5 enkle og effektive tips:

Slik får du kontroll over søtsuget

Her er knepene som gir deg bedre kontroll når søtsuget melder seg.

<b>SØTSUG: </b>Vi opplever alle at søtsuget tar kommandoen og setter viljestyrken på vent. Men du er ikke viljeløs, vi er skapt for å jage etter fet og kaloririk mat.
SØTSUG: Vi opplever alle at søtsuget tar kommandoen og setter viljestyrken på vent. Men du er ikke viljeløs, vi er skapt for å jage etter fet og kaloririk mat. Foto: Getty Images
Først publisert

Før i tiden, da vi levde ute og av naturen var det helt avgjørende at vi bunkret på med fet og kaloririk mat når vi fant det.

Man visste jo ikke når det skjedde neste gang.

Nå har vi konstant tilgang til fet, søt og kaloririk mat.

– Vi kan egentlig gi våre forfedre skylda for at vi er så glad i søtt.

Det sier Erik Arnesen, ernæringsfysiolog i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

– Problemet er at vi ikke er justert i forhold til den nye tiden. Og ekspertene hevder at det vil ikke skje på mange tusen år, utdyper han.

Grunnen til at vi stadig er på jakt etter kaloriholdig og søt mat, er fordi det sikrer oss tilstrekkelig næring og glukose.

– Al­le­­re­de på fos­ter­sta­di­et læ­rer vi oss å få lyst på suk­ker. Vi har smaks­cel­ler i hele tar­men som fan­ger opp dis­se kje­mis­ke stof­fe­ne og som gir be­skjed til hjer­nen om at det­te er godt. Det­te er uni­ver­sel­le egenska­per som har vært vik­tig for men­nes­kets ut­vik­ling, sier Ar­ne­sen.

Les også: Mage­pla­ger: Disse faresignalene må du være obs på

Ny­tel­ses­hor­mo­net

– Men hva er så grunnen til at vi får så lyst på sunn og usunn mat når vi er sultne, og noe søtt når vi er mette?

– Det er langt på vei hor­monenes skyld, for van­lig sult­fø­lel­se skyl­des hor­mo­ner som sender signaler til hjernen om at vi har for lite ener­gi, men vi har også hor­mo­ner som sti­mu­le­rer ap­pe­tit­ten selv om vi er met­te, sier han og fortsetter:

– Det­te he­ter he­ro­isk sult og er knyt­tet til ny­tel­se. Det er altså det­te du kjen­ner når du hi­ger spe­si­fikt et­ter ka­lo­ri­rik søt og fet mat.

Gode as­so­sia­sjo­ner

Har du vært ned­stemt og følt deg bedre straks du har tatt den før­s­te bi­ten av sjo­ko­la­de­ka­ken?

Det er ikke bare sma­ken som gjør at vi fø­ler sug et­ter sjo­ko­la­de og piz­za. Krop­pen vår hus­ker også den gode fø­lel­sen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Iføl­ge kli­nisk er­næ­rings­fy­sio­log Cath­rine Borch­se­ni­us i Bramat.no har det blitt fors­ket på sam­men­hen­gen mel­lom mat og hu­mør.

– En mye brukt for­kla­ring på søt­sug, er at vi spi­ser kar­bo­hyd­ra­ter i et for­søk på å på­vir­ke hu­mø­ret. Teo­ri­en er at kar­bo­hyd­ra­ter øker ni­vå­et av se­ro­to­nin i hjer­nen, som har en po­si­tiv inn­virk­ning på hu­mø­ret, forklarer hun.

Borch­se­ni­us mener også at det er for mye fo­kus på alt vi ikke bør, og mener vi heller bør fo­ku­­­se­re på alt som er bra.

Det er ikke sik­kert at det er smart å si at man ald­ri skal spi­se sjo­ko­la­de.

– For man­ge kan det være bra å ta en li­ten sjo­ko­la­de­bit, men da må man selv­føl­ge­lig kla­re å stoppe i tide, sier er­næ­rings­fy­sio­lo­gen.

Følgende fem grep kan hjelpe for å ta kontroll over suget etter noe søtt:

1. Bryt møns­te­ret

Det hø­res ba­nalt ut, men unn­gå å ha god­te­ri­ frem­me på bor­det. Brus, saft og god­te­ri er de stør­ste kil­de­ne til til­satt suk­ker i kos­ten, og i slik mat er det mind­re plass igjen til vi­ta­mi­ner og mi­ne­ra­ler.

