FEILTOLET SYMPTOMENE:

Gro Elisabeth trodde hun var tidlig ute med overgangsalderen. Først etter tre år fant hun ut hva som faktisk var galt

Gro Elisabeth (49) følte seg syk i tre år, men etter bare noen få uker med medisiner, følte hun seg friskere enn på lenge.

<b>TOK TID:</b> − I etterpåklokskapens lys ser jeg jo at jeg hadde flere av symptomene på høyt stoffskifte, sier Gro Elisabeth Helland (49). Hun har høyt stoffskifte og forundrer seg over at hun ikke tidligere ble utredet for dette.
TOK TID: − I etterpåklokskapens lys ser jeg jo at jeg hadde flere av symptomene på høyt stoffskifte, sier Gro Elisabeth Helland (49). Hun har høyt stoffskifte og forundrer seg over at hun ikke tidligere ble utredet for dette. Foto: Maria Munsters
Først publisert Sist oppdatert

Da Gro Elisabeth Helland fikk diverse helseplager som høy hvilepuls, slitenhet og hetetokter høsten 2019, trodde hun først at hun hadde kommet i overgangsalderen.

Samtidig var hun bare 45 år og tenkte at det var litt tidlig. Hun oppsøkte legen med plagene sine, men opplevde å ikke bli tatt på alvor.

− Jeg har inntrykk av at mange kvinner på min alder som strever med helseplager, ikke blir ordentlig undersøkt. Det virker som mange får beskjed om at det mest sannsynlig bare er overgangsalder.

Gro ble gradvis dårligere de påfølgende årene, og i romjulen 2022 måtte hun oppsøke legevakten med problemene.

− Jeg knakk rett og slett sammen. Jeg hadde en hvilepuls på over 100 og kroppen skalv. I tillegg hadde jeg så sterke brystsmerter at legen trodde det var hjertet det var noe galt med. Jeg ble sendt videre på sykehuset, og der ble det tatt masse prøver. Da det ikke viste seg å være problemer med hjertet, ble jeg sendt hjem med beskjed om videre oppfølging hos fastlegen, forteller hun.

På høygir

På det tidspunktet hadde Gro fått en ny fastlege som var veldig flink. Fastlegen tok en del blodprøver som viste at 49-åringen hadde altfor høyt stoffskifte. Hun var hos fastlegen en mandag, og onsdagen var hun i gang med medisiner.

− Jeg hadde hatt veldig dårlig form i tre år, men bare etter noen få uker med medisin følte jeg meg mye bedre enn på lenge.

Hun forundrer seg over at hun ikke tidligere ble utredet for stoffskifteproblemer.

− I etterpåklokskapens lys ser jeg jo at jeg hadde flere av symptomene på høyt stoffskifte. Jeg var veldig sliten, utmattet, slet med skjelvinger, hetetokter og frostrier om hverandre. Ved høyt stoffskifte går alle kroppens celler på høygir. Hjertet slår fortere, og det gjør at man kan bli veldig redd.

− Jeg føler at det er for lite kunnskap om høyt stoffskifte. En ting er den fysiske slitenheten, men det er også veldig tøft psykisk.

Les også: Ekspertenes beste råd mot plager i overgangsalderen

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Medisin med god effekt

Gro er 49 år nå, og overgangsalderen er i gang. Men om det var overgangsalder hun slet med fra start, i tillegg til høyt stoffskifte, vet hun ikke.

− Det er nokså like symptomer, og ikke alltid så lett å finne ut hva som er hva. At jeg er bedre med medisiner er uansett en god ting. Jeg har fått hevelse på halsen og vondt for å svelge. Jeg skal følges opp videre, men foreløpige prøver avviser at dette er struma. Men jeg var redd for struma før disse prøvene ble tatt, forteller hun.

• Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på

«høygir». Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet,

fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

• Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. Den produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) under nøye kontroll av TSH fra hypofysen, som er kroppens hormontermostat. Stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen føres med blodet til alle celler i kroppen og kontrollerer stoffskiftet i cellene.

• Cirka tre prosent av befolkningen rammes av høyt stoffskifte i løpet av livet. Størstedelen er kvinner.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

I tillegg til medisin mot høyt stoffskifte går hun på medisiner som skal senke pulsen.

− Til sammen har dette hjulpet meg. Jeg er også oppmerksom på å ta vare på den fysiske og psykiske helsen og liker å gå turer i skog og mark for å få ro i sjelen. Det gjør meg godt, sier hun.

Gro er også opptatt av å spise sunt. Hun har ikke fått spesielle råd angående dette, men har selv forstått at både riktig mat og trim er viktig når man sliter med stoffskiftet.

