Håvards hjerte stoppet mens han sov:
Sofie ble vekket av rare lyder midt på natten. Først lo hun, men så forsto hun alvoret
Først lo hun og trodde han pratet i søvne. Så forsto hun alvoret: Han var i ferd med å dø – og hun måtte handle raskt.
15. desember 2023: Håvard Ravndal (22) og Sofie Byrkjedal (22) fra Ganddal utenfor Stavanger tok toget inn til byen for å spise på restaurant.
Været var mørkt og kaldt og det blåste en del. Sofie hadde hatt bursdag tidligere samme uke, og det skulle de feire denne kvelden.
Allerede på toget kjente Håvard at han var ekstra sliten, og etter restaurantbesøket ble formen verre.
Planen var å ta toget hjem, men siden han følte seg litt tungpustet og ikke hadde noe energi, valgte de å ta en taxi.
Håvard hadde tatt influensavaksine tidligere den uken, så han tenkte at det var derfor han var i dårlig form. Kanskje var det bivirkninger av vaksinen, eller at han brygget på feber og sykdom.
Håvard sa også at han var sliten etter en lang uke på jobb. Allikevel stusset Sofie på dette da Håvard er en godt trent kar, og hun hadde ikke opplevd han i så dårlig form før.
På den tiden var han en aktiv fotballspiller på høyt nivå.
Ble svart
Da paret kom hjem til leiligheten i Ganddal, satte Håvard seg i sofaen. Sofie husker at Håvard sa han var tørst, at han hadde drukket lite vann på jobbe den dagen.
Etter det ble det helt svart, og han kan ikke huske å ha lagt seg i sengen for å sove.
– Vi la oss allerede i titiden den kvelden, og et par timer senere våknet jeg av at Håvard lagde noen rare lyder i søvne. Det var akkurat som om han gispet etter luft. Så satte han seg halvveis opp i senga. Jeg trodde at han snakket i søvne, og det var jo først litt komisk, sier Sofie.
Men så skjønte hun alvoret. Håvard var blek, og hun fikk ikke kontakt med han.
Sofie fryktet at hun hadde Håvard hadde satt noe i halsen, og hun prøvde å åpne munnen hans for å se om det var noe der.
Les også: Mette glemmer aldri synet som møtte henne på soverommet
Startet hjerte- og lungeredning
Det tok ikke lang tid før Sofie skjønte at det måtte være noe annet som var alvorlig galt med kjæresten.
– Helt fra vi ble sammen, hadde jeg jo visst at det var noe med hjertet til Håvard. Så jeg dro han ut på gulvet, ringte 113 og fortalte hvor vi befant oss og hva hadde skjedd. Jeg fikk en videolenke så jeg fikk filmet han, og de skjønte at jeg ikke fikk kontakt med Håvard. De syntes jo det var rart at en 22-åring hadde hjertestans, men etter å ha sett han, sa de på sentralen «gjør det du kan, ambulanse er på vei».
Sofie startet umiddelbart med hjerte- og lungeredning. Hun studerer til å bli vernepleier, og har gått førstehjelpskurs i forbindelse med det. I tillegg fikk hun god veiledning av personen på nødsentralen.
Trykk hardt ned midt på brystet
Stå på kne ved siden av brystet til personen.
Plassér hendene oppå hverandre midt på brystbenet til personen. Trykk hardt ned (ca. fem–seks cm).
Husk å bruke stive armer – ellers blir du fort sliten.
Operatøren på 113 hjelper deg å holde riktig takt (100–120 ganger i minuttet).
Gi 30 brystkompresjoner, to innblåsninger.
Etter de 30 første brystkompresjonene, skal du gi to innblåsninger med munn-til-munn.
Ved innblåsning må du sikre fri luftvei. Det gjør du ved å bøye personens hode bakover og løfte opp haken.
Legg din munn over hele pasientens munn, og tett igjen nesen til pasienten med fingrene dine.
Blås rolig inn til du ser at brystkassen så vidt hever seg.Hvis du ikke får til innblåsninger, er det viktig at du likevel fortsetter med hjerte-kompresjoner.
Hvis dere er flere, er det lurt å bytte på å gi kompresjoner (det kan være ganske tungt).
Fortsett til ambulansen kommer.
Fortsett med to innblåsninger og 30 kompresjoner til ambulansen kommer eller til du ser sikre tegn til liv.
Kilde: Helsenorge.no
– Jeg gikk rett i krisemaksimering og ble veldig stresset. Jeg hadde hundre tanker i hodet på en gang, samtidig var jeg veldig konsentrert. «Han kan ikke dø», var tanken som gikk igjen i hodet mitt.
Da ambulansepersonellet ankom, ga de Håvard to støt med hjertestarteren, noe han responderte på. Deretter ble han kjørt til Stavanger universitetssykehus i ambulanse.
Reddet kjæresten
Det ble noen lange timer for Sofie og resten av Håvards familie etter hjertestansen. Men allerede på morgenkvisten fikk de gledelige nyheter om at det hadde gått bra.
