5 enkle og effektive tips:
Slik får du kontroll over søtsuget
Her er knepene som gir deg bedre kontroll når søtsuget melder seg.
Før i tiden, da vi levde ute og av naturen var det helt avgjørende at vi bunkret på med fet og kaloririk mat når vi fant det.
Man visste jo ikke når det skjedde neste gang.
Nå har vi konstant tilgang til fet, søt og kaloririk mat.
– Vi kan egentlig gi våre forfedre skylda for at vi er så glad i søtt.
Det sier Erik Arnesen, ernæringsfysiolog i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.
– Problemet er at vi ikke er justert i forhold til den nye tiden. Og ekspertene hevder at det vil ikke skje på mange tusen år, utdyper han.
Grunnen til at vi stadig er på jakt etter kaloriholdig og søt mat, er fordi det sikrer oss tilstrekkelig næring og glukose.
– Allerede på fosterstadiet lærer vi oss å få lyst på sukker. Vi har smaksceller i hele tarmen som fanger opp disse kjemiske stoffene og som gir beskjed til hjernen om at dette er godt. Dette er universelle egenskaper som har vært viktig for menneskets utvikling, sier Arnesen.
Les også: Mageplager: Disse faresignalene må du være obs på
Nytelseshormonet
– Men hva er så grunnen til at vi får så lyst på sunn og usunn mat når vi er sultne, og noe søtt når vi er mette?
– Det er langt på vei hormonenes skyld, for vanlig sultfølelse skyldes hormoner som sender signaler til hjernen om at vi har for lite energi, men vi har også hormoner som stimulerer appetitten selv om vi er mette, sier han og fortsetter:
– Dette heter heroisk sult og er knyttet til nytelse. Det er altså dette du kjenner når du higer spesifikt etter kaloririk søt og fet mat.
Gode assosiasjoner
Har du vært nedstemt og følt deg bedre straks du har tatt den første biten av sjokoladekaken?
Det er ikke bare smaken som gjør at vi føler sug etter sjokolade og pizza. Kroppen vår husker også den gode følelsen.
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no har det blitt forsket på sammenhengen mellom mat og humør.
– En mye brukt forklaring på søtsug, er at vi spiser karbohydrater i et forsøk på å påvirke humøret. Teorien er at karbohydrater øker nivået av serotonin i hjernen, som har en positiv innvirkning på humøret, forklarer hun.
Borchsenius mener også at det er for mye fokus på alt vi ikke bør, og mener vi heller bør fokusere på alt som er bra.
Det er ikke sikkert at det er smart å si at man aldri skal spise sjokolade.
– For mange kan det være bra å ta en liten sjokoladebit, men da må man selvfølgelig klare å stoppe i tide, sier ernæringsfysiologen.
Følgende fem grep kan hjelpe for å ta kontroll over suget etter noe søtt:
1. Bryt mønsteret
Det høres banalt ut, men unngå å ha godteri fremme på bordet. Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten, og i slik mat er det mindre plass igjen til vitaminer og mineraler.
Ifølge Helsenorge.no har halvparten av barn og unge, og om lag en av fem voksne, et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. En god idé kan være å bryte mønsteret.
De fleste voksne blir med årene glad i kaffe og te, som jo er bittert i stedet for søtt. På denne måten kan man si at det er mulig å bryte med mønsteret.
Les også: Spiser du for lite? Dette kan bli konsekvensene
2. Spis sunne måltider
Dersom du stadig plages av søtsug, kan årsaken ligge i den vanlige maten.
For dersom måltidene inneholder mange raske karbohydrater og mye sukker, vil det øke behovet ditt for mer søtt utenom måltidene.
– Raske karbohydrater kan gjøre at blodsukkeret stiger raskt og mye, men at det også faller fort ned igjen, sier Borchsenius.
Dette kan gjøre at man føler seg sliten, ukonsentrert og sugen på noe søtt.
– Hvis du kjenner deg igjen i dette, bør du prøve å få i deg mer fiberrik mat og gjerne også litt protein til hvert måltid. Begge deler metter godt, protein kan dempe søtsuget og fiber gir et mer stabilt blodsukker. Begge deler er gunstig for deg som sliter med søtsug, sier ernæringsfysiologen.
3. Distraher deg selv
Når søtsuget kommer sigende, gjelder det å distrahere seg selv.
Når fristelsen til å åpne kjøleskapsdøra eller fryseboksen blir for stor, gjelder det å finne noe annet å tenke på.
–Man tenker kanskje ikke på at mobilspill kan være en god ting i sammenheng med søtsug, men det finnes faktisk forskning som viser at mobilspill demper søtsuget. Årsaken er innlysende, man blir rett og slett så oppslukt og konsentrert om spillet at man tenker mindre på det søte, forklarer Arnesen i LHL.
4. Husk frokosten
Det er smart å starte dagen med en fiber- og proteinrik frokost med for eksempel grove knekkebrød med proteinrikt pålegg, og et glass melk.
–Dersom du startet med en slik frokost, og deretter sørger for at det ikke går mer enn 3–4 timer mellom hvert måltid, vil du holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen, sier Borchsenius.
Det vil i seg selv være med på å redusere søtsuget.
– Dersom det likevel kommer, kan det hjelpe å spise noe proteinrikt som cottage cheese med nøtter eller for eksempel en Skyr, tipser hun.
Les også(+): Jeg var så forelsket. Det søsteren hans sa, var nesten ikke til å tro
5. Sov deg til mindre søtsug
Søtbehovet øker i takt med vår egen dagsform. Dersom vi er trøtte og slitne fordi vi har sovet for lite eller for dårlig, vil kroppen i større grad si ifra at den vil ha noe søtt.
Dermed er det spesielt viktig å sørge for å sove nok dersom man er på diett.
–Det er gjort studier som viser at dersom man sover for lite mens man slanker deg, vil resultatet blir dårligere enn om du sover nok. Det er fordi man blir mer sulten når man ikke har sovet godt nok, avslutter Arnesen.