dårlig kondis
Da datteren på fem parkerte henne i en liten oppoverbakke, skjønte Ida (36) at hun måtte ta grep
– Kroppen min er helt ute å kjøre. Den er oppblåst, og alt er tungt.
Sommeren 2018: Ida Veronica Smedstad (36) er på campingplassen i Stavern, der hun og familien pleier å feriere. Hun skal bare kaste en pose med søppel.
For å komme til søppelkassen må hun opp en liten oppoverbakke. Datteren på fem år springer lekent og lett i forveien, mens Ida sliter.
– Det var forferdelig. Hun spurter bare opp, og jeg klarer ikke å holde følge. Jeg tenker der og da på hvordan det skal bli med hun som er tre år yngre. Jeg skjønner at jeg ikke kan ha det sånn.
Ida føler seg elendig opp bakken. Hun sliter fryktelig, likevel holder hun ikke følge med den lille jenta.
– Kroppen min er helt ute å kjøre. Den er oppblåst, og alt er tungt.
Er blitt en ny person
Våren 2022: Ida har gått fra å være mammaen som ikke orker noe, til mammaen som tar med tiåringen opp Rampestreken og går opp Gaustatoppen sammen med samboeren.
Og denne våren skal Ida ut og jogge med åtteåringen sin, som aldri har skjedd før. Begge to gleder seg veldig.
– Jeg har aldri forestilt meg at det skulle skje! Nå trener jeg meg opp til Sentrumsløpet og KK-mila.
All løpingen gjør at det er blitt mye lettere å komme opp av sofaen og ut døra. Og når hun først er ute, er det godt å føle på energi, krefter og pågangsmot som ikke var til stede før. En annen ting er at Ida er blitt litt hektet på medaljer:
– Det begynte med at jeg var med i Kvinnedagsløpet i fjor. Men da gikk jeg.
Les også: Marthe fødte hjemme – tre ganger. Det ble tre veldig ulike fødselsforløp
Vektnedgang med PCOS
Å ta tak i en vanskelig situasjon som Idas er ikke lett for noen. Hun hadde i tillegg diagnosen polycystisk ovariesyndrom (pcos), en hormonforstyrrelse som gjør at man lettere blir overvektig.
Den samme diagnosen gjør at det har vært utfordrende for Ida å bli gravid, men med god hjelp fra helsevesenet har hun og samboeren fått tre barn som i dag er fire, åtte og ti år gamle. Men etter tre svangerskap var vekten altfor høy og formen altfor dårlig.
– Jeg ville så veldig gjerne være med når barna lekte, spilte fotball eller syklet, men det ble til at jeg sparket ballen én gang, så måtte jeg sette meg ned.
Da avgjørelsen er tatt for å gjøre noe med situasjonen, gruer hun seg veldig til å snakke med fastlegen. Men i mars 2019 gjør hun det likevel.
– Overvekt er jo et tema man ikke vil snakke om egentlig, så bare det å ta det opp er det vanskeligste jeg har gjort noen gang! Men legen min er så forståelsesfull, og det var godt å snakke om det, sier Ida.
I tillegg vet legen om diagnosen pcos, som gjør det vanskeligere å gå ned i vekt. Koronaen stikker også noen kjepper i hjulene for behandlingen, og til slutt blir Ida tilbudt slankeoperasjon. Etter litt overveielse takker hun ja og får gjennomført den i mai 2021.
I dag har Ida et normalt kosthold og lever omtrent som før, men spiser mindre mengder totalt. Sukker og fett blir hun fort dårlig av.
Les også: (+) Jeg våget ikke fortelle om sykdommen min. Det fikk uante konsekvenser.
Må finne egen motivasjon
Ofte er det en enkelthendelse eller opplevelse som gjør at man bestemmer seg for å gjøre endringer for å gå ned i vekt.
– Man må gå dørstokkmila. Bare å komme i gang kan være skikkelig tungt når bare å gå føles som en skikkelig «styrketreningsøkt», sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder for Bramat.no.
Hun mener det viktigste er å starte med kostholdet.
– Kosthold er viktigst for vektnedgang, og for mange er det nok å gjøre én ting om gangen. Ta utgangspunkt i hverdagen. Få i deg mye grove karbohydrater og mye protein, fordi det metter godt. I tillegg må mange jobbe med porsjonsstørrelser, sier hun.
Trening kan være et veldig bra supplement å legge til et forbedret kosthold.
– Trening bidrar til å stabilisere blodsukkeret, gir bedre regulering av sult og gir overskudd. Mer muskler sørger også for høyere forbrenning, forteller Borchsenius.
Hun anbefaler også å få støtte.
– All forskning viser at sjansen for å lykkes er større om man får støtte, enten det er familie, venner eller en fagperson, forteller hun.
Les også: Suppekuren som slanker deg 2-3 kilo i uka
Folk merker det på humøret
En annen grunn til at Ida ville ned i vekt, er at det er hofte- og kneproblemer i familien. Som konduktør i Vy er det mye tråkking på henne.
Ida har ikke merket problemer, men tenker at forebygging er viktig. På jobben har hun fått tilbakemeldinger på at hun alltid var blid før, men at hun nå likevel utstråler en helt annen glød.
– Det kjennes supert å være meg nå. Jeg orker å gjøre ting, sier Ida.
Hun tør også å si ifra og stikke seg frem situasjoner der hun før holdt seg mer i bakgrunnen. Før turte hun sjelden å si noe på foreldremøter, for eksempel.
– Jeg opplever å ha mer selvtillit og tør å si det jeg tenker.
Og alle skogsturene og alt det andre hun prøvde, men ikke fikk til, er nå mer enn muligheter.
– Nå gjør jeg alt det som jeg før bare kunne drømme om, sier Ida.