Kortreist mat
Dordi (21) spiser kun norsk mat: Det er spesielt én ting hun savner
En spontan tanke på juleaften i fjor, førte til et ettårs lang prosjekt for Dordi.
Da odelsjenta Dordi Lerum (21) var hjemme på saubruket i Luster i Sogn og Fjordane i julen, var hun omringet av god norsk mat.
På juleaften spiste de sau fra gården deres, poteter fra potethagen og norsk kålrot. Mens hun nøt maten, tenkte hun:
«Hadde det ikke vært kult å kun spise norsk mat i ett helt år?»
– Det var en ganske spontan tanke som ble til mitt nyttårsforsett, forteller Dordi som ser frem til å ta over gården når hun blir eldre.
Selv definerer hun seg som «norsketerianer», der konseptet går ut på at hun kun spiser matvarer og produkter som er produsert og laget i Norge.
Hun har bestemt seg for at merkingen «Nyt Norge» er minstekravet.
Hun har vært norsketerianer i over hundre dager, og skal være det frem til nyttårsaften.
– Gjennom årene har jeg blitt mer oppmerksom på produksjon av matvarer. Jeg er mer en gjennomsnittet opptatt av at vi bør utnytte ressursene vi har i landet og støtte bøndene våre. Det er ikke gitt at vi kan belage oss på importert mat for alltid, sier hun.
Hun flyttet til Oslo for om lag to år siden for å starte på lærerstudiet. Da hun først flyttet til hovedstaden, var hun ikke like oppmerksom på hvor maten var produsert.
– Det var mange hurtigløsninger og middager i farten i en travel hverdag. Det var ikke mye tid til å lage mat, men i dette prosjektet har jeg prioritert å bruke tid på å lage mat og kose meg med det. Det har vært spennende og lærerikt. Jeg har erfart at det er enkelt å lage norsk mat i farten, sier vestlandsjenta.
Kortreist mat
Dordi har lenge vært bevisst på å spise kortreist mat.
– Vi spiser kjøtt fra egne sauer, epler fra epletrærne, grønnsaker fra grønnsakshagen. Det er selvsagt for meg at vi bruker de ressursene vi har, men jo eldre jeg ble, skjønte jeg at det ikke er selvsagt for alle, sier hun og fortsetter:
– Det er mange som ikke har nok bevissthet og kunnskap om hvor maten er produsert.
Dordi understreker at hun ikke dømmer noen, men at hun har blitt overrasket over andres matvaner.
– Matsvinnet mange har, overrasket meg. Vi har sauer på gården som vi blir glade i, men som vi slakter på et tidspunkt. Det er selvsagt ikke hyggelig å gjøre det, men slik fungerer det.
– Vi har mye respekt for dyr, og er bevisst på at livet de ofrer skal i hvert fall være verdt det, og derfor spiser vi opp maten vår og bruker så mye vi kan av dyret.
Blod bruker de i blodpannekaker, og de spiser både leveren, tungen og hodet på dyret.
– Det finnes mange som kaster en god del mat fordi de er mette eller fordi det ikke «var så godt». Mange velger også importert mat i butikken fordi de ikke vet bedre, selv om det ikke er stor prisforskjell. Det kan føre til at butikkene må svinne mye mat som er produsert av våre norske bønder, sier gårdsjenta.
Les også: «Avlyser» varmerekordvarsel for sommeren: – Misvisende
Utfordrende
I starten opplevde hun å bruke mange minutter foran butikkhyllene for å bli kjent med produktene. Det har trolig vært mange totale timer med produktlesing.
– Matmerkingen i Norge er ikke mye å skryte av. Det er mye mat som er dårlig eller feil merket, så det var ganske utfordrende i starten, sier Dordi og fortsetter:
– En annen ting som var utfordrende, var å kutte ut sukker og søtsaker, fniser Dordi. – Det var rart å ikke skulle spise lørdagsgodteri, men heldigvis gikk søtsuget over etter noen uker. Nå koser jeg meg gjerne med eplemost eller honning.
