil i to år skal hun endelig få bukplastikkoperasjon, som betyr å fjerne overflødig hud.

For at May Liss ikke skal falle tilbake i gamle vaner, har hun tilbud om oppfølging hos Avonova i årene som kommer.

Avanova har avdelinger over hele landet, blant annet i Bodø, Larvik og Kristiansand

Det finnes flere andre behandlingstilbud for sykelig overvektige, blant annet Evjeklinikken på Evje, Unicare i Asker og Trøndelag og Frisk Spesialist i Trondheim, Moelv og Oslo.

I tilegg finnes det rehabiliteringstilbud via flere norske sykehus.

Se mer

– De fire neste årene kan jeg velge å være der to ganger i året. Det skal jeg gjøre fordi jeg ikke har planer om å veie 123 kg igjen. Det er skummelt å havne tilbake der, for kroppen jobber imot. Den vil gjerne legge på seg det den har gått ned.

Turmål som før virket uoppnåelige, har nå blitt endel av May Liss sin nye hverdag. Nå er hun aktiv sammen med barna. Som følge av forandringene med flere turer og en sunnere livsstil, gikk også mannen hennes ned 15 kilo.

– Han liker det nye opplegget, og vil gjerne være med og prøve mye av det selv. Vi går jo mye mer på tur sammen nå. Vi har brukt nærmiljøet og gått på de fleste toppene rundt her. Men han synes nok at jeg er litt striks med opplegget uten brus og godteri.

Nå er drømmen hennes å gå til Gaustadtoppen.