Les også: Tar et oppgjør med skammen rundt overgangsalderen: – Kvinner lider i stillhet

<b>TØFT PSYKISK:</b> − Jeg føler at det er for lite kunnskap om høyt stoffskifte. En ting er den fysiske slitenheten, men det er også veldig tøft psykisk, forteller Gro Elisabeth. Her med mannen Håkon Kolden (54).
TØFT PSYKISK: − Jeg føler at det er for lite kunnskap om høyt stoffskifte. En ting er den fysiske slitenheten, men det er også veldig tøft psykisk, forteller Gro Elisabeth. Her med mannen Håkon Kolden (54). Foto: Maria Munsters

Noen opplever at symptomene utvikler seg raskt og er lette å beskrive, og søker derfor lege raskt. Andre opplever gradvis utvikling av symptomer gjennom flere år.

De aller vanligste symptomene på høyt stoffskifte er:

• Indre uro og eventuelt angst

• Søvnproblemer
• Hjertebank, brystsmerter, tung pust

• Økt svette
• Vekttap
• Urolig mage – diaré
• Uregelmessig menstruasjon

• Smerter i ledd
• Skjelvinger, muskelsvakhet

• Dårligere kondisjon
• Struma – hevelse på halsen grunnet forstørret skjoldbruskkjertel

• Ufrivillig stirrende blikk
• Smerter og press bak
øynene, hevelse rundt øynene, dobbeltsyn

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

Hormonelle endringer

49-åringen forteller at hun strever med hormonelle endringer og stadige skifter i humøret.

− Noen ganger føler jeg at jeg går gjennom min andre pubertet. Jeg tror jeg skjønner hva ungdommen strever med, sier hun og ler.

Ubehandlet kan høyt stoffskifte føre til hjertesykdom, så Gro er glad for at sykdommen ble oppdaget i tide.

− Når hjertet og pulsen går på høygir over flere år, kan det føre til hjerte- og karsykdom. Jeg føler meg trygg nå. Jeg følges opp av fastlegen en gang i måneden, og hvis jeg glemmer tabletten en kveld, våkner jeg skjelven morgenen etter. Det er tydelig at medisinene har god effekt, sier hun.

Les også: (+) Tips for å gå ned i vekt – uten å trene

Tilrettelagt jobb

Gro jobber som selger og har i utgangspunktet fulle dager, men hun har en arbeidsgiver som tilrettelegger der det er behov for det.

Alle pasienter med høyt stoffskifte bør vurderes hos hormonspesialist. Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

I Norge er Graves sykdom den vanligste årsaken til høyt stoffskifte. Sykdommen skyldes at skjoldbruskkjertelen blir overstimulert på grunn av høyt tyreoideareseptor-antistoff.

Ved behandling av Graves sykdom starter man vanligvis med tyreostatikamedisin i tablettform. Tablettene reduserer produksjonen av stoffskiftehormon i skjoldbruskkjertelen. Man vil ofte merke betydelig bedring av symptomene i løpet av to til tre uker. Videre behandling avhenger deretter av årsaken til det høye stoffskiftet.

Andre behandlingsformer er strålebehandling med radioaktivt jod og operasjon av thyroideakjertelen.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

− Sjefen sier det er bedre ha meg delvis i jobb enn ikke i det hele tatt. Alt i alt har jeg ikke vært mye sykmeldt, men jeg skal ikke stikke under stol at det har vært hektiske år med tre barn og alt det innebærer.

Nå er det bare ett hjemmeboende barn igjen, da de to eldste studerer i andre byer. Stresset og tidspresset hjemme er derfor et helt annet enn da barna var små.

− Jeg har både gode og dårlige dager. Det er ganske individuelt hvordan folk med stoffskifteproblemer plages. Jeg syntes dessverre fortsatt jeg har for lite informasjon om situasjonen min, og har derfor nå tatt i bruk helseforsikringen. Her i Norge er det ikke så mange offentlige spesialister på hormonsykdommen, så jeg er nå henvist til private Volvat på Majorstuen. Der håper jeg å få mer råd når det gjelder kosthold og viktigheten av det.

– Jeg ønsker også å få veiledning på medisinene jeg går på, og hva de over lang tids bruk gjør med mine vitale organer, sier Gro Elisabeth.

Fakta: Stoffskifte-sykdommer

240 000 nordmenn lever med ulike stoffskiftesykdommer. Enkelt sagt handler stoffskifte om å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke, og kvitte seg med avfallsstoffene.

Lavt stoffskifte (hypotyreose) får man når skjoldbruskkjertelen produserer for lite tyroksin. Alle prosessene i kroppen går langsommere enn normalt. Kroppen går på lavgir.

Motsatt, når skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin, går kroppen på høygir, og man får høyt stoffskifte (hypertyreose).

En blodprøve, målinger av hormonet TSH sammen med fritt T4, vil i de fleste tilfeller bekrefte diagnosen. I tillegg tas ultralyd og røntgenundersøkelser for å kontrollere kjertelens størrelse, form og funksjon.

Kilde: Stoffskifteforbundet