Hun fniser og påpeker at vinteren trolig ikke var den beste tiden å starte på, med tanke på produksjon av grønnsaker og frukt.
– Heldigvis er vi relativt gode på lagring av frukt og grønnsaker i Norge. Men jeg gleder meg til vi får mer norske bær og norsk frukt i butikkene fremover. Det har allerede kommet litt.
Les også (+): Enorme forskjeller: Dette er «verstingen» blant kjøttpåleggene
Lager brød selv
Selv om Dordi har vært ganske bevisst på produkter i lang tid, ble hun likevel spesielt overrasket over én ting.
– Det er ingen brød i butikken som er helt norske. Det har jeg aldri tenkt over. Her er det ikke sukkeret som er problemet, men at de fleste brød er blandet med norsk korn og importert korn.
Dordi lager derfor brød selv, men siden gjær er svensk, lager hun surdeigsbrød.
Det hun har savnet mest i lengden, er pepper, men heldigvis har hun fått kjøpt norsk salt.
– På lang sikt har det vært vanskeligst å kutte ut pepper. Men jeg har pratet med flere kokker som sier at vi egentlig kun trenger salt i maten vår, og at maten i seg selv skal være smaksbærende, sier Dordi.
– Tidligere pøste jeg på med masse krydder, men nå synes jeg for eksempel kylling smaker bedre fordi nå smaker maten mer av seg selv, legger hun til.
For en liten stund tilbake fikk Dordi en kasse med krydder av en dame som hadde laget dem selv til henne. Nå er det enklere å tilsette mer smak i maten.
– Hun har laget en mengde med kryddere fra norske rotgrønnsaker som smaker veldig godt. Det ene krydderet hun lagde, smaker nesten som pommefriteskrydder, sier Dordi smilende.
På spørsmålet om Dordi kommer til å fortsette med dette prosjektet etter nyttårsaften, fniser hun.
– Det er lenge til nyttårsaften, men jeg tror nok ikke det. Noe av det jeg har savnet mest er indisk mat, så det kommer jeg til å spise. Men jeg vil trolig spise mer norsk mat enn tidligere, og selvsagt være enda mer bevisst, sier hun.
Les også: Line bor på 16 kvm: Se hennes «minihus»
– Vil ikke ta fra noen pepper og kaffe
Dordi påpeker selv at det har vært lite spising på restauranter, men mest fordi studentbudsjettet ikke gir mye rom for det.
– Jeg spiser nesten aldri ute på restauranter, men da jeg gjorde det en gang, var det utfordrende. Jeg spurte jeg om maten var produsert i Norge og fikk et ja. Men så viste det seg at kun biffen var fra Norge, og resten av maten var importert.
Når hun skal spise med venner, synes vennene hennes det er hyggelig å lage norsk mat sammen.
– Vi synes det er sosialt og hyggelig å lage mat sammen. Vi har hatt mange kvelder der vi lager middag sammen. Jeg har for eksempel laget pasta carbonara med norsk ost.
Vestlandsjenta har delt mye av reisen sin på TikTok, der hun har mottatt mye positiv respons, og har nå i skrivende stund over 5000 følgere.
– De fleste synes det er kult, eller har noen spørsmål, noe jeg synes er hyggelig å svare på. Jeg startet TikTok-profilen min slik at vennene mine kan følge med, men det er hyggelig at flere ønsker å følge med på reisen min og få mer kunnskap om norsk mat.
Dordi understreker at hun ikke ønsker å ta fra noen pepper, kaffe eller sjokolade, men hun håper vi kan bli litt mer bevisst på hva vi kjøper og spiser.
– Jeg forventer ikke at folk skal gjøre det samme som meg, men jeg håper vi kan bli litt mer bevisst på hvor maten kommer fra. På den måten støtter vi bøndene våre i Norge, avslutter hun.
Hennes beste tips er å se etter Nyt Norge merket, se etter mat som er i sesong og handle hos lokale bønder.