Fryste grønnsaker

Knuser myter om frosne grønnsaker

Dersom du får dårlig samvittighet når du serverer en frossen grønnsakblanding, bør du lese dette.

FRYSTE GRØNNSAKER: Knuser mytene
FRYSTE GRØNNSAKER: Knuser mytene Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Uansett om du henter grønnsaker rett fra hagen og fryser dem selv eller fyller handlekurven med grønnsaker fra frysedisken i matbutikken, kan frosne grønnsaker absolutt være en nyttig del av et sunt kosthold.

For deg som dyrker selv, er frysing en smart måte å forlenge sesongen på. Samtidig bevarer du smak og næring fra egen hage gjennom vinteren.

På den annen side har moderne, industrielle hurtigfrysingsmetoder gjort frosne grønnsaker fra butikken til et praktisk og næringsrikt alternativ, som sikrer tilgang til sunne ingredienser året rundt.

Å fryse ned grønnsaker har en tendens til å påvirke ulike næringsstoffer på forskjellige måter, avhengig av hvilke vitaminer og mineraler de inneholder.

Dette kan gå tapt når du fryser ned grønnsaker

  • Vitamin C: Et av de mest følsomme vitaminene under frysing og tining er vitamin C. Selv om fryseprosessen i seg selv ofte ikke har stor innvirkning på vitamin C, kan tining og videre tilberedning føre til tap. Dette skyldes at vitamin C er vannløselig og sensitiv for varme.
  • Folat: Folat er også følsomt for tap under tining og videre tilberedning, spesielt hvis du koker grønnsakene. Derfor er dampkoking anbefalt for å redusere tapet av folat.
  • Andre B-vitaminer: Noen B-vitaminer, som B6 og B1, kan gå tapt under frysing og tilberedning, spesielt dersom de frosne grønnsakene tilberedes med mye vann. I så måte er dampkoking eller woking smartere.
<b>MASSE VITAMINER:</b> Ikke la deg skremme av et kaldt utseende. Tilberedt på riktig måte er det bare å glede seg til masse gode smaker.
MASSE VITAMINER: Ikke la deg skremme av et kaldt utseende. Tilberedt på riktig måte er det bare å glede seg til masse gode smaker. Foto: Getty Images

Tenk på Dette!

Vær bevisst på krydring og sauser når du bruker frosne grønnsaker. Litt ekstra smak kan fremheve grønnsakenes naturlige sødme og friskhet.

Hva skjer når grønnsaker fryses?

Når grønnsaker fryses, stopper de i praksis å eldes. Dette skyldes at frysing bremser ned de naturlige enzymaktivitetene som forårsaker nedbrytning.

De fleste bakterier og mikroorganismer som kan forårsake forråtnelse, blir også inaktive.

Fryseprosessen innebærer som oftest hurtigfrysing, der grønnsakene raskt nedkjøles til -18 grader eller lavere.

Hurtigfrysing er en metode som hjelper til med å bevare smak, tekstur og flest mulig av næringsstoffene i grønnsakene.

Imidlertid kan fryseprosessen påvirke noen fysiske og kjemiske egenskaper:

  • Vanninnholdet: Grønnsaker med høyt vanninnhold, som agurk og salat, vil ofte tape mye vann ved tining og kan bli slappe og miste teksturen.
  • Cellevegger: Hurtigfrysing kan skade celleveggene i grønnsakene. Dette kan føre til litt endret tekstur, spesielt ved tining.
  • Antioksidanter og vitaminer: Studier viser at noen antioksidanter og vitaminer faktisk kan bli mer tilgjengelige etter frysing, mens andre kan gå tapt, avhengig av hvordan grønnsaken er behandlet før frysing.

Les også: Dette pålegget hjelper deg å gå ned i vekt

Mer tilgjengelig

Studier viser at frysing kan gjøre antioksidanter – som karotenoider, som finnes i gulrøtter, søtpoteter og paprika – mer tilgjengelige ved at frysing bryter ned celleveggene og dermed frigjør disse forbindelsene.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Det betyr at vi får i oss mer antioksidanter fra frossen, oppvarmet mat enn fra rå.

Kalsium og jern er to mineraler som vanligvis holder seg intakte under fryseprosessen.

Faktisk kan det være lettere for kroppen å nyttiggjøre seg disse etter frysing og oppvarming.

Hvor lenge kan grønnsaker være i fryseren?

Holdbarheten på frosne grønnsaker avhenger av faktorer som lagringstemperatur og emballasje.

