Enkle og smakfulle salt-grep
Disse salt-grepene kan gi store utslag
Vi nordmenn får i oss omtrent dobbelt så mye salt som det vi bør. Klarer vi å kutte litt, gir det gode resultater i form av bedre helse.

Dette er en kronikk skrevet av cand. scient. ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Salt er et livsviktig næringsstoff vi trenger å få tilført. I tillegg er det lett tilgjengelig, billig og ofte brukt for å gi mat bedre smak.
Salt virker også konserverende på maten, så noe salt må det være i maten.
Selv om matvareindustrien har jobbet hardt for å senke innholdet av salt i «verstingproduktene» som suppeposer og brød, er det fortsatt en vei igjen å gå.
Helsemyndighetene anslår at det gjennomsnittlige saltinntaket er omtrent 10 g/dag for menn og noe lavere hos kvinner – altså betydelig høyere enn anbefalingen på 5 g/dag.
Og saltet får vi fra ferdigmat: kjøttprodukter, kjøpebrød, posesauser, suppepulver og krydderblandinger, fiskeprodukter, ost og smør.
Trenger vi natrium?
Voksne mennesker har cirka 90 g natrium i kroppen. Mest er i væsken utenfor cellene og i benvevet, bare litt er inne i cellene.
Ulike hormoner bestemmer hvor mye natrium som tas opp fra tarmen, og hvor mye som utskilles i urinen.
Formålet er å balansere natrium utenfor cellene med kalium som er inne i cellene, dette holder væskebalansen i kroppen ved like.
Både for høyt og for lavt natriuminnhold i kroppen kan føre til uttørring eller væskeansamling (ødem).
Alvorlig natriumubalanse kan føre til hjertesvikt. For store mengder salt i kosten er også en risikofaktor for høyt blodtrykk.
Drikker du salt?
Selters, soda og mineralvann inneholder salt i varierende mengder.
Drikker du mye kjøpt boblevann, kan det ha noe å si for saltinntaket ditt.
Vann fra springen inneholder til sammenligning ubetydelige mengder salt.
Er du glad i brusende vann, kan du med fordel investere i en brusmaskin. Du får boblene fra kullsyren, men ikke saltet som finnes i flaskevannet.
En annen salt drikke er buljong. God og varm, men veldig salt. Prøv å bytte ut buljongen med en saltfattig variant. Helsekosten har fine varianter om du ikke finner det i din butikk.
Les også: Ta en potet! Ny forskning gir overraskende resultater
Bytt bordsalt
Om saltbøssen brukes flittig, kan det være smart å bytte ut innholdet i bøssen. Det finnes salterstatninger i butikken, slik som Seltin.
Her er natriumsaltet byttet med kaliumsalt. Det gir en litt annen saltsmak, det skyldes kalium istedenfor natrium og er en tilvenningssak.
Bruk gjerne denne typen salterstatninger også i vanlig matlaging, til potet- og pastavannet og så videre.
Du får også tak i urtesalt der cirka 5 prosent av saltet er byttet med tørkede urter. Men saltet er fortsatt vanlig salt, og det er mye av det. Ikke pøs på med salterstatninger.
Venn deg til å kjenne de andre smakene i maten heller enn saltsmaken.

Urtehjelp
Friske urter gir mye smak i seg selv og kan balansere retter med mindre salt.
Her er en miniguide:
- Timian: Tåler koking og steking. Flott til lam og svin.
- Rosmarin: Tåler koking og steking. Flott til lam, vilt, grønnsaker og gryter.
- Basilikum: Dryss på før servering. Perfekt til tomatretter og gryter.
- Oregano: Dryss på før servering. Flott i middelhavsretter.
- Koriander: Dryss på før servering. Flott til indisk og meksikansk mat.
- Kjørvel: Tåler rask oppvarming, nydelig i omelett og eggerøre.
Supertips om ferdigmat
- Ferske og fryste grønnsaker inneholder minimalt med naturlig salt, og ikke noe tilsatt salt. Dette kan du dra nytte av når du lager mat av hel- og halvfabrikata.
- Saltinnholdet i ferdigmat kan «tynnes ut» ved å tilsette for eksempel mer grønnsaker og poteter.
- Prøv å tilsette grønne bønner til fiskesuppen, og spe på med ekstra lapskausgrønnsaker til bokselapskausen. Frossenpizza topper du med ekstra tomatskiver før steking og serverer med ruccola. Lekkert og sunt!