LAVKARBO, slankere med lavere blodsukker
Gå ned opptil 3 kilo på en uke
Få kontroll på blodsukkeret ditt på syv dager og gå ned i vekt.
Forhøyet blodsukker kan føre til at du lettere blir overvektig.
– Spesielt gir høyt blodsukker ekstra fett på magen og på armene, sier den danske kostholdseksperten og forfatteren Birgitte Nymann.
Hun har gitt ut en rekke bøker om livsstil, trening, kosthold og vektnedgang.
Nymanns syvdagerskur for lavere blodsukker:
Hvis du vil ha cellene til å jobbe bedre slik at blodsukkerreguleringen i sin tur blir bedre, og fettforbrenningen skyter i været, anbefaler Nymann at du «sulter» cellene i syv dager.
– Det betyr syv dager hvor de stort sett ikke skal håndtere glukose eller fruktose, sier hun.
Følger du dette opplegget kan du ifølge Nymann gå ned opp mot tre kilo på en uke. Her er hennes forslag til vektreduksjon:
Farvel til stivelse, dag 1
– Første skritt er at du utelukker all stivelse fra maten din. Stivelse finnes i ris, pasta, poteter og alle de vanlige formene for mel – og dermed brødmat. Dette skal du kutte helt ut de neste syv dagene, sier Nymann.
Spis i stedet kjøtt, fisk, fjærkre, egg, surmelksprodukter, smør, fløte, grønnsaker, oliven, nøtter, kjerner og frø.
Bort med sukker, dag 2
– Denne dagen skal også alt sukkeret bort fra kosten. Hold deg unna kaker, kjeks, energibarer, brus, energidrikke, godteri og alt annet som har sukker i seg. Spis i stedet frisk eller tørket frukt. Det påvirker også blodsukkeret, men ikke i samme grad som raffinert, tilsatt sukker. Og fra dag 3 er det også slutt med frukt, så du kan fråtse litt i dag, sier hun.
Jo mindre sukker du spiser, dess lettere er det å få god energi, bra fordøyelse, bedre konsentrasjon, mindre magefett, færre humørsvingninger, bedre hukommelse, bedre søvn, lavere risiko for høyt blodtrykk, høyt kolesterol, mindre hudproblemer – og mye annet.
Fjern frukt, dag 3
– Frukt inneholder næringsstoffer og kostfiber. Derfor er frukt alltid et sunt valg. Men nå skal du kutte det ut for å få orden på blodsukkeret og få fettforbrenningen opp, sier Nymann.
Birgitte Nymann
Dansk forfatter av 25 bøker om kosthold, ernæring, trening, sunnhet, motivasjon og stress.
Kjent treningsekspert fra TV2 – GO’morgen Danmark og TV2 Sport (Danmark). Skribent i bl. a magasinene Femina, iForm samt Ude & Hjemme.
Eier og utvikler av trenings- senteret Effektiv Træning. Kurs- og foredragsholder i inn- og utland.
Tilsett gjerne mer fett i kosten, som olivenolje og nøtter, så blir det lettere å takle sukkerstoppen.
Du kan fremdeles spise bær i moderate mengder.
– På tredje dagen er det vanlig å få symptomer på at du kutter ut stivelse og sukker. Det kan være hodepine, dårlig humør, svette, dårlig søvn og uro. Det er helt normalt. Gå deg en tur, drikk urtete, les en bok eller gjør noe annet hyggelig mens du venter på de positive effektene.
Beveg deg nok, dag 4
– Hvis du vil sette ekstra fart i fettforbrenningen og få cellene til å regulere blodsukkeret bedre, er bevegelse viktig. Stillesittende arbeid kombinert med sløv fritid gjør det vanskelig for cellene å jobbe optimalt – og resultatet er et for høyt blodsukker og dårlig forbrenning, sier den danske kostholdseksperten.
Les også: Gikk ned 50 kilo etter møte med Christian, svigermors drøm
12 timers faste, dag 5
– Dette er kanskje det mest effektive redskapet til å få orden på matlyst og blodsukker. Jo oftere du faster i 12–14 timer per døgn, jo raskere vil du merke effekt. Du kan drikke vann, kullsyreholdig vann, kaffe og te under fasten. Ikke noe annet, sier Nymann.
– Slik gjør du det: Hold 12–14 timers faste per døgn. Fra i dag og resten av uken. Og aller helst lenge etter det. Ikke spis mellom for eksempel kl. 19 og 07, eller 20 og 08. Hold gjerne fasten til samme tid hver dag, så blir den ekstra effektiv. Og det er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Du sover jo det meste av tiden!