Generelt vil grønnsaker holde seg godt i fryseren fra 6 til 12 måneder hvis de oppbevares på -18 °C eller kaldere.

Noen grønnsaker, som spinat og grønne bønner, kan begynne å tape noe av smaken og teksturen allerede etter seks måneder, men de er fortsatt trygge å spise. Pass på å merke med innfrysingsdato.

Optimal lagring

Når du oppbevarer grønnsakene i lufttette fryseposer, kan du unngå frostskader. Dette betyr mindre risiko for smakstap.

Når grønnsakene er tint, bør de helst brukes raskt og ikke fryses på nytt, da dette kan forårsake teksturtap og føre til et større tap av næringsstoffer.

Skulle uhellet være ute, kan du vite at det er trygt å spise fryste grønnsaker som har fått frostskader og dermed blitt litt «hvite» eller har fått et lett belegg av is.

Tips

Frosne grønnsaker slipper litt væske under tilberedning, så vent med salt, og eventuelle andre våte ingredienser, til slutten av tilberedningen for å unngå at retten blir for vassen.

De er imidlertid helt trygge å spise, og næringsinnholdet påvirkes ikke i stor grad.

For å redusere frostskader bør du oppbevare grønnsakene i lufttette poser eller beholdere i fryseren. Det hjelper også å unngå lang lagringstid.

Når grønnsakene har fått frostskader, kan du likevel bruke dem i retter hvor tekstur ikke er avgjørende, som i supper, gryteretter eller pureer.

Hvordan tilberedefrosne grønnsaker?

Tilberedningen av frosne grønnsaker kan være avgjørende for å bevare både næring og smak.

Her er noen tips for å få mest mulig ut av grønnsakene dine:

  • Dampkoking: Dampkoking er generelt den beste metoden for å tilberede frosne grønnsaker uten å miste for mye næring. Det reduserer tapet av vannløselige vitaminer, som vitamin C og folat. Bruk damprist eller en sil i en gryte.
  • Rask steking: Å steke grønnsakene raskt i litt olje på høy varme kan også bevare smaken og mange av næringsstoffene. Unngå imidlertid å oversteke, da dette kan bryte ned flere vitaminer. Unngå å tine på forhånd: De fleste frosne grønnsaker kan med fordel tilberedes direkte fra fryseren. Hvis du tiner dem før bruk, kan vannløselige vitaminer (B + C) lekke ut i kokevannet.
  • Grilling og woking: Dette er to metoder som er ypperlige måter å få frem smakene på, samtidig som det gir minimalt tap av næringsstoffer. Dette er spesielt gunstig for grønnsaker som brokkoli og paprika, som inneholder varmefølsomme vitaminer.

Les også (+): Keto-dietten gir raskt vekttap, men det er én stor hake

Er ferske grønnsaker sunnere?

En vanlig misforståelse er at ferske grønnsaker alltid er sunnere enn frosne. Som du ser er sannheten litt mer nyansert.

Mange frosne grønnsaker fryses raskt etter innhøsting, ofte når næringsinnholdet er på topp, mens ferske grønnsaker kan ha mistet noe næring etter transport og lagring i butikk.

Studier har vist at frosne grønnsaker kan ha et like høyt, eller til og med høyere, nivå av noen næringsstoffer sammenlignet med grønnsaker som har ligget lenge på lager.

Grønnsaker du bør ha i fryseren

  • Brokkoli: Rik på vitamin C og K og folat. Inneholder sulforafan, en antioksidant som kan bidra til å bekjempe kreftceller.
  • Spinat: En kilde til jern, kalsium og vitamin K, som er viktig for benhelsen. Inneholder også antioksidanten lutein, som kan være gunstig for øyehelsen.
  • Erter: Rik på protein og fiber samt vitamin C. Hjelper til med å stabilisere blodsukkeret på grunn av høyt fiberinnhold.
  • Grønne bønner: En god kilde til vitamin K, A og C. Inneholder antioksidanter som kan bidra til å beskytte cellene mot skade.
  • Mais: En kilde til fiber og naturlige karbohydrater, som kan gi metthetsfølelse. Inneholder lutein og zeaxanthin, som er gunstige for øyehelsen.
  • Gulrøtter: Rike på betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Betakaroten er kjent for sine fordeler for synet og hudhelsen.
  • Paprika (spesielt rød): Inneholder store mengder vitamin C, som styrker immunforsvaret. Rød paprika er også rik på antioksidanter, som beskytter cellene mot oksidativt stress.