Sofie reddet Håvard denne dagen. De tolv minuttene som gikk fra hjertestansen frem til ambulansen ankom, hadde vært fatale om ikke Sofie hadde holdt kjæresten i live. Det fikk hun skryt av legene for.
– Jeg fikk i etterkant høre at de fleste fryser til og ikke klarer å gjøre noe når noe livstruende rammer de nærmeste. Det som hjalp meg var at jeg i flere år har hatt en plan om hva jeg skal gjøre om en krisesituasjon oppstår. Det at jeg hadde tatt førstehjelpskurs ett års tid før hjertestansen hjalp selvsagt også
Håvard er imponert over kjærestens handlekraft. Han hadde mest sannsynlig ikke vært i livet i dag, hadde det ikke vært for Sofie.
– Jeg er takknemlig for Sofies heltemodige innsats for å redde meg. Jeg hadde ikke vært her i dag, hadde det ikke vært for Sofie. Hun holdt meg jo i live til ambulansen kom. Det var mye som klaffet og gikk min vei den dagen. Legene måtte «sjokke meg» to ganger før hjerterytmen kom i gang igjen. Det er heller ikke alle med hjertestans som kan få slike sjokk, så også der var jeg heldig.
Les også (+): Test av næringsinnhold i fiskekaker: Én får terningkast en
Medført hjertestans
At en ung og sprek mann skal få hjertestans virker ulogisk, men Håvard har en medfødt hjertelidelse som førte til hjertestansen.
Legene konkluderte med at dette var den mest sannsynlige årsaken til hjertestansen.
Han ble født med en ekstra ledningsbane inn til hjertet, og har dermed litt for høy puls.
De første ukene av livet var han derfor inn og ut av sykehus. Beskjeden legene etter hvert ga var at han enten vil vokse det av seg eller leve fint med det.
– Jeg var på noen kontroller i oppveksten, men fikk beskjed om at det var 99,9 prosent sjanse for å bli frisk. Jeg vokste det ikke av meg, og det gikk jo heller ikke så bra, sier Håvard.
Etter fire dager på Stavanger universitetssjukehus ble Håvard sendt videre til Haukeland universitetssjukehus. Her fikk han satt inn en pacemaker. Pacemaker er et system som kan stimulere hjertemuskelen elektrisk slik at et hjerteslag kan startes.
– Det var litt spesielt å ha pacemaker de første ukene, men nå er jeg vant til det.
Tilbake i jobb
I dag, ett år etter den dramatiske hjertestansen, har han et godt liv. Han kan stort sett leve normalt og trene fotball som han pleier.
Han var sykmeldt i begynnelsen, men har i dag kommet seg opp i 80 prosent jobb som snekker.
– Det går fint, og det er godt å komme seg ut på jobb når jeg har vært så mye hjemme i en periode. Etter hvert håper jeg også å komme i full jobb. Jeg skal på kontroller på sykehuset en gang i året, resten av livet.
Håvard er takknemlig for at han kom fra hendelsen uten varige mén og føler seg heldig.
– Jeg går ikke akkurat rundt og tenker at jeg har fått livet i gave, men det er klart at jeg setter mer pris på små ting i hverdagen nå. Ting jeg tidligere tok for gitt. Siden jeg har pacemaker, er jeg heller ikke redd for at det skal skje igjen.
Les også: Tor fikk sterke smerter i magen og skjønte at noe var galt. Nå er han evig takknemlig overfor kona
En del av vår historie
Håvard og Sofie har vært sammen i åtte år, helt siden de gikk i samme klasse på ungdomsskolen.
– Det er jo en helt syk ting å oppleve, spesielt siden vi er så unge. Men nå har det blitt en del av vår historie og det har gjort oss sterkere sammen. Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve noe sånt, for det var brutalt og for meg har det blitt et traume. Jeg har fått sammenbrudd når jeg har tenkt på hendelsen i etterkant, og lenge slet jeg med å komme tilbake til leiligheten der det skjedde.
Rundt 3000 mennesker i Norge rammes av plutselig og uventet hjertestans utenfor sykehus hvert år. I ca 2/3 av tilfellene skjer denne svært dramatiske situasjonen i pasientens hjem.
Alle kan få hjertestans, men tilstanden forekommer hyppigere hos menn og hos eldre over 65 år.
Når hjertet slutter å slå mister pasienten bevisstheten raskt, slutter deretter å puste/puster unormalt og man kan ikke kjenne puls.
Kilde: Oslo Universitetssykehus
Nå er Sofie i gang med siste året på vernepleierstudiet og føler hun har tatt hverdagen tilbake.
– Jeg gikk nok tilbake til skolen litt for tidlig, når jeg heller burde tatt vare på helsen. Det var også vanskelig å snakke med folk om det i starten. Det går bedre nå, og det viktigste er at Håvard fortsatt er her i livet! At vi kan glede oss til ennå en jul sammen snart, sier Sofie takknemlig og glad.