Gå ned i vekt med enkel mat

Enkle råd som får deg ned 1 kilo i uken

Her får du rådene som hjelper deg ned 1 kilo i uken, kostholdsveileder Desirée Andersen forklarer hvordan hun gjør det.

Pluss ikon
<b>EKSPERT:</b> Målet mitt er at du skal holde deg god og mett lenge uten for mange kalorier, sier Desirèe Andersen. Hun driver bloggen desireeandersen.no og er en av ­landets største influensere innen kosthold, helse og trening.
EKSPERT: Målet mitt er at du skal holde deg god og mett lenge uten for mange kalorier, sier Desirèe Andersen. Hun driver bloggen desireeandersen.no og er en av ­landets største influensere innen kosthold, helse og trening. Foto: Bonnier norsk forlag
Først publisert Sist oppdatert

Mange kan kjenne seg igjen i at det er utfordrende å ta gode valg i butikken når magen rumler.

Det vet personlig trener og kostholdsveileder Desirée Andersen etter å ha hjulpet kvinner og menn i nærmere 20 år.

– Når det gjelder vektreduksjon, så er ikke trening alene et godt verktøy for å oppnå resultater. Det er det maten og kostholdet vårt som er. Helst i kombinasjon med trening, slår hun fast.

Hun vet akkurat hvor det butter hos folk.

– De fleste lever travle liv, og det er lett å ty til raske løsninger. Min filosofi handler om hvordan du kan sette sammen gode og sunne måltider slik at du kan gå ned i vekt og få mer overskudd i hverdagen. Maten kjøpes i vanlige dagligvarebutikker, og måltidene er hverken kompliserte eller tidkrevende å lage. Ved å følge dette opplegget går du ned 1 kilo i uken, sier hun.

Hennes erfaring er at det er lettere å gjennomføre sunne måltider når man har forberedt noe på forhånd. Det er der nøkkelen til suksess ligger.

Les også (+): Her er oppskriftene til Desirée Andersen

«Hva skal jeg spise?»

– Når man fjerner stresset rundt «Hva skal jeg spise nå?», føles det veldig befriende. Samtidig er det fint å gjøre noe godt for seg selv ved å hente frem ferdig tilberedt mat uten å måtte bruke tid og energi, sier hun.

I hennes bok Desirèes sunne matprepp viser hun flere ulike dagsmenyer og egne middagsforslag.

Etter innkjøp av matvarene anbefaler hun å tilberede i hvert fall noen av måltidene til de kommende dagene.

– For noen er det fint å ha forberedt alle dagens måltider, mens for andre er det nok å ha forberedt en frokost, lunsj eller middag. Eller at man har en sunn snack tilgjengelig på kveldstid når søtsuget kommer, sier hun.

Desirées tanke er at det skal være lett å gjennomføre, og det skal være god mat.

– Du lager frokost, lunsj og kvelds for tre dager av gangen. Da tar det cirka en halvtime på kjøkkenet, og så er alle måltidene ferdig. Det tar ikke så stor plass i kjøleskapet, og du trenger ikke å handle inn så mye råvarer av gangen som du ikke har plass til. Det er også trygt med tanke på matsikkerhet, at maten holder seg bra, sier hun.

Les også: (+) 5 enkle kostholdstriks fra Desirée Andersen

Tredagers menyer

På søndager lager kostholdsveilederen mat for mandag, tirsdag og onsdag.

På onsdager lager hun mat for torsdag, fredag og lørdag.

– Søndag er det gjerne rester fra de andre dagene, eller jeg har et eller annet liggende. Det er en metode som for de aller fleste fungerer praktisk, økonomisk og sørger for at maten er god, fortsetter hun.

På middagsfronten har hun tenkt litt annerledes siden familiemedlemmene også ofte har meninger om hva de skal ha til middag.

– Jeg har valgt å lage egne middagsoppskrifter, hvor man for eksempel kan lage dobbelt opp av en suppe og fryse ned halvparten. Jeg har både tenkt tid, økonomi og plass i kjøleskap og fryser. Det viktigste er at det skal fungere i hverdagen, sier hun.

Mange er motiverte i starten av en vektnedgang og gjennomfører matplaner og menyer. Men så faller de av etter kort tid.

Hun forklarer hvorfor gode forberedelser, eller matprepping som hun kaller det, gjør det lettere å få til kostholdsendringer.

– Det er mye enklere å holde seg til en matplan når maten er ferdig laget. Når frokosten står klar i kjøleskapet, er det en større sjanse for at du får spist den og får en god start på dagen, påpeker hun.

Les også: Emilie Nereng om den store forandringen: – Det frigjorde og endret helt mitt syn på kropp, kosthold og helse

Den sunne balansen

Hun er opptatt av balansen mellom grønnsaker, proteiner og sunt fett.

Forskning viser at folk som spiser mye frukt og grønt har lettere for å holde vekten nede. Dette skyldes at grønnsaker kan spises i et høyt volum fordi de har et lavt kaloriinnhold.

Proteiner gir også metthet over tid og er viktige byggesteiner for alle cellene i kroppen vår.

– Målet mitt er at man skal holde deg god og mett lenge uten for mange kalorier. Spesielt kvinner trenger nok proteiner i kostholdet sitt for å klare og holde vekten nede. Derfor er det fokus på dette i alle oppskriftene, sier hun.

Hun har i årenes løp utviklet en tallerken-modell hun kaller PFFF, proteiner, fargerike grønnsaker, fiberrike karbohydrater og sunt fett. Oppskriftene skal sørge for at du har god blodsukkerkontroll.

– Man skal alltid gi kroppen det den trenger av næring selv om man skal ned i vekt. Mat er ikke fienden, vi trenger mat for å ha energi og holde oss friske, sier hun.