Spis tre hovedmåltider, dag 6
Spis kun tre hovedmåltider om dagen.
– Når blodsukkeret senkes og fettforbrenningen øker, skal du ikke spise hele tiden. Cellene dine har godt av en pause. Det er en myte at det trengs mange måltider for å holde blodsukkeret stabilt. Det er faktisk viktigere at det er pauser i spisingen. Både at du faster i 12–14 timer hvert døgn, men også mellom måltidene. Cellene dine blir rett og slett bedre til å ta opp sukker fra blodet, sier hun.
– I dag og i morgen skal du altså kun spise frokost, lunsj og middag – og ikke noe mellom.
Tips: Hvis du føler sult mellom måltidene, kan du drikke et glass vann, pusse tennene eller gå en tur.
Les også: 4 grep for å slippe unna søtsuget
Sov godt, dag 7
Søvn, hvile og ro er viktige ingredienser i å få blodsukkeret inn i fettforbrenningsmodus.
Hva er sukker?
- Forekommer naturlig, i ulike former, i mat, som i frukt, fruktsukker (fruktose) og druesukker (glukose), mens melk inneholder melkesukker (laktose).
- Mat og drikke som har et naturlig innhold av sukker inneholder ofte andre næringsstoffer som kroppen trenger, som vitaminer og mineraler.
- Tilsatt sukker er tilsatt matvaren ved produksjon eller tilberedning og kan være: sukrose fruktose glukose maltose laktose stivelseshydrolysat (glukosesirup, høyfruktosesirup) honning frukt- og bærkonsentrater andre isolerte sukkerpreparater som er brukt i ren form eller tilsatt som komponent i matvarer eller ved matlaging
Kilde: helsenorge.no
– Selv om du kan klare deg uten så mye hvile på det mentale plan, betaler du en pris rent fysisk når du presser deg for hardt. Cellene blir dårligere til å ta opp blodsukker, og fettforbrenningen daler.
Samtidig går sukkertrangen og matlysten i været.
– Dessuten blir det vanskeligere å konsentrere seg og du blir lettere stresset. Som igjen øker lysten på mer sukker, sier Nymann.
– Måler du blodsukkeret ditt jevnlig, vil du se at det er tydelig sammenheng mellom dårlig nattesøvn og blodsukkeret du måler om morgenen. Blodsukkeret stiger ganske enkelt av at du sover for lite. Sov derfor syv til ni timer i et mørkt rom om natten, og hvil deg også i løpet av dagen. Ta en powernap eller gjør ti minutter meditasjon.
Les også: Lavkarbo for nybegynnere
Ikke lavkarbo over tid
Helsemyndighetene i Norge anbefaler ikke et ekstremt lavkarbokosthold over tid, men uttaler at det gjerne kan benyttes til vektnedgang.
Klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, Tine Mejlbo Sundfør, har forsket på hvilket kosthold som fungerer best når man skal slanke seg.
Hun konkluderer med at man går ned i vekt både ved et lavkarbokosthold, der man reduserer mengden karbohydrater og dermed kalorier, og ved å følge et mer tradisjonelt lavkalorikosthold.
– Så her må hver enkelt finne ut hvilke kostendringer man klarer å leve med over tid, sier hun.
En forutsetning for varig vektreduksjon er nemlig varige kostholdsendringer.
Man kan gjerne velge å følge et kosthold med mindre karbohydrater der man helt kutter ut sukker og siktet hvetemel over tid.
– Det anbefales ikke å følge de mest ekstreme variantene av lavkarbokosthold, der man kutter ut frukt, bær og rotgrønnsaker. Dette er matvarer som vi vet er viktig for å forebygge hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2, og som styrker helsen vår over tid.
Mejlbo Sundfør forteller at man den aller første tiden ved en kostomlegging, kan gå ned opptil to–tre kilo i vekt på en uke.
– Da skyldes det gjerne at man er veldig restriktiv med hensyn på inntaket, og at man mister noe væske i tillegg til fett. Etter de første ukene vil vektreduksjonen være noe mer moderat. Det er mest fornuftig å gå ned en halv til én kilo i uken på sikt, sier hun.
Les også: Takket nei til slankeoperasjon, gikk ned 30 kilo
Denne saken ble første gang publisert 27/12 2019.