Iføl­ge Helsenorge.no har halv­par­ten av barn og unge, og om lag en av fem voks­ne, et inn­tak av til­satt suk­ker som er høy­ere enn an­be­falt. En god idé kan være å bry­te møns­te­ret.

De fleste voksne blir med årene glad i kaffe og te, som jo er bittert i stedet for søtt. På denne måten kan man si at det er mulig å bryte med mønsteret.

Les også: Spiser du for lite? Dette kan bli konsekvensene

2. Spis sun­ne mål­ti­der

Der­som du sta­dig pla­ges av søt­sug, kan år­sa­ken lig­ge i den van­li­ge ma­ten.

For der­som mål­ti­de­ne in­ne­hol­der man­ge ras­ke kar­bo­­hydra­ter og mye suk­ker, vil det øke be­ho­vet ditt for mer søtt uten­om mål­ti­de­ne.

– Ras­ke kar­bo­hyd­ra­ter kan gjø­re at blod­suk­ke­ret sti­ger raskt og mye, men at det også fal­ler fort ned igjen, sier Borch­se­ni­us.

Det­te kan gjø­re at man fø­ler seg sli­ten, ukon­sen­trert og su­gen på noe søtt.

– Hvis du kjen­ner deg igjen i det­te, bør du prø­ve å få i deg mer fi­ber­rik mat og gjer­ne også litt pro­tein til hvert mål­tid. Beg­ge de­ler met­ter godt, pro­tein kan dem­pe søt­su­get og fi­ber gir et mer sta­bilt blod­suk­ker. Beg­ge de­ler er guns­tig for deg som sli­ter med søt­sug, sier ernæringsfysiologen.

3. Dis­tra­her deg selv

Når søt­su­get kom­mer si­gen­de, gjel­der det å dis­tra­he­re seg selv.

Når fris­tel­sen til å åpne kjø­le­skaps­dø­ra el­ler fry­se­bok­sen blir for stor, gjel­der det å finne noe an­net å ten­ke på.

–Man ten­ker kan­skje ikke på at mo­bil­spill kan være en god ting i sam­men­heng med søt­sug, men ­det fin­nes fak­tisk forsk­ning som ­viser at mo­bil­spill dem­per søt­su­get. År­sa­ken er inn­ly­sen­de, man blir rett og slett så opp­slukt og kon­sen­trert om spil­let at man ten­ker mind­re på det søte, forklarer Ar­ne­sen i LHL.

4. Husk fro­kos­ten

Det er smart å star­te da­gen med en fi­ber- og pro­te­in­rik fro­kost med for eks­em­pel gro­ve knek­ke­brød med pro­te­in­rikt på­legg, og et glass melk.

–Der­som du star­tet med en slik fro­kost, og der­et­ter sør­ger for at det ikke går mer enn 3–4 ti­mer mel­lom hvert mål­tid, vil du hol­de blod­suk­ke­ret sta­bilt gjen­nom da­gen, sier Borch­se­ni­us.

Det vil i seg selv være med på å re­du­se­re søt­­su­get.

– Der­som det li­ke­vel kom­mer, kan det hjelpe å spi­se noe pro­te­in­rikt som cot­ta­ge cheese med nøt­ter el­ler for eks­em­pel en Skyr, tipser hun.

Les også(+): Jeg var så forelsket. Det søsteren hans sa, var nesten ikke til å tro

5. Sov deg til mindre søt­su­g

Søt­be­ho­vet øker i takt med vår egen dags­form. Der­som vi er trøt­te og slit­ne for­di vi har so­vet for lite eller for dår­lig, vil krop­pen i stør­re grad si ifra at den vil ha noe søtt.

Der­med er det spe­si­elt vik­tig å sør­ge for å sove nok ­dersom man er på di­ett.

–Det er gjort stu­di­er som vi­ser at der­som man so­ver for lite mens man slan­ker deg, vil re­sul­ta­tet blir dår­li­ge­re enn om du so­ver nok. Det er for­di man blir mer sul­ten når man ikke har so­vet godt nok, avslutter Ar­ne­sen.